2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

42 195 méter – először

Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

671,3 szárazföldi mérföldet, azaz 1080,35 kilométert, valamint 85 edzést mutatott indításkor a Nike+ alkalmazás 2013 december elsején hajnali 6 óra 20 perckor, a Florida állambeli Cocoa Beach kisvárosban. Ekkor értem oda álmosan a Space Coast Marathon rajthelyéhez, és kezdtem hozzá a futás előtti utolsó előkészületekhez.

A 6 óra 30 perckor rajtoló verseny nekem az első alkalom volt. Az ide vezető, hosszú utat, a versenyt és az utózöngéket fogom nektek elmesélni. Ha érdekel a dolog és te is megpróbálnád, talán tudok benne segíteni, vagy talán sikerül téged elriasztani...

A maratonfutásról röviden

Adja magát, hogy „már a régi görögök is…”, hiszen a maratoni táv éppen az ókori Görögország történelméhez kapcsolódik. Mindenki tanulta annak idején, hogy időszámításunk előtt 490-ben, a marathóni csata után a győztes hadak vezére, Miltiadész egy hírnököt küldött Athénba a győzelem hírével. A hírnök, Pheidippidész sikeresen végigfutotta a körülbelül 40 kilométeres távot, majd a hírt az athéniaknak átadva („Nenikekamen!”) holtan esett össze.

Luc Olivier Merson: Le soldat de Marathon – coppoweb.com

Kicsit árnyalja a történetet, hogy bár a csata leírása Hérodotosztól származik, ő nem említi a hírnök emberfeletti teljesítményét – a futó legendája későbbről, például Plutarkhosz írásaiból ismert, és ő más néven ismeri. Nyilván az is kérdés, hogy miért küldtek volna egy teljes fegyverzetű gyalogos hírnököt futva a hírrel Athénig, amikor egy lovas katona ezt a feladatot jóval rövidebb idő alatt teljesítette volna. Mindenesetre a futás legendája máig él, és az újkori olimpiai játékok egyik eredeti versenyszámává vált: az 1896-os athéni olimpián a görög Szpiridosz Luisz 2 óra 58 perc 50 másodperces idővel győzött.

Azt sokan tudják, hogy a maratoni táv 42 195 méter hosszú. Ez viszont nem egyezik a Marathón–Athén távolsággal, noha 1896-ban a futók ezen az útvonalon versenyeztek, amely körülbelül 40 kilométer. A ma hivatalosnak számító 26 mérföld, 385 yard távolság az 1908-as londoni olimpián alakult ki, ugyanis ennyi volt az olimpiai stadion és a windsori kastély királyi páholya között az útvonal hossza: az uralkodó ott fogadta a befutó atlétákat. A távolság végül 1921-ben lett hivatalos.

Joy Johnson – huffingtonpost.com

A maratoni futás azóta rengeteg ember fantáziáját mozgatja meg. A nagy világversenyek több tízezer ember részvételével zajlanak, és ráirányítják a világ figyelmét a rendező városra (sajnos nem mindig a verseny miatt, ha emlékeztek a legutóbbi bostoni eseményekre). Idén Budapest 28. alkalommal rendezte meg a Spar Maratont, amely 21 930 futó részvételével, köztük 4 900 egyéni maratonistával zajlott.

A 2006-ban indított World Marathon Majors sorozat (évi 6 maraton: Tokió, Boston, London, Berlin, Chicago és New York; hozzá kétévente az IAAF atlétikai világbajnokság maratoni versenyszáma, illetve négyévente az olimpia maratonja) több százezer dolláros pénzdíjjal jár, de ezeken a versenyeken nem csak a profik indulnak. A hírekben szerepelt, hogy Joy Johnson 86 évesen futotta le a 2013-as New York-i maratont, amely a 25. versenye volt!

Sajnos aznap éjjel örökre elaludt, de ez is mutatja, hogy megfelelő akarattal bárki képes lehet teljesíteni a távot (forrás: futas.net, futanet.hu, wikipedia.hu, wikipedia.org, nydailynews.com).

A bostoni maraton – bostinno.streetwise.co

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.