2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

IMAX3D - Cinema City - Avatar

Avagy: Hogyan pazarolhattunk el ~4 órát az életünkből, mikor épp egy "áll-ejtegetős csodát" kerestünk.

[ ÚJ TESZT ]

Felvezető gondolatok

Felvezető gondolatok

Tehát, amiről itt szösszenni szeretnék, az James Cameron legutóbbi, és első hallásra (vagyis a nagyüzemi reklámok és értékelések többsége alapján) talán egyben eddigi legnagyobb dobása is, az Avatar.
Illetve a mára már jól ismert adatok és események alapján: pénzügyi szempontból, a vegyesen vicces és szánalmas, pozitív és negatív fogyasztói hype/flame-hadjáratok után, valamint a nemrégiben hivatalosan is kiosztott Oscar-díjakkal már talán bátrabban is kijelenthetjük a feltevést, miszerint Cameron ismét felül tudta múlni önmagát, és ezzel együtt mindenki mást a filmiparban (már persze producer-rendező-író kategóriákban).

Ez a "remekmű" egy Cameron által összeharácsolt egyedi (de a jövőben mások által is licens-elhető) eszköztárral készült, melynek végterméke előszeretettel vetíthető IMAX mozikban is, akár 3D-ben.
[¤] Itt beszúrnék egy kis megjegyzést, mivel a hozzászólások közt már felnyitották a szemem, hogy végül is nem 15/70-es tekercsre rögzítettek, és "csak" 2k-ban rendereltek. Én még abban a tévhitben ültem be az moziba, hogy végig 4k-ban dolgoztak. Még egy optimista tévhit, ami valahonnan korábbról maradt meg bennem. :)
De így a megjelenés után hosszú hónapokkal már nem az efféle apróságokra szeretném pazarolni a drága logout-cikk oldalakat, ezeket jól körbejárták már előttem mások.
A logouton belül maradva például:
IMAX – Maximum mozi, stevve-től. Ez egy hasznos, átfogó jellegű cikk az IMAX mozik lelki világáról.
James Cameron's Avatar - Ez Darth_Revan szubjektív vélemény a filmről, bár a Real3D verzió alapján.
Mivel nem szoktam kritikákat olvasni a szóban forgó művek első kezű (illetve szemű, amiből itt tényleg szükségünk lesz mindkettőre, pontosabban a polárszűrős szemcsivel már 4-re, de egy opcionális pápaszemmel együtt akár 6-ra is. :D) adszorbeálása előtt, így most meglepett, mikor rákerestem, és a végére görgetve 95%-ot láttam kiemelve.

Ez a cikk egész pontosan a kis(sé tett) hazánk egyetlen működő IMAX mozijában nyújtott
élményről fog szólni. (Minthogy Magyarországon csak a Cinema City International-nek van jogosultsága ilyesmikre, így nem nehéz kitalálni, hogy ezt is ők építtették, és üzemeltetik.)

A weblapjuk szerény véleményem szerint egész kellemes, többé kevésbé jól eltalált design-ra épül (egy ilyen minőség-orientált technológia esetében kicsattanó, rikító színkavalkádra, és csupa nem lineáris geometriai kontúrra számítottam, hogy ezzel szeretnék "előre vetíteni" a részletgazdag moziélményt), és bár a menürendszer lehetett volna logikusabb, és a jegyrendelés egységesebb, de néhány kattintgatás után azért el lehet jutni a moziműsorig, vagy a helyfoglalásig, és a helyszínre is könnyen el lehet navigálni (bár ez már nem a weblap érdeme, hisz elég nagy létesítmény és nem épp eldugott környéken áll az az Aréna Pláza...).

Felsorolnám még azokat a referenciákat, amiket nem árt észben tartani a következőkben elhangzó véleménynyilvánítások elbírálása során:
- Tény: Az eddigi legnagyobb költségvetéssel készített, nézői élményre kihegyezett film.
- Laikus által kiolvasott ígéret: Az eddig mozivásznon látottak közt messzemenően a leginkább lebilincselő hang és látványvilág (ami tulajdonképp elméletileg megalapozott, így hihető) ígérete.
- Laikus, de logikus feltevés bárkitől: Egy 90 percen is jócskán túlnyúló film alá, egy legalább egyszeri végignézhetőséggel kecsegtető, végigkövethető módon felfűzött történet dukálna.

Röviden ennyiben szerettem volna felvezetni a témát, a konkrét élménybeszámoló a következő oldalon kezdődik. (Igen, most kell lapozni egyet, vagy kettőt. :D)

Figyelem: A következő két oldal számos kísérő mesébe szövi be a cikk vezérvonalához szervesebben is kapcsolódó gondolatokat. Ha az így neked már túlzottan "az életem blogja" kategóriába csap át, akkor lapozz tovább, mikor meguntad. (De megítélésem szerint ezzel a sok apró mesével együtt lesz teljes az érzés, amit át akarok adni a cikk végére...)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.