2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

42 195 méter – először

Hogyan jutottam el a maratoni futótáv sikeres befejezéséhez? S te? A cipőt felhúztad már? :)

[ ÚJ TESZT ]

A Space Coast Marathon

A Space Coast arról kapta a nevét, hogy a NASA Kennedy Űrközpontjának szomszédságában rendezik meg, a rajt és a cél Cocoa kisvárosban van. Ez Florida legrégibb maratonja, 2013-ban 42. alkalommal rendezték meg.

Ha szerencsés az ember, ki lehet fogni egy űreszközindítást is a verseny napjaiban, mint idén is, amikor egy SpaceX Falcon 9 rakéta vitt fel geoszinkron pályára egy műholdat, több halasztás után a verseny másnapján – én sajnos ezúttal lemaradtam róla. Indítás nélkül is lehet azonban életre szóló élményekkel gazdagodni az űrközpont látogatható részein – letaglózó végigülni az Apollo-8 szimulált indítását az eredeti irányítóközpontból, majd rögtön ezután belépni az összeállított Apollo-Saturn-V monstrum csarnokába.

Az Apollo-Saturn-V kiállítócsarnok a Kennedy Űrközpontban – beta.slashdot.org

A maratont egy félmaratonnal kötik össze, amely fél órával előbb startol, az útvonala megegyezik a nagytesó második felének útvonalával. A pálya Cocoa központjában kanyarog az első pár száz méteren, majd elindul északnak az Indian River (ami nem folyó, inkább lagúna) partja mentén haladó utcán.

Körülbelül negyedtávnál visszafordul, ugyanazon az útvonalon keresztülmegy a rajthelyen (féltáv), s megy tovább délnek, immár a félmaratonistákkal együtt, a lagúna partján. Háromnegyed távnál ismét megfordul, s a parti úton visszafutva érjük el a célterületet. Viszonylag egyszerű.

Az útvonal – spacecoastmarathon.com

Az útvonal mentén 1-2 mérföldenként volt kijelölve frissítőpont, ahol vizet, izotóniás italt, banánt, gélt lehetett felvenni – én a pontok kihagyására és a készletek cipelésére készültem. Ezt mindenkinek jóval a verseny előtt kell eldöntenie, és eszerint kell készülnie. Ezeken a pontokon van egészségügyi segítség és vécé is.

A versenyt megelőzte egy kis vásár a Kennedy látogatóközpontjában, ahol a rajtszámot és a startcsomagot (tájékoztatót, pólót, időmérő csipet, reklámkuponokat) lehetett átvenni, futóruházatot és -felszerelést vásárolni, valamint lehetett találkozni az iramfutókkal is.

Az iramfutók minden nagyobb rendezvényen segítik a kezdők versenyét. Nagy tapasztalatú önkéntesek futnak egyenletes tempóval az elejétől a végéig, egy táblát tartva, sokszor színes héliumlufikat a ruhájukhoz erősítve.

A kezdő, akinek például ez az első fél vagy egész maratonja, az expón megbeszélheti az iramfutókkal, hogy mi lehet neki a reális eredmény, és a másnapi rajtnál már a megfelelő kis csapat köré tud gyülekezni. Egy félmaratonon általában 1:30, 1:45, 2:00 stb. befutóidőknek megfelelő iramfutók vannak, akik ezt az időt, illetve az ehhez tartozó tempót a ruhájukon és/vagy a táblájukon hordják felírva.

A verseny egyébként sík pályaként, kiváló bostoni kvalifikációs lehetőségként reklámozza magát, és a gyorsabb iramfutó csapatokat is a korosztályos szintidőknek megfelelően szervezik. Valójában a maximum 40 lábnyi (kb. 12 méteres) szintkülönbség szinte állandóan jelen van, alattomos hullámvasúttá változtatva a futást, amely úgy veszi ki az emberből az erőt, hogy nem lehet észrevenni. Ehhez még hozzátartozik a nem pontosan 42 195 méteres táv is – hogy mennyivel hosszabb, az persze a végén derült ki.

A következő öt év érmei – spacecoastmarathon.com

Sikeres teljesítés esetén jár a befutóérem, amely 2013-tól kezdve egy öt évig tartó sorozat tagja, az öt űrsiklót ábrázolva. Három teljesítés az ötből egy negyedik, extra érmet jelent, míg mind az öt teljesítésével szintén extra érem jár.

Ezek az ösztönzők jellemzőek az amerikai futóeseményekre. Én államat leejtve láttam az idei washingtoni Marine Corps maraton befutóérmét, míg amerikai barátaim fanyalogtak, hogy a tavalyi sokkal nagyobb és vagányabb volt… Szerencsére nem kell mind az öt évben csak maratont vagy csak félmaratont futni, hogy begyűjtse az ember az extra medálokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.