2018. január 23., kedd

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Necces nap volt :D

  Igazából akkor necces egy nap, amikor sok olyan ügyfél van, akiknek igazából nem is velem van bajuk, de én néha magamra veszem. Mindenek előtt érdemes tisztázni, hogy egy ....hogy is mondjam. Internet szolgáltatónál dolgozom. Vagy valami olyasmi :D

  Több érdekesség is történ, de a belső dolgokba nem akarok belemászni, csak két lazább eset a mai napról.

  Első eset az egyszerűbb. Fel van véve a hiba: nincs adatforgalom.
  Na jó, mérjük meg. Mérésre első ránézésre rendben, bár van valami kis érdekesség a képen de úgy tűnik, OK.
  Hívjuk az ügyfelet, mit mond. Természetesen senki nincs a helyszínen (ez már alap mostanában, mindent oldj meg távolról). De majd lesz ott valami karbantartó vagy kicsoda egy fél óra múlva. Amúgy meg az a baj, hogy van internet de nincs adatforgalom. He? :F
  A kamerákat nem látja. Vagy nem működnek. Vagy nincs adatforgalom vagy mi a kecske. DE egyszer már működött.
  Oké. Helyszínre megérkezem, úgy kezdődik minden, hogy ne nyúljak semmihez :W Mondom: miért?
  -mert a főnökkel beszélni kell előtte
  -most beszéltem vele
  -nembaj, ő felhívja
  -(de én nem érek rá) nekem csak a router kell, meg akarom nézni
  -ott van de ne nyúljon hozzá
  -a mi tulajdonunk, szeretnék hozzányúlni :DDD

  Folytatás...

  Adamyno 6 hónapja 19

 • Zyxel NSA 325v2 NAS "okosítás" - 1. rész

  Egy ideje már megvan az NSA325v2 nasom, meg vagyok vele elégedve. Szerencsére Linux van rajta, így szinte nincs ami ne lenne rá.

  Igazából a probléma, amire a megoldást keres(t)em, onnan ered, hogy tavaly megdöglött az egyik vinyó benne. Nagyon melege lehetett nyáron. Arra gondoltam, hogy jó lenne monitorozni a merevlemezek, cpu hőmérsékletét vagy akár a többi s.m.a.r.t. adatot. Van webes felülete, amin keresztül megtekinthető, de körülményes. Mindig kell hozzá egy gép, telefon, stb amin fut egy böngésző és csatlakozik a hálózatra. Arra gondoltam, hogy csinálok Arduinóból vagy inkább NodeMCU-ból egy olyan eszközt, ami a wifire van csatlakozva, kiírja a fontosabb adatokat egy kijelzőn, ami bizonyos időközönként frissül.

  Igen ám, de itt jön a következő probléma.
  Egyrészt a NAS dinamikus IP-vel rendelkezik, mivel sokszor cserélgetem a hálózati eszközeimet Így sokszor változik az ip címe, akár a hálózati rész is. Persze az éppen aktuális routerbe be lehetne állłtani egy static bejegyzést a dhcp szerverbe, de nincs kedvem folyamatosan ilyenekkel foglalkozni.

  Folytatás...

  Adamyno 7 hónapja 9

 • NKH... tudtok ti olvasni?

  Kimész Németországba magyarként, megtetszik egy autó, megveszed. 1 óra alatt elintézik A-Z-ig a biztosítást, az ideiglenes rendszámot, az árírást, mindent. Udvarias az ügyintéző, semmi kecmec meg ide-oda küldözgetés. Egyszer csak mondják, hogy kész. És mehetsz. Hova? Ahova akarsz. Kész. Nem hiszed el. Tiéd az autó :)

  Behozod Magyarországra. Honosítás... eredetvizsga, szigorított műszaki (ha nincs érvényes külföldi műszakija) stb. stb.. egyik irodából a másikba küldözgetnek, több napba ha nem hetekbe telik mire elintézed. Ha elintézed.

  Most hazahoztunk egy Mercit, bár eredetileg Opelt akartunk, de így jött ki végül. Pikk-pakk megvolt minden kint, ez meg itt a bürokrácia fellegvára. No mindegy is, elvileg elintéződött, reméljük jól. No de a lényeg...

  Előtte volt egy másik autó, ami szintén Németországból származott. Ezt eladtuk. Itthon napi használatban volt, igazából semmi baj nem volt vele. Amikor vettük, nem volt rajta műszaki, így itthon szigorított NKH vizsgára ment, azóta volt többször is műszakin és ha bármi baja volt, meg lett csinálva. Megbízható kis járgány volt. Most, hogy eladtuk, egyszer csak hív az új tulaj kb. egy hét múlva. Nem stimmel a motorszám a forgalmiban jegyzett adatokkal. Így nem tudja átiratni, mert nem megy át az eredetvizsgán.

  Folytatás...

  Adamyno 8 hónapja 44

 • A melóhelyek szépségei - 2. rész

  Nem is tudom hol folytassam. A rendőrös sztorik is érdekesek szerintem de van bolti eladó, infós meg végtelen :D
  Szerintem legyen egy kis off hétvégére. Van pár rendőr ismerős, szoktak mesélni ezt-azt. De előtte...

  Megyek-megyek a céges járgánnyal. Megállít a yard. Jó napot kívánok. Mit adjak? Gondolkodik, gondolkodik... "Tudja mit? Menjen tovább mert nem lesz internet" :C

  Többször előfordult már, hogy messzire mentem és otthon mardtak az irataim. Ez elég gáz ha már alapból úgy indulok el, hogy éhes vagyok de majd valahol veszek valamit útközben. Pénz nélkül nehéz lesz. Szerencsére a Shell Smart kártyát bent felejtettem az autóban, így a mekiben adtak enni pontokért cserébe. Ez is megszűnt, mert ami jó, azt meg kell szüntetni. Volt ez a mobiltárca alkalmazás telefonra, hogy van egy speciális sim és egy valamiféle virtuális bankkártya, ami letöltődik a telefonra, majd a paypass olvasóhoz a telódat érinted és kész. Csak az OTP-nél volt ilyen, én meg Erstés voltam. Átmentem hozzájuk. A virtuális bankkártya igénylés hónapokig nem működött, aztán egyszer csak beindult. Kértem is gyorsan egyet. Tök jó volt, biztonságban éreztem magam mert telefon nélkül úgysem megyek soha sehova és végre tudtam fizetni vele ha kell valahol valami. Na ezt is megszüntették. Mert ami jó, azt meg kell szüntetni :W

  Folytatás...

  Adamyno 9 hónapja 2

 • A melóhelyek szépségei - 1. rész

  Vannak ilyen hétköznapi finomságok munkákkal kapcsolatban, amiket innen-onnan hall az ember vagy/és éppen a saját bőrén tapasztalja. Néha nevetünk, néha elszörnyedünk mennyire hülyék vagy épp mennyire ötletesek az emberek. Ezeket összegyűjtve leírom majd egy-egy posztba. Az elsőt szerintem úgy, ahogy van közzé teszem, de a továbbiakban gyűjtögetem majd a dolgokat és ha összegyűlt egy kisebb mennyiség, akkor jön a "publikálva" gomb.

  Talán amiről a legtöbb infóm van jelenleg, az az informatika/távközlés témakör, mivel ilyesmivel foglalkozom munkaidőben és utána is, emiatt először ezt a témát választanám.

  Kedvenc esetem amikor a user nem érti meg, hogy ne vegyen hulladékot. Általános eset, hogy bemegy az ember a teszkóba vagy valami hasonlóan színvonalas helyre és kéri a LEGOLCSÓBB laptopot. Hogy miért laptopot és miért pont a legolcsóbbat, azt ő sem tudja. Néha azért számít a színe meg a formája, tehát ha valamelyik jobban tetszik és nem sokkal drágább, akkor inkább azt kérjük. És jön a szívás. Használtan 2x ilyen erőset kapsz fele annyiért. Példának okán, 2 éve vettem egy 3. gen Core i7-es X230-as ThinkPad-et (üzleti szériás ha valaki nem tudja) 3 év garanciával! Volt egy kis baja, de garira meg is csinálták. A lényeg, hogy akkor vettem 70 ropiért. Aminek az eredeti ára 400.000 fölé rúgott.

  Folytatás...

  Adamyno 9 hónapja 26

 • Teclast X5 Pro ultrabook

  Bevezetés

  Megérkezett a várva várt Microsoft Surface klón.

  Vásárlás előtt sokat olvasgattam és nézegettem videókat, hogy milyen gépet vegyek. Mindenképpen valamilyen érintőképernyős eszközt szerettem volna. Először a Lenovo Yoga Bookot néztem ki magamnak, de nem tetszett a rögzített billentyűzet. Aztán találtam Onda tabokat, voltak dokkolható billentyűvel is de aztán kiderült, hogy a wifijük nem túl acélos a fém váz miatt. Jött a Teclast, ahol esztétikusan műanyag rész mögé rejtették az antennákat és így igen jól dolgoznak, ráadásul mivel egész jó áron is voltak, olvasgattam róla. Igazából semmi rosszat nem találtam róluk sehol. Sőt, inkább mindenhol jókat írtak róla. A típusok elnevezése nem mindig logikus, de egy adott típuson belül a különböző modellek nevei szerintem átgondoltabbak.

  A választás

  Folytatás...

  Adamyno 9 hónapja 9

 • Motorola Milestone 2 root, CWM, bootmenu, baseband switch és Blur-mentesítés

  Gondoltam leírom a tapasztalataim, hátha más is hasznát veszi.

  Röviden:

  Adott egy QWERTZ billentyűzetes Milestone2 (vagy Droid2).
  Számla szerint Németországból származik e-bayről.

  Úgy kaptam, hogy Angol 2.3.6-os ROM, QWERTY kisztással. Kicsit érdekes volt, hogy gyárilag miért nem jó a kiosztás, de utólag rájöttem, hogy frissítették és EU-ban 2.3.4-ig volt hivatalos ROM, Latin Amerikában 2.3.6. Valaki azt feltette rá, de downgradelni tudtommal nem lehet, nem is szeretném.

  Hekkelgettem rá ilyen-olyan romokat, CM10 elég jól ment rajt, de nekem hiányzott a HD video.

  RSD Lite-al vissza tettem a gyári Latin Amerikai firmware-t.

  Rootolást ez alapján a leírás alapján csináltam:
  http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=28321264&postcount=26

  Részletesen:

  A.) Rootolás (csak latin amerikai android 2.3.6 esetén):

  Folytatás...

  Adamyno 4 éve 0

 • Első "igazi" kernel fordításom :D

  Igazából annyira nem volt nehéz, néhány szakkifejezéssel, rövidítéssel jó tisztában lenni, a google sokat segít, meg nem árt némi angol tudás.
  Nekem csak annyi bajom van az angollal, hogy ha 4 órán keresztül bújom a monitort, akkor a végére magyarul se értek semmit.

  Adott egy P3 gép, fél giga RAM... meg egy Crunchbang, amit a testing tárolókból frissítettem 3.1-es kernelre.

  Azzal a kernellel másfél képernyőnyi modul volt betöltve, ezzel csak annak a fele.
  Az eredetivel a proci terhelés alapjáraton 10-20% közötti volt, ezzel 9-12%.
  Minden működik, egy kivételével. (de lehet, hogy csak én bénázom) Pendrive-okat csak read only módban tudok mountolni. Na de ez egy másik történet lesz.

  Úgy kezdődött minden, hogy ez egy igen régi gép, és gondoltam megnézem, hátha gyorsul valamit egy egyedileg fordított kernellel.

  Leszedtem a legfrissebb vanilla kernelt
  wget http://kernel.org/pub/linux/kernel/v3.x/linux-3.2.tar.gz
  Ha lejött, kibontjuk a tar -xf linux-3.2.tar.gz paranccsal a
  /usr/src könyvtárba, belépünk a Linux 3.2 mappába, és ott dolgozunk, illetve onnan adogatjuk ki a parancsokat.

  Folytatás...

  Adamyno 6 éve 0

 • IceArmor-hoz fekete értesítési sáv + ikonok + redőny

  Összedobtam egy update pakkot IceArmor-hoz. Az alapja a Kelzsoca féle SkaTe_V2 értesítési sáv/gombok/redőny.

  A redőnyt először feketére akartam, de szerintem így jobban megy a gombok színéhez.
  Az értesítési energia widget beállításai itt vannak.

  A gombok 95%-át kicseréltem/megcsináltam, a médiavezérlő gombok maradtak fehéren.

  Néhány kép:

  1 2 3 4 5 6 7 8

  Folytatás...

  Adamyno 6 éve 0

 • Blade módosított IceArmor ROM

  Leginkább magamnak csináltam, de gondoltam közzé teszem, hátha valakit még érdekel:

  ---===>>LETÖLTÉS<<===---

  ------------------------------Módosítások-------------------------

  eltávolítva:

  -fájlkezelő
  -rootexplorer
  -gmail (van sima email app, ami a gmailt is szinkronizálja)
  -adw (nem szeretem mert lassú)
  -főoldallal kapcsolatos tippek
  -tts service
  -theme chooser
  -pico tts
  -voice dialer
  -csengőhangok (lent részletezve)
  -quicksearchbox
  -sound recorder
  -visualisation wallpapers

  hozzáadva:

  +Launcher Pro (gyorsabb)
  +absolute system root tools
  +Es taskmanager
  +ghost commander + samba támogatás
  +GTalk
  +Mobo player (Blade-re az ARMv6 VFP kodek kell)

  Hozzáadva, de könnyen eltávolíthaó (data-ra települ):
  +Flash player 11

  Egyébként minden eltávolítható, csak nem az alap alkalmazás kezelővel, hanem mondjuk az Absolute System Root Tools-al.

  Továbbá a ROM tartalmazza még az apeelme által készített - miui akku csíkot.

  Folytatás...

  Adamyno 6 éve 1

Hirdet​é​s

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.