2020. április 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Chakra Project - 2013.09 'Fritz'

Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot, kényelmet nyújt.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

2012. decemberében írtam utoljára a Chakra Project kapcsán, az akkori írásom itt olvasható: [link]

Kezdjük a bevezetéssel

Úgy gondolom, hogy a Chakra Project egy üde színfolt a tengernyi Linux disztró között, stabilitást, gyorsaságot és kényelmet kínál, mindezt pontosan egy, de teljes értékű asztali környezettel.

Honnan származik?

Hirdetés

Az eredete az "ős" disztribúciókhoz (pl. Debian) képest viszonylag friss disztribúciónak számító Arch Linuxhoz kötődik, abból vált ki . Először 2006 körül próbálkoztak saját csomagokkal, mert elégedetlenek voltak az Arch Linuxban lévő KDE környezetnek a disztribúcióhoz illeszkedésével, végül 2008-ban adták ki az első telepítőt, ami tartalmazta a saját KDEmod csomagjukat a Tribe grafikus telepítővel.

[link]

A KDE-s integráció erősítése folytatódott 2010-ig, ekkor kapta a készülő project a Chakra Project, vagy röviden Chakra nevet. A fejlesztés azóta is töretlen, mára már teljesen független az Arch Linuxtól, újabb és újabb saját eszközöket alkotnak a disztribúcióhoz.
A distrowatch.com mérése szerint a Chakra benne van az első 20-30 disztribúcióban az őket meglátogató disztribúciók között. [link]

A közeli rokonság az Archcsal azt is jelenti, hogy azt a leírást, amit az Arch igen profi wiki oldalán találhatunk felmerült kérdéseinkre, az szinte mindig egy az egyben használható Chakrán is, de persze van saját Wiki oldaluk is.

Mi szerint készül?

A Chakra egy félig gördülő, angolul half rolling kiadási modellt használ. Ez azt jelenti, hogy a rendszer magját képező csomagokat nem frissítik olyan gyakorisággal, mint egy gördülő disztribúció (pl. Arch) esetében, több időt hagyva így a stabilitási tesztelésnek, miközben a kisebb jelentőségű alkalmazások (felhasználói programok) tudják követni a gördülő kiadási modell jelentette gyakori frissítéseket.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha egyszer telepíti valaki a Chakrát, azt utána nem kell többet. Nincsenek x időnként kiadott új verziók, se LTS és nem LTS verziók, mint Ubuntu alapú disztróknál, csak egy friss telepítő, amit ha úgy érzik hogy itt az idő a kiadásra, akkor kiadják, ez 2-3 havonta szokott megtörténni.

A már telepített rendszerfrissítéshez pedig csak egy rendszerfrissítést kell indítani, amikor jön a figyelmeztetés, hogy új csomagok érhetőek el (néhány naponta jönnek új csomagok) és máris megkaptuk az aktuális friss állapotot, mintha a legfrissebb telepítővel most telepítettük volna fel a rendszert.

Asztali környezet

A fentiek után nem meglepő, hogy KDE a használt asztali környezet. Az viszont talán igen, hogy nincs is másik náluk. Ez így van, a Chakra teljesen a KDE köré épült, hogy a lehető legjobb KDE-s élményt tudja nyújtani. Más disztribúcióknál ez többnyire kimerülne abban, hogy felkerül egy sablon KDE egy csomó függőségével, a disztribúcióval különösebb összhang nélkül.

Különlegességek

A használt alapok miatt nincsenek a Chakrában GTK alapú programok, csak QT alapúak. Alapból nincs is engedélyezve a GTK-s programok telepítése, de ezt könnyen bekapcsolhatjuk, ebben az írásban is részletezem később.

Jelenleg már elkészült a saját grafikus csomagkezelő programjuk (pacman frontend), így nem csak a pacman és a ccr áll rendelkezésre a terminálban.

A csomagok két forrásból jöhetnek, az egyik a fejlesztők csomagjai a pacmanen keresztül, a másik a felhasználói tábor saját tárolója (ccr), amiben forrásállományok találhatóak, azok letöltés után a felhasználó gépén kerülnek lefordításra és telepítésre, igény esetén teret engedve a folyamat kézi módosítására is.
Sok esetben az Arch Linuxból, vagy annak AUR tárolójából származó különféle csomagokat itt lehet megtalálni.

Már csak 64 bites Chakra verzió létezik, a 32 bites vonalat megszüntették, mivel egy 32 bites processzorral szerelt régi gépet már alkalmatlannak tartanak egy teljes KDE kiszolgálására, valamint már alig van olyan processzor, ami ne tudná a 64 bitet (AMD64-et).

Mit vár el tőlünk a disztribúció?

Lehet, hogy furcsa ez a kérdés, de jogos. Minimális angol nyelvtudást és olvasási hajlandóságot mindenképpen elvár. Ez abban jelentkezik, hogy néhány nagyobb frissítés előtt kiírják a weboldaluk hírek szekciójába, ha kell valamilyen extra parancsot kiadni a csomagkezelőben, vagy valamilyen felmerülő kérdésre válaszolni kell frissítés közben, esetleg valami apróbb dolgot kézzel kell módosítani a rendszerben. Ilyen esetben a kellő lépéseket leírják, különösebb szakértelmet nem igényel a követésük.
A disztribúcióval kapcsolatos hírek is itt jelennek meg a news rovatban: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Linux tűzfal otthon

  Debian Linux alapú tűzfal házilag, saját proxyval: dinamikus rendszer, amely könnyen alakítható.

 • Az ownCloud telepítése Ubuntu alá

  Az ownCloud nyílt forrású felhő szolgáltatás, mely PHP+ajax alapokon nyugszik, vagyis platformfüggetlen. (UPDATE)

 • Mozilla Firefox és a DRM

  A Mozilla bejelentette, hogy böngészője elterjedtségének csökkenését megakadályozandó a jövőben támogatni fogják a DRM védett tartalmakat.

 • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

  Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.