2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Coolink GFX Chilla Review

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Első témám egy elég általános, s valószínűleg több embert is érintő problémát boncolgat...

[ ÚJ TESZT ]

Elérkezettnek láttam az időt arra, hogy belekezdjek logoutos pályafutásomba. Első témám egy elég általános, s valószínűleg több embert is érintő problémát boncolgat, mégpedig a VGA-k alternatív hűtésének egy kis részletét, lehetőségét.

A főszerepben:

Sapphire HD3870

Coolink GFX Chilla

A doboz nem éppen a leggyönyörűbb, de bőven megfelel a célnak:

Tartalma viszont eléggé bőséges. Megtalálható benne a ventilátorokkal felszerelt hűtő, továbbá RAM és VRM bordák. A gyártó szerint 6db RAM borda van és 4db nagy VRM, amelyeket nem tudtam megkülönböztetni egymástól, így inkább azt mondom, hogy talál benne az ember 10 db magas RAM bordát, 4db alacsony (1-2mm vastag) RAM bordát oda, amely a 4db Heatpipe fölé kerül(het), de csak abban az esetben - amire a gyártó egy kis papíron fel is hívja a figyelmet, ha nem érintkezik a Heatpipeokkal. Emellett a kisebb helyekre is gondoltak a Coolinknál, s felezett méretű, de normál magasaggú VRM hűtőt is mellékeltek, szám szerint 4 db-ot. Emellett természetesen szerepel hűtőpaszta, tápátalakító - mivel a videókártya által nem vezérelhető a két ventilátor - és 4db szivacscsík, amelyet majd később elmondok mire való (és természetesen szerelési útmutató).

A csomag tartalma tehát:

Miután ezeket az alap dolgokat tisztáztuk hozzá láthatok a szerelés bemutatásának. Első lépésként el kell távolítani a régi hűtőt, ami - valljuk meg - nem egy nehéz feladat, hiszen 4db csavar tartja a hűtő magát és további 3db fogja RAM bordázatot, s természetesen a tápellátásról is le kell csatlakoztatni. Azt nagyon sajnáltam, hogy a RAM-ok hűtését nem tarthattam meg, de sajnos nem fért el.

Ezt követően kell felhasználni a 4db szivacscsíkot, amely arra szolgál, hogy a védőkeret nélküli GPU-kat megóvja a Socket A-s időszak egyik rémétől, a lesarkazástól. Le kell húzni róla a ragasztóréteget védő fóliát, s méretre kell vágni, mivel hosszabb csíkokat mellékeltek. (Igazából nem is értem, hogy a 3870-re miért nem került a GPU köré fémkeret, mivel már az X1950XT-n és az X1950Pro-n is volt). Mindenesetre a Coolinknál erre is gondoltak - nagyon helyesen.

Ezt követte a RAM-bordák felhelyezése:

A felső régióba kerültek az alacsonyabb RAM-bordák.

Megnéztem a polírozás minőségét is, bár engem annyira nem érdekelt a dolog, csak mivel láttam, hogy nagyon szép sima, s fényes, ezért gondoltam mégis :) Egyébként a GPU-val érintkező felület a csomagolásban egy védőfóliát is kapott, amit természetesen el kell távolítani felszerelés előtt.

És akkor érkezzenek a már felszerelt GFX Chillával a képek:

További képek: 1 2 3 4

És a rendeltetési helyén:

További képek: 1 2

Bár azt így most nem könnyen észrevehető, de ez hűtő nem csak a hangszint és a hőmérsékletek miatt volt jó választás, hanem azért is, mert az 1. és a 2. SATA port nem volt használható a 3870-es gyári coolere miatt. Ez azonban nem csak annyit jelent, hogy mindössze két eszköz csatlakoztatható, hanem egyben azt is, hogy a lapom minden windows bootup-kor keresgél ezeken a helyeken lemezeket. Így a kék kis csík 15x megy keresztbe anélkül, hogy bármit is tenne a gép. Ezzel a hűtővel viszont ezt sikerült kiküszöbölni.

Végére maradt a lényeg: a teljesítményteszt

Az egyszerűbb átláthatóság érdekében készítettem két grafikont az eredményekről. Annyit szeretnék mindenképpen hozzáfűzni, hogy a Coolink hűtője - lévén nem volt szabályozva - így végig maximális fordulatszámon tekert. Ennek a hangereje megegyezik a gyári hűtő 30%-os hangerejével, amit csak idle hőmérsékleteknél tüntettem fel - szerintem egyértelmű okokból.

Terheletlen:

Terhelt:

És közkívánatra megnéztem, hogy tuningolt értékek között mekkora különbség. Nos eddig a kártya nem volt stabil 877MHz-en sem - épphogy lefutott a 3DMark06 (hidegben). Most pedig 10 perces stabilitástesztet csináltam ATI Tray Tools-szal, s képhiba nélkül lefutott 891MHz-en.

Az ára ezen teljesítmény fényében igencsak barátinak mondható, mert én mindössze 6300 Ft-ért jutottam hozzá a Vörös Toronyban. Ajánlom mindenkinek figyelmébe ezt a terméket, aki hűtőcserén gondolkodik.

További információk:
Hivatalos honlap
Kompatibilitás lista

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.