2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Szintlépés vagy technológiai ugrás?

Gépfejlesztésem pár oldalban, avagy Intel 1151 a jelenben, és hardver mustra elérhető áron.

[ ÚJ TESZT ]

Core i5-6600 - Windows 10

És akkor a számításokért felelős processzor következik. Mivel nem szerettem volna semmiféleképpen kisebb teljesítményt, mint az i5-3470, rövid gondolkodás után a 6600-os példány mellett döntöttem. Már csak annak okán, hogy négy mag együttállása esetén az alap 3,3 GHz frekvencia 3,6 GHz-ig emelhető, és nem párhuzamosan használva a magokat 3,9 GHz sajtolható ki belőle. Ebben a témában már kiképeztem magam, így engedjetek meg egy kis kitekintést.

Annak idején az Intel a Haswell-refresh szériával próbálta foltozni a hiányzó űrt, majd a Broadwell tulajdonképpeni elmaradása után robbant be a Skylake processzor-család. Azonban nem egy valós űrbe, mert azt jegyezzük meg, hogy az Intelre egyáltalán nem nehezedett kínzó mértékű nyomás az AMD felől...

A Skylake széria már 14 nm-es gyártástechnológiára épült, mely magával hordozta a mikroarchitektúra átalakulását, és ezzel a platformváltást, hiszen ezek a processzorok már LGA1151 foglalatba illeszkednek. Talán kevés szó esett róla, de a Skylake az Intel Core termékcsalád hatodik generációját képviseli, mely asztali és mobil változatban is számos verzióban kapható.

Az leszögezhető, hogy a generációváltás legkisebb fejlődése a számítási teljesítmény, azonban az integrált grafikus vezérlő, és a fogyasztás terén jelentős előrelépés történt. Számokban a fenti mondat úgy fest, hogy a számítási teljesítmény átlagosan 10-15 százalékkal nőtt, az integrált GPU területén akár 40 százalékos a javulás, míg fogyasztás terén 30 százalékos az átlagos előrelépés.Utóbbi a noteszgépek piacán látszódik leglátványosabban, 10 W alá mentek az Intel mérnökei.

A fogyasztással kapcsolatos egyik fontos tényező a CPU hőmérséklete. Nos, itt valóban látszik a fejlődés, a számítógép bekapcsolásakor, és általános használat közben 21-28 fokos a magok hőmérséklete, terhelés alatt (intenzív játék nyúzás) sem lépte túl azonban az 55 fokot, még a 3Dmark teszteknél, valamint a Luxmark / Cinebench CPU és kombinált tesztjénél sem volt 50 fokos a processzor. Itt tehát tényleg látszódik a mérnökök keze munkája.

A Skylake magával hozta a DDR4 memóriákat is, mivel vagy ezekkel, vagy a DDR3L típusú memóriákkal tud magabiztosan kommunikálni. Erre nagyon oda kell figyelni, hiszen számos DDR3 foglalattal felszerelt alaplap kapható 1151 tokozással, de sokan nem figyelik, hogy ide a másik fajta DDR3 memória kell. Természetesen vannak gyártók, mint pl. az Asrock, melyek garantálják a hagyományos DDR3 memóriával való együttműködést, de nagyon utána kell járni a dolognak, kiemelten kell figyelni a memóriatámogatási listákat! A lényeg, hogy a Skylake hivatalosan DDR4-2133 MHz kompatibilis!

A cache mérete most is 6MB, mely i5 esetében megszokott, azonban nem a korábban alkalmazott L3 típusút használja, hanem a Smart Cache technológiát. Az Intel® Smart Cache egy olyan technológia, mellyel minden CPU (vagy integrált GPU) mag hozzáfér az egész tárolóhoz. Korábbi tervezéskor a tárolt adatok fel voltak osztva a magok közt.

Aki nem rendelkezik dedikált videokártyával, annak mindenképpen jó hír, hogy az új integrált HD Graphics 530 GPU rengeteget fejlődött. Ez azt jelenti, hogy a 3D teljesítmény alacsony-közepes beállítások mellett már HD felbontású játékra is elegendő lehet több cím esetében, ami kellően nagymérvű előrelépés azoknak, akik csendes, olcsó PC-t szeretnének építeni. Előre is elnézést kérek, de ezt a funkciót nem teszteltem le, volt más feladat, éppen elég.

A foglalat- és memóriaváltás mellett a legfontosabb újdonság, hogy az úgynevezett FIVR-vezérlő (Fully Integrated Voltage Regulator), magyarul az integrált feszültségszabályzó, kikerült a processzor belsejéből, méghozzá az alaplapra. Ennek folyománya, hogy kivitelezése az alaplapgyártók feladata lett. Hogy ez mit is jelent? Azt, hogy a tuning-műhely beindulhat. Vagyis a BCLK alapórajelét innentől ismét „szabadon” lehet emelni, a gyorsítótár és a többi mutató értéke pedig fixálható. Így a korábbinál szélesebb körű matatásra nyílik lehetősége a vállalkozó kedvű felhasználóknak. Fontos azonban megjegyezni, hogy innentől kezdve azért igen fontos szem előtt tartani a processzor specifikációit, nehogy szívroham kísérje a tuningolási hajlamunkat. Természetesen itt is van K végződésű példány, mely még inkább a túlhajszolás kedvelőinek készült. A jó hír, hogy a korábban használt CPU hűtőket nem kell lecserélni, a furatok mindenben kompatibilisek.

Sokan feltehetik a kérdést, miért érdemes váltani? Egyrészt, aki új gépet épít, egyértelműen javasolt az új technológiák befogadása, vagy éppen azoknak is, akik ilyen-olyan okok miatt régebbi rendszerüket fejlesztenék. Jó példa az 1155 platform esete, ahol a H61-es chipsetet leszámítva, újonnan már nem is lehet, vagy csak nagy nehezen beszerezni ilyen tokozású alaplapot, marad a használt piac, akárcsak az ilyen foglalattal rendelkező processzorok esetében.

Ekkor merülhet fel a kérdés a Skylake + DDR4 létjogosultsága mellett. Nem beszélve a tuningolási hajlamú egyénekről, nekik is csábítóbb választás lehet eme platform választása. Nálam sokkal felkészültebb szakemberek állítják, hogy a fentiekkel némiképp szembe megy az a tény, hogy a legerősebb rendszer jelenleg is az X99-es Haswell-E kiépítés, így fogadjuk is el ezt, de akinek ilyen képesség van a birtokában, biztos nem is gondolkodik a Skylake váltáson, legalábbis egyelőre.
Zárszóként ehhez a bekezdéshez csak annyi, hogy nálam az i5-6600 CPU az Ajánlott minősítést kapta.

Jelenlegi ára: 63-66.000 Forint

Windows 10 – USB Pendrive

Mivel a számítógépem szinte teljes átalakuláson ment át, nem hagyhattam szó nélkül kedvenc operációs rendszerünket. Mivel a céges W8.1-es kulcs az adott hardverhez volt kötve, így izgatottan és csillogó szemekkel rohantam a Vízboltba, és vettem át a Windows 10 Home USB példányát. Ennek két oka van: a DVD lemezes árusítás nem trendi, már az USB alapú Windows rendszerek terjesztése felé fordult a Microsoft.
Továbbá jelen példány bír azzal a kellemes és édes tulajdonsággal, hogy többször, pontosabban akárhányszor bármilyen hardverre feltelepüljön mindenféle aggodalom nélkül. Nyilván a felhasználó az csak egy és egy lehet, hiszen Neo-ból sem született még egy! Ez tényleg megfontolandó, hiszen napjainkban többször vásárol alaplapot és processzort az emberfia, mint mosógépet. Véleményem szerint az OEM kiadás (egy hardverre telepíthető) verziókkal szemben mindenképpen megéri a kilenc ezer forintos különbözetet!

Magáról a rendszerről külön nem elmélkednék, arra ott van a PH saját szakmai beszélgető klubja.

Jelenlegi ára: 39-40.000 Forint

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.