2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Oregon, "The Beaver State"

A kincskeresők mindenüket eladva, életüket is kockára téve vándoroltak az ígéret földjére, Oregonba.

[ ÚJ TESZT ]

TÖRTÉNELEM

Oregon termékeny talaja és természeti kincsekben gazdag hegyláncai mindig izgalomba hozták a jobb sorsra igyekvőket. A képekre és a pirossal kiemelt linkekre kattintva további információkat kaphatunk.

Az aranyláz nagyot lendített Oregon benépesedésén. Nathaniel Jarvis Wyeth, egy új-angliai vállalkozó volt az első felfedező, akinek a vezetésével 1832-ben sikeresen eljutott az első szekérkaraván a Missouri folyótól a Csendes-óceán partjáig. A képen Albert Bierstadt festménye látható.

Oregon Trailnek hívták ezt a katonailag őrzött útvonalat, amin keresztül a családos telepesek is elérhették Kaliforniát és Oregont. Az Oregon Trail világtörténelmi jelentőségű volt, ez volt az első transzkontinentális útvonal Észak-Amerikában, ui. korábban csak Dél-Amerika körülhajózásával lehetett eljutni ide, vagy északról a kanadai határvidék melletti útról. A rendszeres szekérkaraván-forgalom 1839 körül indult be.

Itt említem meg a "The Oregon Trail" videojátékot, amiről 2009-ben Bocha készített egy kis ismertetőt a Mobilarénán a legjobb iPhone/iPod Touch játékokat bemutató cikksorozat keretében.

1849-ben a nagy kaliforniai aranyláz idején az idahoi hegyek között, Fort Hallnál csináltak leágazást délnyugat felé, Kaliforniához. Ez volt a legendás California Trail, amelynek jelentősége az Oregon Trail jelentőségével vetekedett.

Sajnos szomorú epizódjai is voltak ennek az izgalmas, kincskereső időszaknak. Az angolszászok nem egyszer kíméletlenül bántak el az útjukba kerülő őslakos indiánokkal. Ennek és a járványok következtében a bennszülöttek száma radikálisan csökkent. :(

Oregon a mai napig kívánatos letelepedési célpont, még a legutóbbi világméretű gazdasági válság ellenére is. Klímája kellemes, földje kitűnő, lakosai barátságosak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.