2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy újabb retro-csoda: IBM PS2 L40 SX

Mostani cikkem főszereplője a címben is szereplő ős-laptop, mely az IBM-gyár futószalagjairől jött le...

[ ÚJ TESZT ]

A kezdetek

Sziasztok!

Mostani cikkem főszereplője a címben is szereplő ős-laptop, mely az IBM-gyár futószalagjairől jött le és a PS/2 L40 SX nevet viseli. Ezt a gépet 1991-ben gyártották és a megjelenésekor 5995 dollárért értékesítették a sok pénzzel rendelkező ügyfeleknek. Nagyon sok különleges extrával rendelkezett, amivel akkoriban még nem sok hordozható számítógép büszkélkedhetett, ezekről mind írok az alábbiakban. Következzen hát a történet a birtokomba kerüléstől egészen a részletes bemutatóig!

Mint ahogy a Toshiba Satellite Pro 400CS, ezen gépem is postán jött és szintén Magyarország legnagyobb aukciós piacterén jutottam hozzá. A gép eladója semmit nem tudott a masináról. Azt sem, hogy működik-e, mivel hogy nem volt hozzá táp, amivel letesztelhette volna. Egyedül csak az akku gyorstöltője és maga az akku volt a géphez, de lemerült mivolta miatt így sem lehetett volna megvalósítani a tesztet. Az akkumulátorral kapcsolatban felmerült még egy probléma, erről később majd olvashattok.

Most nem rohantam a gépért gyermeki örömmel a postára, ugyanis bátyám megelőzött. Éppen jöttem ki a szobámból azzal az eltökélt szándékkal, hogy magamhoz veszek valami ételféleséget, mikor a közlekedőben összefutottam bátyámmal, aki rögtön tudatta is velem a hírt: csomagod érkezett! Ekkor nagyon megörültem, mert már régóta vártam a gépre és rögtön tudtam is, hogy mit hozott nekem a postás. Rohantam is le a földszintre és rögtön a nappaliban össze is találkoztam egy jó nagy csomaggal. Arcomon hatalmas mosollyal és hónom alatt a dobozzal indultam vissza a szobámba, hogy felboncoljam a csomagomat.
Mikor kinyitottam a dobozt és kihámoztam belőle a bélésként szolgáló újságpapírt, előbukkant bemutatóm tárgya: az IBM L40 SX laptop és az akkuhoz használható gyorstöltő. A géppel kapcsolatos első benyomásom az volt, hogy iszonyú robosztus a kicsike, elpusztíthatatlan burkolattal.

[Nagyobb változat]

[Nagyobb változat]

Ekkor már annyira beleéltem magam az elkövetkezendő szerelés/tesztelés-sorozatba, hogy gyakorlatilag semmi másra nem tudtam már koncentrálni. Pár kérdés is felvillant bennem, mint például: Vajon működik ez a gép? Milyen lehet a kijelzője? Mi van az akkuval?

Az ám, az akkumulátor! Mint ahogy említettem, jött a géppel együtt egy akku-gyorstöltő is. No, ezt ki kell próbálnom! Gyorsan kerestem egy tápkábelt, majd összekötöttem a töltőt a 230 Voltos hálózattal. Kísérletemet siker koronázta: az elektromos hálózat jelenlétét jelző LED világítani kezdett. Ezután kiszedtem a laptopból az akkut és belecsúsztattam a töltőbe. Most jött a meglepetés: a töltést jelző LED lassú villogásba kezdett, vagyis az akku felvette a töltést!

[Nagyobb változat]

Egy percig hagytam tölteni, de a gyermeki láz nem hagyott nyugodni. Ez abban nyilvánult meg, hogy kikaptam az akkut a töltőből és betettem a laptopba. Ezután megpróbáltam bekapcsolni: semmi reakció.
Valamitől vezérelve belenéztem abba a lyukba a laptop hátuljában, ahol az akku helyet foglal. Jött a ledöbbenés és a felismerés, hogy a gép miért nem csinált semmit: a három érintkezőlemez közül (amik a laptop alaplapját kapcsolják össze az akkumulátor pólusaival) egy tőből le volt törve, egy meg be volt hajolva. Ebből bizony szerelés lesz!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.