2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Chakra Project - 2013.09 'Fritz'

Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot, kényelmet nyújt.

[ ÚJ TESZT ]

A KDE

Így elöljáróban annyit, hogy sokan szokták Windows-szerűnek, Windowsra hasonlítónak hívni a KDE-t. Szerintem nem így van, a KDE az az asztali környezet, aminek a Windows felületének soha nem sikerült lennie és ha tartják Redmondban a Windows8 által megkezdett khm… metroszexuális utat (metroszexuális kifejezést lásd itt: [link]), akkor már soha nem is lesz.

Nézzük, mit nyújt egy alap KDE. Két kattintásra mindent megtudunk, mondjuk, a hálózati kapcsolatunkról. Gyakorlatilag minden lényeges adat egyből ott van szépen elrendezve.

Itt az ideje bővíteni kicsit a desktopot plazma widgetekkel. Sok alapvető widget telepítés nélkül is elérhető. Ez a menü a KDE paneltálca jobb alsó sarkára kattintva, majd ott az "új elem" gombot megnyomva jön elő.

Ha megnyomtuk az új plazmoidok letöltése gombot, akkor böngészhetünk kedvünkre sok widget között. Érdemes a sok csillagos és a nem túl régen frissült widgeteket nézni a listában, mert az itt lévő tartalom nem a Chakra része. Letöltés után az előző képen látható listából tudjuk őket kiválasztani, majd kihúzni őket az asztalra.

A képen a naprendszer bolygóit élőben követő widget látható. A widgetek tudnak átlátszóságot és általában sok mindent be lehet rajtuk állítani, ha az asztalon rájuk kattintunk, majd pedig a kis csavarkulcs gombra a megjelenő oldalsávon.

Beállítások terén is a maximumot nyújtja a KDE. Ahogy az már kiderült, semmilyen téren nem vagyok híve a bezártságnak, és azzal sem értek egyet, hogy vegyük ki a lehetőségeket a felhasználó kezéből, mert még a végén elállít valamit, így például az olyan asztali környezetek, mint a Gnome3, szóba sem jöhetnek nálam.

Mi más dobna jobban fel egy kis munkát vagy szórakozást, ha közben lehet kicsit gyönyörködni az effektekben? Nem kell túlzásba esni, pár szolid effekt, mint például a bezáráskor darabokra hulló ablak vagy az asztalváltó kocka, ezek mindenképpen kellenek. Persze KDE lévén minden effektet teljesen személyre szabhatunk, ki-be kapcsolhatunk bármit.
Effektek nélkül használni egy rendszert az olyan, mint amikor a mai Windowst lebutítják a Windows95 totál szürke megjelenésére. Fujj.

Szóval ha a gép elég hozzá akkor KDE, mert a legjobb asztali környezet.

Itt most nem térek ki a KDE-vel érkező teljes programcsomagra, akit érdekel a KDE világa, böngészhet errefelé:
http://www.kde.org/
http://kde-apps.org/

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Linux tűzfal otthon

    Debian Linux alapú tűzfal házilag, saját proxyval: dinamikus rendszer, amely könnyen alakítható.

  • Az ownCloud telepítése Ubuntu alá

    Az ownCloud nyílt forrású felhő szolgáltatás, mely PHP+ajax alapokon nyugszik, vagyis platformfüggetlen. (UPDATE)

  • Mozilla Firefox és a DRM

    A Mozilla bejelentette, hogy böngészője elterjedtségének csökkenését megakadályozandó a jövőben támogatni fogják a DRM védett tartalmakat.

  • ChakraOS - 2014.05 'Descartes'

    Chakra Project üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE élményt nyújt.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.