2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dell IPS '12 körkép

IPS paneles Dell monitorok 22, 23 és 24"-os méretekben ('12-es széria).

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Ezúttal három Dell monitorral ismerkedünk meg. Tételesen:

U2212HM (Panel: LG Display LM215WF3-SLC1 e-IPS)

U2312HM (Panel: LG Display LM230WF3-SLD1 e-IPS)

U2412M (Panel: LG Display LM240WU8-SLA2 e-IPS)

Első benyomások

Külsőre és belsőre is igen hasonló eszközökkel van dolgunk. A design, az OSD menüstruktúrája és a funkcionalitás is szinte teljesen azonos. Mindhárom megjelenítő White LED háttér-világítású e-IPS panelekre és RealTek chipsetekre alapoz.

A képátlón kívül említésre méltó különbség még a képarány, ugyanis míg a két kisebb Dell 16:9-es képarányú és 1920x1080 felbontású, addig 24"-os testvérük 16:10-es és 1920x1200 képponttal bír (kicsivel nagyobb munkateret biztosít a 23"-oshoz képest).

A LED háttérvilágításnak köszönhetően kissé vékonyabbak és könnyedebbek az előző UltraSharp szériához viszonyítva (bár az ilyen esztétikai kérdéseket inkább mindenki döntse el magában, de nekem tetszenek).

Egyéb specifikációk, funkciók

A panelek jellemző g2g válaszideje (szürkéből-szürkébe váltás) egyöntetűen ~8ms és a várható natív kontrasztarányt is egyformán 1000:1-ben határozta meg a gyártó.

Az e-IPS a mostanában fellelhető legolcsóbb LG IPS variáns, mely precizitásban és betekintési szögekben némileg alulmarad a rokon p/H-IPS panelekkel szemben. Ugyanakkor rendszerint kiváló ár/érték arányt képes felmutatni a pár évvel ezelőtt még szinte csak TN-Film panelekkel telített piaci szegmensben. (Bár ehhez a kitörő népszerűséghez a TN-Film technológia eredendő gyengeségei mellett erősen hozzájárult még a Samsung számomra kissé ellentmondásos c-PVA szériája is.)

A panelek "csak" 8 bit/channel precizitású jelet fogadnak az LVDS csatlakozóikon és a cikk főszereplőit olyan vezérlővel látta el a Dell, mely ugyan ettől magasabb precizitással dolgozik, de a DisplayPort (vagy épp így DVI és D-sub) bemeneten "csak" 8 bit/channel jelet fogad.
(Azért tettem idézőjelbe a csak szócskákat, mert ideális esetben elég a 8 bit, a 10 bit támogatás inkább a professzionális monitorokra jellemző és többnyire csak a velük végzett munkák során láthatjuk valódi hasznát.)

Ez a 8-bit önmagában még szépen hangzana, viszont maga a panel csak 64 lépcsőben állítgatja a sub-pixelek helyzetét, mely 6 bitnek felel meg. A 8 bites effektív precizitás csak az LG féle A-FRC (Advanced Frame Rate Control) technika révén valósul meg, mely egyfajta spatial/temporal dithering eljárás.
A ditherzaj pedig képtartalomtól és a megfigyelő egyéni érzékenységétől függően néha láthatóvá válhat, illetve bizonyos esetekben (például mozgóképeken), akár szét is eshet az illúzió (ilyenkor pár pillanatra zajos, ~6 bit effektív precizitású képet láthatunk a kijelzőn).

Viszont megjegyezném azt is, hogy az AMD videokártyái előszeretettel ditherelik a 8-bites kimenő jeleket, mely révén gyakorlatilag akár 10 bit/channel effektív precizitást is elérhetünk ezeken a monitorokon is.

OSD, preset módok

Mindhárom monitor többféle képmódot kínál, de ezek közül csak kettő érdemes a figyelmünkre: Standard és Custom.

Előbbi adja a legpontosabb out-of-box színeket, míg utóbbi felkínálja számunkra a fehéregyensúly kézi finomhangolását.

Bonyolultabb kalibrációs beállításokat vagy más érdekes funkciókat ne nagyon keressünk az OSD-ben. De szerintem nincs is ezzel baj, ebben az árkategóriában annak szoktam örülni, ha minél kevesebb a funkció, mert itt jellemzően csak bugyuta dolgok kerülnek be extraként, így becsülendő a viszonylag jól átlátható és kezelhető, letisztult OSD.

Egyedül az 1:1 pixel mapping módot hiányoltam igazán a menüfunkciók közül. Vagy legalább egy fix 16:9 képarány opciót tehettek volna a 16:10-es modell menüjébe, mert így nem tudjuk 1920x1080 felbontású jellel megfelelő módon használni (mint például az asztali DVD/DB lejátszók vagy játékkonzolok esetén, PC-nél ezzel semmi gond nem lesz).

Megjegyzések

Kicsomagoláskor kicsit meglepődtem, hogy egy szem DisplayPort kábel sem került elő a dobozokból, holott a Dell a DP nagy élharcosa és egyébként is sejthető, hogy a felhasználók túlnyomó többsége ezt fogja (hiábavalóan) keresgélni a dobozban, félretúrva a D-sub és DVI kábeleket (amik viszont rendre ott sorakoznak a tápkábellel együtt).

Szóval vásárláskor gondoljunk erre, és szerezzünk be a monitor(okkal) együtt egy DP kábelt is, ha még nincs belőlük otthon felesleg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • NEC PA231W teszt

    Megfizethető monitor igényes otthoni és fél-profi felhasználóknak.

  • EIZO EV2335W teszt

    Egy irodai felhasználásra szánt, full HD, 23"-os EIZO monitor tesztje.

  • EIZO FlexScan S2243 monitor

    Általános irodai felhasználás mellett akár fotószerkesztésre is szánt, költséghatékony EIZO.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.