2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

ASUS P104-100 4G bányászkártya játékra (~GTX1080 8Gb GDDR5X)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Aprót böngészve megakadt a szemem egy ilyen kártyán. Érdekessége hogy teljesen bányász célokra készült. Ennek megfelelően kiemetei sincsenek. Ez persze nem akadályoz meg benne hogy játékra is kirpóbáljam másik kártyán keresztül. Igaz számomra inkább AI képgenerálás miatt lenne érdekes. A kártya apróról 20eft + postába került.

Leginkább egy Asus GTX1070 Dual hűtős verzióra hasonlít de nézzük meg közelebbről.

Feltűnt hogy bár mining kártyaként nem kellene lennie rajta kimenetnek mégis rejtve van rajta.

Na akkor rakjuk gépbe... nem ismeri fel a gép.. jól kezdődik de nem esek pánikba. Pcie gen 1 módba megy, elléggé furcsa de erre visszatérünk később.

Windows11 felrakott valami régi drivert (update-nál letiltottam a driver frissítíést). Ezzel a driverrel a kártya gyakorlatilag alig tud valamit. Na de nézzük a részleteket.

A GP104 GPU egyik verzióját használja. 1920 feldolgozóval ami leginkább a 1070-esnek felelne meg.

Ramból viszont GDDR5X került rá. Gondolom feltűnt hogy 4G a típusszáma, nos ez ezeknél a kártyáknál gyakori volt hogy a ramok felét letiltották. Ezt persze bios cserével orvosolta az előző tulaj. Sajnálatos módon nem kaptak hűtést. (bányász kártyának szerintem pont kellett volna)

Hogy jön ide a 1070? Ramok a 1080-ashoz köthetőek (sávszél is a 1080 értéke), GPU az rokona csak letiltott egységekkel.
Jó akkor kezdetnek ne piszkáljunk semmit. Azaz már piszkálva lett a ramok miatt.
Alapból csak OpenGl és Cuda ami menne rajta, végülis nekem AI-ra már itt megfelelne a dolog de nem állok meg itt.

Kezdjünk neki, de moddolt driverrel mert valamiért nvidia nem szeretné hogy játszak a kártyával.

Így már jobb de zavar kissé az a pcie 4x 1.1

Nézzük meg a kártyát mert itt valami keverc van.


Akár hogy nézem ez bizony be van kötve full 16x méretben. Na akkor itt bios mod kellhet de ne szaladjunk előre még, nézzük mit tud a kártya.

Órajelek úgy ahogy jók, boostol is igen szépen. Ram órajel stimmel 1250x4 = 5000


Elég karcsú, ezt sajnos a pcie sávok limitációja okozhatja mert amúgy a GPU és a ramok is jól mennek.
Hűtésen határeset 80 fok terhelve, igaz lehet ráférne egy pasztázás és takarítás. Ramok hűtésének hiányát sajnálom leginkább. Bár lehet használtan valami döglött kártyáról átrakható lenne egy jobb hűtés viszont most a full budget kategóriáról van szó szóval nem szeretnék költeni pluszban.
Látszólag volt már szétszedve ami nem feltétlenül gond mert jelentheti az is hogy az előző tulaj karbantartotta de akár azt is hogy már javítva volt ilyen olyan módon. Ilyen árkategóriában igazából nem várok csodát, bár apró is tele van teljes árú hasonló bányát megjárt kártyákkal.

Asus dokumentációja szerint teljes értékű GPU van rajta így esélyes hogy a 1080 szint kihozható belőle. (mondjuk nem lenne nagyon meglepő tekintve látszólag közel 100% a GTX 1080 Turbo a kártya más hűtővel)
[link]

Van mit javítani a kártyán bőven, GPU nyesett, ramok is nyesettek (ez már javítva) és a pcie sávok is nyesettek és ha már minden unlocked rajta van akkor még a hűtést is kicsit javítani kellene. Kimenetekre nem néztem még rá, azt hagyom a végére mert nekem az számít a legkevésbé de persze itt sokaknak az jelentősebb dolog.
Folytatás következik.

Jelenlegi állapotában részemről megérte mert Cuda-ra használható nyesett pcie sávokkal, játékokra még nem merném azt mondani hogy ajánlom csak ha fel lehet oldani teljes mértékben akkor igazából ilyen 20-30eft-ot megérhet mint egy kevés kimenetű GTX1080-as.

Kis kitérő egyéb kártyákra:
Elég sok bányászatra készült kártya van így lehet mivel szórakozni. A CMP-k is eléggé érdekesek de azok már többször ennyibe kerülnek. Példának pár:
NVIDIA CMP 30HX 6GB (~GTX 1660) 30eft
NVIDIA CMP 40HX 8GB (~RTX 2070) 40-50eft
NVIDIA CMP 50HX 10GB (~RTX 2080S) 60-70eft
NVIDIA CMP 90HX 10Gb (~RTX 3070Ti) 130eft
El ne felejtsük hogy ezek erősen nyesett kártyák, pcie sávok szűrőkondiait is pótolni kell (CMP-ken kell sajnos) és driver is csak moddolt jó hozzájuk, inkább számításokra jók és nem játékra. Ne tekintsük rájuk mint játékos kártyák. Pontosabban kell velük foglalkozni hogy közel teljes értékűek legyenek. Illetve nem egyformán vannak ezek limitálva. Szerencsére a piacot most elárasztják az ilyen kártyák, talán az árakat is lenyomják és így moddolva budget gaming kategóriát megkavarhatják kicsit.

Driver:
https://github.com/dartraiden/NVIDIA-patcher/releases
Adds 3D acceleration support for P106-090 / P106-100 / P104-100 / P104-101 / P102-100 / CMP 30HX / CMP 40HX / CMP 50HX / CMP 70HX / CMP 90HX / CMP 170HX mining cards.

A kártyát eladtam, és rendeltem egy P102-100-ast ami egyel nagyobb GTX1080Ti 10Gb bányászverziója. Arról is lesz bejegyzés.

Hozzászólások

(#1) Skyline15


Skyline15
tag

Köszi a cikket!

Mindig jó olvasni az ilyen teszteket!

A PCIe 1.1-es korlátozás mennyire befolyásolja a kártya fogyasztását?

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#2) MasterDeeJay válasza Skyline15 (#1) üzenetére

Szívesen! Írnék még de időm nincs rá sajnos.
Biosban nálam az Intel kártya miatt be van kapcsolva az ASPM így alapból visszaveszi magát amennyire csak lehet.
Ez ahogy tudom a pcie 2.0 szabvány része (2009 óta) ez az ASPM szóval valószínűleg valamivel többet fogyaszt idle állapotban így 1.1x módban. Bár nem szokták bekapcsolni átlag userek. Szóval jelentéktelen.
Maga kártyát (GPU/Vram órajelei) nem néztem mennyire veszi vissza magát mert ugye bányászkártyaként nem sokat töltött idle állapotban.

[ Szerkesztve ]

(#3) JHC válasza Skyline15 (#1) üzenetére


JHC
tag

A PCie energia gazdálkodásnak több fokozata van, amit lehet állítani a Win energia gazdálkodásánál. A mérsékelt beállításnál visszalép mondjuk PCIe 3.0-ról 1.1-re, maximális beállításnál meg még az x16-ról, visszamegy x1-re. Viszont amikor visszamegy x1-re akkor szerintem talán a kártya is visszavesz a memória órajelből, mert pl Linux Mint-nél, és Windows-nál is egy weboldal görgetésnél képtörés keletkezik egy pillanatra, amikor feljebb lép vissza. Ezt én csak abból gondolom mert amikor még szórakoztam vga piszkálással, akkor a memória órajel változtatás okozott csak képtörést

(#4) MasterDeeJay válasza JHC (#3) üzenetére

Azt maga a kártya végzi (vagy driver szoftveresen), az ASPM-et meg szerintem a bios segítené (Intel kártyáknál be kell kapcsolni, nvidiánál nálam nem volt hatása más GTX kariknál).

Itt sajnos eleve csak 1.1 4x ami van, mármint gyárilag is így van megcsinálva specifikáció szerint.
Annyira bios szinten limitált hogy eleve 3.0 módban a gép sem látja a kártyát. (Auto módban sem, csak kézzel Gen1 módban működik)
De biztos vagyok benne hogy ez bios limit mert látszólag a hardver megvan hozzá.

(#5) dark2


dark2
tag

A cikkből nem jött le nekem, hogy a kártyán lévő 1db kimenet (hdmi?) ad képet? Vagyis önállóan is használható, vagy kell mellé valamilyen diszkrét/integrált videokártya?

(#6) Skyline15


Skyline15
tag

Köszi a választ! :R

[ Szerkesztve ]

"- Nagyapa, Te hős voltál a háborúban?. - Nem de örülök hogy hősökkel szolgálhattam."

(#7) MasterDeeJay válasza dark2 (#5) üzenetére

Nem próbáltam még ki, a kimenetek takarva vannak gyárilag (hátsó rögzítőjén le vannak fedve teljesen). Csak be tudtam fényképezni alulról. Most még csak másik kártyán keresztül próbáltam ki. Szerintem a gyári biosával a kimenetek nem működnek, mivel a control panelben sem jelenik meg hogy lenne rajta kimenet.
Amennyire láttam a két kimenete (1 hdmi és 1 dp port) rendesen be van kötve azaz a körülötte lévő SMD alkatrészek is ott vannak elméletben működhetnének más biossal.

[ Szerkesztve ]

(#8) dark2 válasza MasterDeeJay (#7) üzenetére


dark2
tag

Köszi a választ! :R
Ha meg életre is lennének kelthetők egy másik bios-szal, az tényleg jó lenne.

(#9) MasterDeeJay válasza dark2 (#8) üzenetére

Integrált mellett nem gond, illetve ha van elég pcie slotod akkor akár milyen random kártya jó mellé aztán windows11 már alapból támogatja teljesen jól a több kártyás rendszert, kiválasztható melyik progit melyik GPU-val szeretnéd.

(#10) MasterDeeJay

Beraktam a tesztgépbe. Jó kis 4gen haswell..

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.