2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

2 hét maradt

Írta: | Kulcsszavak: BRSZK . Enterprise . kiállítás . műhely . gotek

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Lassan kezd összeállni a home computer szekció. Mind a 9 gép működik, de még van bőven mit szerelni. A sok apróság (joystick, kábelek, konverterek) mellett a már kipróbált gépek is mindig rejtenek kihívásokat. Egy gép példáján szeretném megmutatni, hogy milyeneket.

Például az Enterprise 128 eléggé viseltes volt. A műanyagot valaki nem megfelelő vegyszerrel próbálta letakarítani amitől az bemattult.

Több módon is lehet javítani ezt a hibát. A leginkább kézenfekvő a kannibalizáció, de ahhoz kellett volna szerezni egy másik gépet. Ismerve magamat azt is inkább kipofoztam volna, ezért inkább a festés mellett döntöttem. Mielőtt belekezdtem tudtam, hogy nem lesz tökéletes. Egyrészt nem vagyok gyakorlott fényező és az Enterprise színe is olyan amit nem tudok reprodukálni. Annyira sötét szürke, hogy az majdnem fekete. Végül úgy döntöttem inkább csak a felső részt fújom le fekete, selyem fényű, gumi hatású festékkel. Tudom, hogy az eredmény nem fog mindenkinek tetszeni. Hogy őszinte legyek én sem vagyok teljesen elégedett, de az eredetinél jobb lett.

Amíg a felsőrész száradt a joystickot tartó pöcköket is megragasztottam. Szódabikarbónával kevert pillanatragasztót használtam. A repedést most nem tüntettem el, ahhoz jobb lenne felcsiszolni az egészet és valami kompozittal megerősíteni és lefújni festékkel, de az idő sokkal jobban szorít.

Ahogy lenni szokott, az ilyen öreg gépek nem szeretik a bolygatást. Összerakás után a billentyűzetből nem működött néhány gomb. A billentyűzet-mátrix árulkodott arról, hogy nem a gomboknál van a gond, hanem az egyik oszlop bekötés lett kontakhibás. Gyors mérés után egyértelmű lett, hogy a bekötés környékén van a hiba és a fólia van rossz állapotban. Új fóliára lesz szüksége hamarosan, de most hibajavító festékkel próbálkoztam. Szerencsére sikerrel járt a pepecs meló.

Még a háttértárolót is modernizálni akartam. Gotek - FlashFloppy firmware párosra szavaztam. Jól néz ki az EXDOS bővítő a Gotekkel. Egy kicsit még szebb megoldást kell találnom a kábelekre. Az első bekapcsolás után nem működött. Miután megpucoltam a csatlakozókat máris feléledt.

Egy imaget sikerrel megformáztam és elmentettem rá egy "Hello World!" programot. Ezt vissza is tudtam tölteni, szóval rendben működik. Apró probléma volt, hogy csak B: meghajtóként látta az Enterprise a floppy-t.

Szerencsére gondoltak erre is, egy jumper állítás után máris működik A: meghajtóként. Csak az S0-S1-át kellett felcserélni. A legjobb, hogy FAT lemezeket használ a gép. Magyarul DOS kompatibilis DD image állományokat eszik.

Windowshoz is van program amivel ezeket írni/olvasni lehet, de linux alatt nincs szükség semmilyen extra programra. Már csak ki kell válogatni, hogy mit vigyek a kiállításra. Ez még emulátorral is minimum egy komplett estét el fog vinni. Tudom, hogy bacsis is már hetek óta készül, én is ezt teszem. Ez az Ő nagy bulija és nem hagyhatom cserben. Ha érdekelnek a régi gépek gyere el te is.

Hozzászólások

(#1) bitpork


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Beh szep is volt amikor a kemenyen listas c64 tulajokat azzal idegesitettem h a ketszer annyi ram miatt emulatorbol futtattam a szarjaikat :DDD

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#2) frescho válasza bitpork (#1) üzenetére


frescho
addikt

Ezt kifejtenéd érthetőbben? Úgy érted, hogy Ep128-on futtattál C64 programokat?

https://frescho.hu

(#3) bitpork válasza frescho (#2) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Jaja emulatorral.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#4) frescho válasza bitpork (#3) üzenetére


frescho
addikt

Biztos, hogy C64 emulátor volt? Z80-as processzoron 6502-őt emulálni értelmes sebességgel legjobb tudásom szerint lehetetlen. Spectrum és CPC emut láttam már Enterpriseon.

https://frescho.hu

(#5) bitpork válasza frescho (#4) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Biza nem is volt eletre valo de arra pont eleg volt h a kazetta vserebere utan a gazdag szomszedekt pukkasszam :)

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#6) hege8888


hege8888
aktív tag

Hát remélem eljutok, nagyon jó lenne eszmét cserélni veled, meg bacsissal.
Az átkondizottromcserélt, A600asom még tetszhalott (fut a képe, erről priviben értekeztünk tavaly),
azt szívesen odaadnám a kezeid közé, hátha rájönnénk a hibára.

Üdv:
Hege

Enterprise-t próbáltam szerezni egy volt középiskolás osztálytársamtól (dobozosan tip-top megvan még neki),
de nem eladó. Az volt az utolsó karácsonyi ajándéka az édesapjától.
Hogy mennyire használja, azt nem tudom, pár éve talélkoztunk utoljára.

https://logout.hu/cikk/retro_kk/teljes.html

(#7) frescho válasza bitpork (#5) üzenetére


frescho
addikt

A C64 minden téren eltér. Videó, hang kezelés, CPU tipus... Emlékszel az emu nevére? Mert érdekel. Eddig csak CPC és Speccy emukkal futottam össze. Azok is elég limitáltak voltak, de legalább a Z80 egyezett bennük.

https://frescho.hu

(#8) bitpork válasza frescho (#7) üzenetére


bitpork
veterán
LOGOUT blog

Ehh igy huszon par ev tavlatabol igen jot kerdeztel :B
Megprobalom felturni az agyam.

https://hardverapro.hu/apro/audi_q7_hibrid_2016/hsz_1-50.html

(#9) frescho válasza bitpork (#8) üzenetére


frescho
addikt

Szerintem Speccy, CPC vagy TVC emu lesz az, nem C64. Talán VIC-20, de az elég szar volt.

https://frescho.hu

(#10) Redneck


Redneck
veterán

Szerintem egész jó lett, sok sikert a további barkácshoz. Sajnos nem tudunk menni, pedig szívesen kipróbáltam volna ezt a gépet. :(((

Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.