2024. április 13., szombat

Gyorskeresés

Xiaomi A1 & Redmi Note4 összehasonlítás. UP2

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!
Azért írom ezt a kis összehasonlító blogbejegyzést mert a két telefon topicját olvasgatva sokszor találkozok olyan kérdéssel vagy épp összegző gondolatmenetet amivel szívesen segítenék a leendő vagy már meglévő tulajoknak akik cserére vették fejüket.
Mindegyik készüléket az Eustocktól származik..

Blogbejegyzést saját tapasztalatokra épül. Nem vagyok profi ,ellenben segítőkész. :DDD

Maga a csomag:
RN4 doboza egy egyszerű fehér színű ,minimális dizájnnal tudatja velünk hogy mivel is állunk szemben. Az elején egy nagy négyes szám jelzi hogy a Redmi család negyedik tagjával lesz majd dolgunk. Ugyan ez vissza köszön az oldalán lévő felirattal és a Mi logóval. A hátoldalán specifikációs táblázattal egy QR kód és egy gyártási helyet feltűntet felírttal ami természetesen Made in China.

Az A1 esetében kicsit másabb a helyzet, bár itt se olyan nagy az eltérés. Az elején maga a mobil pompázik három színben ,felül az androidone ,alul pedig a neve a Mi A1 felirattal. Az oldalán globál verzió van írva.
Hátoldalán négy központi ábra található a tetején a dual kamera rendszerről, Os-ről a FinFet gyártású snapdragonról és az 5,5" kijelzőről. Alul ugyan úgy mint az RN4 esetében specifikációs táblázat egy QR kód és egy Made in China felírat.

Mindkét esetben a doboztartalma okostelefon,USB kábel,5V/2A hálózati töltő (EU szabvány) ,SIM kilökő tű,használati útmutató ,jótállási jegy.

Készülékek külső ismertetőjegyei.

Kezünkbe véve mindkét esetben elmondható hogy a Xiaomiék jól dolgoztak, az első benyomás hogy mind két készüléknek van súlya ami prémium érzetet sugall ezt megerősíti a jó tapintású fémburkolat is. De itt is jön a fekete leves, hogy csúsznak ,főleg az A1. egy enyhén dőlt sík faasztal lapra téve képes lecsúszni.
Ezt a problémát gyorsan orvosoltam is egy-egy tokkal.
Szemből nézve a két készüléket a jobb oldalukon található hangerő szabályzó és a képernyőzár gombokkal találkozhatunk. Tapintásra az RN4 kicsit feszesebbek, erőteljesebben kell őket használni. De az A1 sem panaszkodhat. Őszeségében jó nyomásérzékenységűek és nem lötyögnek. pillantsunk fel a készülék felső szélére, itt találjuk az RN4 esetében a segéd mikrofont, az infrát és a 3,5 jack aljzatot. A1 esetében már némileg módosult. Itt csak a segéd mikrofont és az infrával találkozhatunk.

Itt ki is térnék az infrára. Rn4 esetében érzékenyebb az eszköz elérése kapcsán. Távolságon nem vettem észre különbséget, kommunikációval nem volt gond, sem tévével, sem klímával, sem set top box esetén.

Kalandozzunk el a készülék bal oldalára ahol a SIM tálcával ütközhet meg szemünk, illeszkedés szempontjából passzentos, nem tűri meg a vágott,perforált SIM kártyákat. Fórumban említették az A1 esetében mintha a SIM tálca hangját hallanák a készülék mozgatása közben vagy amikor leteszik egy keményebb felületre. Én ezt nem tapasztaltam.

És meg is érkeztünk a készülék aljára. A1 esetében Type-C típusú port tekint vissza 2.0-s USB adatátvitellel, az egyik oldalán 3,5 milliméteres audiokimenettel, a másikon monó multimédiás hangszóróval és mikrofonnal. Hangszóró a készülék egyik erőssége, egyszerűen hangos,tiszta, egyszóval szuper, jobb mint az RN4.
Rn4 esetében alul a beszédmikrofon , microUSB és a monó hangszóró kapott helyett. Ezek csak átlagosak.

Térjünk rá a készülék központi oldalára az előlapra.
Most jönne a kényes pont aki a kávákkal harcol az A1-el csúnyán összefog veszni. Sokkal kecsesebb ,letisztultabb és kisebb kávával rendelkezik a note.
Az üvegtapintása jó, Note4 esetében kicsit lekerekítettebb. Egyik sem gyűjti annyira az ujjlenyomatot.
Alul a fizikai kapacitív gombokat láthatjuk, note esetében ez látható felrajzolást kapott míg az A1 esetében rejtett, mind addig ez nem vehető észre amíg a háttér világítás fel nem rajzolja. Mind két készülék esetében a gombok háttér világítás azonos fényerejű, nem zavaró még este sem.
Kijelző felett A1 esetében fehér fényű értesítési LED-et, 5 megapixeles kamerát, beszélgetési hangszórót, fénymérőt és közelségérzékelőt találhatunk.
Note esetében fénymérő, a közelségérzékelő, a beszélgetési hangszóró, az értesítési LED, az 5 megapixeles kamera.

Összevetés. Az értesítő ledek kapcsán győztesen csak is a note jöhet ki. több színben beállítható, nagy fényerejű ledecskék szorgoskodnak azon hogy észre vegyük elmulasztott értesítéseinket.
Az A1-ben egy unalmas pulzáló fehér színű led került amit sem módosítani sem színt állítani nem lehet.
Az előlapi kamerák a kategóriában az elvártaknak megfelelnek. Beszélgetési hangszóró itt az A1-et hoznám fel győztesnek.
Közelségérzékelő egyformán jó, de a fényérzékelő már más tészta. Note4-nél ahogyan kell aktívan állítja a megfelelő erejűre a kijelzőt, de az A1-esetében mintha makacs lenne, gondolkodna, és nem akarná, mint Garfieldet kényszeríteni egy tepsi lasagne után egy maratoni futásra.

Kijelző színeivel, fényerejével nincs gond, betekintési szögek jók. Ezen a téren nem lehet panasz.
Notenak nagyobb fényereje van ez szemmel észre vehető, főleg napsütésben.
Az A1 esetében az előlapból a kijelző 70.1% . Notenál 72.7%-a.
LTPS IPS LCD-ről beszélhetünk az A1 esetében ami kapacítiv érintéssel szolgál és mind ezt 16 millió színben. És semmilyen fabrikálás vagy beállítás nélkül kesztyűben használható a kijelző. Az aránya 16:9, és 403ppi-vel rendelkezik.

Note esetében sem másabb a helyzet, itt is IPS LCD kapacítiv érintéssel, és 16 millió színnel áraszt el minket sok színűségével. Az aránya azonos a stock androidot futtató pajtásával 16:9 bár itt már 2ppi-vel kevesebbel rendelkezik azaz 401 ppi. Itt már sajnos a kesztyűhasználata már falakba ütközik. Egyszerűen lehetetlen a használata.

Rezgés ,mind hívásnál, és egyéb alkalmazásoknál elfogadható erejűek. Nem kimagaslóak, de ha testközelben van észre fogjuk venni.

Készülékek paraméterei:
A1=155.4 x 75.8 x 7.3 mm
RN4=151 x 76 x 8.5 mm

Önsúly
A1=165 g
RN4=165 g

Hátlapon az A1 kéttónusú LED villanó és a két 12 megapixeles kamera a bal felső sarokban virít. Az egyik lencse hagyományos, nagyobb látószögű, míg a másik teleobjektíves, az előbbi viszonylatában kétszeres optikai nagyítással.
Notenál 13 megapixeles, PD-autofókuszos kamera , dupla LED.

Néhány fotó:

Note4
1
2
3
4
5
6
[7]

A1
1
2
3
4
5
6
7
8

Zene
Hangminőségben az A1-et hoznám ki győztesnek, a benne lévő Dirac HD audio támogatás ennek köszönhető vagy sem ,azt nem tudom, de bőven lekőrözi a noteot. Több különböző füll és fejhallgatóval kipróbáltuk többen is. És egységesen az A1-et hoztuk ki győztesen.

GPS
Eddig az RN4 volt a GPS. De most úgy gondoltam hogy kipróbálom hogy bírja az A1.
Wazet használok, háttérben zene és 4G mobilinternet is üzemelt.
Első negatívum az ami igazából nem is az , hogy a készülék inkább volt meleg mint forró. A másik a hívás kihangosító, nem mindig értették amit mondok, ellenben a Lumiával. De itt a note mikrofonja is hasonlóan elhasalt előtte.
Pozitív , egyszer sem vesztette el a jelet, gyors és pontos volt.
Semmilyen App nem zárt be és nem indult újra , így gyanítom hogy nem érte el azt a kritikus hőmérsékletét amiért ezt meg kellett volna tennie.
Nem is indult újra a készülék. :)
És ami a legjobb hogy brutál hangos ami Waze alatt kimondottan jó. De mind a két készülék jelesre vizsgázott.

Ujjlenyomat olvasó
Xiaomi egyik erőssége a gyors pontos ujjlenyomat olvasó, itt sincs másképp egyiknél sem, több ujjlenyomatot meg lehet vele tanítani.

Mobilnet
Készülékek mindegyike rendelkezik azzal a bizonyos B20-as frekvenciával, nekem kell is főleg a GPS-miatt sokat vezetek.Telekomos vagyok, 4G szinte mindenhol stabilan egyformán kezelik, nem volt eddig velük gond.
Bár azt tudni kell mikor az A1-et kivéve dobozából az 1-es Sim-en addig nem akar működni, csak a 2-es Sim-en, de semmi pánik. Ugyanis egy update egyből letölthető. És már üzemel is.

Akkumulátor
Akkumulátor esetében note győz. Kijelző idővel nem szolgálhatók, soha nem is nézegettem, mert hidegen hagy. Mindig reggel leveszem a töltőről és a nap végén a note 55-60%.
Az A1-már egy kicsit rosszabbul bírja ,ez köszönhető a kisebb akkunak is. De nap végére 40-45%-ban megáll.

Tokok:
Mind két esetben mondhatni szerencsénk van, mert elég közkedvelt készülékek, ezért számtalan tokok között válogathat az ember, míg el nem unja az élettét.
Mind kis hazánk akár küldföldről is rendelhetünk.

Az A1 ideiglenes vékony falú de nagyon jó minőségű szilikontokja.

Jelenlegi.


Note(sz) tokja.Os, szoftver, App

Itt nagyon nem mennék bele, note esetében Miui , míg az A1 esetében androidone os található.
Nem ismerem a root és egyéb hasonló dolgokat, nem is csináltam még ilyent így ezekről nem tudok írni tapasztalatokat, azt inkább meghagyom a profiknak akik a topicokban meglelhetők.

Note esetében a gyári miui vagy szeretni vagy utálni lehet, személy szerint nekem nincs vele bajom, főleg hogy évekig használtam windows phone és ahhoz képest átláthatóságban ötösre vizsgázott . Témázható ,ami külön tetszik és a végtelen testre szabhatósága. Sokk gyári alap funkciók be vannak integrálva ami külön tetszik, míg ezt a fapados A1-esetében külön kell keresni, hisz az egy alap stock android.

A1-esetében példaként amire gondolok hogy e-mail vagy facebook vagy bármi másnál az értesítések nem jelennek meg. Csak a fenti értesítő panelon. De majd az Oreo majd ezt orvosolja, igaz ott is majd pontokkal és nem számokkal.

Összegzésben megéri az árkülönbség a két készülék között? Mondhatom hogy igen.
Ugyanis az A1 a stock androidnak köszönhetően, azt a pluszt számomra igen is megéri, és ami hozzá társul, a jó hangszóró, hangminőség, kamera.
De a note sem szégyenkezhet, ,inkább mondanám egy kifinomult kényelmes készüléknek. Az A1-et pedig egy nyers, egyszerűség híve.

Ez a leírás bővítése majd folytatódik ahogy lesz időm.

Bármilyen kérdésetek lenne, kérlek tegyétek fel addig is. :R

Hozzászólások

(#1) Luck Dragon

Up

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#2) gusthy válasza Luck Dragon (#1) üzenetére


gusthy
veterán

Köszönjük az összehasonlítást!

(#3) Almonen válasza gusthy (#2) üzenetére


Almonen
aktív tag

:) köszönjük szépen jó lett nagyon

nekem úgy tűnik egyik telefonnal sem jár rosszul az ember

(#4) Czimby


Czimby
addikt

Köszi szépen nagyon jó összehasonlítás!

Esetleg a későbbiekben kérhetnék egy PcMark akku idő tesztet?

Számomra nagyon fontos lenne, ha az A1-ben is 4100-as akku lenne már venném is, de így még gondolkodok és kicsit a Note felé húzok. Viszont lehet, hogy nincs is akkora különbség kijelzőidőben és akkor jöhet a frissebb jobb kamerás, multimédiás újdonság. :))

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#5) Luck Dragon válasza Czimby (#4) üzenetére

Szívesen bele teszem majd. Egyenlő ez majd hétvégén lesz a blog Update 2.

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#6) Czimby válasza Luck Dragon (#5) üzenetére


Czimby
addikt

Köszi szépen!

Viszont hosszú távon az nem tesz jót az akkuknak, hogy egész este töltőn vannak, mivel csak félig meríted őket kb 1 óra alatt feltöltenek és utána folyamtosan 4.2V-on vannak.

A Lithium akkuk 4V fölött úgymond túl vannak töltve.

A legjobb az lenne ha csak úgymond 75%-ig lenne feltöltve és 25%-ig lemerítve igaz így dupla annyit kell töltögetni mint a 100%-0% ig lenne használva de az akku élettartam 3-4x hosszabb lesz.

Persze senki sem fogja így használni, de ha teheted ne legyen töltőn egész éjszaka.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#7) Czimby


Czimby
addikt

Amire még kitérhetnél pár szóban, hogy a kijelző fényereje valóban jobb-e a Note 4 esetén, mint ahogy az itteni tesztek is írják. Valamint mi a benyomásod a megjelenített képről általánosságában.

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

(#8) Luck Dragon válasza Czimby (#7) üzenetére

Rendben, ha még van ötleted, akkor írd meg. :)

A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.

(#9) Sordoran


Sordoran
addikt

Köszi az összehasonlítást! Ideig a Note 4-en gondolkoztam, de mióta hallottam az A1-ről inkább ez a szimpatikus. Mondjuk most az A1 megjelenésével zuhant egyet a Note 4 ára is (főleg a 4/64-es), így azért kicsit magasabb az a különbség. Hátha lesz A1 még jobb árban valahol black friday alatt, addig még töprengek rajta. :DDD

Double rainbow... what does it mean? Well, a double rainbow is a phenomenon of optics that displays a spectrum of light due to the sun shining on droplets of moisture in the atmosphere. Does that explain?

(#10) Czimby válasza Luck Dragon (#8) üzenetére


Czimby
addikt

Hirtelen más nem jut az eszembe, elég jól összeszedted már az írást előre is.

Talán annyi, hogy a kijelzőidő mérésnél manuális állítsd be mindkettőt azonos fényerősségre, mondjuk középérték vagy max .

Ha szeretnél Revolut meghívót írj privit. A kapott jutalmat(12.5-20e Ft) pedig felezzük.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.