Hirdetés

2020. július 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Puppy linux és egyéb rendszerek - telepítés videók

  Kedves linux fanok és Puppy rajongók!

  Mivel szinte állandóan visszatérő kérdés, ezért készítettem egy lejátszási listát külön a Puppy linux telepítéséről és egy listát az összes többi rendszer installálásáról, valamint aztán még a visszajelzések alapján még egy csokorba szedtem a grub videókat is.

  Fogadjátok nagy szeretettel, én is azzal készítettem, természetesen itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ezek a videók elsősorban a kezdők és a haladóbbak számára készültek, a profik túlságosan sok újdonságra nyilván nem számíthatnak...

  Puppy telepítős videók listája:
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLTwvqf_atuc2P0vmOO7E40wQG585rMRHr

  Egyéb operációs rendszerek telepítése:
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLTwvqf_atuc3TPInlNwMXFUjD-kkPlQP0

  Rendszerbetöltés:
  https://www.youtube.com/playlist?list=PLTwvqf_atuc1m-hdp_qOKpxtvxD52Nygt

  S-kami 1 éve 4

 • PhoenixOS ROC - android kiadás játekosoknak

  Megjelent egy új fork, ami kifejezetten a játékosoknak készült.

  Megnézzük közelebbről.

  S-kami 2 éve 2

 • TheSSS 26.2 - The Smallest Server Suite

  Egy kis áttekintés, telepítés és beállítgatás, meg egy kis elmélkedés a rendszerről.

  Nyilván inkább kezdők számára lehet érdekes.

  Fogadjátok nagyon szeretettel:

  S-kami 2 éve 0

 • Upup Cosmic 18.09 Alpha 1

  Szerző: ticoo1 

  Helló!

  Upup-Cosmic

  Az UPup sorozat következő generációjának első "Alpha" változata, ami várhatóan az Ubuntutól 18.10 variációként fog megjelenni.
  Készítő: "peebee (peabee)" Upup-Cosmic

  Eredeti ISO: https://sourceforge.net/projects/zestypup/files/Upup-Cosmic/Alpha/
  Kernel: K-4.9.124 Pae
  Mivel huge kerneles, ézért No Pae kernellel is mőködik. De figyelembe kell venni, hogy az újabb böngészőknek min. 1 GB RAM a szükségletük a megfelelő működésükhöz.

  A "HU" változatban, portable Firefox 62 (magyar) van. A "HU" változat már egy módosított variáció "peebee" alpha változatnak, nem lehet teljesen visszaállítani az eredeti angol változatra (a HU továbbra is erre utal). Javítgattam benne ezt-azt, pl. a vlc végett, a próbálgatások végett van benne smplayer is. Nagyon gyors és szerintem remekül működik, de a csomagkezelővel elérhető programok egy részét még nemérdemes telepíteni vele. Pl. az új vlc-hez "úgy rendesen bele kell nyúlni" (Qt környezet). De hát "Alpha"! 

  Folytatás...

  S-kami 2 éve 0

 • MX linux 17.1 64 bit frugal install

  Meg akartam már nézni egy ideje, de nem volt szabad pendrive, illetve nem akartam törölgetni, ha nem muszáj, viszont helyem az meg volt, szóval akkor a lehetőség adott.
  Korábban egyébként már szóba került, valaki már próbálta feltenni, mivel ez a frugal mostanában egyre inkább terjedőben van, így előbb, vagy utóbb, de kipróbáltam volna ezt a lehetőséget, hiszen én is ezt preferálom.

  S-kami 2 éve 3

 • PhoenixOS 3.0.1 frissítés

  Érkezett egy új frissítés, ami nem kevesebbet ígér, mint hogy minden szebb lesz és jobb, valamint a játékok irányíthatósága is nagyban javulhat, hát gondoltam akkor ideje megnézni alaposabban.
  https://youtu.be/VcsMb73xU14

  S-kami 2 éve 23

 • Devuan 2.0 ASCII minimál telepítés

  Egy korábbi alkalommal megnéztem, hogy vajon milyen sebességel és hogyan is teljesítene az alapértelmezett XFCE felülettel ellátott Devuan az én öregecske ASUS A9RP laptopomon, de rögtön fel is merült a kérdés, hogy vajon mit tud egy asztali gépen, ahol minden kényelmi funkciót elhagyunk?

  Ott nincs szükség az akkumulátorhasználat figyelésére, a fényerő funkcióra, vagy a tapipad beállításokra.

  Mit kapok egy minimális telepítés esetén.

  Nos nyugodtan kijelenthetjük, hogy elég sokat, a végeredmény nagyon meggyőző.

  A telepített rendszer IceWM ablakkezelővel beéri mindössze 45 MB rammal és 1,2 GB tárhellyel, ami összességében nekem nagyon is megfelel.

  S-kami 2 éve 0

 • Linuxwiki linkgyűjtemény

  Mi is volt az az oldal?
  Hű, hol is jártam a múltkor?

  A neten nagyon sok minden talál az ember, aztán legközelebb vagy eszébe jut, vagy nem.
  Sajnos idővel az emberrel inkább az utóbbi szokott egyre sűrűbben előfordulni.

  Igyekeztem összeszedni minden olyan linket, ami hasznos és érdekes lehet, minden olyan oldalt, ami segíthet a linux világával éppen ismerkedőknek, de nem csak szigorúan szakmai alapon, igyekeztem kicsit nagyobbat meríteni a körből, hiszen ugyanígy használok linux alatt retró játékokat és szoftvereket, illetve azokhoz emulátorokat és egyéb érdekességeket.

  Természetesen nem csak linkek, hanem leírások, cikkek is lesznek az oldalon, egyenlőre egy-két fontosabb leírást mentettem meg az enyészettől, ami már máshol sajnos nem található meg.

  Fogadjátok nagy szeretettel:
  https://www.linuxwiki.hu

  Én nagyjából ennyit tudtam, ezeket az oldalakat szoktam olvasgatni, innen töltögetek és hát ezeket éreztem fontosnak.

  Amennyiben tudtok még jó és hasznos linkeket az adott témakörökhöz kapcsolódóan, akkor jelezzétek és kiteszem az oldalra, hogy mások is megismerhessék azokat, illetve nyilván azért, hogy én is megismerhessem... :DD

  S-kami 2 éve 2

 • UpupBB 18.05+2, K4.9.96, 32 bit PAE

  Egy puplet a legújabb Ubuntu binárisokból.

  Egyrészt a régebbi gépek szerelmesei és a gyengébb masinákkal rendelkezők fognak örülni Csipesz kolléga legújabb munkájának, meg akinek mondjuk éppen nincs merevlemez a gépében és így lehetővé válik számára is a számítógépezés mondjuk egy pendrive segítségével és így akár egy teljesértékű rendszert kaphat.

  Addig biztos megteszi, amíg az ember tud venni egy másik merevlemezt. :))

  Leírás, további részletek, linkek és letöltés:
  [link]

  S-kami 2 éve 5

 • A PhoenixOS 2.6.1 a gyakorlatban

  Mindig érdeklődéssel figyelem egy új operációs rendszer megjelenését, így voltam ezzel ennek az új Android x86 klónnak a megjelenésekor is.

  Vajon mennyire sikerül “asztalivá” tenni az androidot?

  Vajon hogy fog kinézni? Vajon mi fog futni rajta?

  No, ennek jártam egy kicsit utánna az új verzió megjelenésekor.

  A cikk írásakor ez az aktuélisan legújabb, hivatalos 64 bites kiadás, csak erről tudok egyelőre nyilatkozni, hiszen a 32 bites kiadás már nem is frissül, de ez is tökéletesen megfelelő az én számomra.

  A tesztelt gép a fő Puppy linuxos gépem, egy frugál módszerrel feltett PhoenixOS rendszerrel, ezt a puppy -sok pontosan tudják, hogy mit is jelent 😀

  Akkor nézzük!

  S-kami 2 éve 9

 • Bullet Force | Android Gameplay #2| PhoenixOS PC

  Sikerült bekonfigurálni a billentyűzet és egér irányítást android x86 alatt végre normálisan a PhoenixOS legújabb kiadásában és bár ugyan több kiadás is támogatja és több android verzió is, eddig egyik se működött rendesen, vagyis inkább használhatatlan megoldások voltak.

  Ezt a videót most azért készítettem, hogy megmutassam, azóta még jobb lett az irányítás, elpakoltam a gombokat az útól és immáron rendesen látható a játéktér is!

  Mivel nem vagyok gyakorlott, valódi gamer, így nekem még nagyon sokat kellene tanulnom a játékokról, ez egyből észrevehető, de a koromhoz képest szerintem egész jó voltam.

  Az elején elég szégyenlőseen indul a dolog, rettenetesen meg is vagyok illetődve de aztán csak sikerül elkapni a fonalat… bár még később is akadnak kisebb problémák és kicsit nagyobbacskák… 😀

  A videó azért ilyen nagy keretes, mert a felvevő így vesz fel, ezzel nem tudtam mit csinálni sajnos…

  S-kami 3 éve 3

 • Neon Shadow - GamePlay telón

  Egy nagyon mutatós Cyber Punk FPS , akinek ismerős a 80 -as, 90 -es évek sci-fi világa, annak bizonyosan tetszeni fog.

  Pörgős, gyors játékmenet, amelyben a gonosz robotokat kell megállítanunk, mielőtt elfoglalják az egész galaxist!

  Egy űrállomáson vagyunk, itt kell rendet tenni, de lehet egymás ellen is játszani, de én csak egy ellenféllel próbáltam ki.

  A zenét levettem teljesen, mert a youtube szerzői jogsértést gyanított a háttérben megszólaló zene miatt, ami egyébként tényleg egy külön CD -n is megjelent, önálló albumként megvásárolható és amúgy nagyon jól alátámasztja a játékmenetet, de én most ez esetben letiltottam a jogi könnyebség kedvéért

  Ami nekem nagyon szimpatikus tulajdonsága, hogy csuklóból kezeli a gamepad -et, úgyhogy már szeretem, egyébkét régebbi gépeken is jól elfut, mint az én teszkós gépem és nem követel erőgépet és nem is foglal sok helyet, nálam ez olyan 160 MB körül van jelenleg.

  Az alábbi gépen mentem egy kört:

  4.5″ smartphone with Android™ 4.4
  MEDION® LIFE® P4502 (MD 98942)

  4.5″ qHD touchscreen
  (960 x 540 pixels) with IPS technology
  1 GB
  RAM
  8 GB
  internal memory
  5 MP digital camera
  & 2 MP front camera

  Folytatás...

  S-kami 3 éve 0

 • Unkilled - videó

  Gondolom, hogy sokan ismerik ezt a játékot, én viszont még csak most ismertem meg nem olyan régen és az a terv, hogy még több játékot is meg fogok nézni közelebbről, csak sajnos még egyenlőre ki kell találni, hogy mit hogyan is kell.

  Itt egy nagyon komoly, súlyosbító körülmény, hogy életemben először használok valódi, térgombos gamepadet.
  Eddig nekem csak a hagyományos, SNES -hez, meg ilyen kis öreg konzolokhoz hasonló, hagyományos kontrollerekkel volt dolgom.

  Ez is úgy jött, hogy gondoltam itt az ideje, hogy valami nagyon jó játékkal játszak, de a billentyűzetes egeres kombó sajnos nagyon rosszul, vagy nagyon nehézkesen működik sokszor android alatt, illetve sokszor laggol, magától lő, stb...

  Tehát irány az ebay és vettem egy bluetooth gamepad -et.

  Most pedig itt tartok, küldöm mindenkinek aki szereti és esetleg még nem ismeri.
  Kommentben bedobhatnátok ide, hogyha nektek is van ilyen videó!

  Íme:

  S-kami 3 éve 2

 • Sparky linux a gyakorlatban - Asus A9Rp

  Egy kicsit részletesebb elemzés a szoftverekről, lehetőségekről, az elérhető alkalmazásokról és megoldásokról a telepített Asus A9Rp laptopomon.

  S-kami 3 éve 2

 • Sparky linux i686 xfce – linuxot a régi gépre ?

  Egy professzionális felhasználónak gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy milyen rendszert tesz a gépére, hiszen a legtöbb esetben a konzol is elegendő, vagy egy minimális grafikus felület.

  Ez egy családi, avagy közös használatban lévő, régebbi gépen már nem annyira igaz.

  Legalább annyira kell gyorsnak lennie, mint amennyire naprakésznek és hát ez a kettő együtt sajnos már nem nagyon áll meg a legtöbb rendszer esetében.

  Legutóbb a manjaro – és azon belül a JWM kiadások nagyon megtetszettek és úgy futottak, mint az álom, ám hogy ezek után mi történhetett, fogalmam sincs, a soron következő kiadás tele volt hibákkal, lassú volt és ráadásul az én Asus A9Rp laptopomon már el sem indult, egyszerűen dobták a kernelből a támogatást… sajnos gyors véget ért barátságunk, bár nyilván ettől még a manjaro egy remekbeszabott rendszer és jó támogatással érkező linux.

  Tehát tovább keresve belebotlottam ebbe a Sparky linuxba és most egy kis áttekintést adnék aok számára, akik még nem találkoztak vele, nem ismerik.

  Nem csak hogy nagyszerűen kezelhető, rengeteg egyéb felülettel is rendelkezik, de nagyon sok jól ismert alkalmazás is megtalálható a csomagok között, kényelmes és egyszerű a használata és ami a legfontosabb, hogy fut a gépemen és nem is akárhogy!

  Folytatás...

  S-kami 3 éve 2

 • Phoenix OS 1.2.1

  Kíváncsi voltam, vajon milyen. Hogy néz ki, hogy fut, mi található benne.

  Érdekes és gyors így első nekifutásra, bár vannak hibái.
  Ami mellesleg tetszett, hogy kapásból engedte a root jog megszerzését, ez nagyon szimpatikus tulajdonság.

  Íme:

  S-kami 3 éve 9

 • Fun Easy Learn Deutsch

  Biztos, hogy már sokan ismeritek, de azért a kezdőknek talán hasznos lehet, egy ingyenes nyelvoktató program androidra:

  Szerintem egész kényelmes ezzel a tanulás.
  Remélem, hogy lesz aki hasznosnak találja...
  :D

  A google play áruházból innen érhető el:
  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.funeasylearn.german

  S-kami 3 éve 13

 • Puppy linux letöltések - új menü!

  A múltkoriban nagy gondba kerültem, valami régi puppy linux alá ajánlottam drivert, de egyszerűen alig találtam meg, szó szerint úgy kellett bányásznom a neten, szóval, éppen itt volt az ideje, hogy összegyűjtsem az összes általam ismert linket, ha valami hiányzik, szóljatok és javítom.

  Szóval akkor következzen a NAGY PUPPY LINUX KINCSESBÁNYA:
  http://skamilinux.hu/letoltesek-repok-oldalak/

  S-kami 3 éve 0

 • RetroGames archívum

  Létezett annak idején egy szuper oldal, ahol rengeteg nagyszerű játékot találhattunk és némi leírást róluk.

  No, mi ezt lementettük, ugyanis egyszer nagyon megijedtünk, mikor sehol sem leltük egyszer csak...

  Tudom, hogy sokan ismeritek, de annak szólnék, aki esetleg még nem hallott róla:

  http://skamilinux.hu/dosgames/

  Retró fanoknak kötelező, igazi csemege!
  :DD

  S-kami 3 éve 0

 • RemixOS a gyakorlatban - videó

  Hogyan néz ki és mi fut rajta?

  Készítettem egy kis videót, mert én is kíváncsi voltam rá,
  RemixOS a gyorlatban - pár játék, beállítás, 3D.

  Még egy apróság, menet közben vettem észre, hogy nincs swap memória, úgyhogy gyorsan még azt is meg kellett oldani.

  :-D

  S-kami 3 éve 21

 • Új menüpont - Letöltések!

  Tisztelt tagok, puppy rajongók és olvasók!

  Arra gondoltam, hogy létre kellene hozni egy oldalt, ahol az összes Puppy linux linket összeszedjük, ahonnan csomagokat, programokat és minden egyéb, puppy rendszeren használt alkalmazást el lehet érni, le lehet tölteni.

  Tudom, hogy mostmár szinte minden alkalmazást fel lehet telepíteni a csomagkezelőkből, de rengeteg olyan oldal és alkalmazás van, amit viszont sokszor nem onnan lehet elérni, vagy már sehonnan szinte, rosszabb esetben.

  Ez főként a régi játékokra és olyan programokra igaz, amelyek már adott esetben nincsenek is meg, mert elavultak, megszűnt a támogatása vagy egyszerűen csak eltűnt az informatika nagy ködében és a múltba veszett….

  Kérlek benneteket, amennyiben van ötletetek, linketek, akkor kérlek, osszátok meg velünk, hogy összegyűjthessük egy helyre a lehető legtöbb linket
  Jó töltögetést és várom a visszajelzéseket!

  A link a főoldalon érhető el, illetve ide kattintva:
  http://skamilinux.hu/letoltesek-repok-oldalak/

  S-kami 3 éve 0

 • BayTrail-T Tablet Puppy

  CnG fórumtárs a sokak által kedvelt Android x86 6.0 -ás verziójából készít egyedi AICP-x86 kiadásokat, ám most egy érdekes projekten kezdett el dolgozni egy szerencsés avagy szerencsétlen véletlen folytán.

  A projekt fórumszála és visszajelzés:
  http://skamilinux.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=8&t=429

  S-kami 4 éve 1

 • A SparkyLinux 4.5 MinimalCLI telepítése - videó

  A Sparky linux egy lengyel csapat által létrehozott disztró ami a Debian linux testing ágára épül és rolling release típusú, azaz folyamatosan frissülő, mindig naprakész, tehát ha rendesen használjuk a frissítéskezelést, akkor nem kell új telepítőket töltögetni…

  Maga a rendszer eleve több kiépítésben kerül kiadásra:

  Home Editions – otthoni felhasználóknak
  MinimalISO – a név magáért beszél
  Special Editions – különleges kiadások
  GameOver Edition – igazi játékosoknak szánt, 3,8 GB !!! verzió
  Multimedia Edition – multimédiás munkára szánt kiadás
  Rescue Edition – rendszergazdai eszköztár
  CLI Edition – és végül a szívem csücske! Ezt szedtem le én. A legkisebb verzió

  Letöltések:
  https://sparkylinux.org/download/

  Az általam telepített verzió a legkisebb, 501 MB mindössze, ami a mai IT világban viszonylag kicsinek is mondható aránylag – SparkyLinux 4.5 MinimalCLI – No Codecs, No X Server

  Folytatás...

  S-kami 4 éve 0

 • Debian Jessie 8.6 minimál telepítés

  Linux régi, kicsi, öreg gépre? Hmmm... Mindig fogós kérdés, most utánnajártam, vajon a legújabb debian linux mennyit is kér.

  Egy 10 GB hdd és 768 MB ram gépre rakom fel és a végén jön egy kis meglepetés is, összesen 32 MB memória fogyasztással, ami valóban kellemes meglepetés.
  Felkerül egy midnight commander fájlkezelő és egy links webböngésző is a gépre végül.

  Egy lényeges dolog, ez egy unofficial kiadás, amiben a firmware fájlok is megtalálhatók, szóval nem pont a leges leg leg legkisebb, viszont így jóval több mindent ismer fel, például a laptopomban lévő wifi kártyához sem kell mókolni...

  Letöltés:
  http://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/8.6.0+nonfree/i386/iso-cd/

  ...és akkor a teszt:

  S-kami 4 éve 3

 • Haiku OS telepítés, frissítés, wifi

  Volt régebben egy kedvenc operációs rendszerem, a BeOS.
  A Haiku projekt tulajdonképpen a BeOS ingyenes, újraírt verziója, kezdetben OpenBeos, majd jogi viták miatt 2004 -től hivatalosan is Haiku néven fut immáron.

  Készítetetm egy kis videót, ami elsősorban a kezdőknek szól, egyfajta ismerkedés a rendszerrel és nyilván azoknak, akik még nem is hallottak soha az alábbi rendszerekről, a profiknak lényegében semmi újat nem tartalmaz, hiszen nem új a rendszer és nincs semmi különösebben bonyolult a telepítés körülményeit tekintve sem.

  Fogadjátok nagy szeretettel:

  Haiku letöltések oldal:
  http://download.haiku-os.org/

  Ahonnan én töltöttem le ezt a verziót – és nyilván mindig frissül, tehát azóta is van újabb :
  http://download.haiku-os.org/nightly-images/x86_gcc2_hybrid/

  S-kami 4 éve 5

 • Manjaro JWM telepítése kis gépre - videó

  Készítettem egy kis videót arról, hogy hogyan lehet egy relatíve kis gépre ( 10 GB merevlemez, 192 MB ram ) feltelepíteni a Manjaro linux 32 bites verzióját.

  Mivel a grafikus telepítő már eleve nagyon sok erőforrást elhasznál, így megnézzük, hogy milyen más megoldás áll még a rendelkezésünkre.

  Fogadjátok nagy szeretettel, én is azzal készítettem!

  Remélem, hogy lesz aki hasznát veszi.

  Visszajelzés és észrevételek:
  http://skamilinux.hu/phpBB3/viewtopic.php?f=54&t=373

  S-kami 4 éve 2

 • SLegOPen 2.5 Hu

  Új, magyar nyelvű puppy linux Pfeco jóvoltából.
  Az alapja a slacko 6.3.0.6-uefi nopae -kernel 3.18.22 32bit
  fórumszála itt:
  http://murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=101297

  Az angol remasterelt honosított változata de nincs benne Firefox (Qtweb 3.8.4)
  JWM 2.3.5 ablakkezelő + JWMtec 1.0 - JWM téma készítő / szerkesztő (by Argolance).
  fórumszála itt:
  http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=106181

  SFS-tray (sfs gyorsindító tálca), indító boot menü
  Kernel cserélhető.
  P4 1500MHz 512MB gépekhez.

  Letölthető innen:
  https://www.dropbox.com/s/g6huu0jm9ss5odt/SLegOPen-2.5-k3.18.22-noPAE-Hu.iso?dl=0

  Folytatás...

  S-kami 4 éve 2

 • Puppy linux kipróbálása (ISO fájl) telepített puppy rendszeren

  Mi a teendő, ha valami más rendszert, egy másik pupletet próbálnál ki, de elfogyott az írható CD/DVD ?
  Nincs kéznél a pendrive ?

  Nincs jelentőssége, kipróbáljuk a vinyón!

  Ez a kis bemutató egy nagyon leegyszerűsített helyzetet mutat be, amikor egy partíciónk van és ráadásul még el is írtam a nagy sietségben az initrd sort, de remélem a lényeget sikerült bemutatnom.

  Nyilván az initrd is ott található, ahol a kernel, mindig ugyanabban a könyvtárban helyezzük el és ügyeljünk, hogy helyesen írjuk:

  initrd /wary/initrd.gz

  S-kami 4 éve 0

 • Tahr puppy 6.0.5 telepítése - teljes telepítés

  A Tahr puppy 6.0.5 full installt szeretném bemutatni azoknak, akik szívesen kipróbálnák, vagy már kísérleteztek vele, a puppy linux teljes telepítése, úgy, hogy az egész merevlemezt felhasználjuk.

  Nyilván, ez a videó elsősorban a kezdők számára készült, illetve azoknak, akiknek még teljesen ismeretlen terület a linux.

  Sok sikert és jó kísérletezgetést!

  S-kami 4 éve 1

 • Puppy OSX 6.0.2

  Egy nagyon szép pupletet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, egy igazán szépen sikerült MAC klón, [Nilson Morales] munkája.

  Maga a puplet a tahr 6.0.2 alapjaira épült és XFCE 4.12 ablakkezelővel érkezik, nyilván ennek és sok más kiegészítőnek köszönhetően kissé meghízott, 380 mb méretű puppy.

  További információk a githubon - a készítő nyelvén, ha jól sejtem spanyolul:
  https://github.com/yoelispopo2006/puppyosx/blob/master/README.md

  Letölthető az alábbi linken, mellesleg rengeteg jó kis programot, alkalmazásokat találunk még ott:
  [link]

  S-kami 4 éve 6

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.