2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Chakra Project - 2013.09 'Fritz'

Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot, kényelmet nyújt.

[ ÚJ TESZT ]

Nézzük a telepítést

Sokat fejlődött a telepítő programjuk, ami a "Tribe" nevet viseli. Aki olvasta az előző Chakra cikket, azt nem fogja meglepni a mondat a telepítőben, hogy a Tribe gondoskodik a hörcsögéről... . :)

A telepítő állományt a Chakra oldalán tudjuk letölteni: [link]. A képfájl szokás szerint live rendszer, vagyis telepítés nélkül meg tudjuk nézni, hogy miről is szól a Chakra. A képfájlt lemezre bármivel ki lehet írni, pendrive-ra viszont a Suse Studio Imagewritert javasolt használni, vagy terminálban a dd-t, akár Windows alatt a parancssorban is. Részletek itt: [link]
*Windows alatt a korábban működő Lili program nem használható a Fritz kiadáshoz.

Miután kész a bootolható médiánk és elindítottuk róla a gépet, ez a kép fog fogadni:

Rögtön utána pedig megkapjuk az indító menüt:

Amennyiben magyar nyelven szeretnénk használni, az F2 gombbal tudjuk kiválasztani, ezen a ponton a legegyszerűbb beállítani a kívánt nyelvet.

A képen látható opciók némi magyarázatra szorulnak. Nézzük a pontokat:

-Elindítás: ez úgy indítja el a Chakrát, hogy "zárt" eszközmeghajtók (driverek) nem kerülnek betöltésre, mindent a közösség által készített meghajtókkal fog használni.

-Elindítás zárt driverekkel: többek közt az nVidia és az AMD zárt, gyártói driverei ezzel az opcióval betöltésre kerülnek, a telepítés végén pedig részei lesznek a rendszernek, nem kell semmit kézzel bekapcsolni, vagy telepíteni hozzájuk.
Javaslom ennek a módnak a használatát kezdésnek. (Az Inteles videokártyákhoz csak közösségi driver létezik, zárt nincs.)

-Rendszerindítás merevlemezről: amennyiben van valamilyen rendszerbetöltő a gépünkön, akkor azt fogja elindítani.

-Hardver felismerő eszköz: egy karakteres felületű program, lényegében minden eszközt megnézhetünk vele a gépben, részletekbe menően.

-Memóriateszt: a méltán közismert memtest86+ program. Érdemes hagyni végigfutni, a teszt nem tart sokáig és ha a végén a "passed" felirat megjelenik, akkor a gépünk memóriája jól működik. Ha valami gond van, akkor piros betűs sorok fognak megjelenni. Ebben az esetben vagy nem bírja a memória a tuningot, vagy tönkrement, esetleg egyik - másik társát nem viseli el. Ha piros betűs sorokat látunk, ne álljunk neki telepíteni, keressük meg a probléma okát.

A bemutató képek Virtualbox alatt készültek, 1024x768-as felbontás mellett, ez miatt kicsit a méretarányok csalókák. Manapság már nem igen használ az ember monitort 1360*768-as felbontás alatt.

Aki ki szeretné próbálni a Chakrát Virtualbox alatt, az először is a legfrissebb Virtualboxot telepítse fel (igen, ez fontos), majd pedig a Linux típusánál az "other Linux 64bit" legyen kiválasztva, ne az "Arch Linux".

Itt a képen a bebootolt, live rendszer látható. Ki lehet mindent próbálni rajta, a telepítés megkezdéséhez pedig nyomjuk meg a "Chakra telepítés" gombot. Néhány furcsa karakter látható a képen és az ikonok kicsit eltolódtak, nem volt lehetőségem most ezt máshol megpróbálni, így betudom a Virtualbox problémájának, nem ez lenne az első.

Igen, ez már itt a Tribe telepítő program, és az ominózus hörcsögös mondat. :)

Rögtön kiválaszthatjuk a billentyűzet kiosztást és ki is próbálhatjuk.

Ez a földgömb, az időzóna beállító. Már nem forgatható úgy, mint régen, de átalakult Google Maps jellegűre. Persze gyorsabb csak simán kiválasztani a listából az időzónánkat, de azért látványos a földgömb.

Kényelem és kényelem. A felhasználó(k) létrehozásánál egyből meg tudjuk mondani, hogy szeretnénk-e automatikus bejelentkezést, vagy sem.
Több népszerű disztribúciónál is előfordul, hogy nincs erre megoldás a grafikus felületen, terminálban kell ezt beállítani olyan helyen, ami még függ is a disztribúciótól és a rajta használt felülettől. Fel szoktam emelni a szavam az ilyesmi ellen, ez se nem jó, se nem ésszerű megoldás, egy ilyen alapvető dolgot csináljanak már meg normálisan...

Itt lehet kiválasztani, hogy hová kerüljön a rendszer. A Chakrának egy partícióra mindenképpen szüksége van, ez a rendszer partíció, más néven a root vagy gyökér partíció, ennek a csatolási pontja a képen látható "/". Ezek mellé lehet még külön "swap v. magyarul cserehely" partíciót létrehozni és hozzáadni, ha kevés a memória a gépben, vagy akár a felhasználó saját mappáját ahová a dolgai kerülnek "/home" is kitehetjük egy másik partícióra. Persze a lehetőségek nem merültek ki ennyiben. A fájlrendszer típusának válasszuk az EXT4-et.

Ezen a képen látható, hogy mennyi helyre van szüksége a Chakrának. Teljes kiépítésben mindössze 4.5 GB. Amikor teljes rendszerfrissítés történik, akkor további 1 - 1.5 GB helyre van szüksége a csomagkezelőnek.
Ha nem használunk külön partíción lévő /home mappát, akkor ne centizzük ki a partíció méretét, bár az amúgy sem ajánlott.
A "tmpfs"-es sorok tulajdonképpen ramdisk partíciót jelentenek, vagyis ezek a mappák a memóriában jönnek létre, ami nagy elérési sebességet biztosít nekik. Természetesen nem foglalnak le fixen memóriaterületet, csak annyi helyet, amennyi adat éppen van ezekben a mappákban.

Amennyiben az alap opciók nem elegek a kívánt partíciók létrehozásához, használhatjuk a beépített kparted programot is, ez egy nagyon sokat tudó partíció szerkesztő.
Sajnos a GPT-s fájlrendszereket még nem támogatja megfelelően (nagy méretű HDD-k esetén kerül elő a GPT), így ott az itt leírtakat kell megtenni még a live rendszerben a telepítés alatt: [link]

Itt választhatunk a hálózati telepítés és a hagyományos, telepítőt lemezről történő teljes telepítés között. Kezdésnek válasszuk a hagyományost.

A beállítások végén áttekinthetjük, mit is csináltunk.

Ezeken a képeken a telepítés folyamata látható:

A telepítés végén még beállíthatjuk a ramdisket és a grub rendszertöltőt. Kezdésnek itt ne állítsunk el semmit.

Itt pedig újraindíthatjuk a rendszert.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Linux tűzfal otthon

    Debian Linux alapú tűzfal házilag, saját proxyval: dinamikus rendszer, amely könnyen alakítható.

  • Az ownCloud telepítése Ubuntu alá

    Az ownCloud nyílt forrású felhő szolgáltatás, mely PHP+ajax alapokon nyugszik, vagyis platformfüggetlen. (UPDATE)

  • Mozilla Firefox és a DRM

    A Mozilla bejelentette, hogy böngészője elterjedtségének csökkenését megakadályozandó a jövőben támogatni fogják a DRM védett tartalmakat.

  • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.