2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

A007 - A "kémóra"

Egy nem mindennapi "óra" bemutatkozása, természetesen a távol-keletről.

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben

Használat közben

Beállítások:

Bármi hihetetlen is, rengeteg beállítási lehetőséggel van felvértezve a szerkezetünk!
Első körben, ami említést érdemel, hogy felhasználói profilokat tudunk létrehozni. Itt is megtalálhatóak az előre beállított profilok, de természetesen mi magunk is testre szabhatjuk őket (hang, képernyő, hívás fogadási beállítások, stb. ...).

A beállítások menüpontban a szokásos opciókat találjuk, pl.: dátum-idő, nyelv, a háttérkép és képernyőkímélő háttér beállítások, hívás, hálózati és biztonsági beállítások, ceruza kalibráció, stb. ...
Sőt a kinézet javítására, még három elmentett témát is találunk.

Telefon:

Első bekapcsoláskor angol nyelven üdvözöl a telefon, majd kéri a pin kódot és a beütés után viszonylag gyorsan feláll a rendszer, használatra kész.

A legnagyobb meglepetés a Settings-en belül a Languages fül alatt ért: a nyelv ugyanis beállítható magyarra (bár megesnek fordítási hibák, de szerintem belefér)!
Az érintőkijelző használata nehézkes, viszont a kijelző melletti gombokat használva egyszerűen navigálhatunk, vagy akár a hozzá kapott érintőceruzával is operálhatunk a kijelzőn.

Telefonálhatunk kihangosítva, hiszen az órán a kamera alatt található egy hangszóró és az óra alsó részén egy mikrofon is. Teljesen használható, bár célszerű kissé a fejünkhöz emelni (mint anno amikor Michael Knight hívta KIT-et LINK) és inkább csak otthoni környezetben fogjuk hallani megfelelően a beszélgetőpartnerünket, mert elég halk a beépített hangszóró (telefonálás közben).

Itt van lehetőségünk a hozzá kapott vezetékes stereo headset vagy bluetooth headset használatára is. Bár fentebb kifogásoltam a vezetékes headset minőségét (ezt továbbra is fenntartom), ám telefonáláshoz, teljesen vállalható hangminőséget ad, kellő hangerővel.
A bluetooth headsetről, körülbelül ugyan ez mondható el, dinamizmus ugyan semmiképp sem jellemzi a hangképét egyik tartozéknak sem, azért telefonálásra teljesen használható. Én is tökéletesen hallottam a partnereimet és ők sem panaszkodtak arra, hogy nem hallanának vagy nem értenék amit mondok.

Az SMS írás bár lehetséges, de olyan aprók a betűk a kijelzőn, hogy ezzel igazából lehetetlenné válik.

Telefonkönyvünk is van, mely a sim kapcsolatait is kezeli, de lehetőségünk van a készüléken is tárolni, ekkor 500 hely áll a rendelkezésünkre. Utóbbi esetben egyéni képek és csengőhang beállítására is lehetőségünk nyílik.

Multimédia, felhasználói programok:

Fényképezőgépünk a tulajdonságaihoz mérten (1.3Mpx) készít képeket is. Sok fény kell neki, hogy egyáltalán felismerhető képet készítsünk. Igazából gyorsan teszi a dolgát, bár az érintőkijelzőn megjelenő exponáló gomb elsütéséhez kell némi ügyesség. Van pár beállítási lehetőség is: önkioldó, sorozatkép, fehéregyensúly állításának lehetősége hat előre definiált profilból, effektek és felbontásállítás.

Ezen kívül kapunk zene lejátszó programot előre definiált EQ settings-el, videó lejátszót, hangrögzítőt, dallamszerkesztőt, galéria alkalmazást és természetesen file kezelőt is.
És a hozzá kapott microSD-n ott feszít négy, a gyártó országából származó "diszkó szám" (ide nem is tudom milyen megjegyzés illene...majd a videón) és a videó mappában, pár trélert találunk, amiket gond nélkül lejátszik a gyári programmal. A hangszóró irgalmatlan hangerővel szólal meg és természetesen, torzít-recseg.

A szórakozás menüpont alatt találjuk a már fentebb említett témákat, pár játékot és stoppert. Találunk még a Szervező menü alatt: valutaátváltó, mértékegység átváltó, naptár, világóra, egészség és Ebook reader programot is.

Kommunikáció:

Óránk hű a korhoz, így természetesen internet képes. GPRS kapcsolat segítségével tudnánk WAP-ozni, viszont hiába próbálkoztam a beállításokkal (itt is az sms-nél említett apró billentyűzet tized milliméteres betűivel kell az adatokat a beállításhoz bevinni, hát mit mondjak: embert próbáló feladat) nem sikerült semmilyen címhez csatlakozni, mindig átjáró hibáról panaszkodik "Invalid Gateway".
Annyit elértem ugyan, hogy a kezdőképernyő státuszbárján megjelenik a GPRS kapcsolatot jelző ikon, de egyetlen oldalt sem képes megnyitni.

A hozzá kapott USB kábellel a PC-hez kötve, az óra kijelzőjén feljön egy menü, hogy mit is szeretnénk (alapértelmezésben az akkumulátort tölt). A háttértár módot kiválasztva, másodperceken belül kikapcsol az óránk és a PC képernyőjén meg is jelenik a belső tár és a microSD tartalma. Itt bármit másolhatunk oda-vissza tetszés szerint.

Mivel ez egy nagyon mobilis készülék, ezért Bluetooth kapcsolat is a rendelkezésünkre áll. Ez is teljesen normálisan működik, sikerült bármilyen eszközzel párosítani (BT füles, SGS2, SGS3, Galaxy Tab) és fájlokat küldeni/fogadni is. Két említésre méltó probléma jelentkezett, ha sokáig van bekapcsolva idle állapotban a bluetooth, akkor egy idő után nem is tudom semmilyen készülékkel észlelni, ezt egy BT ON/OFF megoldja. Illetve fájlokat csak az eszköz belső memóriájába tud fogadni, ami ugye szinte nulla.

Egy kis videó használat közben

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.