2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Orosz rulett - KingFast csőre töltve

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A sztori röviden: exem felhívott, hogy gondja akadt a laptopjával. Telefonon próbáltam segíteni, de úgy tűnik, kuka, nem éri meg alaplapot cserélni.
Mivel most építkeznek, meg esküvőre készülnek, ez a legrosszabkor jött nekik. Párom feldobta, hogy javítsam meg az ő régi laptopját és adjuk neki. Nos, ez a laptop még megporosodni sem tudott a polcon, pont 2 hete lett lecserélve: elromlott a hűtő, elszakadt a webkamera kábel, meghalt az akksi, amúgy sem mai gyerek, nehéz is, így lett csereérett, de úgy tűnik nem sokáig élvezheti a nyugdíjas létet.
Nos, a hűtő jó mint kiderült, csak ki kellett takarítani normálisan (nem úgy, ahogy először tettem, de valahogy ösztönözni kellett páromat a cserére :DDD ). A webkamera kábelt cseréltem, Amerikából rendeltem újat $17-ért, meglepően gyorsan, 4 nap alatt érkezett meg. Akksiról nem lesz használva, szóval ahhoz nem kell nyúlni. Öröm van, ami aztán véget ér: bakker, nincs benne vinyó, az SSD bekerült az új gépbe, az abban levő vinyó meg egy USB-s házba, hogy külső tároló legyen belőle. Kéne valami olcsó megoldás...
Netre fel, sima HDD-k nem túl csábítóak, SSD-k nem olcsók, teljes tanácstalanság. Aztán beugrott, hogy régen volt KingFast SSD-m, amit ugyan szídnak ezerrel, de nálam jól szolgált és a jelenlegi tulaj is boldog vele. Tudni kell erről a gyártóról, hogy hiába alsó kategóriás, még ezt is képesek hamisítani a kis sunyi törpék. Ebay-ről olcsón rendelve szinte 100%, hogy nem valódit kapunk, aminek az írási és olvasási sebessége körülbelül a gyári harmada. Ezen felül a gyártó maga is kapott és szerelt hamisított NAND memóriát, ami végkép lehetetlenné teszi a gyenge minőségűek kiszűrését.

Amazonról megrendeltem a Kingfast F6 60GB-os verzióját €32-ért, 2 nap alatt meg is jött. Nem egy korszerű példány (itt most tuti páran felvisítanak :)) ), össze-vissza 400MBps/80MBps amit ki lehet sajtolni belőle, és ezek még csak a gyári adatok. Tudjátok, vákuumban, 0% páratartalom mellett, megfelelő csillagállás esetén...
Kibontás után azonnal szemet szúr a címke, rendkívül rossz minőségű a nyomtatás, a SATA csati mellett sorja, hibás a burkolat illesztése elöl. Egyből rossz érzésem támadt, vélhetően nem eredeti. Ha mégis, az sem javít a kilátásokon, attól tartok.


Összehasonlítás a többi SSD-vel, sajnos különböző laptopokban, így ez is befolyásolja az eredményeket:

KingFast F6, 2710MCS11-060
Sony VAIO VPCEA1S1E, Win10 x64
Boot idő: 7.3mp

SanDisk Ultra II, SDSSDHII-480G-G25
Lenovo T450, Win10 x64

Samsung 840 EVO, MZ-7TE500
HP 13-S154SA, Win10 x64

Samsung CM871, MZNLF128HCHP
HP 13-S150SA, Win10 x64

Az eredmények alapján mégis eredeti példányhoz sikerült hozzájutni, a gyári olvasási értéktől való magas eltérés oka a SATAII port a Sonyban, de 300MBps fölé amúgy sem menne, igaz a SATAII elméleti határa is ennyi (A Samsung CM871 eredményén először kicsit fennakadtam, vélhetően a kis kapacitás miatt alacsony az írási sebessége). Ha nem fontos a tárhely mérete, olcsó megoldásra törekszünk és nem vagyunk a benchmark eredmények megszállottjai, sima otthoni felhasználásra abszolút jó vételnek bizonyulhat ez az olcsó Kingfast SSD (ismét :) ), HA tartós. Mindenesetre működése során jelentős gyorsulás érzékelhető egy normál HDD-hez viszonyítva. 2 nap nyüstölés alatt semmi anomália nem keserítette meg a használatát, nincs akadás, se leállás, egyszerűen teszi amit kell, kicsit nagyapósabban, mint drágább társai, de még mindig elég gyorsan ahhoz, hogy egy normál géphez szokott ember rácsodálkozzon, hogy azta, ez de gyors!
Windows gyorsan indul, bőven 10mp alatt van a boot idő, böngésző ablakok azonnal felugranak lényegében 0 töltési idővel, videó fájlok indítása, tekerése is lag mentes.

Itt megjegyezném, hogy a neten talált tesztek alapján a hamisított példányok írási és olvasási sebessége elmarad a modern HDD-k sebességétől, így semmiféle előrelépést nem jelentenek, próbálja mindenki elkerülni őket.

Hogy javasolnám-e a vásárlást bárkinek is? Csak amennyire a bázisugrást, de ha valaki szeret próbálkozni, akkor hajrá. :)

Amúgy a laptop maga igazán nőies. Nőiesebb csak akkor lehetne, ha szivárványt tolna ki magából a hűtőlamellák közül.

Hozzászólások

(#1) Dr. Romano


Dr. Romano
veterán

Névválasztástéren kreatív az összes ilyen kínai márka, van: Kdata, KingSpec, KingShare, KingBank, KingFast...

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#2) FLATRONW


FLATRONW
őstag

Ezek szerint jóban lehetsz az exeddel.:)
Ha szabad megkérdeznem, akkor ez valamilyen "nászajándék" lesz vagy azért megkéred az árát?
Ha ajándék, akkor olcsóbban kijöttél volna ha az ő régi HDD-jét szereled be a gépbe.

(#3) DeltaPower


DeltaPower
őstag

Ha még ott van nálad, szedd szét. Lehet hogy találsz a belsejében egy SD kártyát vagy egy pendriveot a sata csatlakozóra drótozva.

"Moonshine Whiskey (70°, ízesítés nélküli) van. Fincsi" - Teebee - "De az kiírtaná az egész családomat..Akkor is ha csak én innék belőle.." - forintuser

(#4) futo001 válasza Dr. Romano (#1) üzenetére


futo001
senior tag

Picit megalománok? ;]

FLATRONW
Igen, 1 kivételével mindenkivel, de vele tartom a kapcsolatot rendszeresen és érdekes módon párom is, mióta egyszer véletlenül összefutottak valamelyik plázában és szóba elegyedtek. Biztos nem nézegették egymás FB profilját, ha csak így felismerték egymást... :D
Nem nászajándék lesz, csak úgy megkapja. Nagyon sokat tanult a csaj, mégis olyan szakmát választott ami keveset fizet és annak ellenére sem kér a családjától soha, hogy rendkívül jómódúak és a kapcsolatuk is nagyon jó. Szóval áll a saját lábán, de most egy laptop vásárlása kb lehetetlen számára.
Az SSD azért kellett, mert 3000km-re lakunk és egy kész gépet akartunk küldeni, amit csak be kell kapcsolni.

DeltaPower
Megvolt, le is fényképeztem, de mintha nem lett volna elmentve a kép, ezért az írás ezen része ki is lett törölve.
Intel memória van benne, ez a másik dolog, amiről felismerhető az eredeti. De a sebessége közelebb van valóban az SD kártyához. :C

[ Szerkesztve ]

I'm a man with a plan... the plan is to booze as much as I can! ¯\_(ツ)_/¯

(#5) rankesz


rankesz
veterán

Kingfast ssd-ket pont akciózza az emag :[link]

(#6) Dr. Romano válasza futo001 (#4) üzenetére


Dr. Romano
veterán

Inkább csak a Kingston-t nevet nem sikerül nekik helye$en leírni ;]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.