2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Arduino-vezérelte CNC marót - házilag

Az eleinte ábrándnak indult gép egyszercsak megvalósult, s lett egy saját Arduinós CNC maróm.

[ ÚJ TESZT ]

Y és Z tengely

Ezután elérkeztünk a híd, azaz az Y tengely megvalósításához.
Ehhez a korábban említett alumínium zártszelvény belsejébe méretre gyalultunk keményfa betéteket, amiket később sziloplaszttal is beragasztottunk. Erre azért volt szükség, hogy az átmenő csavarok ne roppantsák össze az alumíniumot.
Felkerült rá két pár a 3 pár lineáris sínből - így összesen 522 mm az Y tengely mozgási tere, oldalanként 2 kocsival - továbbá a motortartó és a párhuzamos talpú csapágy, a másik végére pedig a 90 fokos talpú.

A hídon a Z tengely csúszkál, ami szintén a korábban említett alumínium zártszelvényből készült. Erre egy pár lineáris csapágysín került fel, 2 pár kocsival 152 mm-es mozgásteret engedve. A motortartó szintén jelen van a párhuzamos talpú csapággyal együtt, ám merőleges talpú nem került fel, mivel úgy gondoltuk, hogy nem kell ilyen rövid távolságon tartani az orsót, az anya és a másik csapágy megtartják. Végül mégis került oda valami tartás, hegyet esztergáltunk egy csavar végére és egy beszúrást az orsóéra, amibe a csavar vége került, így most az tartja valamennyire az orsót.

A főorsót egy régi Ferm fúrókalapács motorja hajtja, 850 wattos és 30000 fordulatot tesz meg percenként, egy 20-as és egy 40-es átmérőjű keresztbordás szíjtárcsával a felére van csökkentve a fordulat, és egy régi, nevenincs felsőmaró tengelye adja magát a főorsót. Egy, nálunk komolyabb esztergapaddal rendelkező barátunk csinált egy csapágyházat a főorsónak, amire két réteg 6.5 mm-es textilbakeliten van felrögzítve a motor. Később rájöttünk, hogy a 15000 rpm kicsit kevés lesz, főleg fenyőhöz, úgyhogy most azon dolgozunk, hogy visszakapjuk az eredeti fordulatot, lehetőleg úgy, hogy ide is vissza tudjunk térni, ha szükséges.
El lehetne érni a fordulatszámszabályzóval is, de az a motor erejéből is elvesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.