2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

CM Storm Alcor - ezt kerestétek

A valódi konkurencia a Razer DA 3.5G, vagyis inkább fordítva: az Alcor jelent meg "trónfosztóként" mint a szegények Razere.

[ ÚJ TESZT ]

Kézben fogva

Súly, anyaghasználat

Az egér 89 grammot nyom, ezzel a nagy egerek között kifejezetten könnyűnek számít: DA 3.5G 110 g, IME 104 g, bár amennyivel kisebb náluk, arányaiban kijön. Plusz pont.

Az anyaghasználat teljesen jó. A főgombok, a hát, az oldala és az oldalgombok közel ugyanabból az anyagból vannak, a G100s hátuljára hasonlít. Anyagában matt, tapadós, nem pedig valami gumibevonat van rajta, ami idővel, szép lassan a kezedben marad. Lásd Razer DA. Egyáltalán nem csúszós.

A görgő műanyag kerekén egy barázdált gumi fut körbe, korrekt, nem mállós típus becslésem szerint. Az ember kezéhez és a kerékhez is tapad, nem csúszik el rajta. A középső, barnás-szürkés rész kemény, csúszósabb, de ott úgyse fogjuk meg. Az alja valami olcsóbb fajta, de teljesen lényegtelen. Ja és van rajta egy hatalmas, fél CM Storm logo. Ott, ahol senki se látja. *insert but why gif*

Kábel, talpak

Jó néhány ajánlott egér járt már nálam, de ennyire jó kábelt még nem láttam. Szerencsére szövetlen, rendkívül hajlékony, rugalmas, az egérbe befutó részen kicsiny gumiharangot kapott, ami védi a megtörést. A marketing-szekció is megnyugodhat, aranyozott csatlakozós. Nem rossz, csak épp felesleges, ezt már a Maurus tesztben, és az egeres összefoglalóban részletesen kifejtettem.

A talpak is kifejezetten jók. Szinte minden egeremre vettem HA-ról tömör teflontalpakat, amik eddig minden gyári talp csúszósságát felülmúlták, és a tartósságuk is kiemelkedő: nem tud lekopni, hiszen tömör teflon. Erről ez jut eszembe.

Az Alcor talpai először azonban még a tömör teflonnál is jobban csúsznak. Azonban amint lekopik róla a vékony csúszós bevonat, már nem lesz annyira jó, de szerintem szövetpadon nem, vagy csak sok év alatt fog. A formája is elősegíti a csúszást, általában az ilyen tappancsok a legjobbak.

Mivel jó párszor szétszedtem, a csavarok pedig a hátsó talpak alatt kaptak helyet, így kicsit deformálódtak a talpak a sok ragasztgatástól, így egy kicsit vesztettek a csúszósságukból.

DA és az IME talpait is verik. A DA-nál még egy kellemetlen jelenség szokott előfordulni: annyira vékony talpakat kap, hogy a szenzor körül leér az alja a padra, ennél persze semmi ilyen nincs. Az IME talpaival nehéz összehasonlítani, ugyanis ahány kiadás, annyiféle. Az első széria sima műanyagot (!), a második hivatalos kiadás vékony teflonos műanyagot kapott, míg a modok, utángyártott verziók rengetegfélét, elsősorban tömör 0,5 mm körüli teflont, utóbbiak tartósabbak, mint az Alcor talpai.

Gombok, görgő

A két főgomb alatt kínai Omron D2FC-F-7N-ek vannak, melyre 20 millió kattintást hazudnak. Részben emiatt, részben a burkolat kialakítása miatt egy kicsit gagyi hatásúak. A többi egér mellett nem annyira rossz, de érezhető a különbség. Én már túlzottan hozzá vagyok szokva a japán Omronokhoz, így csak azt érzem jónak. Olvastam a PH-s cikket is, én nem éreztem holtjátékot, a burkolat kialakítása okozza ezt az olcsó hatást.

Egy kicsit vicces, hogy a dobozra Super Long Life Japanese Omron Switches van írva: utoljára emlékeim szerint a MS IMO 1.1-et szerelték japán Omron D2F-01F-T-kkel. Olyat is írnak, hogy High impact encoder wheel for precise scrolling. Na ez igaz is.

A görgő alatti gomb túl kemény. Messze a legkeményebb, amivel eddig találkoztam, érzésre még a Logitech G402-énél is keményebb. A használata szokást igényel. Szétszedve látszik, hogy a mikrokapcsoló valami abszolút noname, egyedül egy W betű van rajta. Önmagában is keményebb, mint a mellette lévő kínai Omronok, és ehhez még hozzájön a görgő, mint egykarú emelő, így lesz baromi nehéz a lenyomása. Nem kellett volna azon a maximum 100 Ft-on spórolni, amennyivel többe került volna még egy kínai Omron.

Az oldalgombok alatt szintén noname, piros pöckös, rendes mikrokapcsolók vannak, talán TTC. Némileg határozottabbak a főgomboknál, szerintem nagyon kellemesek: elég kemények ahhoz, hogy véletlenül ne nyomjuk be.

A DPI-gombok magas tactile switch-eket kaptak, viszonylag mély és tompa holtponttal, a kihasználtságuk arányában elmegy.

A görgetés precíz, pontos, a fokozatok kellően elkülönülnek: játékra, pl. fegyverváltáshoz ideális. Ugyanakkor általános felhasználásra sem túl kemény, bár éppúgy hangos a görgetés, mint a Maurus-nál. Az oka is pontosan ugyanaz, ott hosszasan részleteztem. Ugyanolyan Alps mouse wheel encoder van benne, mint a Roccat Kone Pure Military-ban, ami eddig a legjobb, amivel találkoztam, ennél mégsem annyira meggyőző, talán a kerék más tömege és mérete miatt; de megközelíti.

A másik két rivális görgője is eléggé hasonló érzést nyújt, a DA-é könnyebb, és egyes példányok ugyanúgy hajlamosak zörögni; míg az IME görgője bár hangtalan, de idővel kikopik, és nagyon felpuhul.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.