2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Huawei P30 Pro

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Megérkezett

Tűkön ültem már, március közepe óta, hogy végre jöjjön el az április elseje és meghozza a futár a készüléket. Előrendeltem a Huawei-től, elsején egész nap néztem a cég kapuját (mert oda kértem), de semmi... Másnap ismét... Viszont, ahogy a mesékben lenni szokott, harmadnapra (szerda) telefonált is a futár délelőtt, hogy meghozta.

P20-as modellem leváltására érkezett, melyet szintén áprilisban vettem meg, csak azt tavaly.
A csomag átvételekor nagyon nehéznek tűnt a telefon. Vagy a csomag további tartalma, de az akkor és ott engem nem érdekelt. Nem is haboztam sokat, amint felértem az irodámba, szét is téptem a csomagolást. Külölbelül, mint kisgyerek a karácsonyi ajándékot... és tényleg, egész nap ezzel játszottam.

A szokásos fehér kartondoboz, méreteket tekintve alig nagyobb valamivel, mint a P20-as doboza. A doboz fedélen felül kapunk egy arany behatást keltő Huawei logót, középen azonos stílusban a márka és típusjelzést, alul pedig a Leica embléma mellett a QUAR CAMERA jelzőt. A doboz két hosszanti oldalán szintén megláthatjuk a fedlap középre zárt szövegét, rövidebb oldalain pedig információ-matricákat, hogy egészen pontosan mire is lehet számítani. De ez utóbbiról később. A fehér téglalap alján szintén csepegtetnek információkat, de ott magáról a gyártóról.

Tartalom

A fedél leemelését követően szembe is találjuk magunkat a készülékkel. Eltávolítva ezt, lehetnek olyan gondolataink, mint;
- Ez sem lesz zsebbarát...
- Mi ez a méret?!
- Tényleg ilyen nehéz?!

... és ezek szinonímái. Ugyanis az eszköz dimenzióit tekintve 158 x 73.4 x 8.4 mm, és mindehhez 192 g súly tartozik. Én fekete modellt választottam, mert a rendelés leadásakor egyetlen másik alternatíva a fehér lett volna.
A dobozt jobban kipakolva (eltávolítva a készüléket tartó műanyag tálcát) egy teljes hosszot és szélességet kitöltő, vaskos kartondoboz van, aminek tetején a SIM tű, a belsejében pedig két kis könyvecske van, ami a készülék üzembehelyezését mondja el többek között, megannyi nyelven. Itt, ennél a résznél fekete pontot adok. Tavaly a P20-nál itt volt egy szilikon védőtok is. Most, egy drágább modell esetében ez elmaradt...
Ha azt is kidobjuk, már látszik a doboz alja, ahol található a Type-C fülhallgató (kiváló minőség), az USB-Type-C kábel és egy a töltő adapter, mely maximális kimenete 40W. Ennél a résznél egyszerre van piros és fekete pont, ha a tavalyi modellhez nézzük. Piros pont jár, mert a tavalyi töltőkábel tényleg csak töltésre volt alkalmas, ez viszont adatátvitelre is. A fekete pedig jár, mivel itt NINCS Type-C - Jack átalakító! Kicsit spórolósra vették a figurát...

Első megtekintés

Most, hogy ezen túljutottunk és elhajítottuk a kanapénk mögé, jöhet a készlet legdrágább alkatrészének szemügyre vétele: Huawei P30 Pro.
A készüléket gyönyörű ívek jellemzik, de az egyáltalán nem mondható el róla, hogy mindenhol. Kelt ugyanis egy olyan benyomást, mint ha a tetejénél és az aljánál fogták volna satuba a mintapéldányt, mielőtt levették volna róla a negatívokat. Persze, tudom, hogy ez nem így működik, de tény, hogy rendesen egyenesre van lecsapva, így mind az alján, mind a tetején egyenes felületre téve kiválóan megáll.
Szemből nézve a bal oldala üres, hacsak a lefolyó Edge képernyőt nem tekintjük az oldalak szerves részének. Jobb oldalt a szokásos gombelrendezés: Felül egy hosszabb gomb takarásában a hangerő-szabályozók, alatta kisebb mértékben elnyújtva pedig a bekapcsoló gomb, a díszes piros csíkkal benne.

Rövidebb keret

A tetején szemet gyönyörködtető a szimmetria. A szélektől picit beljebb az antennacsíkok, hogy tökéletes vétel legyen az alumínium-ötvözet kereten keresztül; majd a másodlagos mikrofon (jobbra) és az infra vörös kimeneti port (balra).
A szimmetria megszűnik, ha megnézzük az alját. Középre helyezve, örökletes trónján a Type-C port, melyet két antennacsík vesz körül. Tudom, eddig szimmetrikusnak hangzik, de... nem! A porttól balra az elsődleges mikrofon és a SIM tálca található, mely jelen modell esetében két NanoSIM-et, vagy az egyik feláldozásával a Huawei által elkészített memória-bővítő modult, a NMCard-ot lehet behelyezni. Jobbra pedig öt darab lyuk engedi szabadjára az üzemi hangszóró, a Dolby Atmos hullámait, mely említésre érdemes, mert fejlődött a tavalyi modellhez képest, mind hangerőre, mind minőségre, bár azzal sem lehetett okunk panaszra.

Amit a leggyakrabban fogunk nézni rajta

Szemből tekintve egy hatalmas képernyőt kapunk, melyről minden védőfóliát lespóroltak. 6,47 inch átmérővel, 19,5:9-es képaránnyal, 398 PPI-vel és kerekített, oldalra lefolyó élekkel. Mindehhez FHD+ felbontás társul, 1080x2340 pixel, OLED technológiával és kerekített sarkokkal. Ez az egység a készülék előlapjának 88,6%-át teszi ki. A képernyőt egyetlen, aprónak mondható notch töri meg, melyre jogosan lehet panaszkodni. Ugyanis helyet foglal rajta az előlapi képrögzítésre alkalmas egység, melynek felbontásához mérten (32 MP) roppant kicsi az objektíve. A kamera tulajdonságaihoz tartozik az f/2.0 rekeszérték, az 1080p@30fps felvételi lehetőség, a HDR támogatás és a fix fókuszpont. Ez utóbbit azért is emelem ki, mert nem tudom, hová állították a fókuszt, de nem sikerült még vele éles képet lőni Itt megjegyezném, hogy a tavalyi P20-as modell előlapi kamerája ugyan ilyen tulajdonságokkal rendelkezik, csak 24 MP felbontásban, és az tud éles képet lőni. A notch-tól jobbra a vékony felső kereten megtalálható a fény- és közelségérzékelő, és ezzel az előlapi tartalomból kifogytunk, vagyis a notch túl nagy ahhoz képest, ami rajta van.
Kifogytunk, és emiatt ismét fekete pont jár. Nincsen értesítési LED. Illetve, ami még nincsen, az a beszélgetési hangszóró. Helyette a képernyő rezgetésével gerjeszti a hangokat. A szoftver alkotók gondoskodtak róla, hogy telefonálás közben megjelöljék azt a pontot a képernyőn, ahová a fülünket illeszteni kéne, ezzel csak az a gond, hogy az ember analóg objektíve nem a hallójáratban van. Azonban megszokható és valóban minőségi hangzása van, csak halk. A YouTube-on fellelhető bemutatóvideókban elhangzó hangos kifejezéssel legalábbis nem értek egyet.
A képernyő alsó szegmensébe sikerült belerejteni az ujjlenyomat-leolvasót, mely optikai szenzor segítségével azonosít minket.
Mindezt az egészet egy Corning Gorilla Glass 5-ös plexi fedi le.

A hátlap rejtelmei

A hátlapot szintén az említett üveg fedi, és több tartalom van rajta, mint elől. A fekvő módban elhelyezett feliratok, melyek a márkát és a kamerarendszer típusát jelölik, a bal oldalon találhatóak, ahogyan minden más is. Bal oldalon felül kitüremkedik a Leica kamera-trió. Legfelül egy 20 MP-es, f/2.2 rekeszértékű, ultra széles látószögű objektív, 16 mm-es gyújtótávolsággal, mely fizikai méreteit tekintve jelentősen kisebb, mint a tavalyi modell 12 MP-es szenzora, azonban itt minőségre nem lehet panaszunk. Középen egy konkrétan nagy objektív található, a maga 40 MP-es felbontásával, f/1.6 rekeszértékével, 27 mm-es gyújtótávolságával és szintén széles látószögével, bár korántsem akkorával, mint az előbbié. A kitüremkedés alsó szegmensében négyzet alakú kivágás van, ami alatt (pontosabban, nem alatta, hanem mellette jobbra) található az abszolút újítás, a periszkópos telephoto kamera, 5X-ös optikai ZOOM-al. Ez az egység f/3.4-es rekeszértékével sokkal kevesebb fény befogadására alkalmas, így esti képekre nem alkalmas. Gyújtótávolsága 125 mm.
A sziget mellett jobbra szintén vertikális elrendezésben fentről lefelé haladva van a két tónusú LED villanó, a lézeres távolságbemérő rendszer, majd alatta a negyedik kamera, egy úgynevezett ToF 3D objektív, mely előbbihez hasonlóan a távolság tökéletes meghatározásában játszik segítő szerepet a fő kamerákhoz. A kamerákra kicsit lejjebb jobban kitérek. A hátlap továbbiakban üres.

Hardver és kommunikáció

A motorháztető alatt egy Kirin 980-as SoC dübörög, 7 nm-es technológiával és Octa-core, 2x2.6 GHz Cortex-A76, 2x1.92 GHz Cortex-A76, 4x1.8 GHz Cortex-A55 processzormagokkal. Energiatakarékossága igen komoly. Ehhez társul egy Mali-G76 10 magos GPU és jelen modell esetében 6 GB RAM. Háttértárból a 128 GB-os modellt választottam, mert eddigi tapasztalataim alapján egy év sem volt elég, hogy ezt megtelítsem.
A készülék energiaellátásáért egy 4200 mAh-s Lítium-Polimer telep felel, melyet vezetékesen 40W-al lehet gyors-tölteni (30 perc 70%), vezeték nélkül 15W-al, illetve képes fordított töltésre is, mind vezetékesen, mind anélkül. Vezeték nélkül képes kommunikálni is, például az összes magyar hálózaton a legnagyobb sebességgel, Wi-Fi-n, Bluetooth 5.0-án és NFC-n, a már említett infra porton és a Dual-GPS-en.
A szerkezet IP68-as tanúsítvánnyal rendelkezik, 2 méter mélységet ígér 30 percig a gyártó. Ezen felül intelligens tok támogatással is bír.

Kamerarendszer, bővebben

Meg kell mondanom őszintén, hogy rendesen fog kapni hideget és meleget.
Legnagyobb videófelvételi képessége 30 FPS 4K-ban, azonban képes 0,2 mp erejére 960 FPS-re is.
Minden esetre, kezdjük a jó dolgokkal, haladjunk sorban. Tehét legfelül a 20 MP-es, egészen apró méretű objektív ultraszéles látószögével, a lézeres és ToF kamerás fókuszsegéddel remek képeket képes készíteni, meglepő távolságból.
A 40 MP-es, nagyméretű széles látószögű szenzor képei szintén problémamentesek, exponálási ideje mérhetően rövidebb, mint az előbbi objektívé,minősége pedig jobb. Valamint nagyszerűen lát a sötétben is.
A periszkópos kamera. Az 5x-ös optikai ZOOM egyedülálló telefonban, talán ötletet merítettek a mérnökök a Light L16-os prototípusból.

A negatívumok listája sajnos eléggé hosszú lesz, bár nagyobb része szoftveres probléma, így reménykedhetünk a javulásban.

Videózás közben, max 4x-es zoom van, az is digitális, többre nem képes, mert nem tud kamerát váltani. Ha ennél többet akarunk, akkor 5x-össel kell elkezdeni a videót, onnan vissza tud menni 1x-esig, és tovább 50x-esig. Azonban, a periszkópos kamera használata videózásra nem alkalmas, mert optikai képstabilizátor nem társul hozzá.
Határozottan nagy problémának tekintem, hogy 1x-4x-ig csak digitális zoom van, tehát a periszkópos kamera 1 és 5 között ugrál, nincsenek átmenetek. Mutatom a különbséget 4,9x-es és 5x-ös között:

4,9x-es Zoom

5x-ös Optikai Zoom

Ezáltal a számomra sokszor hasznos 2x-es optikai zoom kiesett. Továbbá ez a kamera fizikai elhelyezése és rekeszértéke végett csak nappal alkalmas fotózásra, a sötétben nem lát szinte semmit.
A 40 MP-es és 20 MP-es objektív habár remekül lát a sötétben, még alap módban sem képes éjszakai képek készítésére, vagyis, hogy tényleg sötét legyen. Szerencsére azonban van lehetőség az ISO állítására, ami ezt kompenzálja.
Csillagfotózás: példával sem tudok élni, mert nem képes rá, főleg az előző pont végett. Van, hogy tökéletes fókuszba hozza a fényeket, de exponálásnál elviszi és hományos lesz az egész.
Egyelőre ennyi negatívot találtam.

A 10x-es hibrid zoom és 50x-es digitális zoom minősége AI-val keverve nagyon jónak tűnt, amíg... Össze nem vetettem a Canon Powershot 420 IS gépemmel, melyet még leánykorában újítottam be borsos áron... az összevetést nem kellett volna. A Huawei maradjon meg a mobilfotózás királyának, mert abban tényleg a toppon van, de nagyobbról egyenlőre szerintem nem álmodhat. Egy példa a periszkóp látási viszonyaira:

Egyszeres Optikai Zoom

Ötszörös Optikai Zoom

Ötvenszeres Digitális Zoom

Összegzés

Akárhogy is vesszük, egy remek készülékről van szó. Mind hardverileg, mind kinézetileg a toppon van. Mérete hatalmas, de megszokható. Kamerái telefonos tekintetben kiválóak. Árazásilag ugyan úgy kezd elszállni, mint a konkurencia, de még visszafogottnak mondható. Mindezek ellenére és mindezzel együtt a készüléket tudom ajánlani.

Hozzászólások

(#1) beyruth82


beyruth82
veterán

Kiváló teszt!Gratula :C

(#2) KISDUCK


KISDUCK
addikt

Az utolsó teszt képnél az "Ötvenszeres Optikai Zoom" elnevezés csak elírás? Úgy tudtam, hogy csak 5x optikai zoomra képes a P30 Pro.

(#3) Mr. Y válasza KISDUCK (#2) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Igen, csak elírás, köszönöm a visszajelzést. Máris javítom

But who is watching the guardians?

(#4) Mr. Y válasza beyruth82 (#1) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Köszönöm

But who is watching the guardians?

(#5) #81524480


#81524480
törölt tag

Jó lett! Grat a telefonhoz! :C

[ Szerkesztve ]

(#6) Viktor77


Viktor77
titán

Évente veszel csúcstelefont? Jól dolgoznak a marketingesek.

Csinálni kell. Kész. Pont.

(#7) lolller válasza Viktor77 (#6) üzenetére


lolller
tag

más meg havonta vesz új cipőt... :U 15x15000=180.000. kb ennyire jön ki szolgáltatónál is egy új teló. És ez még az olcsóbb cipő :P

varázslatos szidalmak és a mágikus licencszerződések, mindkét fél megidézi maga irányítható jogászait, számtalanszor fölhangzik az "OWNAGE" szó, végül a legerősebb támadásban megidézik Kotickot és Newelt is. by:Necroman_Mk2

(#8) Mr. Y válasza Viktor77 (#6) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Mindig az előző árából + hozzá rakok kicsit.
Amúgy ezt ha jó lesz, legalább 2 évre tervezem.
Egyéni rekordom egyébként 2 hónap.
És miből gondolsz olyat, hogy marketinges lennék?

[ Szerkesztve ]

But who is watching the guardians?

(#9) Ceree válasza Mr. Y (#8) üzenetére


Ceree
senior tag

Nem azt irta, hogy jol keresnek, hanem, hogy jol dolgoznak. :-)

Másolat_eredetije

(#10) Mr. Y válasza Ceree (#9) üzenetére


Mr. Y
senior tag
LOGOUT blog

Oh, tényleg :) félre olvastam. Ez esetben elnézést kérek

But who is watching the guardians?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.