2021. január 16., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Beteg lettem - update

  Elkaptam valamit. Holnap megyek covid tesztre. Már ha el tudok menni egyáltalán.

  Előzményekről annyit, hogy a kollégám hétfőn nem jött dolgozni mert belázasodott. Tesztelték, pozitív.
  A vele egy irodában lévő kolléga egész héten jött, ott volt órákat a mi irodánkban és egyre jobban köhögött, szerdán már fájt mindene. Hiába mondtuk neki, hogy ne jöjjön így, mindig volt valami magyarázat, hogy ez csak egy kis megfázás, stb...
  Hétfőtől kezdődően fájt a fejem. Nem annyira elviselhetetlenül de azért fájt. Nem is vettem be rá semmit, gondoltam majd kialszom magam és elmúlik. Nem is mindig fájt csak úgy az idő 70%-ában.
  Kedden jobban, szerdán mégjobban. Taknyos is voltam de igazából az már régóta mert allergiás vagyok. Szerintem a por miatt mióta fűtünk. Semmi egyéb más tünetem nem volt.

  Szerdán délután és csütörtökön reggel elég szarul voltam. Nem nagyon volt erőm, hasmenés és úgy éreztem, hogy hőemelkedésem van, bár nem mértem. Csütörtök reggel felhívtam a dokit, az asszisztense vette fel. Elmondtam neki mi a helyzet, hogy kolléga pozitív lett, mik a tüneteim, stb... addigra már brutálisan fájt a fejem, égtek a szemeim, nem volt erőm (ez evés után visszajött), taknyos voltam és fájt a torkom főleg amikor levegőt vettem. Azt mondta az asszisztens, hogy:

  Folytatás...

  Adamyno 2 hónapja 27

 • Telefonakku és a "bármilyen táppal töltés" esete

  Korán reggel... ezt muszáj leírnom 😃
  Lehet, hogy tényleg én vagyok a hülye, de eddig ilyet még nem hallottam pedig pont ebben elég sok szakmai anyagot és tippet/trükköt olvastam, láttam, hallottam. Jópár éve építek otthon kütyüket, IoT rendszert, okosotthont, műszereket, stb... Úgy tudom, a Li-ion és Li-Po akkuk esetén szigorúan figyelni kell a feszültség és áram határok betartására, mert különben a cella károsodhat ami azért probléma, mert megnövekedik a tűz- és robbanásveszély. Márpedig ha egy ilyen elpukkan vagy kigyullad, az megint nem egyszerű eset mivel a füstje is már erősen mérgező.
  Ma reggel a kollégám azzal fogadott, hogy kellene neki egy táp(egység).
  -Milyen táp?
  -Mindegy.
  -De minek kell?
  -Akksit tölteni. "Megindítani".
  -Oszt mekkora feszültség?
  -Mindegy. Mondjuk 20V.
  -Azt a telefon akkut akarod 20V-ra csatlakoztatni?
  -Tudod te már mennyit csináltam ilyet?
  -Oké.
  -Csak meglököm.
  -Oké.
  Na most szerintetek ennek mi értelme van?
  Úgy tudom, ha mélykisülésbe kerül egy akku és a töltésvezérlő már nem akarja tölteni, az nem véletlen. Olyan kémiai folyamatok indulnak be, amiket már nem lehet visszafordítani és instabillá válik a cella. Főleg egy olyan eszköznél nem szórakoznék ezzel, ahol az akku a fejed mellett van közvetlenül.
  Azt mondja, majd ha melegszik akkor nem tölti tovább.

  Folytatás...

  Adamyno 2 hónapja 18

 • Hívószámváltás - a háttérsztori

  Volt egy telefonszámom. Még a sok-sok évvel ezelőtti cimborák is néha elértek rajta, volt akivel már 10 éve nem beszéltem telefonon. Ez a szám 15-20 éve volt meg. Már minden szolgáltatót látott.

  Ma jött el az a nap, hogy eldöntöttem: számcsere lesz.

  Legfőképp két oka van ennek, lényegében mindegyik arra vezethető vissza, hogy számkijelzés nélkül hívnak olyanok, akiknek nem szeretném a hívásait fogadni. Sajnos azt nem tehetem meg, hogy egy az egyben tiltom a szám nélküli hívások fogadását, mert elvétve előfordulhat olyan eset, hogy fontos hívás érkezik hívószámkijelzés nélkül. Múltkor épp a bankba foglaltam időpontot, de csak úgy érvényes ha telefonon megerősítik - szám nélkül hívtak. Értelemszerűen ez nekem volt fontos nem a banknak. Egyszerűen magammal tolok ki ha nem fogadom azt a hívást.

  Az utóbbi időben megszaporodtak azok a hívásaim, amikor szám nélkül hívnak és valamilyen kutatást végeznek. Mindig megkérdezem honnan van meg a számom és mindig az a válasz, hogy véletlenszerűen dobja a gép. Ééééééérdekes :) Csak az enyémet dobja véletlenül mindig. 1-2 hetente. Sem egyik kollégám, sem a családtagjaim, ismerőseim nem számoltak be ilyen hívásról, pedig már annyi ilyen volt, hogy mindenkinek meséltem róla. Adatvédelmi Hatóság irányába szerintem megért volna egy ajtócsapkodást.

  Folytatás...

  Adamyno 2 hónapja 26

 • COVID19 - Vihar a biliben

  Gondolkodtam rajta, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, de valahogy kikívánkozott belőlem.
  Tapasztalataim szerint sokféle vélemény van a vírussal kapcsolatban éppen ezért előfordulhat sokféle hozzászólás is. Szerencsére itt nem jellemző az az alacsony színvonal, ami sok helyen máshol fellelhető, de azért szeretném kérni mindenkitől, hogy lehetőleg emberi hangnemben próbáljunk meg nyilatkozni.

  Szerintem az elején kijelenthetjük, hogy bármilyen fertőzés, betegség, vírus mindenkinek kellemetlen. Senki nem akar otthon maradni, ápolásra szorulni, védőfelszerelésben járni, gyógyszerre költeni vagy csak egyszerűen szűrésre járni de akár maradandó károsodást szenvedni vagy akár belehalni valamibe. Ennek ellenére vannak betegségek. Súlyosak, gyógyíthatatlanok, kezelhetetlenek is, amikkel muszáj együtt élnünk de Európában jellemzően megfelelő védekezéssel tudjuk ezek hatásait csillapítani. Amikor megjelenik egy új, eddig nem ismert kórokozó, akkor jellemzően sokáig csak a sötétben tapogatózunk. Így van ez jelenleg a COVID19 esetében is. Bár a kutatók szerint genetikailag sok hasonlóságot mutat a korábbi SAARS vírussal.

  Folytatás...

  Adamyno 4 hónapja 89

 • System monitor - hardveresen

  Picit tovább gondoltam a NAS okosítást (azzal majd lesz valami).

  Néha nem árt tudni a számítógép állapotát, viszont nem mindig van rá lehetőség, illetve nem mindig kényelmes ablakot váltani, hogy ránézzünk a system monitorra nem beszélve arról, hogy nem igazán van egyetlen olyan program ami mindent mutat, amit tudni szeretnénk. Kivéve persze a jó öreg Conky-t, de ehhez is az asztalra kell ugrani.

  Windowsról meg aztán ne is beszéljünk.

  Ja, igen.. ha valakinek nem lenne egyértelmű: linux desktop rendszerről beszélünk, azon belül is leginkább ubuntu vagy annak valamilyen variánsa. Egy jó ideje Mint-et használok, nem tervezem a váltást.

  Szóval az ötlet adott volt, valahogy látni kellene a rendszer állapotát. Ilyenekre gondolok, mint CPU kihasználtság, hőmérséklet, gpu-val ugyanez, feszültség értékek, ram és swap használat, foglalt/szabad hely a lemezen, aktuális lemezkihasználtság, lemez hőmérséklet, hálózati statisztika, stb...

  Ahhoz, hogy mindezt megtudjuk, léteznek jellemzően aprócska célprogramok konzolos felületen, csak mindegyikből ki kell szűrni a szükséges adatokat, összegezni és egyszerre kiírni a megfelelő helyre. Ez a hely esetünkben egy bármilyen fizikai LCD, TFT, Oled vagy bármi egyéb kijelző. Meghajtáshoz arduino nano-t fogok használni.

  Folytatás...

  Adamyno 3 éve 6

 • Zyxel NSA 325v2 NAS "okosítás" - 1. rész

  Egy ideje már megvan az NSA325v2 nasom, meg vagyok vele elégedve. Szerencsére Linux van rajta, így szinte nincs ami ne lenne rá.

  Igazából a probléma, amire a megoldást keres(t)em, onnan ered, hogy tavaly megdöglött az egyik vinyó benne. Nagyon melege lehetett nyáron. Arra gondoltam, hogy jó lenne monitorozni a merevlemezek, cpu hőmérsékletét vagy akár a többi s.m.a.r.t. adatot. Van webes felülete, amin keresztül megtekinthető, de körülményes. Mindig kell hozzá egy gép, telefon, stb amin fut egy böngésző és csatlakozik a hálózatra. Arra gondoltam, hogy csinálok Arduinóból vagy inkább NodeMCU-ból egy olyan eszközt, ami a wifire van csatlakozva, kiírja a fontosabb adatokat egy kijelzőn, ami bizonyos időközönként frissül.

  Igen ám, de itt jön a következő probléma.
  Egyrészt a NAS dinamikus IP-vel rendelkezik, mivel sokszor cserélgetem a hálózati eszközeimet Így sokszor változik az ip címe, akár a hálózati rész is. Persze az éppen aktuális routerbe be lehetne állłtani egy static bejegyzést a dhcp szerverbe, de nincs kedvem folyamatosan ilyenekkel foglalkozni.

  Folytatás...

  Adamyno 4 éve 10

 • Teclast X5 Pro ultrabook

  Bevezetés

  Megérkezett a várva várt Microsoft Surface klón.

  Vásárlás előtt sokat olvasgattam és nézegettem videókat, hogy milyen gépet vegyek. Mindenképpen valamilyen érintőképernyős eszközt szerettem volna. Először a Lenovo Yoga Bookot néztem ki magamnak, de nem tetszett a rögzített billentyűzet. Aztán találtam Onda tabokat, voltak dokkolható billentyűvel is de aztán kiderült, hogy a wifijük nem túl acélos a fém váz miatt. Jött a Teclast, ahol esztétikusan műanyag rész mögé rejtették az antennákat és így igen jól dolgoznak, ráadásul mivel egész jó áron is voltak, olvasgattam róla. Igazából semmi rosszat nem találtam róluk sehol. Sőt, inkább mindenhol jókat írtak róla. A típusok elnevezése nem mindig logikus, de egy adott típuson belül a különböző modellek nevei szerintem átgondoltabbak.

  A választás

  Folytatás...

  Adamyno 4 éve 9

 • Motorola Milestone 2 root, CWM, bootmenu, baseband switch és Blur-mentesítés

  Gondoltam leírom a tapasztalataim, hátha más is hasznát veszi.

  Röviden:

  Adott egy QWERTZ billentyűzetes Milestone2 (vagy Droid2).
  Számla szerint Németországból származik e-bayről.

  Úgy kaptam, hogy Angol 2.3.6-os ROM, QWERTY kisztással. Kicsit érdekes volt, hogy gyárilag miért nem jó a kiosztás, de utólag rájöttem, hogy frissítették és EU-ban 2.3.4-ig volt hivatalos ROM, Latin Amerikában 2.3.6. Valaki azt feltette rá, de downgradelni tudtommal nem lehet, nem is szeretném.

  Hekkelgettem rá ilyen-olyan romokat, CM10 elég jól ment rajt, de nekem hiányzott a HD video.

  RSD Lite-al vissza tettem a gyári Latin Amerikai firmware-t.

  Rootolást ez alapján a leírás alapján csináltam:
  http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=28321264&postcount=26

  Részletesen:

  A.) Rootolás (csak latin amerikai android 2.3.6 esetén):

  Folytatás...

  Adamyno 8 éve 0

 • Első "igazi" kernel fordításom :D

  Igazából annyira nem volt nehéz, néhány szakkifejezéssel, rövidítéssel jó tisztában lenni, a google sokat segít, meg nem árt némi angol tudás.
  Nekem csak annyi bajom van az angollal, hogy ha 4 órán keresztül bújom a monitort, akkor a végére magyarul se értek semmit.

  Adott egy P3 gép, fél giga RAM... meg egy Crunchbang, amit a testing tárolókból frissítettem 3.1-es kernelre.

  Azzal a kernellel másfél képernyőnyi modul volt betöltve, ezzel csak annak a fele.
  Az eredetivel a proci terhelés alapjáraton 10-20% közötti volt, ezzel 9-12%.
  Minden működik, egy kivételével. (de lehet, hogy csak én bénázom) Pendrive-okat csak read only módban tudok mountolni. Na de ez egy másik történet lesz.

  Úgy kezdődött minden, hogy ez egy igen régi gép, és gondoltam megnézem, hátha gyorsul valamit egy egyedileg fordított kernellel.

  Leszedtem a legfrissebb vanilla kernelt
  wget http://kernel.org/pub/linux/kernel/v3.x/linux-3.2.tar.gz
  Ha lejött, kibontjuk a tar -xf linux-3.2.tar.gz paranccsal a
  /usr/src könyvtárba, belépünk a Linux 3.2 mappába, és ott dolgozunk, illetve onnan adogatjuk ki a parancsokat.

  Folytatás...

  Adamyno 9 éve 0

 • IceArmor-hoz fekete értesítési sáv + ikonok + redőny

  Összedobtam egy update pakkot IceArmor-hoz. Az alapja a Kelzsoca féle SkaTe_V2 értesítési sáv/gombok/redőny.

  A redőnyt először feketére akartam, de szerintem így jobban megy a gombok színéhez.
  Az értesítési energia widget beállításai itt vannak.

  A gombok 95%-át kicseréltem/megcsináltam, a médiavezérlő gombok maradtak fehéren.

  Néhány kép:

  1 2 3 4 5 6 7 8

  Folytatás...

  Adamyno 9 éve 0

 • Blade módosított IceArmor ROM

  Leginkább magamnak csináltam, de gondoltam közzé teszem, hátha valakit még érdekel:

  ---===>>LETÖLTÉS<<===---

  ------------------------------Módosítások-------------------------

  eltávolítva:

  -fájlkezelő
  -rootexplorer
  -gmail (van sima email app, ami a gmailt is szinkronizálja)
  -adw (nem szeretem mert lassú)
  -főoldallal kapcsolatos tippek
  -tts service
  -theme chooser
  -pico tts
  -voice dialer
  -csengőhangok (lent részletezve)
  -quicksearchbox
  -sound recorder
  -visualisation wallpapers

  hozzáadva:

  +Launcher Pro (gyorsabb)
  +absolute system root tools
  +Es taskmanager
  +ghost commander + samba támogatás
  +GTalk
  +Mobo player (Blade-re az ARMv6 VFP kodek kell)

  Hozzáadva, de könnyen eltávolíthaó (data-ra települ):
  +Flash player 11

  Egyébként minden eltávolítható, csak nem az alap alkalmazás kezelővel, hanem mondjuk az Absolute System Root Tools-al.

  Továbbá a ROM tartalmazza még az apeelme által készített - miui akku csíkot.

  Folytatás...

  Adamyno 9 éve 1

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.