2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Chakra Project 2012.12

"Asztali" Linux disztribúció KDE környezet köré építve, ami ajánlható bárkinek, beleértve a kezdőket is.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Miről is szól a Chakra Project?

Arról, hogy disztribúciót építsenek a KISS filozófiát követve, ami annak az angol rövidítése, hogy tartsuk meg egyszerűnek, hülyének. Ez érthetőbben azt jelenti, hogy törekednek mindenben a legegyszerűbb, legkönnyebben érthető megoldás megvalósítására.

Honnan származik?

Az eredete az "ős" disztribúciókhoz (pl. Debian) képest viszonylag friss disztribúciónak számító Arch Linuxhoz kötődik, abból vált ki. Először 2006 körül próbálkoztak saját csomagokkal, mert elégedetlenek voltak az Arch Linuxban lévő KDE disztribúcióhoz illeszkedésével, végül 2008-ban adták ki az első telepítőt, ami tartalmazta a saját KDEmod csomagjukat a Tribe grafikus telepítővel.

[link]

A KDE-s integráció erősítése folytatódott 2010-ig, ekkor kapta a készülő project a Chakra Project, vagy röviden Chakra nevet. A fejlesztés azóta is töretlen, már teljesen független az Arch Linuxtól, újabb és újabb saját eszközöket alkotnak a disztribúcióhoz.
A distrowatch.com mérése szerint a Chakra benne van az első 20-30 disztribúcióban az őket meglátogató disztribúciók között. [link]

A közeli rokonság az Arch-al azt is jelenti, hogy azt a leírást, amit az Arch igen profi wiki oldalán találhatunk, az szinte mindig egy az egyben használható Chakrán is.

Mi szerint készül?

A Chakra egy félig gördülő, angolul half rolling kiadási modellt használ. Ez azt jelenti, hogy a rendszer magját képező alkalmazásokat nem frissítik olyan gyakorisággal, mint egy gördülő disztribúció (pl. Arch) esetében, több időt hagyva így a stabilitási tesztelésnek, miközben a kisebb jelentőségű alkalmazások tudják követni a gördülő kiadási modell jelentette gyakori frissítéseket.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha egyszer telepíti valaki a Chakrát, azt utána nem kell többet. Nincsenek x időnként kiadott új verziók, csak friss telepítő, amit ha úgy érzik, hogy itt az idő a kiadásra akkor kiadják, ez 2-3 havonta szokott megtörténni.
A frissítéshez pedig csak egy rendszerfrissítést kell indítani amikor jön a figyelmeztetés, hogy új csomagok érhetőek el (néhány naponta jönnek új csomagok) és máris megkaptuk az aktuális friss állapotot.

Asztali környezet

A fentiek után nem meglepő, hogy KDE a használt asztali környezet. Az viszont talán igen, hogy nincs is másik náluk. Ez így van, a Chakra teljesen a KDE köré épült, hogy a lehető legjobb KDE-s élményt tudja nyújtani. Más disztribúcióknál ez kimerülne abban, hogy felkerül egy sablon KDE, különösebb összhang nélkül a disztribúcióval.

Különlegességek

A használt alapok miatt nincsenek a Chakrában GTK alapú programok, mindent QT alapon írtak meg, ezeket használják.

Nincs grafikus csomagkezelő. A korábban használttal nem voltak megelégedve, így készítenek sajátot, de ez még nincs kész. Ez mondjuk semmiféle problémát nem jelent, a pacman kezelése gyerekjáték.

Van viszont "Bundle" manager. Ebben népszerű programokat tudunk telepíteni, gyakorlatilag csak egy kattintással. Ez nem egy hatalmas szoftvere központ, 20-30 népszerű alkalmazás érhető itt el, viszont a frissítésük, telepítésük vagy éppen törlésük nem igényel semmilyen jelszó beírását.

Továbbá a pacman által elérhető csomagokon kívül rendelkezésünkre áll egy CCR tároló, amiben a közösség tagjai által karbantartott csomagok találhatóak. Ezek nem bináris csomagok, innen minden csomagot először lefordít a rendszer, aztán lehet telepíteni. Nem kell megijedni, szakértelmet nem kíván, megcsinálja helyettünk. Aki viszont szeretné, az bele tud nyúlni a fordítás folyamatába.
Sok esetben az Arch Linuxból származó különféle csomagokat itt lehet megtalálni.

Csak 64 bites verzió létezik belőle, a 32 bites vonalat nemrég megszüntették.

Mit vár el tőlünk a disztribúció?

Lehet, hogy furcsa ez a kérdés, de helyén van. Minimális angol nyelvtudást és olvasási hajlandóságot mindenképpen elvár. Ez abban jelentkezik, hogy néhány nagyobb frissítés előtt kiírják a weboldaluk hírek szekciójába, ha kell valamilyen extra parancsot kiadni vagy a csomagkezelőben valamilyen felmerülő kérdésre válaszolni kell.
A disztribúcióval kapcsolatos hírek is itt jelennek meg a new rovatban: [link]

Ezek után lássuk a telepítést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Chakra Project - 2013.09 'Fritz'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot, kényelmet nyújt.

  • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

  • ChakraOS - 2015.03 'Euler'

    A ChakraOS üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE-élményt nyújt.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.