2023. február 5., vasárnap

Gyorskeresés

Type-C vs Lightning - Pro/Kontra

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Régóta foglalkoztat a téma, így összegezem a gondolataimat.
Sok helyről lehet hallani, leginkább az internetes médiában, hogy több gyártó, állam és szervezetek akarják rávenni az Apple céget, hogy mobiltelefonjaikban használják ők is a Type-C USB-t, ezzel univerzálissá téve a töltőportot.
A válasz azonban mindig nemleges volt. Ez az írásom arról szól, hogy miért akarja mindenki rávenni az almás vállalatot erre a lépésre, illetve, hogy az említett cég miért viszakozik.

Az Apple, mint olyan, sosem közösködött. Sosem használt Mini- vagy MicroUSB-t, inkább saját csatlakozókat tervezett, melyek a 4S szériáig inkább hasonlítottak egy elfeledett Nokia töltőjére, mint a konkurens cégek addigi univerzális megoldásaira, viszont többet is tudott. Legalábbis képes volt egyszerű dokkolásra audió-eszközökhöz.
Az 5-ös szériával azonban megjelent egy újfajta csatlakozó, ez volt és van a mai napig: Lightning. A csatlakozó, melyet már nem kellett forgatni, bárhogyan elfogadta az adott eszköz és hibátlanul is működik. Ekkor 2012-t írtunk.
A konkurenseknél is fejlődni kezdett a csatlakozó, itt jött képbe a C típus, ismertebb nevén a Type-C. Ez 2016-ban lett először elfogadott szabvány.

A Type-C folyamatos fejlődése és felhasználási köre egyre csak nőtt, már szinte mindenki ezt kezdte használni, évről évre fogadták el az újabb és újabb szabványokat. Egy egyszerű töltő csatlakozóból már oly sok minden lett, hogy összegezni is nehéz lenne. HDMI kimenet, Thunderbolt port, stb. Már jelen vannak laptopokban, telefonokban, tabletekben, szóval szinte mindenhol.

Mindeközben a Lightning szinte semmi fejlődést nem mutatott. Legalábbis ekkorát biztosan nem, hiszen akkor nem használná az Apple laptopjaiban is a C-t, mint Thunderbolt.

Mindezt összevetve jogosnak ítélhetjük, hogy rá akarják beszélni a cégóriást a szabvány használatára. Azonban itt jön a csavar, vagyis jelen esetben a Kontra.

A Lightning fizikai tulajdonságaiban jobb, mint a Type-C!

Kifejtem: A Type-C szerkezeti felépítését tekintve, ha bármi balul sül el egy csatlakoztatás során, sokkal inkább törik el a készülékben lévő aljzat, mint maga a kábel vég. Hiszen a készüléken adott egy üreg, aminek közepéből kiáll egy papírlap vékonyságú, 24 érintkezőflületből álló lapka. A lapka csúszik be a kábel csatlakozójába, mikor azt bedugjuk a készülékbe.
Ezzel szemben a Lightning csatlakozónál a kábel részén van ez a megoldás, sokkal vastagabb, erősebb kiadásban, igaz, csak 16 érintkezővel. De ez a 16 érintkező a kábel fejének külső oldalán található, így az eszközökön tényleg csak az üreg található, nincs a belsejében semmi sérülékeny. Így takarítani is könnyebb, megbízhatóbb és ha baj van, max az 5 ezer forintos kábel megy a kukába, nem pedig a 3-4-500 ezer forintos telefon.

Összegzésként a saját véleményem a témával kapcsolatban az, hogy ötvözni kellene a két technológiát. Mindenkinek Lightning csatlakozót kellene használnia, csak több Pinnel és a Type-C minden tulajdonságával.
Azonban mivel a mesterséges elavulás és felesleges tömeggyártás világát éljük, minderre semmi esély nem lesz a jövőben.

Kedves fórumtársak! Vitatkozzunk ezen egy keveset!

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Ez rövid vita lesz! Egyetértek.

(#2) Domonkos


Domonkos
Ármester

>A Lightning fizikai tulajdonságaiban jobb, mint a Type-C!
>...így az eszközökön tényleg csak az üreg található, nincs a belsejében semmi sérülékeny...

Nem! Egyaltalan nem az! A serulekeny reszek pedig pont, hogy a telefonba kerultek; ugyanis azok a picike rugos labak, amik a megfelelo kontaktot biztositjak a Lightning eseteben nem a kabelben vannak, hanem az "uregben". Ha azokat eltorod, vagy takaritas kozben elhajlitod, akkor az sokkal-sokkal koltsegesebb es idoigenyesebb javitas lesz, mint kabelt cserelni. Ezzel szemben a modern USB aljzatokban semmi hajlekony/torekeny nincs. Az USB a micro-B-vel valtott a jobb dizajnra es azota nem tertek vissza.
Raadasul a csatlakozo "nyelve" is pont olyan melyen van, hogy azt a kabellel nem lehet letorni.

Tovabba az Type-C:
Barki szamara elerheto szabvany.
Akar 100W-os toltest is at lehet rajta engedni.
A dragabb kabel miatt olcsobb tud lenni a periferia.
Nagyobb a savszelessege.
10k osszedugas-szethuzasra van hitelesitve - Apple nem adott ki ilyen infot.

Konkretan a fizikai mereten kivul alig van valami, amiben a Lightning jobb lenne. :N

[ Szerkesztve ]

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

(#3) szakatsa


szakatsa
csendes tag

A lightning vs USB-C vitát én inkább abból a szempontból közelíteném, hogy a Lightning könnyen felismerhető. Kifejtem. Bemegy Józsika a boltba, az iPhone -jához keres.. mondjuk USB átalakítót. Fog találni? Nem. Az iPhone nem tud ilyet. Keres HDMI -t. Fog találni? Igen, és kompatibilis lesz az iPhone -jával.
USB-C esetén ez nem ennyire egyértelmű, simán lehet, hogy az eszköz a DP alternative mode -ra épít, és persze a telefonokba ez nem kerül bele. Józsika pedig áll értetlenül, hogy vajon mi a fenéért nem működik a csodatelefonjával...
A töltőkábel szintén Apple Certified kellett legyen a lightning chip miatt, most boldog-boldogtalan mindenféle kábelt adhat el USB-C csatival, ami közel sem biztos hogy átviszi a 18+W töltési energiát.

(#4) htc07


htc07
addikt

A Lightning fizikai tulajdonságaiban jobb, mint a Type-C!

Szerintem a lightning kábel minőségét összevetni az átlagos type-C kábellel nem annyira kerek sztori ebben a formában, főleg ha arra gondolok, hogy legtöbb esetben ha valakit látok iphone-t tölteni, akkor az egy olyan kábelen lóg, amiből kilátszik az összes ér..

A Type-C szerkezeti felépítését tekintve, ha bármi balul sül el egy csatlakoztatás során, sokkal inkább törik el a készülékben lévő aljzat, mint maga a kábel vég.

Na meg nekem azért ezek a csatlakozók is csak addig tűnnek atombiztosnak, ameddig nem kerül alájuk egy porszem: (azt nem is említeném, hogy ha mégis sérülne, egy android telón egy type-c csatlakozó cseréje még akár olcsóbb is lehet, mint egy lightning kábel maga ;] )

szerk. a teljesség igényéért csatolok egyet a TypeC-ről is:

[ Szerkesztve ]

(#5) MasterDeeJay válasza htc07 (#4) üzenetére

Kolégának pont ez volt a baja, két helyen meg volt ragaszta az eredeti kábel mert a köpeny valamiért sérülékeny. De maga a csatlakozón lévő réz lapocskákból is kettő meg volt feketedve ami nem tudom hogyan lehetséges mert elég kicsi áram megy rajtuk keresztül. Maga a fejnél lévő kábel nem szokott szétszakadni.
Nekem kínai 1usd kábeleim voltak usbc-hez de maguk a kábelek ritkán mentek tönkre, leginkább az volt a baj hogy nem megy át rajtuk megfelelő áramerősség (lassan töltenek), ezért már inkább a 800-1000ft-os kategóriát veszem ebay-en meg ali-n a modernebb telefonokhoz. Érdemes álldozni rá.
Szerintem biztosan van iphone-hoz is a gyárinál azért jobb minőségű és töredék áron beszerezhető kábel.

[ Szerkesztve ]

The Glorious Xeon Gaming Master Race :) Master of chinese x79/x99

(#6) blackrulz válasza htc07 (#4) üzenetére


blackrulz
nagyúr

A lighning csati egyetlen csodája a szememben, hogy ilyen állapotban is képes ellátni a feladatát ;]

When you want a circus you exalt the clowns

(#7) Hieronymus


Hieronymus
őstag
LOGOUT blog

"...A Type-C szerkezeti felépítését tekintve, ha bármi balul sül el egy csatlakoztatás során, sokkal inkább törik el a készülékben lévő aljzat, mint maga a kábel vég. Hiszen a készüléken adott egy üreg, aminek közepéből kiáll egy papírlap vékonyságú, 24 érintkezőflületből álló lapka. A lapka csúszik be a kábel csatlakozójába, mikor azt bedugjuk a készülékbe...."

Ezt elméletben sikerült kitalálni vagy gyakorlati tapasztalat alapján.
Ha van gyakorlati gond a Type-C csatlakozó kialakítással, az nem ez.

Én a linkelt mágneses kábelhez hasonlót használok. (Mivel nem kapható, nem minősül reklámnak a linkelés.)

https://www.amazon.de/Magnetic-Type-C-Charger-Adapter-Magnet/dp/B077X8MQJY

Sokkal biztonságosabb megoldás, nem megy tönkre a csatlakozó, nem piszkolódik el és nem lehet a kábellel lerántani az asztalról az eszközt egy rossz mozdulattal.l
A gyors töltésre viszont nem mindegyik mágneses csatlakozó alkalmas. Ha valakinek fontos, akkor érdemes utánanézni.

ruszkik, haza!

(#8) nemlehet


nemlehet
őstag

Én sem igazán értek egyet hogy a Lightning jobb lenne vagy tartósabb. Maga a kábel iszonyat tré minőségű, sokaknál hónapok alatt széttörik és lógnak ki az erek belőle.
Persze van aki tud rá vigyázni, de ez egy használati tárgy, ha nem állat módjára használod akkor ne menjen már szét 2 hónap alatt.

USB-t megtörve ritkán látok ott inkább a port kikopása szokott a gond lenni. De amúgy ez is faramuci kicsit, mert nekem is van vagy 10 kábelem abból 5 teljesen jó a 6 éves telefonba is 2 egyáltalán nem tölt mert nagyon kotyog 3 pedig picit kotyog ezért csak bizonyos szögben tartva tölt. Szóval szerintem sokszor nem is a csatlakozó van kikopva csak szimplán az pár 10-ed milliméter eltérés okozza a gondot. Nekem gyári töltőkábellel sose volt gondom, az mindig passzentos az adott telefonhoz.

Amúgy az univerzalitás egy olyan érv amit az almások leszólnak, de szerintem kb egyből meg is nyeri a vitát. Nincs komoly hátránya az USB-C-nek ma már és mindenkinek jobb ha 1 standard van.

Amúgy az Apple-nek szerintem nem kukázni kellett volna a magsafe-et hanem továbbvinni mindenre. Isteni ötlet és én is a fentebb linkelt mágneses töltőhöz hasonlót használok és nagyon nagyon szeretem. Kár hogy kilóg és elég csúnya, jobb lenne ha alapból beleolvadna a készülékházba.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#9) Mr. Y


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

No akkor, reflektálok én is.

Krugszvele: Egyetértek.

Domonkos: A Type-C oldalán említettekhez csak annyit mondanék, amivel zártam az írásomat: Lightning forma a Type-C minden tulajdonságával!

szakatsa: Valahol ezzel is egyet tudok érteni.

htc07: Nem a kábelt említettem, hanem a csatlakozót, mint fő szempont. Az, hogy maga a kábel milyen, arról ahány gyártó, annyi vélemény. Plusz egy iPhone Lightning cseréje nem drágább, sőt, olcsóbb, mint egy Type-C. Honnan tudom? Onnan, hogy mobilszervizes vagyok. Ha forrasztani kell, nem pedig felx kábel csere van (egyébként utóbbi szokott lenni), akkor is ott van az a tény, hogy a szifonnál 8 darab forrasztás van ugyan akkora területen, ahol a Type-C esetében 11. És ebben a méretben ez már nem mindegy.

blackrulz: Láttam már cifrábbakat is, Type-C-nél is.

Hieronymus: Tapasztalat, igen. Több telefon kerül be hozzám csatlakozó cserére amiatt, hogy lötyögőssé válik és onnan egy pillanat alatt el lehet törni. A mágneses csatlakozót én is kipróbáltam, nekem nem jött be, tekintettel a munkámra (mert a telefonszervíz csak másodállás), ahol rengeteg a fémpor és forgács. Én minden eszközömet eddig ilyen tokban hordtam, és olyan rekord sebességgel szedte be a vasat, mintha kötelező volna. Gondolom azt nem kell mondani, hogy ebből nem lehetett kitakarítani, csak ha kivetted a készüléket a tokból.

nemlehet: Mint írtam, a csatlakozóról volt szó, nem pedig a kábelről. Egyébként én úgy vettem észre, hogy a gyári kábelek is csak ideig-óráig passzentosak. A többivel viszont egyetértek.

Várom a további érveket/ellenérveket!

But who is watching the guardians?

(#10) Domonkos válasza Mr. Y (#9) üzenetére


Domonkos
Ármester

>Lightning forma a Type-C minden tulajdonságával!
Tehat Type-C-t szeretned kisebb meretben? Mert en pont azt mondom, hogy a Lightning formara is rosszabb, mint az USB, nem csak a kepessegeiben.

Gender of electrical connectors is defined by the pins.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.