2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Modding rovat

A nagy házmoddolás VI. rész

Remélem, nem riasztok el senkit se a víztől, se a moddingtól, mert alapvetően mindkettő igen jó móka.

[ ÚJ TESZT ]

Jön a víz!

Kicsit olyan ez a sztori, mint a Gyűrűk ura, sokáig nem történik semmi, csak mászkálás, aztán valami látványos és izgalmas 5 percben, aztán megint bandukolás és elmélkedés. Modding terén hasonlóképp töltöttem az elmúlt másfél évet.

Első körben a hűtésre akartam ráhúzni a vizes lepedőt, balgán azt gondolva, hogy utána már fáklyásmenet lesz a fényezés és az összerakás. A vízhűtés nem teljesítménye, hanem a zajszintje miatt vonzott, lévén a tuning nem kenyerem, és a meglévő léghűtés kiváló értékeket produkált.
Viszont a gyári vizes szett ára elriasztott. 2010-ben még sokkal drágább volt minden és nekem se ment úgy a szekér, hogy cirka 100-120 k-t vízbe fojtsak, így hát úgy döntöttem, hogy házilag gyártom le a dolgokat. Persze mindent nem lehet, de igyekeztem spórolni.

Szivattyú
Bár itt is felmerült pár házi megoldás (autóbontóból szerezni vízpumpát), de a Laing DDC-1PlusT-n fordulatszámmérő kimenet van, ami csatlakoztatható a meglévő ház szívét-lelkét jelentő Powerwatch-hoz. Így lett a szivattyú gyári.

Radiátor
A kollégák a vízhűtés topicban megerősítették reményeimet, miszerint elég nekem egy single is, ami azért volt fontos, mert a ház orrában csücsülő 12-es venti mögé szántam. Egy dupla, neadjisten, tripla radihoz komoly házátépítés társult volna, amihez nem sok kedvem volt. Autóbontóban kerestem, de nem akadt megfelelő méretű, ráadásul árban is csak pár ezer forinttal volt kedvezőbb, mint a gyári - és ehhez jött volna még a csatik felrakása - maradtam a gyárinál.

Tartály
Az elképzelés egy bal oldalra felerősített, ék alakú, feketére fényezett tartály volt, gyári megoldás szóba se jött a felszerelhetőség és a design miatt. Ekkoriban készült a ház harmadik körös új fedlapja , kézenfekvő volt, hogy a Pánczél Bt-nél készüljön a tartály is - rozsdamentes acélból. Sajnos műszaki rajzolni nem tudok és ez csúfosul visszaütött, többszöri egyeztetés, utazás és jópár munkadarab kidobása után készült el a végleges példány, jelentős árengedménnyel, 30 ezer forintért (ennyiért kb. két csúcsminőségű gyári cuccot vehettem volna, csatlakozókkal együtt). A csatlakozók helyét otthon fúrtam ki, amikor már egyben láttam a rendszert.


A tartály, még a csatlakozók helyének kifúrása előtt

BLOKKOK

Maratni akartam, mint mindenki más, de a fém maratás árai elriasztottak. Megpróbálkoztam hát a műanyaggal: szép kockáknak kimarattam a belsejét, és régimódi hűtőket illesztettem beléjük. Menetvágóval készítettem két menetet a felső részén, szilikonragasztóval ragasztottam össze a két felet és kész. A rögzítéshez a Pánczél Bt. készített 2 mm-es acélból univerzális leszorítókat, amikbe csak 2 csavar kellett. Sokat mondok, 15.000 Ft volt a három (VGA, proci, chipset) blokk. Szépen hangzik, ugye?


A blokkok belseje régi hűtőkből


A chipset, a VGA és a proci blokkok a lezárójukkal és a leszorítójukkal, na meg a csatlakozókkal

És így is volt, aztán jött a nyomáspróba... És kiderült, hogy a proci blokk egyik csatlakozóillesztésénél, ahol már nagyon életlen volt és ezért megbillent a menetvágó, vigasztalanul csöpög a víz. Megpróbáltam én mindent, de a tető menthetetlen volt.

A VGA blokknál pedig az bosszulta meg magát, hogy nem síkoltam le a fém blokkot. Ma már tudom, hogy kéne megcsinálni, de akkor csak azt láttam, hogy nincs az a mennyiségű szilikon, ami meggátolná a szivárgást.

Egyedül a chipset hűtő volt tökéletes, de arra nekem igazából nem is volt szükségem, lévén a lapomon gyárilag van passzív hűtés. És ekkor jött egy jó ajánlat hardveraprón és máris gyári lett a VGA és a proci blokk is, a chipsethűtés pedig kikerült a képből. A képen látható szép dobozok a polcomon porosodnak, kidobni nincs szívem őket.

HDD
Amikor elkezdődött a tervezgetés, még 6 HDD volt bekötve, így egy ennek megfelelő acéltornyot terveztem, a két oldalán csobogó vízzel. Külön gyártattam le a tornyot és a csatornát, de a felhegesztés bajos lett, a hő hatására meggörbült minden. Ráadásul a 2 mm-es acél nem volt elég ahhoz, hogy a csatlakozók menete belekapaszkodjon. Ekkor már minden gyári volt, a 2 RAID 0 SCSI tömböt még korábban 2 db Raptor váltotta, ergó 6 helyett csak 4 vinyó volt, tököm tele volt az egésszel: vettem 2 gyári blokkot az adatvinyóknak, mondván, hogy a rendszert majd hűti a radi előtt lévő venti.


A HDD blokk két része, balról a csatorna, amit a jobbra lévő váz köré kellett hegeszteni.

KÜTYÜK

Anélkül nem élet az élet, ugye? Vízhőmérséklet jelző, kis kék kijelzővel, amit a fiók mellé terveztem, és áramlásmérő, persze házon kívülre, a kis polcra, amit a ventilátorház képez a valamikori ajtó számára.

Hát így lett nekem egyedi gyári vízhűtésem... Csak a tartály egyedi benne, meg talán az áramlásmérő elvezetése, de legalább az jól néz ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • XDL Happy 31B @DFX version 1.1

    A címben szereplő egyszerű, jó modalapnak tekinthető számítógépházat mutatnám be, átalakítás menetével.

  • O.A.C - OpenAirCase

    Nyitott kivitelű számítógépház tervezési folyamata lézervágó berendezésre és casecon versenyre hangolva.

  • voland-féle casemod

    A 2014-es Veletech moddingversenyre épülő gépem alapját egy CoolerMaster Elite 335 ház adja - és sok-sok munka.

  • Full carbon mATX dobozka

    Meglévő mATX konfigot épitettem be a lehető legkisebb házba, kapott új elő és hátlapot, majd az egészet lefóliáztam.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.