2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Családfakutatás mindenkinek

Meg szeretnéd tudni, hogy kik voltak az őseid? A cikk segítséget ad az első lépések megtételéhez!

[ ÚJ TESZT ]

Internetes és más források

Internetes források
Az egyházi anyakönyvek fent említett mikrofilmjeit valójában az amerikai mormon egyház készítette el még az 1980-as években, akik meggyőződésből segítik a családok egymásra találását az egész világon. Egy példányt adtak az országos levéltárnak, egyet viszont hazavittek Amerikába, beszkennelték és most önkéntesek segítségével adatbázist építenek belőlük. A www.familysearch.org oldalon ezekben lehet keresni. A világ számos részéről többmillió bejegyzés van fent, köztük számos magyarországi is. Ezek az adatok azonban –mivel sokszor más országbeli önkéntesen gépelik be őket az egyébként is rosszul olvasható kézírásos formából – nagyon sok pontatlanságot és elírást tartalmaznak. Ennek ellenére jó támpont lehet, biztosan találsz majd rokonokat, felmenőket. Itt látod felsorolva a magyar vonatkozású adatbázisokat. Fontos, hogy ezek az adatbázisok nem tejesek, így ha nem találsz valamit, akkor nem biztos, hogy nem létezik.

Hogy kutassunk?
A mormonok adatbázisában sok információt találhatsz, de igazán jól csak a levéltár mikrofilmezett anyakönyveiből tudsz dolgozni. A munkamenet a következő: Ha adott egy személy, akinek tudjuk a születési évét és helyét, de szüleit már nem ismerjük, akkor kérjük ki az adott település születési anyakönyveinek mikrofilmjét az adott évre és kezdjük sorban elolvasni. Néha elég sokat végig kell böngészni, de ha minden jól megy, megtaláljuk a bejegyzést, pontos születési dátummal és a szülők nevével. Most kérjük ki a házassági anyakönyv filmjét és a születés dátumától visszafelé kezdjünk el keresni. Ha szerencsénk van és az emberünk első gyermek, akkor csak néhány évet kell átnézni, ha viszont pl. tizedik, akkor akár 15-20 évet is át kell kutatni. Ha megvan a házassági bejegyzés, abban már benne lesz a házasulandók születési ideje (általában csak az év) és származási és/vagy lakóhelye. Ugorhatunk ismét a születési kivonatokra az adott településen és évben. Ezzel a módszerrel lépkedhetünk visszafelé az időben.

Előfordul, hogy nincs meg egy bejegyzés. Ilyenkor érdemes szisztematikusan +/-1 vagy +/-2 évre kiterjeszteni a keresést, mert előfordulhat elírás vagy pontatlanság. Az emberek életkorát ugyanis bemondásra jegyezték fel a plébánosok, van olyan is, hogy a lányok fiatalabbnak mondták magukat egy-két évvel. Ha egyáltalán nem találjuk az adott személyt érdemes megnézni a környékbeli falvak anyakönyveit is. A legtöbb esetben a házasságot a menyasszony lakóhelyén anyakönyvezték, és 100-200 évvel ezelőtt leggyakrabban falun belülről, vagy a környékbeli falvakból házasodtak. Ha érdekelnek az adott generáción belüli testvérek, akkor át kell nézni a házasság időpontjától a születési kivonatokat. Gyakran 10-15 testvérre is bukkanhatunk, és azon sem kell meglepődni, ha kettő, esetleg három azonos nevű jön sorban. Akkoriban ugyanis sokkal gyakrabban haltak meg a gyermekek csecsemő vagy kisgyermek korban, ilyenkor egy későbbi gyermeket gyakran kereszteltek ugyanarra a névre.

Sok buktatót rejthet a nevek különböző írásmódja, ugyanis a neveket is hallás alapján bemondásra jegyezte fel a plébános. Pl. a Pest környéki sváb falvakban gyakori Faith név íródik Fait Feith Fajt és Fejt formában is. Ráadásul az anyakönyveket 1844-ig latinul vezették, tehát Ferenc helyett Franciscus, Pál helyett Paulus lesz benne, nem is beszélve a foglalkozás megnevezéséről vagy az egyéb információkról. A kézírás elolvasása is nehézkes lehet. A buktatók ellenére kitartó munkával el lehet jutni az 1700-as évekig.
Ha az egyik ágon befuccsol a kutatás, tedd félre, (persze jegyezd fel jól, hogy hol tartottál, miket néztél már át, saját érdekedben vezess kutatási naplót) és foglalkozz egy másik ággal. Lehet, hogy kis idő múlva előbukkan egy információmorzsa ami segít.

További források
Érdemes keresni az egyesített levéltári keresőben is, lehet, hogy egy-egy levéltárba került dokumentum ad támpontot. Én is találtam egy érdekes közjegyzői papírt 1888-ből, amiben a felmenőimről van szó. Szintén kereshető a Széchenyi Könyvtár gyászjelentés gyűjteménye, itt is érdemes próbálkozni, nekem ez is szerencsét hozott.
Önkéntes alapon épül adatbázis a polgári anyakönyvek adataiból, folyamatosan töltődik, még messze nem teljes, de nagyon sok segítséget adhat.
Ha van felmenőd, aki az I. vagy a. II. világháborúban hunyt el, akkor jó eséllyel megtalálod a veszteségkartonját ezen a honlapon.
Ha már az 1700-as években jársz, segíthet az 1715-ös és az 1720-as országos összeírás is.

Remélem a cikkel tudtam segíteni az első lépések megtételéhez. Persze a valóságban sok minden nem ilyen egyszerű, biztos találkozni fogsz a semmibe vesző nyomokkal, felderíthetetlen ősökkel, megfejthetetlen rejtvényekkel, de ennek a hobbinak pont ez a szépsége, hogy végül számtalan apró információ alapján mégis összeáll a kép. Ajánlom még végigolvasásra a Magyar Országos Levéltár honlapján található segédletet, amelyben rengeteg hasznos információ található családfakutatók számára.

Jó kutatást!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.