2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Genius Maurus GX - "új" best-buy?

Egy kiváló ár-érték-arányú, kevéssé ismert játékos egér mélyreható tesztet szenvedett el...

[ ÚJ TESZT ]

Kézben fogva

Súly, anyaghasználat

Az egér mérlegen kb. 99 grammot nyom kábel nélkül, ez átlagosnak mondható. Illetve a kábel első pár centijével, amit az egérrel együtt kell emelni. Azért körülbelül, mert a kábele merev, lásd később.

Egy ekkora egérhez mérten azonban ez elég nehéznek minősül. A "kicsik" közül még a 95 grammos KPM is hosszabb másfél centivel. Szerencsére (?) a Genius a "jobb fogás", vagy mittudomén milyen marketingszöveg érdekében belerakott egy 22 grammos, egyetlen csavarral rögzített súlyt. Anélkül 77 gramm, ami már a kellemesen könnyű kategóriába tartozik, és többgombos egér lévén így rendben is van.

Az eltávolítás elég egyszerű művelet: a talpak alatt 1-1 csavart találunk, kicsavarozva levehető a felső burkolat, amiben 1 csavar tartja a súlyt. Összeszerelés után a talpak nem valószínű, hogy szépen visszaragadnak. Ilyenkor jöhet jól a mellékelt plusz talp, vagy veszünk potom pénzért valami rendeset. Vigyázat, a szétszedéssel a gari odaveszhet!

Általában a könnyű egerek nagy keresztje az anyaghasználat, összeszerelési minőség. Ha ugyanis a tömegen spórolnak, annak a következménye általában olcsó műanyagok, kevésbé masszív burkolat, lötyögés. Örömmel állapítottam meg, hogy ennél az egérnél ilyesminek nyoma sincs.

Az oldalsó rész kifejezetten a KPM anyagára hasonlít, csak feketében. Matt, masszív, kiváló tapintású, jól tapad a kézhez. Most, ebben a 40 fokban eléggé izzadt kézzel sem csúszott egyáltalán. A felső rész (a gombokkal) szintén nagyon hasonló, bár fél fokkal kevésbé matt, de még így is remek.

Az alja valami végtelenül olcsó fajta, vékony, picit szemcsés, matt. Mondjuk, kit érdekel? A hátsó, visszafelé görbülő része pedig fényes, csúszós műanyag. Mivel az előre, lefelé görbülő részen van, az ember keze sose ér hozzá.

Az oldalgombok anyaga ugyanaz, mint a hátsó részé. Annyira nem gáz, ott nem is kell tapadnia. A görgője puha, átlátszó / fehér gumi. Minőséginek tűnik, bár vészesen emlékeztet a DB 3G gumicsíkjára. El tudom képzelni, hogy idővel mállani fog.

Kábel, talpak

A kábele harisnyázott, a vége aranyozott, tépőzáras kötegelővel ellátott. Parasztvakítás lvl 99. Kábé olyan merev, mint a SS Kana / Kinzuéké, vagy a KPM-é, ami az én szememben egy vastag mínusz pont.

Az aranyozás amilyen jól hangzik, annyira nincs semmi értelme USB-kábelnél. Analóg csatlakozóknál még fontos lehet a gyenge ponton a vezetőképesség, stabilabb jelerősség, stb. Digitális jel esetében azonban erre semmi szükség, hiszen csak kétféle jel van, így némi jelszint-ingadozás sem okoz adatvesztést, minőségromlást. Feltéve persze, hogy a csatlakozás végig biztosított, azaz a pinek összeérnek. Ez ellen viszont az arany se véd. Nem véletlen, hogy tudtommal a Logitech és a SteelSeries egereit sose adták aranyozott kábellel.

A harisnyázott kábel a legtöbb esetben egy erős kompromisszum. A szövetrétegtől jóval merevebb lesz, "visszarugózik", esetleg ki sem egyenesedik rendesen, és a szükséges 10 cm helyett fél méteres hosszban húzom a kábelt, stb. Előnye viszont a tartósság: sokkal nehezebben törik meg. Több megtörött, harisnya nélküli kábelt javítottam már, harisnyázottat viszont még egyet se. Ha nagyon zavar minket, akár meg is hámozhatjuk, ezzel igény esetén áteshetünk a ló túloldalára: ugyanis ezen az egéren nincs gumiharang, és még némileg vékonyabb is a kábel.

Persze léteznek kivételek. A G402 kábele harisnya nélküli, de merev és nehéz. A G303-é pedig kifejezetten hajlékony, (annak mondják, nekem olyanom nincs) annak ellenére, hogy harisnyázott.

Igazából a két fő pont, ahol a kábel meg szokott törni: elsősorban az egér tövében, ritkábban pedig az USB-csatlakozónál. Sokkal egyszerűbb és jobb lenne ott gumiharanggal védeni a megtöréstől, mint az egész kábelt szövetelni, és feláldozni a puhaságát.

A kábelkötegelőnek igazából én nem sok értelmét látom. Még úgy sem, hogy zömmel laptopot használok, mindig van helye a kábelnek. Persze egyáltalán nem zavaró, és az egér összecsomagolásához jól jöhet. Akinek pedig szüksége lehet rá, az örül neki, úgyhogy ezzel semmi gond nincs.

A talpakért jár egy vastag mínusz pont. Gagyi, "csúszós" bevonattal ellátott műanyag, látszik rajta, hogy a bevonat lekopásával az a kevés csúszósság is odavész. A szerencsétlen formája is csak ront a helyzeten. Bár az igaz, hogy a szárnyakig ki kellett vinni, nehogy billegjen. Mindezek tetejébe a széle kifejezetten éles, egyáltalán nincs lekerekítve, ezáltal szövetpadon kellemetlen hangja van, olyan, mintha beleakadna. Szerencsére ez a legkönnyebben cserélhető alkatrész, aprón is találni.

UPDATE: közben lecseréltem jaffa-féle, 0,5 mm-es tömör teflonra.

Nem tudom, a gyártók minek strapálják magukat ilyen formájú talpakkal. A legjobb formája / mérete szerintem a Microsoft Optical Mouse Blue-nak van. Mindenkinek egyszerűbb és jobb lenne, ha az összes egéren ilyenek lennének. Tömör teflonból

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.