2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Genius Maurus GX - "új" best-buy?

Egy kiváló ár-érték-arányú, kevéssé ismert játékos egér mélyreható tesztet szenvedett el...

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben

Gombok, görgő

A főgombok teljesen jók, elég puhák, a G402 puhaságára emlékeztetnek. Kínai Omronok (D2FC-F-7N) vannak alattuk, de a nyomáspontjuk jó helyen van, kellemes használni. Mint említettem, kissé homorúak, így csak egy vonalba tehetjük az ujjunk, nekem kényelmes. Bár azóta cseréltem japán Omronra

A görgő és az oldalgombok alatt sokunk által gyűlölt Panasonic EVQP0 van, és számomra megdöbbentő, hogy ugyanaz a mikrokapcsoló két helyen ennyire különböző érzést nyújt.

Az oldalgombok alatt elég szerencsétlenek. Bő 1 mm holtjáték (szerencsére nem lötyög, de 2 mm-t kell benyomni, amíg kapcsolót ér), a benyomás hangja kellemetlenül magas, elengedéskor pedig furán tompa. Ez a Pana kapcsolók ajándéka. Az elhelyezésük mellesleg remek, lásd fent.

Görgője a KPM-re emlékeztet. Lefelé görgetésnél nagyon frankó: halk, precíz, a fokozatok szépen elkülönülnek. Felfelé is ugyanolyan jó érzetre, ellenben a hangja elég fura, hasonlóan kattog, mint SP!T KPM-e. Az oka is ugyanaz lehet, ennek a hsz-nek a közepén részletesen kifejtettem. A lenyomása határozott, nulla holtjáték, nem is feszül. Dicséretet érdemel.

A görgő lötyögését, hangját egy darabka szigszalaggal "szakszerűen" meg lehet javítani, gyakorlatilag a holtjátékot szünteti meg.

Sajnos jobb képet nem sikerült róla lőnöm.

Annak, hogy ugyanazokkal a kapcsolókkal az oldalgombok olyanok, amilyenek, a görgő pedig remek, szerintem egyszerű fizikai oka van. A Pana a többi kapcsolóhoz képest kicsit hosszabb úton jár, és a holtpont mélyebben van. (Pl. a WMO főgombjai alatt is ilyeneket találunk.)

A görgőnél a tengely egyik vége a forgáspont a mouse decoder-ben, középen van a görgő, amit lenyomunk, és a másik vége alatt van a kapcsoló. (Érdekes, hogy a Maurusnál jobb oldalt van a mouse decoder, és bal oldalt a kapcsoló. A legtöbb ilyen rendszerű görgőnél ez pont fordítva van.) Ezáltal egy egykarú emelőt valósít meg, ahol az erőkar rövidebb, mint a "tömegkar". Ezáltal a görgő rövidebb utat tesz meg, mint a kapcsoló pöcke, bár némileg több erő kell a lenyomásához. Ez a kis plusz erő jól is jön, hiszen ki szeretné, ha görgetés közben véletlenül megnyomnánk a görgőt?

Az oldalgombnál, ahol a kapcsoló függőlegesen áll, a vízszintes mozgást át kell alakítani függőlegessé, általában egy derékszög alakú műanyagdarab segítségével kapcsolódik a gomb a kapcsolóhoz, a hajlatban pedig a felfüggesztés tengelyével. Általában a gomb felőli kar hosszabb, mint a kapcsoló felőli, különösen ilyen magasan lévő gombnál. Ezért a (Panára amúgy is jellemző) holtjáték a karok arányában megnő, a lenyomási erő pedig lecsökken, így készül a kellemetlen oldalgomb. (A lenyomási erő itt nem csökkent, mivel van mögötte egy rugó, ami ellentart.) Ez a fajta oldalgomb található az IMO-ban és az IME-ben.

Sem a görgő alatti kapcsoló helyére, sem az oldalgombok alá nem fér be a japán Omron, de az oldalgombok holtjátékát 1-2 réteg szigetelőszalaggal sikerült normális szintre csökkentenem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.