2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

CUBOT MAGIC - Elvarázsolt

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez egy nagyon rövid bemutató lesz. Ez a cikk majdnem egy éve készült el, csak valamiért nem lett kitéve...

A negyedik Cubot, amit eddig vettem és ebből egyből kettőt. Innen is látható, hogy számomra bebizonyította már ez a márka, hogy érdemes vele foglalkozni. Minden terméke roppant olcsónak mondható, emellett ha hardveres szinten nem is, kinézetileg és dizájn tekintetében is próbálnak a prémium minőségre törekedni, csak mindezt műanyagból. Ez a tavalyi modell (megjegyzem, tavaly is vettem) kellően fel van már készítve a mai kor átlag felhasználói követelményeknek. De erről majd később.
Doboza egy egyszerű leemelhető fedéllel rendelkező fehér karton, mely kibontásakor szembe találkozunk a készülékkel és a maga 145×71×9,3mm-es méreteivel és 160g súlyával. A csomag tartalma a továbbiakban is csak hófehér dolgokat tartalmaz, mint a leírás, egy szilikon tok, egy MicroUSB-USB átalakító kábel és egy töltő, mely egy egyszerű 5V 1Ah-s egység... azonban az mégsem egy egyszerű töltő. Minden eddigi Cubot telefonom esetében ugyan azzal találkoztam; A készülék a saját töltőjével viszonylag hamar képes feltölteni, azonban más töltőkkel kín kivárni. És más eszközt ez a töltő szintén olyan lassan tölt. Úgy tűnik, ez a Cubot egyik védjegye.
A doboz ezzel ki is fújt.

A készülék maga fekete, fényes és ujjlenyomat gyűjtő felülettel, körös-körül. Hátlapja leemelhető, merev, mindenfelé ívelt műanyag, ami rejti a kivehető 2600 mAh-s Li-Ion telepet, a MicroSD foglalatot, mely 128GB-ig képes analizálni egy kártyán a tartalmakat, valamint két MicroSIM foglalatot. Hálózatok terén a 4G és a B20 is támogatott, GPS, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 és HotKnot érhető el. A hátlapon tekinthető meg középre igazítva, de kicsit a teteje irányába a márkajelzés és alul némi információ a gyártóról. Egyetlen kitüremkedő dolog a fő kamera egység. A kamera két szenzorból áll össze, egy 13MP-s RGB és egy 2MP-s Monokróm. Utóbbi nem segíti a képek élességét, azonban a fókuszálásnál hatalmas szerepe van. Ez volt az első készülék a kezemben, ami tökéletes fókuszt tudott lőni 2 (kettő) centiméteres távolságra. Ezek az objektívek a készülék tetején, hátulról nézve balra húzódva helyezkednek el egymástól horizontálisan, jobbra tőlük pedig egy két tónusú LED villanót kapunk, megfelelő fényerővel. Fotózás terén a készülék nem az éjszaka bajnoka, de megfelelő fényviszonyok mellett szép képeket tud lőni.

A készülék tetején kapjuk meg a 3,5mm-es jack csatlakozót, szemből nézve balra eltolva, illetve középre helyezve a MicroUSB töltő és OTG csatlakozót. A készülék bal oldala üres. Jobb oldalán fentről lefelé a hangerőszabályzó dupla gombja, majd alatta a bekapcsoló gomb. Ezek a felső felébe lettek zsúfolva. Alulra kerültek a mikrofon és hangszóró nyílások. Egyaránt tiszta hangot ad ki és vesz fel, torzulás nem figyelhető meg, kiabálni viszont tud, igaz, magasabb hang kiadása esetén áldozatul esik a basszus.

A készülék szemből is ívelt, jobban, mint egy Galaxy S8, a különbség, hogy itt nem folyik le a képernyő. Azonban a hatását kelti. Felül középen a beszélgetési hangszóró, néha hangosabb, mint kellene, de tömegközlekedésen éppen ezért tökéletes lehet, hangja tiszta. Ettől balra egy 5MP-s objektív, ami annak ellenére, hogy nem rendelkezik fókusz lehetőséggel, meglepően gyönyörű képeket készít. Jobbra helyezkednek el a távolság- és fényérzékelő szenzorok, illetve ezektől is jobbra a másodlagos vaku. Erős, nagyon erős, mindazonáltal méretileg kicsi. Még jobban jobbra pedig egy értesítési RGB LED. A készülék alján három, fizikainak nem mondható, de nem is virtuális érintőgomb, melyek a rendszer navigálásában segítenek. Mindezek fogják közre az 5 hüvelykes, szinte széltől-szélig futó 720p-s IPS levilágítású képernyőt. A levilágítás tökéletes napon is, színek torzulása csak sarokponttól benézve látható, de az sem komoly mértékben. Mindezeket egy Corning Gorilla Glass plexi védi, integrált, 5 ujj egyidejű érzékelésére alkalmas digitalizáló táblával.

Hardveres téren nem szerénykedik. Quad Core Cortex A53 kialakítású MT6737 SoC hajtja, ami egy 4 magos 64Bites 1,35GHz-en pörgő egység, gyárilag 1,5GHz-re hergelve. Társ GPU-ja egy Mali-T720 MP2-es kártya, ami habár koránt sincs versenyben tudásilag a mai nagyágyúkkal a piacon, az tény, hogy nem igazán lehet rábeszélni az akadozásra. RAM tekintetében 3GB jutott, háttértár pedig 16GB, ez utóbbi már említve volt, bővíthető.
Rendszerileg Android 7.0 Nougat rendszert futtat, letisztult verzió, nincs tele tömve felesleges alkalmazásokkal.

Összegzésképpen;
Egy kompakt telefonról beszélünk, mind méretileg, mind tudásilag a mai átlag felhasználók igényei szerint. A készülék nem akad, nem lassul be, korrekt módon van benne megcsinálva... úgy minden. Kamerája nem világmegváltó, de képei szépek. Még egy pár évig szerintem használható eszköznek mondható a mobilpiacon.

Hozzászólások

(#1) Reedly


Reedly
tag

Én most rendeltem egy ilyet. :) Pár nap múlva kapom kézhez, de ennyi pénzért nagyon jónak tűnik a külföldi és itthoni tesztek alapján.

(#2) Csapoati


Csapoati
nagyúr

Hardveres téren nem szerénykedik. Quad Core Cortex A53 kialakítású MT6737 SoC hajtja

Ezt az ellentétet nemigen tudom értelmezni. :) Amúgy szerintem erősen hiányzik az írásból a telefon ára, ami azért szépen el tudná helyezni az ár/érték skálán. Tippre olyan max 20 ezer Ft-nyi dollárt tartok reálisnak érte, mivel belépőszintű a cucc. Miért vettél egyébként egyből kettőt?

tehát a két csoportból a lassabbik legjobb idővel rendelkezőben lévők közül az ötödik legjobb időt futó indul majd a poleból.

(#3) Reedly


Reedly
tag

Pár napja használom a telefont és azt kell mondanom, nekem tetszik. Külsőre a képek alapján is tetszett. A beszéd hangminősége oda-vissza kifogástalan. Az igo 9.18-at raktam fel rá. Gyorsan talál jelet akár a házban is. Pontosan működik menet közben. Nougat 7 van rajta, elég stabil, eddig semmilyen zavaró dolgot nem fedeztem fel a működésben.A 16gb belső hely kb. felét használtam fel, mire minden nekem érdekes dolgot felraktam rá. Jó lenne ha világítanának az alsó gombok, vagy több színű lenne az értesítő led, de ezekkel együtt lehet élni. Nem nagyon találtam ezen kívül olyan telefont, ami jobban tetszene és 2 kártyás, és jobb árban van. Meg az se biztos, hogy paraméterekben, vagy mások véleménye alapján jobban szereplő telefon, nekem jobban bejönne, mint ez. Amúgy 25-30 közt van az ára, 2 év garival. Ha valaki úgy van vele, hogy tetszik neki, 30-nál többet nem szán a telefonra, mert 1-2 év múlva 5 ezret se ér, és a neki fontos funkciókban jó, akkor ajánlom a Cubit.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.