2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Genius Maurus GX - "új" best-buy?

Egy kiváló ár-érték-arányú, kevéssé ismert játékos egér mélyreható tesztet szenvedett el...

[ ÚJ TESZT ]

Kívülről

Bevezető

Új? Mit írok hülyeséget, egy szimpla PH-keresés lebuktat! Több mint három éve volt róla egy rövidke cikk, ezt nehéz újnak nevezni.

Ugyanakkor az egeres topikban három évig senki sem merte megvenni. Nem is csodálom, a Geniusról még nem hallottam olyat, hogy húdejó egereket gyártana, sőt. Az az előítélet uralkodik, hogy ezek mind kicsiolcsókínaigagyi egerek, "komolytalan kacatok", és be kell vallani, a zöme valóban az. Még a gamernek titulált egerei közül is: a Deathtakerben és a Gilaban lézeres szenzor van; a Maurus "nagytestvére", a Maurus X A3090-esének a test-gear.pl tesztje alapján eléggé rosszul sikerült az implementációja. Ez a "rondaság" azonban egy kellemes meglepetést okozott.

Mégis, akkor meg mi vett rá engem, hogy megvegyem? Csak annyit tudtam a teljesítményéről, hogy egy jó optikai szenzor, Avago A3090 van benne, és két Enotus Mouse Test-eredmény szerint (ami ráadásul igen megbízhatatlan) valahol 3,5-4 m/s között lehet a Perfect Control Speed-je (PCS).

Ez a szenzor ugyanis a legjobbak közé tartozik, és elég sok egérbe belerakják. Néhány jobban ismert példa, mindegyik kiváló egér: SteelSeries Kana v2, Roccat Kone Pure Optical, Newmen GX1-Pro, Zowie AM, FK, EC1/2 eVo, Ninox Aurora. Ugyanakkor a közelmúltban fürödtem be pont egy hasonló státuszú egérrel, elég csúnyán. És arra is megtanított, hogy a neten talált random review-oknak nem szabad hinni.

Ez elég kevés lett volna, ha nem lenne itthon is könnyen és olcsón beszerezhető: a legtöbb hazai webshopban 6700 forint körül vesztegetik. Ez elég nyomós érv mellette, mert ha ez se jó egér a társaihoz hasonlóan, simán visszaküldhetem, de nem is tudok sokat bukni rajta. Ha viszont bejön, akkor akár kibővülhet vele az ajánlott egerek listája. Ennyiért közülük csak a bő háromgombos G100s* szerezhető be itthon.

* A cikkben sok utalás várható egyéb egerekre, ezeknek a rövidítéseknek a magyarázata a cikk végén kapott helyet.

Csomagolás, külső

Az egér egy masszív, korrekt, kisméretű dobozban érkezett, benne az egéren kívül pár kellék. Használati utasítás, ha esetleg le akarnám nyelni az apró alkatrészeit (nincsenek), egy szett tartalék talp, és a driver CD. Utóbbi elég jól jött, lásd később.

A burkolat szinte teljes egészében fekete, csak a görgő, a hátára festett skorpió, és a skorpió közepéből elővirító "GX Gaming" felirat fehér. Meg egy marketingszöveg: "Pro Game STYLE". A görgő és a GX Gaming felirat fehéren világít.

Az, hogy jól néz-e ki, eléggé szubjektív dolog. Szerintem igen, de ez nálam sok más játékossal együtt sose volt az elsődleges szempontok között. Képes voltam megvenni pl. a Tesoro Gungnirt is, ami "olyan ronda, mint a boros hányás". Ennek a kinézetével szerintem semmi baj, bár valóban szokatlan a két oldalán lévő két szárny.

Balról jobbra: G100s, Maurus, G402, MX310

Méret, forma

Méretei: 106 × 80 (60) × 35 mm. A zárójeles 60 azt takarja, hogy a szárnyak nélkül kb. 60 mm széles lenne, azaz akkorát kell megfognunk. Ezzel kifejezetten kis egérnek számít, és a kis egerek közt is igen rövidnek. Ennél talán csak egy rövidebb van: a Razer Salmosa Mini. Ezzel én tenyeres fogásra alkalmatlannak találom, bár kis kézzel talán az is lehetséges. Claw / fingertip fogásra azonban kifejezetten jónak találom.

A formája teljes mértékben szimmetrikus, és a szárnyak miatt fogásra is szokatlan, nem csak kinézetre. A hüvelykujjam és a kisujjam támasztására szolgál, amit igen kellemesnek találtam. A G100s-en a padra leérnek az ujjaim oldalt, ami high-sens gamerként kifejezetten jól jön, a Maurusnál azonban erre esélyem sincs. A pixelpontos célzásnál segít, ha az ujjaim leérnek, ezáltal megnő a súrlódás, és a könnyű, kiválóan csúszó G100s-t pontosabban tudom irányítani.

Ha a szárnyakat gondolatban elhagyjuk, akkor egy MX300 / G1 / G3 / G100s-re nagyon hasonlító, ám azoknál rövidebb képződményt látunk magunk előtt. Csak mintha a végét lespórolták volna, és a főgombjai homorúak. Ízlés dolga, nekem kényelmesek ezek a homorú gombok. A görgője a megszokottnál jobban kiemelkedik, de használat közben nem zavaró.

Az oldalgombok kifejezetten jó helyen vannak, az elhelyezésük az MX310 / G3-ra emlékeztet. Esélyem sincs, hogy véletlenül megnyomjam, amikor ráfogok az egérre (IMO / SS Kana-jelenség), azonban keresve könnyű megtalálni, mindkét oldalon. Pont annyira lógnak ki, amennyire kell.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.