2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Arduino-vezérelte CNC marót - házilag

Az eleinte ábrándnak indult gép egyszercsak megvalósult, s lett egy saját Arduinós CNC maróm.

[ ÚJ TESZT ]

A váz és az X tengely

A váz 40x40-es zártszelvényből lett hegesztve, de sajnos belecsúszott a két vége között 2 tized milliméter távolságkülönbség, azaz a párhuzamosság nem volt teljes, de ezen már nem igazán lehetett változtatni, ez ilyen lett. Végül is, ha komolyan szeretném gondolni a CNC marást, úgyis kell egy másik gépet építeni, aminél már ennyi sem lesz. (Bár az a 2 tized nem sokat számít jelenleg)
A régi festék lecsiszolása után egy vékony réteg feketét kapott a korrózió ellen.

X tengely

Ahogy a képen is látható, 2 bútorlap csík került fel a váz oldalára, hogy a sínként használni kívánt fiókcsúszók fel lehessenek rá csavarozva. Ez az ötlet nagyon hamar elvetésre került, mert, bár a súlyt nem is kellett volna neki tartania, végállásban elég lötyögős volt. Fel sem lett csavarozva.

Az ezt követő megoldás az X tengely szánjának már megvalósult, és ideiglenesen elfogadható megoldása. Az előző oldalakon említett laposacél elemekből egy H alak lett összecsavarozva és az került fel a váz oldalára. Mivel a húzott anyagok pár század pontosak, a 8 mm vastagságú 6001-es csapágy megfelelően illeszkedik a járatba.

A H alak illesztései közé oldalanként 1-1 réteg újságot be kellett tenni, mert azoknak kellett plusz 4-5 század mm vastagság, hogy a csapágyak ne szoruljanak meg a járatban.

Az újságmaradékok kivágása után kész is volt ez az elem.

Az X tengely 1620 mm-t képes elmozdulni. Az orsón futó anya előtt egy filcdarab veszi körbe az orsót, ami az anyával együtt mozog. Ez tisztítja a portól, és egy kis kenéssel is ellátja, ha kicsit olajos. Ugyanez jelen van mindhárom tengely orsójánál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.