2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

A MikroTik RouterOS világa - "Mi ez és miért nem megy rajta a net?!"

Ezek az eszközök csak azt hajtják végre, ami be lett állítva: semmivel sem többet vagy kevesebbet.

[ ÚJ TESZT ]

Miért nem megy rajta a net??!!

A válasz röviden: mert nem állítottuk be! Ugyanis ezek az eszközök pontosan és csakis azt hajtják végre, ami be lett állítva. Semmivel sem többet, és remélhetőleg nem is kevesebbet. Ez szituációtól függően lehet előny vagy hátrány. Annak, aki először találkozik MikroTik eszközzel, neki gyanítom hátrányként csapódik le.

Mielőtt viszont kifejtenénk a választ részletesebben, előbb kezdjük el kommunikálni az eszközzel. Alapvetően három alternatíva van előttünk a kommunikációra.

Első és triviális megoldás, a webes felület használata. Minden más SOHO routernél ez az alapértelmezett mód a menedzselésre, sokszor az egyedüli felület is egyben a felhasználó felé. Jelen esetben extraként rendelkezésünkre áll innen letölteni egy WinBox nevű programot, amiről pár sorral később írok. Esetleg megtekinthetjük a különböző grafikonokat, sokan vannak akik szeretik ezeket bújni és elemezgetni.

Belépve a routerre egy eléggé fapados felület áll rendelkezésünkre. Funkcionálisan megegyezik a Winbox alól elérhető opciókkal.

Második alternatíva a parancssoros felület. Nem minden SOHO eszköz rendelkezik vele, vagy csak módosított firmware által érhető el. RouterBoard eszközök esetében parancssoron elérhető az eszköz soros portos konzolon át, SSH-n keresztül, vagy éppenséggel telnet segítségével. Akad egy-két utasítás, ami csak innen érhető el.

Harmadik módszer pedig a létező legkényelmesebb, és a cég saját fejlesztése: a WinBox névre hallgató saját menedzselő program.

A Winbox egyik különlegessége, hogy TCP/IP protokoll nem szükséges a használatához. Ezt a remek tulajdonságát most is ki kellett használnom, mivel a szekrényből elővett bemutató router azonos IP beállításokat használ mint amit a meglévő router. Meglévő hálózatba bedugva ez természetesen konfliktust okozott, amit normál esetben csak úgy tudtam volna feloldani, ha a meglévő hálózatot kiiktatom ideiglenes jelleggel, bekötöm az RB951-2n routert, átállítom az IP címet és visszaállítom a meglévő hálózatot.

Gyakorlatban ez viszont úgy nézett viszont ki, hogy WinBox alól elérem az eszközöket csak magát a fizikai címet használva, és így nem kellett megbontani a meglévő hálózatot. Ezen kívül léteznek még más, ritkán használatos megoldások a MikroTik eszközök menedzselésére, amikre most nem térek ki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • TP-LINK WDS Bridge

    Gyenge a jel, nagy a távolság, szakadozik a kapcsolat? Oldjuk meg a Wifi hatótávnövelését harmadáron!

  • TP-Link TL-WR710N, a mini mindenes

    A már gyári szoftverrel is sok mindenre képes eszköz tovább okosítása (Samba, DLNA, Transmission, stb.).

  • Linux tűzfal otthon

    Debian Linux alapú tűzfal házilag, saját proxyval: dinamikus rendszer, amely könnyen alakítható.

  • OpenWRT egy WR842ND-re

    A rózsaszín felhő hamar elszállt, mert az alap firmware-rel max. 2 MB/s-mal másolt lemezre és akadozott.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.