Hirdetés

2019. október 16., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A balatonhűtés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ismét egy őrült hűtési kísérlet, bacsistól

[ ÚJ TESZT ]

Mint tudjátok, időnként igen őrült hűtési kísérletezésbe kezdek! Sokszor, teljesen spontán! Van, amikor derült égből villámcsapás módjára, beugrik egy ötlet, és a hatalmába kerít, hogy azt bizony meg kell valósítani, valósítanom… Sokszor ez nem lehetséges, mert nincsen meg hozzá a technikai hátterem… Jelen tesztem is már régóta a fejemben motoszkált, mire végre valahára, cirka fél évvel a kitalálás után sikerült megvalósítanom. Szerencsére Egy Budapesti barátom rendelkezett azzal, amivel én nem… Méghozzá egy cirka 80 kilogrammos szünetmentes táppal.
Na de minek is nekem egy ilyen cucc?
Gondoljunk csak bele, mire is jó a szünetmentes táp? Többek közt arra jó, hogy ha nincs a fali konnektorban áram, akkor a szünetmentes tápegység tovább biztosítsa számítógépünknek az áramot, ezzel adatvesztéstől megóvhatjuk a gépünk, illetve magunk, továbbá nagyon hasznos, ha a Balatonba akarjuk számítógépünket belerakni, s úgy hűteni a processzort, mert az elég ritka, főleg a tél kellős közepén, hogy a balcsiparton konnektort, ezáltal a számítógép működéséhez szükséges áramot találjunk!

Szóval eljött a jó hideg, mikor a Balaton vize közel van a teljes befagyásához, továbbá frescho cimborámnak hála, rendelkezek egy szünetmentes táppal, amiről bármikor működésre tudok bírni egy asztali számítógépet, akár hosszú órákra is, hisz ez egy nem átlagos szünetmentes.

Megkértem frescho-t, hogy mozduljunk le a partra, és lógassuk bele egy számítógépem, hogy a jeges víz mennyire hűti le a processzort?!
Természetesen az egészet jól kitaláltam! Úgy terveztem el, hogy a CPU-ra, egy minél nagyobb hűtőbordát rakok, s csak a hűtőborda fog bele lógni a vízbe, míg a számítógép többi komponense szárazon marad. Azaz a víz csak a hűtőbordával érintkezik.
Ez így fejben jól hangzik, de azért igyekeztem olyan alkatrészeket összeválogatni, amit kevésbé sajnálok, tehát az Abit IC7-Max3-as alaplapom a világ minden kincséért sem áldoztam volna be egy ilyen próbára!

Hirdetés

Tehát az ítélet, a következő gépre sújtott:

Asrock gőzöm nincs milyen alaplap sok bazi púpos kondival
Intel Celeron D 330 2, 66GHz CPU Prescott maggal
Geforce2 MX200 VGA kártya
512MB RAM
2GB PATA SSD háttértár
Bazi nagy full réz hűtőborda

A legjobb az lett volna, ha integrált VGA-s alaplapot használok, elvégre akkor nincs az alaplapból „kilógó” áramkör, tehát jobban el lehetett volna meríteni a hűtőbordát, de sajna ilyennel nem rendelkeztem, viszont a LOW profilú Geforce 2 MX200 szerencsére nem „türemkedik” ki annyira, mint a hűtőborda, tehát a hűtőborda túlnyúl a VGA kártyán 6-8cm-el, amit el lehet meríteni a jeges vízbe.

És az óriási szünetmentes táp, amit a kisebbik kislányom egyből ki is nevezett magának ülő alkalmatosságnak

Indulás előtt, még megnéztem, hogy a 21fokos szobában meddig melegszik a CPU hőmérséklete Everest szerint:

Szóval összeállt a gép, majd leruccantunk Balatonakarattya ingyenes strandjára.
A strandbejáratnál egy tábla fogadott minket:

Uhh megnyugodtunk, úgy tűnik számítógéppel be, lehet jönni, az őrült hűtési kísérletezők nincsenek kitiltva

Mivel már sötétedett, ráadásul piszok hideg volt, sietősen kerestünk egy olyan részt ahova kipakolhattunk, s jónak láttuk hogy elmerítsük a számítógépet.

A part gyönyörűen jeges volt, vigyáznunk kellett, nehogy elcsússzunk.

Egy picike öbölt találtunk tesztünk ideális helyének.

Először megvizsgáltuk, hogy ha a hűtőborda csak levegővel érintkezik, hány fokig melegszik a CPU:

Jól látható, hogy 20 fok környékén alakult a hőmérséklet

Majd pedig jött a merülés:

A dolgot szimplán úgy oldottuk meg, hoyg az alaplapot megfordítottuk, majd kezünkbe fogva addig engedtük bele a hűtőbordát a jeges vízbe, hogy csak a hűtőborda érintkezzen a jégdarabokkal, míg a többi komponens száraz maradjon

Lássuk ismét, hány fokos terhelés alatt a CPU:

Szinte alig csökkent a hőmérséklet, 19 fokot mutatott az Everest

Mi a tanulság? A jég nem a sokkal jobb hűtő közeg, mert nem tudott érintkezni akkora felületen a hő leadó lamellákkal, mint a fagyos levegő.
Azaz nem rossz a fagyos Balatonba mártani számítógépünk, ha hűvösebb CPU-t szeretnénk, mert hűvösebb lesz, az tény, mintha szobahőmérsékleten hűtenénk a processzorunk, de az azonos hőmérsékletű levegővel szemben nem egy világmegváltó hűtési megoldás

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.