2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

3870 vs 2600XT (CF) vs X1950XT teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Még a nyár elején készítettem magamnak egy kisebb összehasonlítást azért, mert sikerült szert tennem egy...

[ ÚJ TESZT ]

Még a nyár elején készítettem magamnak egy kisebb összehasonlítást azért, mert sikerült szert tennem egy Crossfire konfigurációra, amivel szerettem volna egyrészt tapasztalatot szerezni ezzel kapcsolatban (hogy később érdemes-e beruházni még egy 3870-be vagy pedig jobb ha lecserélem) másrészt pedig ha elegendőnek bizonyul a teljesítménye, ahhoz hogy Test Drive Unlimiteddel játszani tudjak, akkor ezt megtartom magamnak, míg a 3870-et átadom hugomnak. Az ő korábbi videókártyája nem más, mint egy egykori nagyágyú, mégpedig egy X1950XT. Ezt mindenképpen le akartam már cserélni, mert a fogyasztása is ennek megfelelő. Így irányult a figyelmem a CF rendszer irányába, s a választott alany a 2600XT.

Résztvevők:

1. Sapphire HD3870 512MB GDDR4

2. Gigabyte HD2600XT 256MB GDDR3 (egy ill. két darab)

3. Sapphire X1950XT 256MB GDDR3

Technikai adatok:

Tesztkörnyezet:

Gigabyte GA-MA790X-DS4
AMD Phenom 9550 @ 2600MHz
KingMax DDRII-800 4x1GB CL4
Catalyst 8.5
Windows XP x64

Biztos feltűnt a Catalyst régi dátuma. Azért használtam ezt a verziót, mert amikor a teszt készült ez volt a legfrissebb. Fontos ismét megjegyeznem, hogy az operációs rendszerre figyelni kell, mert jelentősen befolyásolja az eredményeket (csak össze kell hasonlítani az itteni Crysis eredményeket a processzortesztbelivel).

Igyekeztem minél több programban megnézni a teljesítményt, hogy a lehető legpontosabb képet kapjam. A PH-s 3DMark06/3DMark05-ös listákban megtalálhatók a rendszereim eredményei, s ebből az tűnik ki, hogy a 2600XT CF igencsak jól muzsikál szintetikus környezetben, s elméletileg a két kártya befoghatja az egy db 3870 teljesítményét.

Minden konfigurációt kétféle beállítással is leteszteltem, egyrészt alapórajelen, másrészt pedig megnéztem, hogy mennyi értelme van a kártyák tuningolásának. Ezen beállítások voltak stabilak, s az elméleti értékeket eképpen módosították:

A teszt:

Call of Duty 4

A már sokadszor is bevált, Charlie Don't Surf pálya első egy percét mértem meg, minden egyéb beállítás a lehető legjobbon, de csak High méretű textúrákat használtam, mert Extra esetén a 256MB-os kártyák teljesítménye durván visszaesik.

Íme az első pofon a 2600XT CF-nek, hiszen 1024*768-ban még csak-csak érezhető javulás a második kártya behelyezésével, de 1280*1024-ben már csak lassulás tapasztalható. Ráadásul még csak meg sem közelítik a 3870-et, sőt a kétkártyás összeállítás az X1950XT szintjét sem éri el.

Itt jegyezném meg, hogy a COD4-ben a 8.6-os driver még közel 35%-os teljesítménynövekedést eredményezett a 3870 és 2600XT esetében, több szituációban is.

Crysis

Négyféle tesztet futtattam, melynek beállításai a grafikon alatt láthatóak. A Crossfire hatásfoka sokkal jobb volt (elérte az 54%-ot nagyobb felbontáson), mint a COD-4-ben, így a 2600XT-knek sikerült elérni, sőt némileg meghaladni az egykori király X1950XT teljesítményét, mind tuningolt, mind pedig tuningolatlan állapotban.

Doom III

A teszt egy beépített timedemo eredményét mutatja.

A régi klasszikus... 2004-es kiadásának ellenére még mindig érdemes a megmérettésbe vételre, mert lehet benne teremteni olyan beállítást, ami a gyengébb kártyákat megfogja. A javulás nagyobb részletességen egészen elképesztő, hiszen 91%-ot is meghaladó! Nem tudom, hogy mindez minek a következménye (OpenGL-re tippelnék), de ennek így kellene lennie minden helyzetben. Ebben a tesztben a 2600XT CF ténylegesen erősebb a 3870-nél.

FEAR

Ebben a játékban szintén a beépített benchmarkot használtam a teljesítmény mérésére.

A FEAR ismét jól viselkedett, s itt is volt értelme beszerelni a második kártyát, amely segítségével 25-70%-os teljesítménynövekedést érhetünk el. Beállítástól függően a 2600XT CF elbánik az X1950XT-vel.

Ghost Recon Advanced Warfighter II

Ez a játék is jól támogatja a CF technológiát, hiszen a nyert teljesítmény közel 90-100%. Ennek köszönhetően a kétkártyás rendszer megközelíti az X1950XT-t, az egykártyás gyatra eredményének ellenére.

Oblivion

Anvil mellett nyugatra található egy füves mező, ami elképesztően igénybe veszi a VGA kártyákat. A tesztet ott futtattam, s az ott kapott eredményeket jegyeztem fel.

Az eredmények itt is 50-100% közötti teljesítménynövekedést jeleznek, azonban a teljességhez hozzá tartozik, hogy itt sajnos a CF megbízhatósága kérdéses, mert valamiért csak minden második indításnál működött normálisan. Ettől függetlenül az eredmény kielégítő, s tuninggal nagyobb felbontáson a 2600XT eléri a 3870 teljesítményét is.

Stalker

A játék elején, ahogy kilépünk a zárt térből egy faluba érkezünk. Itt végeztem a tesztet, emberi bizonytalanságot teljesen kizárva.

A Crossfire felbontástól függően adott jobb-rosszabb eredményt, 1024-ben 70%-ot hozott, míg 1280-ban 0%-ot.

Unreal Turnament III

Értelmetlennek tartottam, hogy Fly-bye demoval teszteljek, mert irreálisan magas FPS-eket produkál minden pályán, s a játékban ilyet az ember biztos, hogy nem tapasztal. Így helyette kutattam kicsit, s rábukkantam egy botmatch-et generáló parancsra, amely mellett döntöttem. Az eredmények 10 perc 24 vagy 64 botot tartalmazó match alatt születtek.

A CF rendszer nem jól vizsgázott, a második kártya szinte semmi hatással nem volt a megjelenítés sebességére.

Test Drive Unlimited

Egy verseny replaye alatt mértem frapsszel a sebességet, ami nagyjából két percnyi játékot jelent. Hűen tükrözi a játékbeli teljesítményt.

Valamilyen oknál fogva a rendszer rosszul reagált a nagyobb felbontásra, így a 2. kártya inkább lassító szerepet töltött be sajnos. Mivel már nincs meg a CF rendszer, ezért nem tudom megnézni, hogy a 4xAA vagy pedig a HDR okozott-e problémát ebben a felbontásban.

World in Conflict

A beépített benchmark segítségével készült.

A CF rendszer kis felbontáson, kis részletesség mellett hozott javulást, de ott ahol kellett volna, sajnos már nem sikerült neki. Viszont azon az egy helyen legalább aratott, hiszen megverte az X1950XT-t.

Konklúzió:

Nehéz levonni, mert nagyon programfüggő, hogy miképpen reagál a rendszer a második kártya meglétére. Látható volt olyan eset is, ahol a 3870 szintjét hozta, de olyan is, amelyikben semmivel sem tudott többet az egykártyás rendszernél. S ráadásul még ennél is bonyolultabb a rendszer, mert az sem mindegy hogy milyen beállításon használjuk a programot.

Több esetben is segíthet az, ha a CCC-ben a Catalyst AI beállításait változtatjuk Normal és Advanced között, ugyanis valamelyik program az egyikben működik jól, valamelyik pedig a másikban.

Átlagosan 30% növekményt jelent egy ilyen rendszer, mind tuningolt, mind pedig tuningolatlan állapotban.

Én amondó vagyok, ezt megélve, s látva, hogy ha olcsón be tudok majd nevezni egy másik 3870-es kártyára, akkor meg fogom lépni, s megpróbálkozom a dologgal ismét.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.