2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Elektronikai eszközök üzemi hőmérséklete - avagy meddig éli túl?

    Amikor sikerült végre beköttetni az internetet, a szolgáltató azzal a feltétellel volt hajlandó szerződni, hogy a modem a bejárón lesz egy kötő dobozban.. ( nyeles telek, ház az utcától kb 50 méterre, így nem voltak hajlandóak a házig húzni a koax kábelt.. )

    Egy szó mint száz, a szolgáltató által adott modem ( és egy apró tl-wr802n router ) egy kb 25*25-ös kötő dobozban vannak egy sztenderd villanyoszlopon, a kocsibejárón. A doboz aljára egy kb 3 centi átmérőjű lyuk van vágva, amin a kábelek be vannak fűzve.

    Eddig eltelt kb egy év hibamentes működéssel, egyetlen egyszer kellett újraindítani a modemet nyáron, ekkor az eszköz egyébként elég forrónak tűnt.

    Most épp -1 fok van, minden fűszálra vastagon rá van fagyva a dér, és azon agyaltam, ha minden beltérre szánt eszközre 0-35 fok közötti működési hőmérséklet van megadva, akkor vagy én vagyok piszok mázlista, vagy az eszközök valójában mínusz 5 és plusz 50 fok között simán elketyegnek?

    Van már valakinek erről tapasztalata? Ha nem kap direktbe vizet, akkor rendben lesz? Vagy 2 évente hoz a szolgáltató új modemet?

    andris1602 3 éve 17

  • Autóriasztó - másképp

    Mostanában úgy alakult az életem, hogy az M1-es autópályán elég sokat közlekedem Pest és Móvár között, egy ezres régi Swift-el. Tudom, hogy nem autópályára való, ez van most, ennek megfelelően is vezetem, 90%-ban a külső sávban. :) Amikor előzésre kerül a sor, igyekszem úgy nekifutni, senkit ne tartsak fel, de ha megszakadok sem megy 130nál többet, leginkább csak 120-at, és lassan gyorsul.

    Többnyire jók a tapasztalataim a körülöttem közlekedőkkel kapcsolatban, általában mindenki bevárja, amíg befejezem, ha van két kamion között hely egyébként is behúzódok elengedni 1-2 autót.

    De néha jön egy két majom, aki nem gondolja, hogy a létezésem indokolt. Akár a külső, akár a belső sávban megyek, képes 10 centire mögöttem haladni annak érdekében, hogy az ÉN autóm gyorsabban menjen. Sajnos nem tudom elmagyarázni nekik, hogy türelem, mert nem fog. És azt sem, hogy 40 liter propán van hátul, vagyis egy koccanás ilyen tempónál rám (ránk?) nézve egészségtelen lenne.

    Gondolkodtam rajta, hogy hátra, a kalaptartóra beszerelek 2 erős ledes lámpát, és felpattintom ha valaki rámjön, hátha az agyához kap. A második ötletem egy plusz duda/kürt beszerelése lenne, ami olyan hangos, hogy minimum foltos lesz a körülöttem autózók ülése. Nem tudom melyik lenne a hatékonyabb. Kit melyik zavarna jobban?

    Folytatás...

    andris1602 7 éve 27

  • Telekocsi?

    Van aki utazott már ilyen módon? Mennyire vált be? Van aki már hirdette az üres üléseit ha elindult egy hosszabb útra? Ha valakinek van tapasztalata, írja meg, ha véleménye van, az is jöhet. :)

    andris1602 7 éve 13

  • Nem éri meg.

    A történet ott kezdődik, hogy megkaptam a családban már többek által használt régi swiftet, és így lett saját autóm. Tudom, hogy egyébként nem képvisel nagy értéket, de számomra mégis sokat jelent, mert ez az első kocsim :))

    Persze nem minden fenékig tejfel, volt vele pár gond, mert a bátyám, aki utoljára hajtotta, csak a legszükségesebb karbantartásokat végezte el. Gondoltam hát elviszem, és a sok kis apróságot, ami az évek alatt jött megcsináltatom, meg kap új gumikat, mert szeret csúszkálni a vízen..

    Ami a bejegyzést inspirálta: minden szervizben (tisztelet a kevés kivételnek) úgy néznek az autóra, mintha egy sz*r darab lenne, és kár rákölteni bármit is.. Ma pl, amikor feltetettem az új téli-gumikat, a srác kérdezte, h mennyiért vettem őket.. Mondom 12.5 darabja. És akkorára nyíltak a szemei, mintha most engedtek volna ki engem a diliházból, hogy nem a legolcsóbb gumikat vettem meg, egyébként is kár belé..

    Szóval a hozzáállást nem értem. Persze, most kezdtem dolgozni, valószínűleg később, ha majd lesz család, és kell egy tágasabb kényelmesebb, biztonságosabb autó, majd áldozunk rá. De miért kell lenézni? Mert 16 éves? Mert kicsit rozsdás meg nyomott itt ott? Olyan nehéz elhinni, hogy egy ilyen autó is szerethető? :(((

    Valami ilyesmi jár a fejemben..

    andris1602 8 éve 53

  • régi/új telefon

    Majdnem három éve vettem egy Lenovo S750 telefon, még bemutató is született belőle itt a logouton. :) Azóta már lefolyt egy kevés víz a Dunán, és kezdett kicsit kiöregedni a telefon.. Először a tárhely fogyott el az egyre csak hízó google appok miatt, amit egy (végül) sikeres átparticionálás valamint egy új főzött rom orvosolt, mostanában pedig a RAM kezdett kevés lenni, így végül új telefon után néztem.

    A választásom a Oneplus X telefonra esett, lehet, hogy lesz erről is bemutató, de még nagyon friss az élmény. :)

    Viszont, a szegény Lenovo szerintem megérezte, hogy megjött az utódja, mert egy nappal a postás után egy egészen lehetetlen helyzetben ripityára törött a kijelző előtti üveg.. Esett ez a telefon már aszfaltra, járólapra, kőre, a csúcstartó egy kb 2 méteres esés járólapra.. És most, egy kb 80 centi magas kis asztalról, puha laminált padlóra érkezés betett neki. :F

    Megszolgálta az árát, úgyhogy nem voltam annyira bánatos (meg már meg is jött az X :))) de nem eszik olyan forrón a kását, keressünk szervizt és/vagy alkatrészt..

    Folytatás...

    andris1602 8 éve 0

  • Billentyűzet kerestetik

    A téma nagyjából adott, akinek van ötlete, vagy valami nagyon bevált kütyüje, írjon bátran :)

    Szempont lenne, hogy viszonylag halk legyen, megfelelő méretű (num pad is kéne) és lehetőség szerint vezeték nélküli.. Pofára valami ilyesmire gondoltam (ha valakinek van esetleg tapasztalata konkrétan ezzel a modellel, kérem ne tartsa magában.

    Köszönöm :)

    andris1602 9 éve 6

  • Lenovo S750 első tapasztalatok

    Lassan három hete használom a telefont, így már összegyűlt pár dolog, ami esetleg segíthet másokat a döntésben. Eleinte úgy gondoltam, hogy fogok erről egy címlapos írást készíteni, de meggondoltam magam, ennek oka pedig pusztán időhiány.. A telefonról rengeteget tudnék írni, de a mobilaréna már tesztelte :)
    Mivel én egy Motorola Defy-ről váltottam, így többnyire ahhoz fogom majd hasonlítani.

    Méret:
    A Defy 3.7 col ez 4.5, és a képernyő körüli perem is vastagabb, így tartottam tőle, hogy nem fogom tudni megszokni. Ez a félelmem alaptalannak bizonyult, az azonban igaz, hogy már nem kizárólag egykezes használat a jellemző, időnként kényelmesebbnek találom két kézzel intézni a dolgokat.

    Kijelző:
    Vásárlás előtt utánaolvastam, és tudtam, hogy elvileg kicsit gyengébb felbontás, cserébe IPS. A felbontás szerintem nem rosszabb, mint egy Defy-nél, a színek viszont sokkal szebbek :)

    Folytatás...

    andris1602 10 éve 6

  • Lenovo S750

    Lassan egy hete használom, és nagyon elégedett vagyok. :)) hirtelen ötlet volt, és nem bántam meg. Lehet, hogy lesz majd egy hosszabb cikk róla. :))

    andris1602 11 éve 0

  • televolt

    Kimentem az erdőbe holdat fotózni. :)

    Panasonic TZ25
    f/5.9
    1/160s
    ISO100

    andris1602 11 éve 0

  • nyár lett :)

    sok újat nem mondtam, tudom. :) a cím inkább a "szeretem a nyarat" jelentéssel bír :))

    andris1602 11 éve 0

  • csalódott

    az erőszak nem mindig jár veréssel, fenyegetéssel, monoklival... a belső sérülésekről nem készül látlelet, az magánügy, hogy egy egy kijelentés után hányingerrel tarkított hasgörcsök jelennek meg.. olyan mesterien felépített zsarnokság.. természetesen kifelé oly boldog család.. én magam sem tudom, ki hazudja a nagyobbat..

    mindig meglep, mennyire elcseszettül esélytelen beleszólni egy ilyen (szülő - gyerek) kapcsolatba..

    a leírtaknak semmi köze a valósághoz.. bármilyen hasonlóság csupán a véletlen műve..
    amennyiben valaki belerokkan, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez..

    andris1602 11 éve 0

  • Valami hasonlót :)

    Az eddigi legjobb nyaralásaim egyike a tavalyi volt. Voltam már előtte is tengerparton, de ez egészen másképp festett. Egyrészt, mert a barátnőm családjával mentem, másrészt pedig azért, mert kocsival mentünk. :) Kézen fekvő lenne Horvátország, de a helyes megoldás itt most a görög tengerpart. :) Két kocsival mentünk, az egyiket a családfő vezette, természetesen, a másikat vittem én (mivel a nagyobbik lány és a fiúja nem akart vezetni, a barátnőmnek akkor meg még nem volt jogsija). 1050km volt az út, hajnalban indultunk, és kezdetben nagyon gyorsan fogytak a százasok.. Aztán a végére kezdett az egész szürreálissá válni, mert már nem számoltam a tankolásokat, s "már csak 300km van hátra" :)) Késő délután értünk oda, és alig hittem a szememnek :D

    Valami ilyesmit szeretnék most is.. a hosszú út épp a vizsgaidőszak megfelelője akar lenni (kb ilyen meleg volt út közben is), és már nagyon szeretnék az út végére érni.. Hogy este a telihold fénye alatt egy hideg koktélt szürcsölhessek egy félbevágott kókuszdióból :K

    andris1602 11 éve 0

  • mennyit ér?

    mostanában nagyon sokat nézelődtem a használt laptopokat.. mi a reális értéke mondjuk egy 4 éves laptopnak? ha jó állapotú..
    persze erre nagyon sokan azt írják, hogy az az értéke, amit valaki megad érte..

    de most láttam a pcx apróján egy ósdi, monó, kivénhedt laptopot, ha jól emlékszem 60ért hirdeti a gazdája.. :Y
    vajon aki azt hiszi, hogy a dolgok azt értéket képviselik 6 év után is és sértésnek veszi, ha valaki szóvá teszi az amortizációt, megvenne egy p4es konfigot 100ezerért? mert 6 éve annyiért lehetett hozzájutni..

    költői kérdés volt

    u.i.: és respect azoknak, akik felmérik, hogy a kütyü, amit árulnak (főleg ha már nekik nem kell) mennyit ér valójában. így is rizikózik, aki használt gépet vesz..

    andris1602 11 éve 2

  • számvetés

    mindig mindent az utolsó pillanatra hagyok.. viszont abban az utolsó pillanatban nagyon pörög az agyam. :) néha sajnos nem elég gyorsan.. :O
    de most összességében kb 5 nap munkával megírtam egy 45ezer karakteres évfolyamdolgozatot. :) már csak a befejezés/konklúzió hiányzik, és már kezdhetem is a másra-tanulást.. az szintén tegnapra kell(ett volna). :W :DDD

    a félreértések elkerülése végett természetesen nem csak fejből dolgoztam, számos forrást feldolgoztam, melyek szövegére nagymértékben építettem, ez a témából is következik (fejből nehezen írok a megújuló energiaforrások EU-s szabályozásáról) de a forrásokat minden esetben feltüntettem

    andris1602 11 éve 0

  • AB

    az Alkotmánybíróság dísztermében :))

    andris1602 11 éve 6

  • gyászjelentés

    mély megrendüléssel tudatom mindazokkal, akik ismerték és szerették, ha ma este, két és fél órás életmentő beavatkozás után elhunyt hp omnibook xe3-gc jelzésű laptopom.
    több mint 10 évig szolgált, emléke örökké velünk marad.

    andris1602 11 éve 1

  • WTF?

    tegnap tűnt fel, hogy a telefonom zárképernyőjének jobb felső sarkában hőn szeretett szolgáltatóm neve helyett a következő sor van:

    volt valami hálózatfejlesztés? vagy csak átírták a nevét? :U

    andris1602 11 éve 2

  • miért a Motorola?

    ma voltam a T-nél, kötöttem szerződést egy új előfizetésre, a másik szolgáltatóval meg jövő héten könnyes búcsút veszünk.. kb 40 percig tartott a srácnak megcsinálni a papírmunkát, közben meg megbeszéltünk mindet :D kínomban megnéztem a telefonkatalógust, és nem volt benne egy szem Motorola sem.. rá is kérdeztem, és nézett vissza hülyén, hogy ők még vannak? hát jah..

    hazaértem, benyomtam a tv-t, kezdődik a híradó.. miből lesz hír? a rendőrök kapnak android alapú okostelefont, hogy a balesetek helyszínének koordinátáit el tudják küldeni mindenkinek.. jó kezdeményezés - gondoltam, de megy rá a telefonra, és hát csak nem hiszem el, amit látok.. rá is kerestem gyorsan. :) LINK

    hát nem Motorola? de miért? 2 éve a kalauzok kaptam vagy 2000 defy-t.. most a rendőrök majdnem 300 defy+-t.. értem én, hogy okos meg némileg nem olyan törékeny (legalábbis nálam jól bírja), de ha egyszer ennyire eltűntek (hogy már évek óta képviseletük sincs..), miért pont ilyen márkát közbeszereztek?

    vagy épp azért, mert maradt raktáron óccsó sok moto, és gyorsan rásózták a rendőrségre? nem értem..

    andris1602 11 éve 2

  • Retró - Avagy mire kell ma egy laptop? :)

    nemrég kellett egy komoly felújítást csinálnom a gépemen. (egyedül a jó öreg 9600GT maradt meg :U ) nagyon pöpec lett. persze nem annyira, mint a géémer konfigok itt az aprón :D
    viccet félretéve, amire nekem kell, arra még sok évig jó lesz, élvezet vele dolgozni. :)

    miért pc? valahogy sosem volt rá szükségem, hogy bárhová is magammal vigyem.. mostanában egyre többen jegyzetelnek az egyetemen laptopra, és sok asztalon látni már tablet + billentyűzet kombót. én maradtam a kőkorszakban, papírra jegyzetelek. talán így még gyorsabban is megy. :)

    most mégis úgy adódott, hogy kellett volna egy kis mobilitás. évfolyamdogát kell(ene) írnom, a felhasználandó irodalom könnyen hozzáférhető a könyvtárban, kikölcsönözni nem akartam, olvasójegyem így is van. :) előtúrtam fater régi laptopját, egy jó öreg hp :) (p3 celeron 850mhz és 256mb ram)

    Folytatás...

    andris1602 11 éve 2

  • Na most akkor melyik? :)

    andris1602 11 éve 12

  • mi az igazság?

    a múlt héten egy közvélemény-kutatást kellett készíteni nem jogásznak tanuló ismerőseim körében, hogy mit gondolnak a jog és az igazság(osság) kapcsolatáról.. hát többen körberöhögtek. :) nyilván nem reprezentatív a felmérés, de volt mérnök informatikus, pénzügy számviteles, építész, középiskolás..

    megdöbbentő, de olyan eredményeket kaptunk, hogy egy átlag ember élete során a maximum a híradóból értesül a "jog"-ról: xy kiirtotta a családját = 25 év. ezek az emberek többnyire a büntetések enyheségét emelték ki, szerintük a jog nem igazságos. sőt, előállhat olyan helyzet is, hogy valaki úgy éli le az életét, hogy nem találkozik a rá vonatkozó jogszabályokkal, miközben "nem tud" megtenni 10 lépést úgy, hogy ne tartana be szabályokat, ne kötne szerződéseket.

    költői kérdés, de vajon hogyan tartunk be olyan szabályokat, amikről sosem hallottunk? :)

    andris1602 11 éve 13

  • sötétség

    régen azt hittem, hogy van valami mélyebb értelme a politikának.. hogy talán majd lesz valaki, aki nem a saját zsebét és az egóját akarja teletömni.. mert ez egy jobb sorsra érdemes ország..

    aztán politológia órán (nem erre a szakra járok) meg kellett tanulni egy rakás elméletet, mi hogyan miből, meg politikai pártok, propagandák és kosár.. még akkor is azt hittem, hogy ennek van egy jó oldala. hogy legalább már nem öljük meg aki mást gondol.. ez mégis csak haladás.

    momentán hánynom kell a politikától.. hogy nincs egy olyan ember, aki ne lenne fogyatékos, elvtelen, hazug, kókler, hataloméhes.. és tényleg nem tudok normálisat mondani. azt látni hogy fogalmuk sincs az egészről és le is szarják.. büdös volt a munka, bent meg aludni is lehet..

    talán el kell buknia ennek az országnak. hogy majd egy másik megbecsülje magát.

    andris1602 11 éve 8

  • csináld magad ND szűrő

    bizony irigy vagyok. ezt már az előző bejegyzésben is kifejtettem.. :) de kit irigyeltem meg? most épp total90 kollégát :)

    írt egy nagyszerű cikket, a házilag barkácsolt ND szűrőjéről (itt olvasható) és szöget ütött a fejembe, hogy bizony ezt én is megcsinálom.
    előrebocsájtom, nincs tükrös gépem. :) elment az eszem? valószínűleg. vettem hát hegesztő-üveget, elvágattam, hungarocell/pattex és a 3. és negyedik darab már használhatóra sikerült :))
    kipróbáltam, és hát kicsit csalódott voltam.. hasonlóra számítottam, mint a cikkben, ehelyett valami egészen mást kaptam.. nem adtam fel, próbálgattam még egy kicsit, és tegnap ezt sikerült csinálnom:

    egy kicsit sajnos muszáj volt szerkeszteni rajta.. kompakt gép lévén nem tudom állítani a színegyensúlyt, utólag ki kellett vennem egy túl hangsúlyos színt..

    Folytatás...

    andris1602 11 éve 3

  • xy photography avagy csúnya dolog az irigység?

    egyre több ismerősöm szerkeszt saját fotós oldalt, ahová a képeit tölti fel, nem feltétlenül üzleti célból. néhol érzek egy csipetnyi felvágást, de talán csak meg akarjuk mutatni milyen sok szépséget sikerül lencsevégre kapni.. :)
    én is szeretek fényképezni, feltöltök pár képet a közösségi oldalra (az ismerőseimnek), van flickr oldalam, és nem vagyok fotós.

    kb egy hete láttam, hogy az egyik ismerősöm csinált saját fotós weblapot, ahol saját modell-fotós munkáit hirdeti, ezzel nyilván semmi gond. persze nem ismertem annyira, de kicsit furcsa, hogy kb a semmiből tűnt fel mint profi fotós. az oldalon van pár referencia-kép, amiben egy közös: kb 3 helyen van copyright és a 'fotós neve' photography szöveg.. de valahogy semmi konkrét. valahogy nem fér a fejembe, hogy hirtelen ekkora sztár lett..

    kicsit szúrja a szemem. és nem tudom hogy miért.. irigy lennék? vagy mást is zavar hogy mindenki profinak érzi magát? valaki homályosítson fel..

    az említett oldal: itt

    andris1602 11 éve 4

  • öröm az ürömben

    A mai nap egy újabb vizsga eljövetele miatt volt piros betűs, második alkalom, 7 várakozó az ajtó előtt.. ketten kapásból egyest iratnak be, a többiek tételt húznak, 3 darabot, mivel szigorlat a vizsga megnevezése.. az első versenyző egy bizakodó lány (és a lány nem csak a nemére utal, hanem arra is, hogy tanult), a tanárnő pedig az első mondat után bele is csap a lecsóba..: "ez nagyon messze van; ... közelében sincs; ... maga értelmesnek tűnik, de; ....." a legszomorúbb, hogy a csaj nagyon közel volt... csak nem fogalmazott jól (értsd: nem úgy fogalmazott, mint a jogalkotó). ezek után naná, hogy teljesen másfelé kezdett keresgélni a fejében, és tényleg butaságokat kezdett mondani.. erre a tanár feltette a koronát a egészre egy "hosszú pályafutásom során még sosem találkoztam ennyire felkészületlen hallgatóval"...

    szóval ott ültem, és bámultam a félig üres lapomat.. meg a három papírfecnit.. hirtelen elfogott a 'meneküljünk innen' érzés. nem tudtam a 3. tételt (utsó 10 tételig nem jutottam el), és ez azt jelenti, hogy meg fog vágni.. de hogy még meg is alázzon? azt már nem.
    amíg ezen töprengtem, egy srác kegyelemkettest kapott, és még valaki megbukott.. (hasonlóan a lányhoz)

    Folytatás...

    andris1602 11 éve 0

  • panasonic ls60

    andris1602 11 éve 2

  • hány nap alatt lehet megtanulni kínaiul?

    mér', holnap ZH?

    középsuliban ha valaki azt mondta volna, hogy 10 napot szánok majd egy tankönyvből készített, tömörített jegyzet (kb 130 oldal) megtanulására, úgy hogy a hozzá tartozó tételes joganyag 40+oldal, valószínűleg megkérdezem mit szívott. :) most meg - mintha teljesen természetes volna - pakolom odébb a másik könyvkupacot, hogy legyen hely az asztalon.. :)
    ééééés mire a végére érek az egyetemnek, kiderül, hogy semmi értelme nem volt megtanulni, mert azóta a forradalmi jogalkotás már átírta keresztbe-hosszába az egészet..
    ettől szép ez a műfaj

    andris1602 11 éve 13

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.