2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Silent Base 800 házbemutató be Quiet! segédekkel

Csendes, hűvös, elegáns, könnyen szerelhető, számos meghajtóval beépíthető, minőségi házat kerestem.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés, be quiet! Straight Power 10 500W CM

Kedves PH olvasók, fórumozók!

Örömmel jelentem be, hogy ismét jelentkezem felétek egy terjedelmes írással, mely alapvetően a be quiet! Silent Base 800 PC ház bemutatójáról szól, de nem hagyhattam figyelmen kívül még két újabb hardvert sem. Ugyanis nemrégiben ismét kis változtatásokon esett át a számítógépem, melynek következtében lecseréltem R9 390 videokártyámat és vele együtt a nagy teljesítményű, FSP 700 Wattos tápegységemet is. Ekkor sok kérdezés, fórumozás után született meg a döntés, hogy az új VGA egy XFX RX480 lesz, méltó társa pedig egy minőségi, és a kor szellemének megfelelően moduláris tápegység. Ez meg is valósult a be quiet! Straight Power 10 500W CM személyében. Ekkor azonban szembesültem egy problémával, nevezetesen, hogy az új tápegység kábelei igen hosszúak, ami nagyon jó hír az új házra nézve, viszont az Aeneas házikóba alig tudtam betuszkolni, a végén a hátsó oldallap fel sem került. Így keresnem kellett egy másik alternatívát. Mivel mindig is vágytam egy szintén minőségi, de toronyházra, mely persze hogy ablakos, úgy döntöttem, hogy nem sajnálom a pénzt, hiába kevés, és beruházok egy be quiet! Silent Base 800 házikóra.

És ha már itt tartottam, a sok CPU hűtő tisztogatás, újrapasztázás folyományaként az is felmerült bennem, hogy lecserélem korosodó AC Freezer 13 CO hűtőmet, melynek utódja mi más is lehetett, mint a be quiet! Pure Rock. És akkor már teljesen érthető az alcím: hogyan építsünk csendes, elegáns számítógépet be quiet! módra? Ezt a hármast szeretném a következő oldalakon bemutatni.

Mivel rengeteg tanácsot kaptam a Prohardver különböző szakmai topikjaiban, a cikk végén név szerint megköszönöm néhány aktív és szakértő PH tag segítségét is!

Az XFX RX 480 GTR bemutatója itt olvasható el: XFX RX480 8GB teszt
Az LG 23MP68VQ-P Freesync monitor bemutatója pedig itt: LG 23MP68VQ-P Freesync monitor bemutató

be quiet! straight power 10 500W CM

Mint említettem, a videokártya mellett a tápegységet is lecseréltem. Nagyon boldog vagyok, hogy a be quiet! terméke mellett döntöttem, mert kábelei elegendően hosszúak, és végre megszabadultam három - eddig fix – kábel alkalmazásától. Hogy mennyire csendes, azt egy később látható táblázatban is lehet látni, de elöljáróban annyit, hogy nagyon!

Pár szó essék a száraz műszaki adatokról: a német bázissal és tervezőcsapattal dolgozó be quiet! felső kategóriás, 80 Plus Gold minősítésű tápegységet alkotott, mely azt jelenti, hogy 100 százalékos terhelésen hatásfoka eléri a 87%-ot, 50 százalékos terhelésen pedig ez az érték minimum 90%. Sokszor hangsúlyozott erényei közé tartozik a német precizitásra jellemző kiváló tervezés, gyártás, és az elmaradhatatlan minőségellenőrzés.

Ami nagyon fontos és hallható újítás lett, hogy a korábbi 12 cm-es ventilátor helyett immár folyadékos sikló csapágyas 13,5 cm-es Silent Wings 3 ventilátor dolgozik a belsejében, mely a terhelés függvényében szabályozza a sebességét. Ez természetesen még alacsonyabb zajszintet, kevesebb hőt eredményez, valamint energiahatékonyságot, magyarul pénztárcabarát működést. A ventilátor lapátok kialakítása révén csökken a levegő okozta turbulencia zaj, nő a tápegység élettartama. Alacsony kezdő feszültségről indul a tápegység, így a ventilátor kiindulási sebessége is kisebb, emiatt a zajszint szintén.

Angol teszteket olvasva a minőségi alkatrészeknek köszönhetően nem lesz elektromos zaj, azaz cicergés, sípolás. Ez nem feltétlen igaz, fiam már észlelte, és én is, igaz, csak két alkalommal, hogy teljes terhelésen (3dmark – Firestrike, COD Infinite Warfare pályatöltés végén) egy pillanatra hallani lehetett valamilyen magas, vékony hangot, azonban mindezt úgy, hogy a tápegység a számítógépen kívül, az asztalon üzemelt. Az is lehet, hogy az XFX kártya bűvészkedett, de ez már nem fog kiderülni, ugyanis a Silent Base 800 házból már nem jött ki semmilyen hang!

Továbbá a tápegység teljesíti ErP 2014 irányelveket is, mely röviden arról szól, hogy meg kell felelni az energiahatékonyságnak, környezetvédelemnek, és a specifikált határértékeket be kell tartania. Erről itt lehet olvasni bővebben, ha valakit érdekel: ErP 2014

A CM jelzésű tápegységek modulárisak, csak egyetlen kábel, a 20+4 pines tápcsatlakozó maradt fixen. Az alábbi ábrán látható a kábelek kiosztása, mérete.

Apropó, belső: a tápegység belsejét az FSP szállítja, mely az Aurum módosított változatát jelenti, és a 12 voltos ágát négy darab 18A-es ágra osztották, valamint prémium minőségű kondenzátorokat alkalmaztak. Én elektronikai méréseket nem tudok végezni, ehhez eszközeim nincsenek, de annyit kijelenthetek bátran és boldogan, hogy mióta jelen tápegység üzemel a házamban, nem volt semmilyen morajló hang, feszültség ingadozás, játékban kifagyás, számítógép újra indulás. Tehát teszi a dolgát csendben, tökéletesen.

Hang, decibel: hiszen ez sem mellékes. Később két táblázatban is szerepelnek majd adatok, de mindkét esetben ugye magát a számítógépet "mértem", pontosabban a belőle kiszökő hangok intenzitását. Amit talán mérni sem tudok pontosan, hogy csak a tápegység milyen hangot ad ki magából. Inkább legyen elég annyi, hogy üresjáratban semmit, míg terhelés alatt szintén semmit. Mintha egy másik világba csöppentem volna. Korábbi FSP tápom sem volt rossz, vagy hangos, csak egyszerűen átlagos volt, és rendelkezett egyfajta tipikus tápegység hanggal. A Straight Power, miután bekerült helyére, egy mukkanás nélkül teszi a dolgát!

Amiben egyértelművé teszi ezen tápegység választását, hogy halk működésével, hosszú kábeleivel egy igen csendes PC építhető, kiváltképp egy hangszigetelt házban. Első választásom a Nanoxia DS 3 volt, de végül, csak hogy már márkafüggés alakuljon ki, a be quiet! Silent Base 800-ra esett a tekintetem, melyről a bemutató alább olvasható. A tápegység beszerelése pofon egyszerű, a kábelek jól elkülöníthetőek, egyértelműek a feliratozások, és a jobb hatékonyság érdekében a két PCIE kábel fizikailag is kettő darab. Nem maradhat el a garancia idő, jelen esetben 5 év, melyet a legtöbb hazai forgalmazó is megad.

Ára hozzávetőlegesen: 33-34 ezer Ft
Hivatalos gyártói oldal: BQ Straight Power 500W CM
Angol nyelvű teszt: Bit-tech teszt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.