2023. január 27., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Végre!

  Volt nekem régen egy Fujitsu Siemens Pi2512-es laptopom, de mikor kimentünk bátyámmal Írországba, akkor azt otthagytam nála, hogy legyen egy normális számítógépe. Így nekem nem maradt normális gépem, másikra meg nem volt pénzem, ezért összeraktam egy régi asztali konfigurációt, "netezésre ez is jó lesz" felkiáltással. Ez egy duál Pentium III 450 MHz-es gép volt három darab 4 GB-os merevlemezzel, plusz egy külső 250 GB-os háttértárolóval, 512 MB SD-RAM-mal és egy 8 MB-os AGP-s videokártyával.

  Ezzel egy ideig elvoltam, de szembesülnöm kellett a gép elég nagy hátrányaival: az összetettebb weboldalak rögtön elbántak a processzorral és a videokártyával, az online videók nézése pedig lehetetlen próbálkozásnak bizonyult. Pár hónapig bírtam, utána elhatároztam, hogy veszek részletre egy laptopot.

  Három napja meg is vettem a kiszemeltemet, egy Toshiba Satellite L300-2CE típusú laptopot.

  Alapadatok:

  - Pentium Dual-Core T4200 @ 2.00GHz processzor
  - 2 GB RAM
  - 250 GB-os Hitachi SATA merevlemez
  - 6 cellás Li-Ion akkumulátor

  Folytatás...

  FerroChrom 13 éve 1

 • POS-terminálból letöltőgép

  Körülbelül egy hónapja ránéztem a szobámban trónoló IBM 4614 SureOne POS-terminálra és elkezdtem erősen gondolkodni, hogy valamit csinálnom kellene vele. Pár pillanat múlva eszembe jutott a tökéletes megoldás: csináljunk belőle letöltőgépet!

  Hogy miért pont ez a gép a legmegfelelőbb? Az okok:

  - kis helyet foglal
  - az erőforrásai pont elegendőek a feladatra
  - keveset fogyaszt

  Mikor a megvalósításnak nekifogtam, több probléma is felmerült.

  Az egyik baj az volt, hogy egy 4,1 GB-os merevlemez volt a gépben, ami finoman szólva semmire sem volt elég. Oké, ekkor jött az ötlet, hogy beledobok a gépbe egy USB-kártyát és arra majd kötök egy külső winchestert. Igen ám, de a gépbe csak egy ISA/PCI eszközt lehet tenni, amiből jött a következő gond.

  A külső winchester kiválóan működött, de az integrált hálózati vezérlőt az Istennek sem tudtam működésre bírni Windows 2000 alatt (ezt tettem fel, mert a 98 nem ismeri az NTFS partíciókat, az XP telepítő pedig 486-osnak detektálja a procit és emiatt nem hajlandó feltelepülni). A legjobb az lett volna, ha tudok tenni az USB-kártya mellé egy hálózati kártyát is, de az egy férőhely ezt lehetetlenné tette.

  Folytatás...

  FerroChrom 13 éve 7

 • Nálam itt kezdődik a HiFi

  Jónéhány évvel ezelőtt elkapott a retro-láz és elkezdtem régi magnókazettákat gyűjteni. Ezekhez viszont ugye régi HiFi torony is dukál. De nem csak a retro-láz miatt esett a választásom ezekre a csodákra, hanem a tartósságuk miatt is. Hihetetlen, hogy a birtokomban lévő torony túl van a harmincon, de a mai napig üzemel. A mai, HiFi-toronynak csúfolt műanyag kínai bóvlikat meg egy év után dobhatod ki a kukába, mert a javíttatása többe kerülne, mint egy új példány megvétele.

  Tehát, beszereztem egy AKAI HiFi tornyot (AA-R20 rádióerősítő és CS-M01 magnódeck 1978-ból), plusz szereztem mellé egy Unitra MDS 432-es magnódecket is. Régebbről maradt egy pár Silverstone 220-as hangfal is (200W szinuszos és 100W zenei teljesítmény 8 Ohm-on).

  Sajnos a CS-M01-et be kellene állítani elektronikailag, mert a Deprez-műszer nem annyit mutat, mint amennyit kellene neki. A fejekkel és a mechanikának biztos nincs baja, mert a fej és a gumiszíjak körülbelül két hónapja lettek cserélve és a mechanika is ugyanekkor lett kitisztítva, helyrehozva.


  Nagy képméret

  Folytatás...

  FerroChrom 13 éve 123

 • Plágium?

  Éppen a gép előtt ültem, mikor eszembe jutott, hogy fel kéne menni a V_terára. Elsősorban a retro gépeket szerettem volna megnézni, így megkerestem a "Retro számítógép, kiegészítők" kategóriát és azon belül is az "IBM és compatibilis (?) gépek" alkategóriát. Gondoltam, szépen átböngészem az egészet, mikor mire bukkantam?


  Nagy méretű kép

  Rögtön szemet szúrt, hogy a termékleírás nekem valahonnan nagyon ismerős. Aztán rájöttem, hogy honnan: innen és innen. Bizony, a képen szereplő IBM laptop eladója az én cikkemből ollózta össze a leírást, sőt, jópár képet is "elcsent" a cikkből.

  Meglepő lehet, de én ezért nem haragszom rá, de könyörgöm: miért nem tudott legalább egy forrást feltüntetni? :(((

  Update: Megbeszéltük az eladóval a dolgot és örömmel jelenthetem, hogy probléma lezárva.

  FerroChrom 13 éve 8

 • Ezt próbálom most végigjátszani

  Valamikor nagyon régen már sikerült végigvinnem, most megint előszedtem:

  Hát, rendesen meggyűlik a bajom ezzel a játékkal, még easy módban is csak a harmadik pályáig tudok eljutni meghalás nélkül. Utána pedig lőn maga a káosz.

  Folytatás...

  FerroChrom 13 éve 0

 • Két új szerzeményem

  Sziasztok!

  A nyár, mint tudjuk, sok jó dologgal jár. Viszont van egy olyan tulajdonsága is, amitől sokan szenvednek, ez pedig a kibírhatatlan hőség. Nem egy álmatlan éjszakát okozott már nekem az, hogy éjszaka gyakorlatilag szakadt rólam a víz, mert nap közben szépen felmelegítették a szobámat a Nap sugarai (tetőtérben lakom). Nap közben is folyamatosan pörög az asztali ventilátorom, ami elég hatásos, de úgy éreztem, hogy ennyi nekem nem elég.

  Elkezdtem gondolkodni, hogy mi kellene még, mikor egyik nap betértem az egyik élelmiszer-diszkontba és ott megtaláltam a megoldást:

  Ahogy megláttam, rögtön belém hasított a gondolat: ez kell nekem! Egyetlen probléma volt vele, mégpedig az, hogy szivargyújtótól lehet csak üzemeltetni. Ezt a problémát egyszerűen orvosoltam, mégpedig egy régi AT-s tápegység segítségével. Egyszerűen rákötöttem a tép 12V-os kimenetét a szivargyújtó csatlakozóra, amiről szépen működik a hűtőtáska.

  Folytatás...

  FerroChrom 14 éve 6

 • IBM SureOne 4614 FC3 POS-terminál

  Egy gép, ami szó szerint a nap 24 órájában az emberek szolgálatában áll.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 59

 • Egy újabb retro-csoda: IBM PS2 L40 SX

  Mostani cikkem főszereplője a címben is szereplő ős-laptop, mely az IBM-gyár futószalagjairől jött le...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 66

 • Homokszem a gépezetben

  Sziasztok!

  Szeretném leírni több napig tartó szívás-sorozatomat új laptopommal, pontosabban annak hálózati csatolójával kapcsolatban.

  Kezdjük a történetet annál a pontnál, hogy külföldre költözés miatt nemrég vásároltam egy Fujitsu Siemens Pi2512-es laptopot. Az asztali konfigom eladásra került, viszont az ADSL-modem megmaradt, ami egy switch-re kötve osztja a netet anyum és az én gépem között. Miután felraktam az XP-t új szerzeményemre, rá is kötöttem a switch-re, konfiguráltam az ADSL-kapcsolatot és elkezdtem szörfölni a világhálón. Hogy teljes legyen az élmény, zenét is hallgattam netezés közben.

  Itt kezdődtek a problémák, ugyanis ha megmozdítottam a laptopban az UTP-kábel csatlakozóját, akkor megszakadt a kapcsolat. Ebből egyértelműnek látszott, hogy a kábellel van probléma, ezért kicseréltem egy másikra, majd azzal folytattam a netezést.

  A másik kábel először jónak bizonyult, majd kezdődött az újabb probléma: teljesen véletlenszerűen lefagyott a Windows. Itt az igazi, vérbeli fagyást kell elképzelni, azt a fajtát, amikor az egérmutató sem mozdul. Ilyen esetben csak egy megoldás maradt: öt másodpercig nyomva tartottam gépem főkapcsolóját, hogy kikapcsoljon a gép. Az első pár fagyásnál még nem is zavart, de mikor már sokadjára nem reagált a gép, akkor elhatároztam: kiderítem a probléma okát. Kezdődjön hát a kísérletezés:

  Folytatás...

  FerroChrom 14 éve 4

 • Retro: Toshiba Satellite Pro 400 CS

  Ezen írás megszületésének két oka volt. Mikor meg akartam venni ezt a gépet, először...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 14 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.