2024. április 15., hétfő

Gyorskeresés

Lenovo Yoga Tab 3 - 8.0

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Komoly hardver és igen gyenge teljesítmény

Igen, ez jellemzi legjobban ezt a gépet. De nem is csoda, ha egyszer egy komoly hardvert akarnak vágni a vásárló tömeg közepébe piti összegekért, hát azon meg is látszik. Csakhogy itt nem az átlagos helyzetet tapasztaljuk, hiszen az összeszerelés teljesen rendben van...

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük is meg először, miről is van szó;

Most, hogy láttuk, lehet kritizálni...
Na jó, akkor haladjunk abban a tisztességes sorrendben, ahogyan eleddigi bemutatóimat példaként hozhatom. Van bőven a gépen látnivaló, konkrétan hasznosabb szobadísznek, mint más egyébnek :) .
Kezdetnek vegyünk egy-két pillantást a készülék dobozára és annak tartalmára. Engem már azzal megnyert, hogy narancssárga. Ne csak írjak róla, lássátok magatok is;

A 4 alapvető használati mód feltüntetése. Lesz még róluk szó.

Az alja egy full narancs felület, tele a gép személyes infóival, amikről ezen okokból kifolyólag nem prezentálok képet. A képzeletetekre bízom. De mi van benne? A doboz felső részét eltávolítva egyből szembenézhetünk a géppel, mellette pedig egy kartonnal, fekete színekben pompázó példánnyal. A gépen lévő alap három narancssárga tájékoztató matricán felül itt még egy áttetsző, csak fehérrel összefirkált fólia is körbeveszi a gépet, melyet vagy szétnyithatunk a ragasztó mentén, vagy egyszerűen bármelyik oldalirányba kicsúsztathatjuk belőle a masinát.

A gépet eltávolítva további két olyan fekete, szimbólummal szerelt kartont láthatunk, melyek eltávolíthatóak. A nagy laposba a használati utasítás van, a mellette lévőbe egy USB-MicroUSB adat- és töltőkábel. A megmaradt, teljes hosszúságban és szélességben végigérő fekete alap karton ragasztott, nem eltávolítható. Ami még eltávolítható, az a jobb oldalt lévő hosszú doboz, mely a hálózati töltőt rejti, EU szabványban. A töltő a teljes doboz durván felét tölti ki, a többi helyet egy üres kartondoboz adja, melyet beletettek. Az energia továbbító egység kapacitása 5V 2A.

Több nincs a dobozban, ami szomorú talán a mai világban egy OTG képes készüléknél, már a kábel hiánya. De ezért az árért megbocsátható.
Most, ahogyan szoktam; mi is van a hátulján? Vagy alján... Hátlap? Nevezzük bárminek, képernyő-ellentétes oldala és kész! Tehát amik itt találhatóak, az egy elhízott típuslogó mérnöki pontossággal a lapos rész közepére lőve, ez már a gyártótól megszokott módon, ebben a szériában. Van itt egy matrica alul (a böhöm henger felé) mely arról árulkodik, hogy szét lehet nyitni egy részét, noha eltávolítani csak az alatta lévő kis műanyag fedelet lehet, melyet követőn behelyezhetünk egy MicroSD(HC) kártyát (32GB, tudjuk) és egy szintén Micro típusú SIM kártyát (LTE képes a gép, nem tud telefonálni). Még egy matrica fogad minket, némi információval. A középső gomb, melynek erős benyomása lehetővé teszi az ajtókitámasztó lehajtását, akár csak az egész készülék, fémből készült, azonban ez az egyik olyan elem, mely gravírozott krómszerű hatást kelt.

Ez a lehajtható ülőke egyébként korrekt módon meg van oldva. Becsukott állapotban, ha nem vesszük a hengert, mely szubjektív előítéletem szerint egy hasztalan ronda valami, de tévedtem és indoklom is, akkor az egész belesimul a (ha úgy tetszik) hátlapba. A képen való színbeli eltérést a vaku visszatükröződése okozza, ugyanis a kihajtható fémláb nem kapta meg azt a fajta matt lecsiszolást, mint a ház többi része, hanem sima felületű alumínium. Több előre meghatározott pozícióba is helyezhető a készülék ennek segítségével, ezeket a pozíciókat halk kattanás jelzi, ha elértük és erősebben kell megmozdítani, hogy tovább lendítsük. Egyébként olyan helyzetbe tesszük, amilyenbe akarjuk, mivel alapból olyan masszív zsanérozást kapott (méretéből kitelik), akár egy Laptop a képernyő csatlakozásnál. Az alap beállításokból a kezdőképnél láthattatok egyet, melyet nevezzünk álló módnak, avagy kontrollerrel való játék esetében Gamer-mode-nak. Azonban akadnak még ilyenek, mint például;

Összecsukva oldalt egykezes fogásban kényelmes súlyelosztást tapasztalhatunk, így nem húzza le kezünket és kényelmes, nem zavaró, sőt, hasznunkra van a böhöm henger olvasási nézetben.

Akár filmnézéssel is tölthetjük öltözködési időnket, az akasztó-mód használatával.

És végül egy előre ellőtt opció; Alkotói-mód. Erre még visszatérek.

Vessünk pár pillantást a gép oldalaira, mely a böhöm hengert leszámítva elég vékonyra sikeredett. Szemből nézve bal oldalon középtájtól lefelé egy hasonlóan gravírozott és krómhatást keltő gombot láthatunk, mint a kitámasztó-nyitója, csak lényegesebben végonyabb és nyúltottabb kivitelben. Ez a hangerő szabályzó két gombját rejti maga alatt, melyek szoftveresen felcserélik funkcióikat, a gép tartásának megfelelően. Ez alatt a töltő-adat-OTG csatlakozó látható, MicroUSB kivitelben. Alatta már csak a hengeren van egy szintén gravírozott, krómszerű, tökéletes kört formáló gomb, mely a ki- és bekapcsolás szerepét tölti be, körülötte pedig vékony körben a töltés-mutató világító káva van. Minél merültebb a telep, annál lassabban villan fel, annál hosszabb ideig világít és annál lassabban kapcsol le.

Jobb oldalt tekintve szegényesebb a kínálat. Itt egyedül a hengeren tekinthetünk meg jözépre helyezve egy 3,5-es Jack aljzatot. Illetve a lapított részen alsó egy-ötöd tájt egy mikrofon van, melynek felvétele meglepően tiszta és hangos.

Nem véletlen az előre ellőtt kép. Ugyanis ahogy az előtte lévőn is látható, ezen az oldalon is vannak pixelhibák. Illetőleg olyan hatást keltő, négyzet-alakú lyukak borítják a fémházat. Ezek a nyílások engedik szabadjára a Dolby Atmos Sztereo hangrendszer erejét, ami konkrétan brutális. Idehaza van nekem egy Dolby Surround Pro Logic rendszerem, így a márka koránt sem ismeretlen előttem és habár kételyekkel tekintettem a készülékre, meglepődtem a hangzásán. Valóban megérdemli ezt a márkát. Ezért az árért pedig hatalmas ajándék egy ilyen. Kár, hogy a gép többi része...
Látható a képen még egy kamera is. Ezt se nem elöl, se nem hátul nem említeném meg, mert ez a kamera felel mindkettőért. Egy ~190°-ban hajtható 8 MP-s Auto-Focus-al szerelt egységnek 23 halk kattanás a jelzője, az előre behatárolt pozíciókhoz. Itt köztes állapot nem lehetséges, mint a módváltásnál. A fókuszálás gyorsaságát nem viszi túlzásba, de fogjuk rá, szépek a képek, de nagyításnál bizony elveszíti élességét.
Egyetlen dolog maradt ki, nézzük meg elölről, ahonnan már pár képet elsütöttem előre is. Ami nem más, mint egy kapacitív érintés érzékenységű digitizerrel párosított AnyPen technológiát támogató 8 inch átmérőjű és 1280x800-as felbontásnak örventő, IPS III technológiával levilágított LCD képmegjelenítő egység, mely kikapcsolt állapotában teljes mértékben elveszik a fekete keretben (tökéletesen szemből nézve), melyen a már több-ízben feltüntetett három matrica foglal helyet.

A kapacitív digitizáló 5 ujjunkat képes egyidőben felfogni. Az AnyPen technológia elméletileg bármely grafit ceruzát, sárgarépát és fémhegyű, legalább 0,5 mm-es fejegységgel rendelkező tollat képes érzékelni. Nos, a tompa grafit valóban nem okozott neki fejtörést, ahogyan a sárgarépa sem, azonban egyetlen tollal sem sikerült folyamatos érzékelésre bírnom. Volt, hogy ment, volt, hogy nem. És ugye az lenne az igazi, ha mindig menne.
A gép erős hardveréről csak annyit, hogy egy Qualcomm APQ8009-es CPU van benne, mely egy Quad-core-os egység, 1,3GHz-s órajellel. Ehhez társul 1GB rendszermemória és 16GB háttértár. Ezeken az alapokon nyugszik egy Android 5.1-es rendszer.
Egy meglehetősen hasonló hardverrel rendelkező, csak MTK CPU-val szerelt gép azért lemossa a színről ezt a monstrumot. Mert hogy egyetlen programként futó Asphalt 8 már a menüben laggoljon, az azért durva. Ilyen szintű laggolás még a ZTE Blade III-as telefonomnál volt. Ez abban különbözik, hogy legalább elindítja a versenyt is. Ott azonban a 3D-ért felelős Grafikus chip teszi a dolgát és alap érintővel használva szépen megy, kontrollerrel már kevésbé. Tehát azt tapasztalom, hogy a 2D-s chipje nagyon gyenge. Ezekről gyári adatot nem mertek feltüntetni.
A gép súlya nem viszi túlzásba emellett a kialakítás mellett sem, mintegy 470 grammot nyom. Akkumulátor terén a beígért 20 órát sehogyan nem tudtam belőle előcsalogatni, de azért a gyötrelmek közötti 9 óra szép teljesítmény, bár ehhez az energiatakarékos módhoz hozzájárul a képernyő felbontása is. Nem rossz, olvasásra is alkalmas, de kerüljük az apró-betűs részt. Azonban, ha már akkumulátor, egy 6200 mAh-os és 3,7V-os Li-ion egység van benne.
A 4.0-ás Bluatooth, Wi-fi, ezúttal sem lesz kibeszélve, elég legyen annyi, mint a többi tesztnél; Van!

Összegzésnek elmondanám, hogy ezért a közel félszáz ezer forintos árért nagyon szép a teljesítménye, ha nem is mindenhol de azért szépen megy. Anyagminőség tökéletes, összeszereltség pedig 10/10. Az előítéletem ronda külsejéről ellentétes a használati kényelemmel. Valóban praktikus a megoldás, ha nem is a szállíthatóság szempontjából. Mert még tokban is ott van a böhöm henger. Én gyári dobozában hodozom, ott legalább kényelmes téglatest a sok cucc mellett. Méltó a YOGA sorozatra.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.