2020. február 23., vasárnap

Gyorskeresés

Emberi figyelmetlenség.

Írta: | Kulcsszavak: emberek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Emberi figyelmetlenség.
Az egyik blogban olvasottak indítottak egy kis eszmefuttatásra.

A minap a párom szólt, hogy a bevásárlását a közeli élelmiszerboltban kicsit túlméretezte, vegyem hát fel a málhás szamár konfigurációt, és menjek el elébe. Már nem álltam be a sorba, így kényelmesen figyelgettem az embereket. Aktuális pénztárnál egy idősebb nő vásárolt, kocsija a szalag végén. A visszajárót módszeresen elpakolja pénztárcájába. A mögötte álló hölgy arcán nem kis idegességet vettem észre. Nem tudta az előtte lévőtől a bevásárló kocsiját kellő pozícióba hozni, a pénztáros meg fel sem nézve, csak húzogatta az árút a kódleolvasó fölött. A már leszámlázott árú meg csak gyűlt a szalag végén, elpakolatlanul. Mire az idős néni nagy sokára elkészült a bonyolult pénzügyi tranzakciójával, a másik nő arca kezdett lilába szállni. Persze kapkodott, hogy mindent be tudjon rakodni, gyors fizetés, és távozás.
Gondoltam én! De persze hogy nem ez történt. Ő is ugyanolyan lelki nyugalommal, szisztematikusan elrendezte a pénztárcájában a visszajárót. A papírpénzeket a megfelelő rekeszekbe, címlettel befelé és állítva rakta – ezreseket nagyságrendileg külön rekeszbe, a százasokat a másikban – az aprópénzt, pedig az arra rendszeresített rekeszbe. A művelete majdnem egy percig tartott. Eközben, a mögötte levő ugyan így járt, mint pár perce még ő.

Milyen érdekes is az ember néha. Addig siet, amíg sorra nem kerül, de utána már eszébe nem jut, hogy az aki mögötte van a sorban, szintúgy sietne. De ez a jelenség megfigyelhető az élet területén máshol is. Csak saját tapasztalat, láttam már gyógyszertárban, orvosnál, étteremben hasonló eseteket. Nem az a baj, hogy nem figyelünk az embertársainkra, hanem az, hogy olyanokat teszünk, amik fordított esetben zokon vennénk. Az élet más területén is így van, és így is volt. Ki ne emlékszik még a régi szlogenre: „Miénk az ország magamnak építem!”
Ma is céges telefonon beszélünk a legtöbbet, főleg a mobilokat hívjuk előszeretettel, hisz az „olcsóbb”, mintha a sajátunkról tennénk. A cégnek ez meg se kottyan. Nyugtassuk a kelkiismertünket. És fel vagyunk háborodva, ha véletlenül ezt a telefonszámlát kifizettetik velünk. De azért is fel vagyunk háborodva, ha véletlenül a saját telefonszolgáltatónk véletlenül többet számláz a kelleténél. „Majd én bemegyek, és rájuk borítom az asztalt!”
Ugye milyen ismerős? Miért várjuk el másoktól, hogy tekintettel legyenek ránk, amikor mi sem vagyunk tekintettel senkire.
Miért várjuk el mondjuk a kormánytól, hogy legyen tekintettel ránk, amikor mi meg a saját gyerekünkre sem vagyunk tekintettel.
Szidjuk ezerrel a vállalkozókat, hogy így csalnak, meg úgy nem számláznak le mindent. De amikor hozzánk ki jön a mosógépszerelő, és azt mondja, hogy számlával 40, számla nélkül 28. Vajon melyiket válasszuk? Ugye, hogy nem a 40-est.
Mások hibáit nagyon könnyű észre venni, de inkább előbb nekünk kellene a tükörbe nézni.

Hozzászólások

(#1) bolondember


bolondember
(MODERÁTOR)

mélységesen egyetértő szmájli.

Olyan nők ideálja vagyok, akiknek mindegy...

(#2) berci


berci
(senior tag)

neha azon sem artana nagy sietsegunkben elgondolkozni, hogy mit veszitunk el azzal az 1 perc plusz varakozassal es mit nyerunk azzal hogy idegeskedunk miatta. idönkent szoktam jarni egy boltba ahol az atlagosnal joval több a nyugdijas vasarlo, akikkel a penztarosok gyakran igen kedelyesen elbeszelgetnek, turelmesek. ott allva a sorban sokszor rajövök hogy tök jo, hogy ilyen is van a nagy rohano vilagban (ebben a konkret esetben nem Magyarorszagon).

mellesleg ennyit a lassu kartyas es gyors keszpenzes fizetesröl...

Don't go home! Many people have died there!

(#3) nike_ válasza berci (#2) üzenetére


nike_
(addikt)

Külföldön annyi a kártyás fizetés, hogy beírod a kódot, lehúzzák a kártyát és kész. Nem kell várni lekérésre meg ilyenek.

(#4) philoxenia válasza nike_ (#3) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Kódot ? :Y Nem a kód a lényeg már, de a lekérésre ha nem vársz, akkor honnan tudja a bolt, hogy van fedezet a kártyán ? Egyébként vásárláson időt spórolni úgy tudsz legkönnyebben, ha egy hónapban egyszer vásárolsz be, de akkor szinte mindent, így oszthatod húsz-harminccal a vásárlási időt, ami úgy már rövid lesz.....

Ez

(#5) stop válasza nike_ (#3) üzenetére


stop
(aktív tag)

ez nem csak ettől függ,
az adott üzlet internetes kapcsolati sebbeségge a mérvadó leginkább és a szolgáltató

"az együgyű lenézi társát, az okos pedig meghallgatja azt" P.K.11.12.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.