2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezúttal az egyik legolcsóbb 4 Display portos passzív hűtős quadro kártyát szeretném bemutatni. Ilyen kártyák 1-2eft körül mennek aprón. Kezdetnek tisztázzuk hogy a csak DP portos kártyák árai eleve alacsonyabbak arányaiban mint a HDMI portosoké, ennek az az oka hogy a legtöbb otthoni felhasználónák inkább HDMI van. Nyilván ezt egy 500ft-os átalakítóval meg lehet oldani de a felhasználók az egyszerű megoldást keresik azaz hogy ne kelljen átalakítózni (lehet benne hibalehetőség, meg persze extra kiadás a plusz kábel/adapter). Azt tudni kell hogy a DP port brand gépeken, worstationokon elterjedt. Részemről én többre tartom mint a HDMI-t és otthoni monitorjaimon is DP port van, de most ebbe ne menjünk bele. Szóval a kártya:


Méretes de vékony egy slotos hűtésű. Teljesen passzív, extra tápcsati sincs, 35w TDP amihez elég a borda bár nem lesz hűvős.


Hátoldalán feltűnhet hogy eléggé érdekes módon vannak rajta elhelyezve a ramok, illetve hiányzik is róla valószínűleg egy nagyobb modellen szélesebb busszal már találhatnánk rajta még több ram chippet.
Na de szedjük szét mert igen gyanús a hátoldali elrendezés.

A hűtés meglehetősen igényes, padok, rézpadok, hőcső... Igen ez Két GPU és mindkettőnek külön ram, közöttük pedig egy pcie hub. Az előző tulaj valószínűeg újrapasztázta mert a paszta is folyékony jó állapotúnak látszik pedig ilyen idős kártyáknál már betonkemény szokott lenni.
A specifikációk:
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/quadro-nvs-450.c1449
GPU-k G98S azaz nem egy mai darab, leginkább asztali vonalon Geforce 8400 vagy 9300GS kártyán láthatjuk. 256mb DDR3 kártyánként de csak 64biten. 11.20 GB/s sávszél ami elég kevésnek hat de így is 2x annyi mint a fent említett asztali megfelelők sávszélessége amelyeken DDR2 volt.
Oké akkor nézzük a szoftveres támogatás mert azért mégicsak egy 2007-2008 körüli GPU-ról van szó.
Win11 nem támogatott hivatalosan, oké ez azért várható volt. Win10 driver van hozzá hivatalos igaz eléggé régi. [link]
Na de mire jó?
Modern videógyorsítást ne reméljünk tőle, Youtube VP9 gyorsítása is az újabb maxwell alapú kártyákon volt jóval később. Ez a kártya leginkább arra való hogy képet adjon, azaz 4 DP portot kiszolgáljon maximálisan 2560 x 1600 felbontásban és 60hz frissítéssel olyan munkahelyi gépbe ahol nincs szükség szinte semmilyen 3D gyorsításra. PureVideo HD-t viszont ahogy tudom támogat azaz MPEG-2, VC-1, és H.264 videókkal megbírkózik. Itt érdemes megemlíteni hogy a két GPU miatt akár kettő ilyen streamet is képes feldolgozni bár ezt nem teszteltem.

Aidán látszik a két GPU.
Tesztnek inkább egy régi gépbe raktam, sok értelme nincs egy ilyen kártyának új gépbe. Hőmérsékletek eléggé aggasztóak, terhelve 89-90 fok között ingadozik így gondolom egy meleg nyári napon 100 fokot is elérheti. Hozzáteszem stabil volt végig és játékok alatt sem produkált grafikai hibákat. Gondolom ha elér egy bizonyos hőfokot akkor visszaveszi az órajeleit, bár az is eleve ritka hogy mindkét GPU koppra van járatva hiszen nem is erre készült a kártya.

Bár nem játékra készült mégis hoz valami eredményt, nagyon kevés az a 8 feldolgozó és az a 64 bites busz sem segít rajta. Próbáltam rajta Coduo-t azaz a quake3 alapú játékok kényelmesen mennek rajta, Cod2 dx7-ben játszható rajta de dx9 módban már nem. Cod4-el nem is próbálkoztam.

Összességében látok benne fantáziát hogy esetleg 4 monitort meg tud hajtani igen olcsón. Ennek ellenére nem ajánlom a mára már túlságosan régi GPU-ja miatt. Ennél jobb választás a pár ezer forintal drágább low profile quadro kártyák szintén 4 Dp portal bár ott ugye minidp portot kapunk azaz átalakító felviszi az árát.
És hogy én mire tudom használni? Gépek tesztelésére azaz igen jól kézreáll a nagy felületű borda miatt. Viszont igen nagy hátrány hogy tudomásom szerint nem támogat uefi módot azaz legacy támogatás nélküli gépeken nem lesz kép a windows indulásáig. Régi PCIe kártyás gépekbe azért alkalmas mint a legolcsóbb pcie és DP portos kártya ami csak létezik.

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Nagyon jó kis kártya, szerintem egyedül hátránya, hogy alacsony felbontást támogat. Akinek fontos a 4 monitor támogatás, annak már valószínűleg mindegyiken 4K a felbontás.

(Szerintem is sokkal jobb a DP:))

(#2) MasterDeeJay válasza Krugszvele (#1) üzenetére

4K-ra kiemelendő a Quadro M2000 ami ma már ilyen 10eft-os kategória. VP9 gyorsítással azaz youtubera is elég. De korábbi kártyák is tudtak már 4K-t, azaz a kepler is, azi is szokott lenni 10eft alatt.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#3) Krugszvele válasza MasterDeeJay (#2) üzenetére


Krugszvele
aktív tag

Kár, hogy nem nagyon lehet kapni :) Egykébkét köszönöm az ötletet! Ha minden jól megy, hamarosan szükség lesz rá!

(#4) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

" Kezdetnek tisztázzuk hogy a csak DP portos kártyák árai eleve alacsonyabbak arányaiban mint a HDMI portosoké, ennek az az oka hogy a legtöbb otthoni felhasználónák inkább HDMI van"

Ezt rosszul írtad, ugyanis a HDMI licences, míg a DP nem, tehát a licenc miatt drágább azok a kártyák, amiken van HDMI.

(#5) MasterDeeJay válasza Tamás88 (#4) üzenetére

Használt piacra értettem. Azaz a csak DP portos kártyákat alig keresik az ilyen kategóriában (20eft alatt). Legtöbben nem tudnak mit kezdeni a DP port only kártyákkal, pedig igen olcsó egy DP-HDMI adapter.
De valóban furcsa hogy HDMI port van szinte mindenen miközben elvileg az a drágább.

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#6) GAI


GAI
senior tag
LOGOUT blog

Engem egy dolog érdekelne: a két GPU-ját SLI-be lehet-e kötni? :))

(#7) MasterDeeJay válasza GAI (#6) üzenetére

Sajnos nem. Próbáltam slihack-el. Maga az NVS kártyákat nem lehet driver miatt ilyen módba beállítani. Úgy működhetne ha moddolnám a biost mondjuk 9300-ra vagy akár melyik asztali megfelelőljére.
De még ha sikerülne is akkor is csak 8+8 feldolgozó még mindíg iszonyat gyenge lenne.

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#8) Tamás88


Tamás88
őstag
LOGOUT blog

Erre egyszerű a válasz, mivel a HDMI elterjedtebb, és több helyen használják (tv, soundbar, hi-fi, stb.) ezért találkozhatsz vele mindenhol, míg a dp az inkább pc-ben találta meg a helyét, de ott nagyon, ugyanis nagyobb felbontásban nagyobb frissítési rátával tudja átküldeni a képet, mint a hdmi.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.