2024. április 14., vasárnap

Gyorskeresés

Kospet Optimus PRO - Sok telefon megirigyelné

Írta: | Kulcsszavak: kospet . optimus . pro . smartwatch

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bemutatásom tárgya egy Kospet Optimus Pro SmartWatch, amely kiemelkedik társai közül, nem is kicsit. De ne szaladjunk így előre, kezdjük el rendesen a bemutatót.

Előzmények Ugord át, ha nem érdekel

Korábban volt két "okosórám" is, melyeknek alap rendszerük volt, 1,56 hüvelykes képátmérőjük, és a telefonáláson kívül nem értettek semmihez. Ahogy telt-múlt az idő, az első eszközben megfáradt az akkumulátor, a másodikat pedig sikerült több darabra törnöm egy testvéri civakodás alkalmával, bátyámmal karöltve. Ez után váltottam vissza rendes "okos"telefonra, majd ismét, ismét és még tehetnék pár ilyen szót ide, de egy a lényeg: korábbi bemutatóim alanyai azóta kerültek hozzám.
Idén áprilisban a megjelenés napjára vártam, de késett két napot a Huawei P30 Pro telefonom, mely az egy évvel korábbi csúcsszériát volt hivatott váltani ugyan ettől a márkától. Azonban hamar jött a felismerés, ami mindent megváltoztatott. Hobbi fotósként nem voltam teljesen elégedett a készülékkel és arra lettem figyelmes, hogy egyáltalán nem használom. Addig a pontig párhuzamosan 4-5 készüléket nyüstöltem, de ennek vége lett. Egyszerűen nem érdekelt tovább a telefon nyomkodása. Így viszont egy olyan döntés született, ami megalapozta ezt a bemutatót -> Vissza az időben 5 évet.

Dobozbontás - Tartalom

Az óra doboza hófehér, a két részét a tető eltolódása végett kék szín vágja ketté. Ami a postástól való átvétel óta zavart, az a zörgés volt, ami jött belőle. Azonban a fedő leemelését követően megnyugodtam: A készülék látszólag rendben van.

Külsőleg nem lehetett megállapítani, hogy vajon azt a modellt kaptam-e, amit rendeltem, mert én a legkomolyabb elérhető belsőséggel kértem, viszont az látszott, hogy a barna bőrszíj igényemet betartották. Tovább boncolva a dobozt kiderült, mi is zörgött. Ami található benne, az két karton fakk, egyikben egy USB-MicroUSB kábel és maga a töltődokk, másikban pedig egy csavarhúzó volt. Valamelyikben volt még egy páraelszívó is. A doboz alján található egy képernyő védő fólia és egy leírás a készülékről.

Külső áttekintés - Mi micsoda?

Azt már említettem, hogy barna bőrszíjjal kértem. Ha később meggondolnám magam, akkor sem lenne probléma, mivel a szíjak egyetlen gyors mozdulattal eltávolíthatóak és kicserélhetőek bármely szabvány szerinti szíjra.
Bemutatóimat a hátlappal szoktam kezdeni, de itt végülis teljesen mindegy, mert sok látnivaló sehol sincsen. A hátulján található egy pulzusmérő, négy apró réz érintkező (töltés és kommunikáció) és öt kereszt hornyú csavar, ehhez tartozik a szerszám. Ha a középsőt kivesszük, akkor egy kis ablak esik le, lehetőséget biztosítva a NanoSIM behelyezésére. Ez egy kicsit elszomorító, mivel azt jelenti, hogy MicroSD bővítési lehetőség nincsen.

Az oldalait tekintve nincsen jobb vagy bal, egy kör, két szíj csatlakozással elválasztva. Mivel bal kezes vagyok, így a nézetek e szerint lesznek. Bal oldala üres, azonban jobb oldalán található két fizikális gomb, melyek közül a felső egy kilépés mindenből és bekapcsolás, az alsó pedig egy vissza funkcióra programozott gomb. Ezek közre fognak egy 5 MP-es kamerát, ami szoftveresen 8 MP-re van felhúzva. Ezzel kapcsolatban semmiféle elvárásom nem volt, és ebben nem is csalódtam.

A felső fele, ahol a képernyő található, egész pofás. A képernyőt egy óráktól megszokott 0-60-as skála gyűrű fogja körbe. Továbbiakban a körképernyőnek van egy enyhe pereme, de egyáltalán nem zavaró, sőt, még esztétikus is. Eddig a pontig minden említett eleme (a szíjakat leszámítva) kerámia és fém ötvözetből készült. A körképernyőt védő üveg nincs azonosítva, hogy miféle Gorilla Glass, de nem is ezen adat hiánya végett fogunk róla lemondani. A képernyő 1,39 hüvelyk átmérővel rendelkezik, AMOLED technológiával és 454x454 pixeles felbontással ellátva, mindez 5 pontos multy-touch digitizerrel párosítva. Ez 461,91 PPI-t jelent, ami egyáltalán nem rossz, egy óra tekintetében pedig pláne.

A továbbiakban nem található rajta semmi, legalábbis szemre. Ugyanis rendelkezik mikrofonnal és hangszóróval is, ráadásul egyik sem kispályás, de mégsem lehet látni. Ez az elburkoltság talán hozzá járul a készülék IP67-es besorolásához.
A készülék méretei szíjak nélkül 15,6 mm x 48 mm, szíjakkal együtt a szélessége 274 mm-re módosul.

Rendszer indítása - Első tapasztalatok

A felső gombbal tudjuk bekapcsolni. A Kospet saját betöltő animációja fogad hanghatással párosulva, így már ekkor hallhatjuk, mire is képes a hangszóró. A rendszer, ami beindul, egy órákra konfigurált Android 7.1.1, amit azért emelek itt ki, mert ezzel együtt a BOOT idő pár másodperc mindössze. Betöltés után azonnal kér egy nyelvválasztást melyben elérhető a Magyar, és a testi adatainkat. Majd egy számlapot látunk, amit hosszú nyomva tartásával tudunk változtatni az alapok valamelyikére, azonban van lehetőség letöltésre és saját készítésére is.
Ha innen balról jobbra húzzuk az ujjunkat, akkor az értesítési sávot érjük el, ha lentről felfelé, akkor a heti mozgásstatisztikánkat, ha lefelé húzzuk akkor a gyorsbeállításokat. A gyorsbeállítások több oldalas rész, ahol láthatjuk az akkumulátor töltöttségi szintjét, időt, BT párosítást, be tudjuk kapcsolni a szemkímélő módot, fényerőt tudunk állítani, BT, Wi-Fi és még sorolhatnám, gyakorlatilag mint egy telefon fejléce. Annyi különbséggel, hogy a öt lap harmadik oldalán ki tudjuk lőni a tálcára tett appokat, negyediken egy zenelejátszót hangerőszabályzóval, valamint utolsón az éppen aktuális időjárást láthatjuk, amihez nem kell aktív GPS kapcsolat.

Balra húzva a számlapot belép a menübe, ahol félkörívben sorakoznak az applikációk, görgethető formában, amely módosítható kökörös elrendezésre, középen órával apple style. Elérhető a Google Play, így gyakorlatilag minden alkalmazás. A beállításokban mindent megtalálunk az eszközről, illetve minden alap beállítás elérhető. Két fontos beállítási lehetőséget említenék meg, az egyik a gesztusérzékelés, mely jelentése ebben az esetben a kéz felemelésével történő képernyő bekapcsolás, a másik pedig az alkalmazások megjelenítése. Ugyanis van olyan alkalmazás bőven az áruházban, ahol szükségesek lennének a sarkok, amik itt nincsenek, így ebben az esetben képes kockaképet adni, természetesen kisebb méretben. A képernyőre írt szövegek kiválóan olvashatóak, illetve ami meglepő, a teljes qwerty billentyűzet tökéletesen kezelhető. Utóbbi kiváltására van lehetőség hang alapú gépeléssel, amit a Google motorja működtet, így ehhez szükséges internetkapcsolat.
Az eszközhöz elérhető mobilalkalmazás, ahol sok egyéb beállítást el tudunk végezni. Utolsó pontként a rendszerről annyit, hogy ha a menüt tovább gördítjük balra, akkor a sportbeállításokba lép, ahol különböző sporthelyzeteket tudunk elindítani, mint például az úszás, ping-pong és egyebek. A rendszer navigációban, ha balról jobbra húzzuk az ujjunkat teljesen a képernyő szélétől, akkor a vissza gombot helyettesíti.

Utolsó szavak a rendszerről: Van, ami megmagyarázhatatlan az eszközben. Mint említve volt, van hozzá egy mobil applikáció, ami az értesítéseket, fényképező kioldást, zenekezelést és egyéb dolgokat tud vezérelni. Ami viszont durva, hogy az a telefonom, amin van az applikáció, nem tartalmaz SIM kártyát, mégis, ha annak be van kapcsolva a Bluetooth-a vagy a Wi-Fi-je, akkor az órát nem érdekli, hogy rajta ki van kapcsolva a Bluetooth, Wi-Fi, ráadásul kísérlet kedvéért még Repülőgép üzemmódba is tettem, akkor is megkapja az értesítéseket. Na ezt magyarázza meg valaki!

Második Operációs rendszer - Mert van ilyen is

A gyártó ígérete az üzemidőre (lásd lentebb) egy esetben érvényes csak: A másodlagos Operációs rendszerben. Ide az Android rendszerből lehet átlépni, egy úgynevezett Long Time Standby üzemmód. Itt konkrétan kikapcsolt az Android, így az óra újraindításával lehet csak visszalépni.
Ebben az üzemmódban elérhető a pulzus mérő, a lépésszámláló, össze lehetünk kapcsolva másik telefonnal az értesítések végett, természetesen az időt is mutatja, de ennyi. Se SIM ismeret, se Wi-Fi, se játékok. Azonban így, a gyártó által beígért 5-7 napos üzemidő garantált.

Hardver - Mi lenne irigylésre méltó benne?

Pár dolgot már leírtam róla, képernyő méret, felbontás és technológia, pulzusmérő szenzor, kamera és IP védettség, de a készülék még nem ért itt véget. Van benne GPS/GLONASS, ami rendkívül pontos, azonban a Google térkép hagy némi kívánnivalót maga után megjelenítés téren kocka képernyőn. Ezen kívül akad itt még G-szenzor, iránytű és olyan alap szenzorok, amiket hiába nem használunk persze akadnak kivételek, de megtalálhatóak a mai sztenderd telefonokban is. A készülék Wi-Fi (2.4GHz/5GHz 802.11 a/b/g/n) és Bluetooth 4.0 képes, utóbbi egyszerre 2 eszköz lekezelését támogatja.

Mindezek a már említett Android 7.1.1 rendszer alatt működnek. Ennek meghajtásáról egy MTK 6739-es SoC gondoskodik, mely QuarCore-os, 64Bites és 1500 MHz frekvencián dolgozik. Ebben a modellben 3 GB RAM társul hozzá és 32 GB háttértár. El kell ismerni, hogy kiváló hardver, hiszen még mindig egy karóráról beszélünk.

Mivel SIM kártyát fogadni képes eszközről beszélünk, így fontos megemlíteni a GSM modul tulajdonságait, amelyek az alábbiak:

TDD LTE—B38 (2600MHz), B39 (1900), B40 (2300), B41 (2500)
FDD LTE—B1 (2100), B2 (1900), B3 (1800), B5 (850), B7 (2600), B8 (900), B12 (700), B17 (700), B20 (800)
TD-SCDMA—B34 (2100), B39 (1900)
WCDMA—B1 (2100), B5 (850), B2 (1900)
GSM—B2 (1900), B3 (1800), B5 (850), B8 (900)

A készülék természetesen kártyafüggetlen, és mint az itteni adatokból is látható, minden élethelyzetben képes a leggyorsabb kommunikációt létesíten.
Utolsó hardveres pont, melyet meg kell említenem, az az akkumulátor. Ez az eszköz egy 800 mAh-s Li-Ion teleppel rendelkezik, ami hogy mire elég, arról pár sorral később.

Tapasztalatok - Saját véleményem

Mikor megjött a termék és először bekapcsolatam, furcsa volt, hogy 98%-ot írt a töltöttségre. Elkezdtem tesztelni a különböző funkciókat, és körülbelül fél óra használatot követően az eszköz kikapcsolt. Mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül. Töltőre téve is kellett neki legalább 5 perc, hogy felismerje, tévedett a töltöttségét illetően.
A készülék minden funkciója úgy működik, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Kisebb, nagy pontosságot nem igénylő alkalmazások kiválóan használhatóak rajta, bár meg kell hagyni, a PUBG és az Asphalt 9 is akadásmentesen fut rajta, igaz, ezethez már egy BT kontroller is kellett.
Egyetlen negatívumot tudnék említeni, az pedig az akkumulátor. Jól hangzik ugyan ebben a méretben a 800 mAh, de roppant kevés, ha azt vesszük alapul, hogy milyen hardvert kell ellátnia. Én személy szerint naponta kétszer is töltöm, bár nálam mindig ba van kapcsolva a BlueTooth, a Wi-Fi, a GPS és Mobilnet is, ráadásul naponta legalább fél órát nyomkodom is a Viber, YouTube és egyébb appok végett. A gyártó 5-7 napot ígér, de azt nem tette hozzá, hogy csak óraként használva, SIM kártya nélkül. Kárpótlásul szolgál azonban az, hogy egy 2 Amperes töltővel 1 óra a töltési idő. Ennyit pedig ki lehet bírni egy karóra nélkül.
Szerkesztés: csak mobilnettel, kb fél óra játékkal és bekapcsolt gesztus értékeléssel az üzemidő kitolható 19 órára.
Van egy tanácsom arra az esetre, ha valaki játszani szeretne egy ilyen eszközön. Ehhez 3 dolgot ajánlok:
- Használjunk egy komoly nagyítót
- Gondoskodjunk a hűtásről (IP67, szóval mehet a víz alá)
- Kössük utána Paksot
A középső pont lényeges. Ugyanis a készülék méretéből kifolyólag melegszik és a hűtést, vagyis a hőelvezetést nem sikerül megoldani.

Összegzés

A készülék remek összeszerelési minőségnek örvend, tudása hatalmas azt nézve, hogy mi is ez. Az ára forintban körülbelül 50.000 forint, ami a piacon lévő vetélytársakat tekintve ár/érték arányban kiválónak mondható. Komolyan, csak az akkumulátor az egyetlen gyenge pontja.
Mérete ellenére kiválóan használható, telefonálásra is alkalmas, mikrofonja tiszta, hanszórója hangos és szintén tiszta. A készüléket mindenféleképpen csak ajánlani tudom.
Ha bárkinek volna kérdése, komment szekcióban megteheti, illetve ha valamit kihagytam volna, bátran szóljatok, javítani fogom.

Köszönöm, hogy elolvastad!

Hozzászólások

(#1) d@vee


d@vee
őstag

Mit irigyelnének meg? Hogy naponta kétszer is tölteni kell? :DDD
Nagyon durva specifikáció, szép kijelző, szerintem jól mutató külső, de ezzel az akksival egy kalap hugy. Sajnálom mert jó termék lenne.

Ja

(#2) Mr. Y válasza d@vee (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Speciel most tesztelem, és bővíteni fogom a cikket vele, hogy ha csak a mobilnet van bekapcsolva, akkor mennyit bír. Most van 33%-on, 16 órája üzemel. Ez idő alatt neteztem rajta kicsit és 6 alkalommal telefonáltam. Kíváncsi vagyok, hogy így mennyit megy el

But who is watching the guardians?

(#3) quailstorm


quailstorm
nagyúr

Symbian rendszerű okosórád biztos nem volt, az olcsó vackokon MTk-s moddolt FreeRT OS van.

(#4) quailstorm válasza quailstorm (#3) üzenetére


quailstorm
nagyúr

És még én is rosszul írom, mert az "okos" órákon Nucleus RTOS van, de van FreeRTOS kit is MTK IoT cuccokhoz.
Lényeg, hogy azok a filléres órák a filléres mamatelefonokkal és legolcsóbb 2G-s mobilokkal vannak egy platformon, és nincs rajtuk komolyabb OS.

[ Szerkesztve ]

(#5) Mr. Y válasza quailstorm (#4) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Ezt nem kétlem egy percig sem, de ha kicsit figyelmesebben olvasod el, nem azt írom, hogy Symbian rendszer futott rajtuk, hanem Symbian szintű rendszer. A kettő nem ugyanaz :N

Szerk.: Azok sem voltak a tipikus filléres vackok, egyik ha jól emlékszem ~14000, a másik ~21000 forintra jött ki

[ Szerkesztve ]

But who is watching the guardians?

(#6) quailstorm válasza Mr. Y (#5) üzenetére


quailstorm
nagyúr

A szintű sem felel meg egyáltalán. A Symbian egy preemptív multitaskos oprendszer felhasználói alkalmazások számára.
A Nucleus RTOS meg egy mikrokontroller oprendszerecske a minimum kiszolgáláshoz. A fő különbség, hogy a Nucleusost nem tudod utólag bővíteni semmilyen futtatható állománnyal. Ezen kívül a komplexitása is nagyságrendekkel kisebb.

A Nokia 100-at egy polcra tennéd az iOS3-mal? Mert kb. most ezt csinálod.

(#7) Mr. Y válasza quailstorm (#6) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Persze, hogy nem tenném. Csak volt nem egy Symbian rendszerű telefonom anno, ahhoz tudnám leginkább hasonlítani. Hívások, multytask, kamera, internet. Ezeket tudták tökéletesen. Viszont nem lehetett külső appokkal "fejleszteni"

But who is watching the guardians?

(#8) quailstorm válasza Mr. Y (#7) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Ööööö, error. Itt van az N95 az asztalomon és köszöni szépen vannak azért rajta appok.
Milyen Symbianos telefonjaid voltak? Esetleg nem képzeled tévesen azt sima Series 40 Nokiákról, hogy Symbianosok voltak?
A Symbian a középkategóriás üzletitől az abszolút csúcsig terjedt eredetileg, és a végén ment a budget kategóriáig le. Lényegében 7650/SE P800 óta a külső appokról szól.
Meg ugye Symbire lehet C-ben, Qt-ban és Qt-QML-ben fejleszteni, ami pont a szeparátor vonal a full beágyazott RTOS vonaltól (mint amilyen az alap MTK-s okosóra).

[ Szerkesztve ]

(#9) Mr. Y válasza quailstorm (#8) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog (1)

Nokia E7 és N8-asok voltak, ha már konkrétan Nokia. Azt tudom, hogy utána volt Jawa rendszerű mobilom, valamilyen Samu, és arra komplett játékok és egyebek voltak, amit a Nokiákra nem találtam akkoriban.
De mindegy is, kár ezen vesződni. Olyannyira nem vagyok benne a régebbi rendszerek ismeretében, mint te, ezért nem fogok vitatkozni, csak azt írtam le, amit saját magam tapasztaltam.

But who is watching the guardians?

(#10) quailstorm válasza Mr. Y (#9) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Ha a Nokiára nem találtál, az már a saját felelősséged, E7 és N8 majdnem a vége volt a Symbiannak, egészen széles alkalmazáskínálattal. (S60v3-tól Belléig sok app előrefelé kompatibilis, de v5-től pláne)
Gameloft korabeli rekláma
Ezen kívül a Java vackokat is ugyanúgy képes volt futtatni, mint a Samsung.
Teljesítményt és tudást tekintve az N8 kb. egy Sony Xperia X10i szintjén volt, játékkínálatban is. Multiask terén meg jobban állt. Programozni persze nehezebb volt és nem volt centralizált appbolt se.

Ha vennél egy androidos telefont és nem lépnél be google fiókkal, majd fikáznád, hogy semmi nincs rajta, az ugyanúgy nem lenne fair.
Igen, Nokián ez kicsit rosszabb volt, mert volt az Ovi store, meg a sok egyedi weboldalas fejlesztő, egyedi fizetési lehetőséggel, de attól még egy N8 pont beölti a 7MB-os CAD export PDF-et is gond nélkül és egész gyorsan, meg OfficeSuite is volt rá, és bármi, amit leprogramoztak.

Míg a Javas Samsungnál limitálva voltál a HTML+Flash widgetekre és a J2ME appokra, amivel a rendszerbe/erőforrásokba egyáltalán nem tudtál belenyúlni, emiatt 99.9%-a a Java appoknak játék.

Én meg azért írok, hogy cikkben/blogbejegyzésben ne írj orbitális pontatlanságokat.
Ha azt írod Symbian-szerű, akkor arra gondolna az ember, hogy lehet natív appokat telepíteni. Pedig ez nem igaz.

Ja és a Samsung sem Java rendszerű, ugyanis olyan sose volt. Az is beágyazott RTOS amin futott egy JavaME virtuális gép valamennyi API támogatásával. De a telefon működéséhez pontosan semennyi Java se kellett. Persze ha telepíteni akartál rá valamit, az Java kellett, hogy legyen, vagy Adobe Flash Lite.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.