2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Családfakutatás mindenkinek

Meg szeretnéd tudni, hogy kik voltak az őseid? A cikk segítséget ad az első lépések megtételéhez!

[ ÚJ TESZT ]

Az első lépések

A családfakutatás talán sokak számára misztikusnak és rejtélyesnek tűnhet, valójában azonban izgalmas és érdekes elfoglaltság. A tévhitek eloszlatása végett néhány kérdés és válasz elöljáróban.

-Ez nem ilyen sznob dolog ami csak nemeseknek való?
Nem. A rendszerváltáskor elég sokan kezdtek kutatásba csak azért, hogy valahonnan előássanak egy kutyabőrt (nemesi levelet) és dicsekedjenek vele. Itt nem ez a cél, hanem egyszerűen csak az, hogy megismerjük a felmenőinket.

-Sok pénzbe kerül?
Nem. Illetve ha bemész egy kutatóirodába és kéred, hogy kutassák fel az összes felmenőd adatait 12 generációra visszamenően, akkor valóban sokba kerül. De itt pont az a lényeg, hogy te magad keresel, kutakodsz, ami csak az idődbe kerül, viszont szórakoztató és érdekes elfoglaltság. Persze adódhat némi költség (levéltári iratmásolás stb), de ezek nem jelentősek.

-Kiderülhet mégis, hogy nemesi származású vagyok?
Persze, kiderülhet de nem sok rá az esély. A történelmi nemesi családok leszármazottai általában tudják ezt magukról, de nem lehetetlen, hogy találsz egy ismert nemesi családból származó felmenőt. Volt viszont sok kisnemesi család, kisebb, vagy jelentéktelen vagyonnal, földdel (esetleg vagyon nélkül), ilyet lehet hogy találsz, belőlük jóval több volt. De a legvalószínűbb, hogy földműves és iparos ősöket találsz nagy számban. Az én őseim közül van nagyon sok földműves, néhány kocsigyártó, cipész, katona, hivatalnok, több tanító, postaszolga, kereskedő és szerencsére akad kisnemes is.

-Mennyi idő alatt készülhetek el a családfámmal?
A kutatással valójában soha sem készülhetsz el teljesen. Gondold végig, például 8 generációval ezelőtt már 256 ősöd volt, mindig akad valamelyiknél egy kis további kutatnivaló. Néhány hónap után viszont már látványos eredményeket érhetsz el, aminek biztos, hogy az egész család örülni fog.

-Milyen régre vezethetem vissza a családfámat?
Ha kis szerencséd van, akkor néhány felmenői ágon az anyakönyvek segítségével eljuthatsz az 1700-as évek elejéig is (10-12 generáció). Korábbról már nagyon kevés adat maradt fent. Ha nagy szerencséd van és volt nemes ősöd, akkor jó eséllyel az ő ágán régebbre is eljuthatsz, mert a nemesek általában nyilvántartották a felmenőiket, származásukat.

-Mi ennek az egésznek az értelme?
Attól nem leszel több vagy jobb, ha megtaláltad az őseidet 200-300 évre visszamenően. Ha viszont kicsit érdekel a történelem, a kutatás nagyszerű időtöltés lehet. Hamar azon veszed észre magad, hogy az eddig hihetetlen messzeségben lévő történelmi események a felmenőid kapcsán közel kerülnek: Egy ősöd honvéd tiszt volt 1848-ban? Egy másik pedig a török pusztítás után érkezett Németországból bevándorlóként? Könnyen meglehet.

Fogjunk hozzá!
Első lépésként fogj egy papírlapot és kérd meg a szüleidet, hogy mondják el az összes rokont akit ismernek. Rajzold fel őket az itt láthatóhoz hasonlóan. Utána kérd ugyanezt a nagyszüleidtől is. Minden nagyszülőd felmenőit és rokonait rajzold le, ha már nem fér egyre, akkor egy másik papírra. A nagyszüleit (esetleg egy-egy dédszülőt) illetve első és esetleg a másod-unokatestvéreit szinte mindenki meg tudja nevezni. Tehát ha élnek a nagyszüleid és el tudják mondani, akkor minden valószínűség szerint egyből fel tudod rajzolni a családfádat a 16 ükszülődig. Amikor a kutatáshoz kezdtem, már egyetlen nagyszülőm sem élt, így erről és másról sem tudtam őket kérdezni, amit nagyon-nagyon sajnálok.

Ha ez megvan, kérdezd meg a rokonaidat (unokatestvérek, szüleid unokatestvérei), biztos ők is tudnak egy-egy érdekes részletet mondani. Például hol született az ükapa, mi volt a foglalkozása, honnan hozott feleséget, mikor költözött és hova.

Következő lépésként derítsd fel a család régi iratait. Sok családban szép számmal találhatók régi iratok, ezeket nézd át, lehetőleg a szüleiddel vagy nagyszüleiddel. Én lefotóztam mindent, hogy számítógépen könnyebben tudjak velük dolgozni, és a fotózáskor felírtam, hogy a szüleim mit mondtak még hozzájuk. Jó esetben találsz születési és halotti anyakönyvi kivonatokat, házasságleveleket, gyászjelentéseket, régi szerződéseket. Lényeges lesz minden születési, halálozási évszám, lakóhely, származási hely, szülők neve, életkora, minden adat, ami csak az adott iraton fellelhető. Ha sokat költözködött a családod, akkor lehet, hogy alig találsz valamit. Előfordulhat, hogy a család iratai a legidősebb testvérnél vannak, kérdezd körbe a rokonaidat! Ha nem találsz iratokat, akkor a visszaemlékezésekből és a rokonoktól kell a lehető legtöbb adatot (évszámok stb.) megtudni a továbblépéshez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.