2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

A Törperőmű

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A gépépítés szépségei, nehézségei, gondolatok a fejleszthetőségről, szubjektív preferenciák.

[ ÚJ TESZT ]

rev. 2.0

Nagyjából az eredeti összeállítás első „szülinapján”elkezdtem agyalni, hogy csak kellene egy SSD a gépbe. Nem azért mert szükség volt rá, hanem mert kellett. Nálam ez nagy probléma. Ha megkívánok valamit, akkor addig nézelődöm, amíg csak rábeszélem magam. Úgyhogy Samsungék 840 EVO-ja is családtag lett, újrapartícionálhattam a terás vinyát, OS költözött a flash alapú tárolóra.

Aztán, hogy-hogy nem, ismerősnek kellett valami táposabb VGA, hogy a napi pixelgyilkolászást kellemesebb képkockaszám mellett élvezhesse. Én, mint önzetlen, segítő jó szándékú lélek rohantam is, felajánlva GTX 650 Ti egységemet a szent küldetés teszteléséhez. Hát a kártya maradt is ott... Na de mi pótolja őt, mi töltse ki a PCI-E fém érintkezői között tátongó űrt? Elkezdtem nézelődni egy kategóriával feljebb, kb. 15-20%-al erősebb kártyák után.

Aztán csak törtem és törtem a fejem. Mégiscsak volt egy Dell S2340L IPS Full HD monitorom, gyönyörű darab, hozzá illő kiszolgálás is kellene. Így elkezdtem kicsit magasabb kategóriákban nézelődni. nVidia vonalon nagyon jó kártyákat mértek, csak sajnos arany árban. Míg AMD részről kicsit nagyobb fogyasztású, de sokkal kellemesebb árfekvésű példányok vártak. Na jó, - gondoltam- bedobunk kicsit több zsetont és lesz egy R9 270. Lett is. MSI féle R9 270X Hawk. Aki nem tudná, annak röviden annyit, hogy a kicsivel több pénzre még egy kicsivel többet rá kellett dobni, meg még arra is egy kicsit. De hát ez van, elkapott a gépszíj. Ha már 270, akkor legyen az "X" mert sokkal bikább.

Ha meg már "X" akkor miért nem az egyik legjobb tuningolt R9 270X? Továbbra sem állt szándékomban kézi tuningot alkalmazni semmilyen alkatrészen, de ha már a proci tud Turbo Boostot, akkor miért baj, ha a videózsuga tud egy kicsit többet, mint a referencia órajelek?! Na ez így már egy elég tűrhető konfiggá forrt össze. Volt benne jó VGA, jó CPU és SSD. (ha milliomos lennék, akkor sem raknék össze 4 VGA-s szuperradiátorokat. Csak mondom, mielőtt jönnek a lehúzós kommentek :D ) Nem utolsó sorban, még mindig a HDD maradt a "leghangosabb" a dobozban, de mivel már volt SSD is mellette, így az 20 perc tétlenség után elment szundizni. Onnantól néma csendes kockulás.

Gépház "üresen"
Gépház "üresen"

Beépítés és átalakítás
Beépítés és átalakítás

Hajnalba nyúló szerelés
Hajnalba nyúló szerelés

Közben agyaltam, hogy nyugdíjazom az alaplap+CPU+RAM triót, és benevezek Haswell Refreshre. Aztán tovább agyaltam és rájöttem, hogy az i5-4690 sem tud sokkal többet a 3570-nél, (i7 továbbra sem indokolt szerintem, mert az egyszerűen túl sok) az új alaplap sem tud semmi olyan új funkciókat, amiért érdemes lett volna váltani és a Kingston Predator vagy Beast sem néz ki sokkal jobban, mint a Corsair Vengeance-em. Teljesítményben meg aztán tényleg semmi különbség nem lett volna. Szóval maradtak. Viszont bejött a 21:9-es monitorok második hulláma, avagy a 27" alatti szegmens.

Nyamm. Megint kihoztak a piacra egy olyan terméket, aminek birtoklására ellenállhatatlan késztetést éreztem. Ismét semmi szükségem nem volt rá, de mégis kellett. Így esett meg, hogy szert tettem egy LG 25UM65-P jelű, 25"-os 2560*1080 pixel felbontású 21:9-es bestiára. Nincs rá jobb szó. Főleg, miután egy Alien Isolation-t végigtoltam vele.


Használat közben zseniális

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Különösen csendes ITX gép építése dVGA-val

    Kb. egy éve jött a gondolat, hogy utazásaim elmaradásával az addig használt laptop helyébe újra egy asztali gép lépjen.

  • BitFenix Recon ventilátorszabályozó

    Ventilátorszabályozó 5.25"-os helyre kikapcsolható kijelzővel, sok beállítási lehetőséggel, de nem kevés hibával.

  • Bitfenix Outlaw

    Egy minőségibb kuckót kerestem, ami jól is hűt, kinézetére nincs panasz, a tetején lehet bekapcsolni, és USB 3.0-ás.

  • BitFenix Prodigy M bemutató

    A nagysikerű Prodigy után a BitFenix bemutatta az M változatot, mely kívülről megegyezik az előddel, belül viszont gyökeresen eltér.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.