2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Szintlépés vagy technológiai ugrás?

Gépfejlesztésem pár oldalban, avagy Intel 1151 a jelenben, és hardver mustra elérhető áron.

[ ÚJ TESZT ]

Következtetések / Hardvermustra

Nos, itt egy kicsit elméláztam. Bár a hardverek leírásában már kitértem a teljesítmény szerény növekedésére, de azért többet, jóval többet vártam első sóhajtásra. Ezt számszerűen nem fogalmaztam meg a tesztek előtt, de úgy gondoltam, hogy itt is lesz olyan nagy ugrás, vagy közelítő, mint annak idején az LGA 775-ről való váltáskor.

Nem vitás, egy 1151-es rendszer napjainkban sokkal inkább életképes, és egy csereüzlet alkalmával nagyobb tárgyalási alapot is jelent, de ne menjünk el szó nélkül amellett a tény mellett, hogy egy 1155-ös alapokra épülő PC egyáltalán nem bukott még alá az informatikai medrek-völgyek folyamában. Egy jól összerakott 1155-ös rendszer közel hasonló erőt képviselhet (i3 vs i3 / i5 vs i5 / i7 vs i7), mint a Skylake alapokra épülő rendszer. Nem kétséges, hogy előny azért van, bár nem jelentős, azonban a fogyasztás csökkenése, a gyorsabb DDR4 memóriák használata hosszú távra kifizetődőbb. És persze az is tény, hogy az új alaplapok sokkal több és újabb szolgáltatásokat, csatlakozókat kínálnak, mint öt-hat éve gyártott elődjeik.

Nyilván itt is felmerül, hogy csak az vált ilyenkor, aki az egyéb hardver elemek tekintetében is követi a fejlődést. Egy otthoni, pusztán internetezésre és filmnézésre használt számítógép esetében ez nem szükséges, főleg, ha a nagymama vagy a keresztanyuka fő célja a Mahhjong, vagy éppen a Messenger lelkes használata.

Amit talán ki kell hangsúlyozni, és ki is derült a cikk végére: ma már nem két-háromszoros mértékben mérünk egy újabb technológia / architektúra váltást, az újdonságok inkább a korszerűbb, gyorsabb háttér-technológiára fókuszálnak, valamint a többször is említett fogyasztás csökkentésre. Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az újabb technikai újítások párhuzamosan történnek, mert az elsődleges piac ma már a mobil eszközöké. Így a változások sokkal fokozatosabbak, aprólékosabbak, mint a PC hőskorában.

Megjegyzem, hogy az Intel mérnökei a Skylake CPU számítási teljesítményével kapcsolatban azt nyilatkozták, hogy 30%-al gyorsabbak, mint 1155-ös elődeik. Szakmai oldalak azonban azt állítják, hogy mindez jó esetben csak a Sandy Bridge modellekhez viszonyítva igaz. Az én méréseim is ez utóbbi kijelentést igazolják, a teljes rendszerre kivetítve átlagosan 10-20% különbséget véltem megállapítani a tesztek alapján. A memória teszt esetében még ennél is többet, de például a GPU esetén volt, hogy nem változott semmi, hiszen csak magát a videokártyát mérte a program, nem érdekelte a körülötte lévő rendszer. És mint tudjuk, minden függ az alkalmazott tesztprogramtól, és a kiszemelt hardvertől.

Persze mindig minden azon múlik, hogy milyen lehetőségeink állnak rendelkezésre. Ha jó pénzért megszabadulhatunk régebbi komplett alaplap-CPU-memória hármasunktól, akkor mindenképpen érdemes fontolóra venni a váltás gondolatát. A kivárásra játszóknak viszont szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy a régi rendszerek értékesítése az idő múlásával egyre nehezebb lesz, és kevesebb újrahasznosítható bevétellel fog járni. De ettől még egy 1150/1155-ös rendszer létjogosultsága nem kérdőjeleződik meg! Aki játékra használja elsősorban a számítógépét, megnyugodhat, hatalmas veszteségek nem fogják érni. A tehetősebbek, illetve magasabb életszínvonalon leledző embertársaink azonban biztos mindig a legújabb technikai lépéseket követik, de így kerek a világ, talán nekik is köszönhetjük, hogy a hardver-piac oly sokoldalúan változik, fejlődik.

És a legvégére ami számomra egyértelműen kiderült: egy 1155 vagy 1150 rendszer nem mondható elavultnak. Semmiképpen nem lehet rájuk fogni, hogy ne lennének alkalmasak olyan feladatokra, melyekre az 1151-es rendszer számítógépei is alkalmasak. Azt sem lehet elvitatni, hogy egyre több és jobb kiegészítő kerül piacra a Skylake rendszerekhez. És a végére kiderült az is, hogy bár a technológiai újítások mindenképpen az 1151 javára döntik a mérleget, nem szabad elkeseredni annak sem, akinek nincsen lehetősége feljebb kapcsolni. Bár igaz, amit fentebb írtam: minél tovább vár valaki, annál többe fog kerülni egy testes váltás.

Végezetül alább látható egy kép a Geekbench tesztről. Sajnálatos módon a korábbi gépemmel ezt a tesztet nem futtattam le, így csak az új konfigurációról van saját mérés, íme az eredménye:

Figyelemreméltó, hogy a Geekbench saját oldalán az i5-6600 4345 / 12021 pontszámot mutat, így teljesen elégedett lehetek a saját eredményemmel.

Részletes szakmai és üzleti okokat, érveket nem tőlem fogtok olvasni, ezt meghagyom a nálam sokkal szakértőbb szakmai fórumoknak. Mert mint tudjátok, én az egyéni felhasználó, átlag user keresztül próbáltam érvelni, és bemutatni. Remélem, mindez sikerült ebben a pár oldalban!

És hogy a cikk címéhez visszakanyarodjak pár mondat erejéig: egy 1151-es rendszerre való platformváltás nem szintlépés, azonban valóban technológiai ugrás, köszönhetően a gyorsabb memóriáknak, újabb és szintén gyorsabb csatlakozóknak, kiterjesztett tuning-lehetőségeknek.
A piac úgyis eldönt mindent. Remélhetőleg egy év múlva nem azon siránkozunk, mint a New Coke esetében a Coca-Cola, és egy tartós, hosszú távra használható alapokat rakott elénk az Intel a Skylake formájában!

Mindezek tükrében, valamint az új hardverek használata közben szerzett tapasztalatoknak köszönhetően én nem bántam meg a váltást, most jó időre nyugton maradok. Jövő karácsonykor remélhetőleg Jézuska előrukkol egy ésszerű, és gazdaságilag előnyös i7 CPU beszerzéssel, - beszámítással fűszerezve -, logisztikailag én mindenképpen támogatni fogom!

És ígéretemhez híven következzen a cikk elején említett pár hardverelem, melyek vásárlása olykor kalandos volt.

ASUS Echelon

Egeret nem terveztem vásárolni, azonban olyan ajánlattal találtam magam szemben, amit vétek lett volna kihagyni. Történt, hogy egyik műszaki áruházunkban, ahol hülye nem vagyok, leltárra készülődtek. Hogy szándékosan vagy véletlenül, de felleltem az egyik polcon az Echelon egeret, méghozzá közel harmadáért, mint a rendes ára. Így muszáj volt bepattannia a bevásárlókosárba, és imigyen került birtokomba.

Hogy mit is kell tudni róla: gamer egér, nem vitás, színvilága férfias és harcos, öt érzékenységi móddal rendelkezik, valamint nyolc programozható gombbal, és egy automatikus kattintás ismétlő funkcióval. Legnagyobb erénye a tökéletes pontosság, még soha nem éreztem ilyen könnyűnek és kényelmesnek egy egeret. Ez számokban azt jelenti, hogy 5600 DPI-s szenzor található benne, és ezt tudjuk öt lépésben állítgatni, így elérni azt, hogy hajszálpontossággal találjuk meg a célt BF4 multiban.

Legfeltűnőbb extrája egy apró dobozban rejlik: négy darab kis súllyal tudjuk bekalibrálni a legkényelmesebb használatot. Számomra ez újdonság volt, jelenleg is kettő ilyen súly van az egér gyomrába helyezve. Megemlítendő még az aranyozott USB csatlakozó, és a nagyon praktikus, hagyományos társainál jóval magasabb élettartamot ígérő fonott kábelezése. Tényleg csaj ajánlani tudom mindenkinek!

Jelenlegi ára: 13-15.000 Forint

Western Digital Elements 2TB

Másik nagy tervem egy külső merevlemez megvétele volt. Nem másra, mint a filmek / zenék / fényképek tárolásához. Családi indíttatású állományok esetében természetesen tükrözéssel, tehát két különböző adattárolóra mentve! A WD Elements 2TB-os változatát rendeltem meg. Kinézete egyszerű, letisztult, az asztali számítógép dísze lehet. Vastagsága 15mm, így továbbra is könnyen zsebre vágható. A benne rejlő lemezek 5400 RPM sebességgel dolgoznak, 8MB cache szolgálja a zavartalan működést. Sok minden nincs a kis dobozkán, csupán egy USB 3.0 csatlakozó, és egy apró LED, mely fehér színnel jelzi a bekapcsolt üzemállapotot, és villog, ha éppen adatokkal babrálunk.
Természetesen USB 2.0 kapcsolatot is használhatunk, de ez ugye azt vonja maga után, hogy az olvasási / írási sebesség lecsökken.

Alább látható a saját mérésem USB 3.1 felületen:

A merevlemez háznak nincsenek szellőző nyílásai, de saját mérésekkel alátámasztva kijelenthetem, hogy a meghajtó nem igazán hevült fel egyszer sem, leszámítva azt az egy alkalmat, mikor 500 GB adatot mozgattam felületére egy húzásra. Az átlagos hőmérséklete 28-34 fok között található. Amennyiben nincs használatban, akkor a belső vezérlése tíz perc üresjárat után leállítja az eszközt. A HDD-re gyárilag rámásolt SmartWare alkalmazás segítségével ez azonban átállítható. Ebből az is következik, hogy az igényes csomagolás nem rejt sok mindent: magát a merevlemezt, egy USB 3.0 kábelt, és a rövid gyártói dokumentációt. Nekem nagyon bejött ez kis külső merevlemez, és az Ajánlott jelzőt mindenképpen használhatjuk rá.

Jelenlegi ára: 29-32.000 Forint

I-BOX X7

A gyártó híres a minőségi hangtovábbító eszközeiről, főleg a játékosok köreiben. Jelen terméküket egy kiállítás alkalmával vásároltam meg fiam unszolására, amit nagyon nem bántam meg. Nálunk igen fontos szempont az ergonómia, a fejhallgató anyaga, vastagsága, mivel mindketten szemüvegesek vagyunk. Tehát vásárláskor alapvető kérdés, hogy a fejpánt milyen mértékben alkalmazkodik ehhez a tényhez.

Másik szépsége a fejhallgatónak a majdnem két és fél méteres kábelhossz, ami több mint elegendő minden számítógép használónak. Hivatalos adatok alapján a frekvencia-átvitele 20 Hz és 20 KHz között ingázik. Nem hiányozhat a fejpántba épített felhajtható mikrofon sem.
A másik, Genius márkájú fejhallgatóm sem rossz, de azért tisztán látszik, hogy mind esztétikailag, mind technikailag egy fényévvel előrébb jár az I-BOX megoldása. Ami elsődleges szempont, legalábbis nálam, az a tiszta, zörejmentes hangzás, kényelmes viselet. Ezeket maradéktalanul teljesíti a fejhallgató, nagyon örülök, hogy a birtokomban van, és őt is mindenkinek csak ajánlani tudom!

Jelenlegi ára: 5000-6000 Ft

A cikk végéhez érvén szeretném megköszöni mindenkinek, aki elolvasott! Nagyon remélem, hogy hasznos és tartalmas pár percen vagytok túl! Amennyiben észrevétel, tapasztalat, tanács merül fel, kérek mindenkit, hogy nyugodtan szóljon hozzá!
A befejező sorok alatt a szokásos link-gyűjteményt találjátok.

Hunork

Fontosabb linkek:

Intel 535 SSD
MSI B150M Mortar
HyperX Fury DDR4
Core i5-6600
Echelon
IBOX X7
Elements
Geekbench
Aida64
Unigine
3Dmark
Luxmark

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.