2020. szeptember 29., kedd

Gyorskeresés

Hosszútávú időjárás-előrejelzés

Írta: | Kulcsszavak: időjárás . különleges . előrejelzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Különleges időjárás jelentés
Döntsük el közösen, mennyire pontosak a népi hagyományok.

Már két éve kapom egy barátomtól ezt a „Különleges időjárás jelentés”-t, az igazat megvallva nem sokat foglalkoztam vele egészen tavaly nyárig. Miután megkaptam, gyorsan átfutottam, és azonmód beraktam a levelesládám megfelelő fiókjába további porosodásra.
Tavaly nyár elején, mikor a levelibékák az brekegték, hogy hideg nyarunk lesz, valami kezdett bennem derengeni, hogy én valami mást olvastam valahol. Elő is kotorásztam a levelesem rejtett zugából, kicsit leporoltam, majd figyelmesen tanulmányoztam. Az egész nyár szinte „percre pontosan” a leírás alapján történt. Ősszel szintúgy. –Akkor már határozottan figyeltem – A december tette be neki a kaput, és az idei év első három hónapja sem úgy jött be.
Azóta rendszeresen figyelem, és elég nagy szórással, de pontos a leírás. Most közre adom a legújabb levelét, de előtte még az eredeti levél első része:

Egy kedves barátom rendszeresen elküld egy időjárás jelentést évek óta, ami nagyon pontosnak bizonyult eddig, sokan már a nyári szabadságukat is ennek a figyelembevételével tervezik meg, ami nagy szó ebben a felfordult meterológiai rendben, amikor a meterológusok is csak egy hétre mernek előre tervezni.

Amikor megkérdeztem, hogy mi az eredete az elemzésnek, a következőket írta nekem:

A módszer Borisz Kolycsickitől ered, aki egy cári katonatiszt volt és 1919-ben Jugoszláviába menekült. Ott a kormány vízügyi feladatokkal bízta meg, Szlankamennél, ahol a Tisza a Dunába torkollik, ott dolgozott Erzsike feleségével együtt. Talán gátőrnek is nevezhetnénk őt. Az volt a dolga, hogy naponként jegyezze a két folyó vízállását, és egy napon elhatározta, hogy a hőmérsékletet is jegyezni fogja. Így került papírra a napi hőmérsékleti érték, amit hónaponként egy vonallal összefogott és egy hullámzó diagramot kapott. Egy nap az átlátszó pausz-papírra rajzolt diagram kiesett a kezéből és megfordítva esett az asztalra (akárcsak a lekváros kenyér) és meglepve látta, hogy a diagram hasonlít a 6 hónappal későbbi hőmérsékleti görbére. Az ötlet így került finomítás elé, amit most Starcevic barátom csinál - számítógéppel. Én még ismertem Kolycsicki bácsit és Annuska nénit is . Borisz bácsi később mozgósította a szomszédság gyerekeit, hogy azok szorgalmasan jegyezzék a napi hőmérsékletet, a gyerekek közül az említett Starcevic barátom maradt meg, aki azóta geológiát tanult és most belgrádi egyetemen tanítja ezt, de kormány megbízatással Afrikát is járja, jelenleg Líbiában dolgozik, kőolaj után kutat. A módszer lényege tehát az, hogy a leírt napi hőmérséklet 6 hónappal később nagyjából fordítottan ismétlődik, tehát ha januárban nagy a hideg, akkor júniusban rekkenő lesz a hőség - azokon a napokon. Most már nem kell naponként korán reggel felkelni és mérni a hőmérsékletet, mert a meteorológiai állomások ezt elvégzik, csak a diagramot kell papírra vetni és megfordítva átrajzolni. A légáramlások irányának a meghatározását nem tudom.

Nem csigázom tovább az idegeket:


Hosszútávú időjárás-előrejelzés
2007. október - december időszakra


Október elején, mint a korábbi években mindig, beköszönt a vénasszonyok nyara olykor 20 fok feletti hőmérsékleti értékekkel. Az évszakhoz képest melegebb lesz a nappali hőmérséklet. A hónap második fele viszont már hűvösebbnek ígérkezik, de 25-e táján még érezni fogjuk, hogy a nyár nem hagyja magát. Ez a fellángolás azonban csak néhány napig lesz érvényes, mert megérkezik egy lehűlés reggeli ködökkel. Esős napok várhatók 18-22 között és 27-e táján.


Novemberben várható a téli időszak kezdete. Az egész hónapban stabil, 8-12 fok közötti hőmérsékleti értékekre lehet számítani. Két meleg-front betörés is lesz 15-e táján és a hónap végén. Reggelenként a hőmérséklet 0 fok körül alakul, 20-a táján fagypont alá is lehűl a levegő. Ekkor lehetséges lesz egy rövid ideig tartó havas eső is. Egyébként esős napok lesznek 7-e és 20-a táján és a köd 18-23-a között fogja megnehezíteni a közúti közlekedést.

A december hónap az idén igen változékony időjárású lesz. Többször is várható havas csapadék. A hónap első napjain még 10 fok körüli enyhe idő várható, de a napok múlásával egyre hidegebb lesz. Tizedike táján már fagypont alá süllyed a hőmérséklet, de ekkor egy meleg front érkezésével megenyhül az idő egészen 22-éig. A jelek szerint a karácsonyunk fehér lesz, de az év utolsó napjai megint enyhébbeknek ígérkeznek, mint a sok évi átlag, és az új esztendő táján is 5 fokos, viszonylag enyhe idő várható. Az új év első napjain azonban beköszönt az igazi tél. Havas, csapadékos időjárásra számítsunk 8-12-e között, valamint 23-a táján. A dunai szél igen erős lesz a hónap első hetében.

Hozzászólások

(#1) Vakegérke

Anyám elhunyt férje körülnézett, megfigyelte a madarakat, bogarakat, meg a fene se tudja mit, beleszagolt a levegőbe, és ha azt mondta, hogy esni fog, akkor az úgy is volt. Hozzá jártak a faluban lakók megtudakolni az időjárást.
Tudott ennél többet is. Azt is megmondta, mit érdemes, és mit nem szabad vetni. Mert ugye az egyik vetemény erre kényes, a másik arra.
Titkát sírba vitte.

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#2) tildy


tildy
(nagyúr)

A 8- 12 °C még közel sem téli időjárás. Sőt leginkább őszi -tavaszi (mégha éjjel hideg is van.)

Kiváncsi leszek így lészen-e, ahogy leírtad:)

[Szerkesztve]

"Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

(#3) Tzombi válasza Vakegérke (#1) üzenetére


Tzombi
(csendes tag)

Még javában benne voltunk az „átkosban”, én abban az időben lettem szakmunkás. A gépműhelyben volt egy segédmunkás, ő vitte ki a„szeméttelepre” talicskával az esztergályosok forgácsát. A fémhulladék gyűjtő a WC környékén volt, innen már markolóval tették teherautóra.
Egy cigi szünet alkalmával ott beszélgettünk, a volt osztálytársak. Jött az öreg, egy olajos zsebkendővel megtörölte homlokát, és ő is rágyújtott. Hosszan fújta ki a füstöt, szeme a távolságot fürkészte.
- Na délután esik. – szögezte le, mint egy megmásíthatatlan tényt az öreg. – Még jó, hogy előtte hazaérek.
Felnéztünk az égre, egy árva felhőt, de még felhőfoszlányt sem láttunk.
- Ne hülyéskedjen már Pista bácsi! – mondtuk neki nevetve.
- De bizony, hogy esni fog! – válaszolta sértetten. - Úgy három órakor megnyitják az égi csapokat.
- De az nem lesz jó, félnégykor randevúm lesz. – szólt Attila.
- Ó fiam! Semmi baj. Addigra fel is szárad. – mondta az öreg mosolyogva és megfogta a talicska boldogabbik végét, és elindult begyűjteni a következő adag fémforgácsot.
Mondanom sem kell, hogy az öregnek igaza lett. Három óra után egy gyors nyári zápor söpörte fel a város utcáit, de egy óra múlva már nyoma sem volt. Csak jóval később derült ki, hogy az öreg, valamikor birkapásztor volt, azért tudott olyan pontos előrejelzést adni.

Amióta kikapcsolom lefekvés előtt a mobilom, azóta utólérhetetlen vagyok az ágyban....

(#4) Tzombi válasza tildy (#2) üzenetére


Tzombi
(csendes tag)

Bizakodok benne. Nem szeretem a nagyon hideg, szeles telet.

Amióta kikapcsolom lefekvés előtt a mobilom, azóta utólérhetetlen vagyok az ágyban....

(#5) bmx powa


bmx powa
(tag)

Kecskeméten idáig pipa! :C :R

"hát, EZT a verziót kihagynám, nem mintha utálnám Jókerpapát, csak Ő nekem már, khmm, nem elég filigrán, túl férfi és semennyire sem bari... "By Bolondember

(#6) Crystalheart


Crystalheart
(senior tag)

Ez a "hosszútávú előrejelzés" szerint idén roppant hűvös nyárnak kellett volna következnie, ugyanis roppant enyhe telünk volt. :)

(#7) aerodavid2


aerodavid2
(csendes tag)

Itt Nyugat-Magyarországon nem stimmel... :( (sajnos)

[ Szerkesztve ]

aerodavid2 felhasználónak 18 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.