2020. április 6., hétfő

Gyorskeresés

Védőföldelés meglétének -és a bejövő AC feszültségnek az ellenőrzése.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sok helyen találkoztam a védőföldelés hiányával -és az által okozott károkkal. Több szempontból is hátrányos, sőt akár életveszélyes, ha nincs. Nagyon sok lakás / ház elektromos hálózata nem felel meg a jelenlegi érintésvédelmi szabványban foglaltaknak.
Hogy ez hogy kerül ide?

● A védőföldelés hiányában - főleg a gyenge minőségű tápegységek esetében - akár halálos áramütés érheti a felhasználót, tekintve fémesen kapcsolódik a tápegység a számítógépházzal. Így az esetleges testre kerülő 230V megjelenik a gépházon. (a lakás egyéb helyein a fémes eszközökön, pl. mosógép, fürdőkád..)

● a számítógépház feltöltődhet elektrosztatikusan, így károsodhatnak az alkatrészek azon belül

● a túlfeszültségvédő elosztók / szünetmentes tápegységek nem tudják rendben végezni a dolgukat

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Akkor térjünk ki a fő témára, azaz a konnektor / konnektorok / elosztók ellenőrzésére.

Cicalányok, 0 műszaki érzékkel rendelkező emberek inkább ne végezzék el az alábbi műveleteket!
Aki elvégzi, az csak saját felelősségére és belátására tegye!

Először is szükség lesz 2 eszközre, fázisceruzára és multiméterre. Ezek nélkül hozzá se kezdj:

Először is megjegyezném, hogy mérés közben legyen rajtatok lábbeli, aminek a talpa szigetelő, azaz gumi vagy műanyag (tehát ne mezitláb / zokniban mérj), illetve ne érintkezzetek közben fém tárgyakkal (radiátor / radiátor cső, kád, mosógép stb)/ fallal.
Legjobb ha van rajtatok hosszú nadrág és pulóver, sőt még akár egy gumikesztyű sem túlzás.
A haladók nyilván elhagyhatják ezeket, a kezdőknek viszont nem árt a "túlzott" védelem.

Ha ez megvan, akkor a fázisceruzával át kell vizsgálnotok a konnektor érintkezőit:

A konnektort a helyén mérjétek, ne kezdjétek el kiszerelni!
Szabvány szerint a bal oldali érintkezőn kellene lennie a fázisnak (tehát itt kellene csak világítania a fázisceruzának), de van, hogy felcserélik a nullával. Mivel váltóáramról beszélünk, így működés szempontjából nem okoz gondot, de ez már egy jele a szakszerűtlen szerelésnek.
A védőérintkezőkön nem szabad lennie fázisnak, ha mégis lenne, akkor --> villanyszerelőt kihívni!
Direkt nem írom le, hogy hogyan kell megoldani az ilyen helyzeteket, ugyanis itt komoly életveszély van. Tehát ahol villanyszerelőt javaslok ezentúl, azt vegyétek komolyan. Képesített, aktívan dolgozó villanyszerelőt hívjatok, Józsi bácsi, aki "nagyon ért hozzá", meg "már otthon kicserélte a vezetékeket a falban" nem elég. Rengeteg kontár munkával találkoztam. Itt szó szerint a lét a tét, ez esetben a szakemberre semmiképp se sajnáljátok a pénzt. Ha már ott jár, tessék leellenőriztetni vele a komplett hálózatot az otthonotokban, vezeték keresztmetszeteket, kismegszakítókat, érintésvédelmeket.

Ha minden rendben és nincs fázis a védőérintkezőn, akkor jöhet a földelés meglétének és a bejövő AC feszültségnek az ellenőrzése.
A multimétert rakjátok AC 750V / V~ állásba, fekete vezeték a COM feliratba, piros az AC / VΩHz feliratúba menjen.
A mérőtüskéknek még csak véletlenül se érintkezzetek a fém részével mérés közben!
A mérőtüskékkel nehogy összezárjátok a konnektor fázis -és védőföldelés kimeneteit!

(tehát ne keresztezzétek a mérőtüskéket, a műszeren keresztül kell záródjon a kör)

A konnektor bal és jobb oldali érintkezője közt 215-235V-ot kell mérnetek.
Ha ez az érték eltérő, akkor vagy gond van a belső hálózattal (rossz kötések, túlterhelés, stb.), vagy a külső hálózattal --> villanyszerelőt kihívni!
Az előbb kiderült hol van a fázis, az és a védőérintkező közt kell mérnetek ugyanúgy 215-235V-ot. Ha ezt az értéket kapjátok az jó jel = van védőföldelés / védőnullázás.
Ha 0 - 120V közti értéket mértek = rossz jel, nincs védőföldelés --> villanyszerelőt kihívni!
A nulla és a védőérintkező közt 0V (védőnullázás esetén), 1-5V (védőföldelés esetén) az érték.

Ezt a műveletet a lakás / ház minden konnektoránál érdemes elvégezni. Előfordulhatnak olyan konnektorok, amik nem földelésesek, ezekre csak olyan eszközt szabad kötni, ami nem földelt (kettős szigetelésű), pl. villanyborotva, rádió.
Ezeknek a csatlakozója csak dugvillás, nincs rajtuk földelő érintkező:

Érdemes leellenőrizni az elosztókat és a betáp kábeleket is. A kábeleket jobb a multiméter szakadásvizsgálójával ellenőrizni, természetesen kihúzott állapotban.

Ha mindenhol rendben a védőföldelés, akkor fel lehet lélegezni, jól fognak működni a túlfeszvédő elosztók, szünetmentes tápegységek (UPS) is.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Apropó, mindenkinek javasolnám a túlfeszültségvédő elosztók használatát (APC, Eaton és márkásabb darabokat):

A korszerű tápegységekben ugyan van túlfeszültség védelem, de ez egyrészt nem jelent 100%-os védelmet, másrészt csak a PC alkatrészeit védi, a monitort, hangcuccot, TV-t, az épp töltődő drága mobiltelefont, XBOX-ot, stb. nem védi. Lehet kapni olyan elosztót, amin van koax védelem (a képen ilyen látható - TV/beltéri egység/médiabox védelme), illetve telefon/ethernet védelemmel ellátottat (modem/router -és ezen keresztül a TV/PC védelme). Érdemes tehát nem csak az AC oldalról védeni a készülékeket.

Ha ingadozó a lakásba bejövő feszültség (szerencsére ritka), akkor érdemes line interaktív / online szünetmentes tápegységet venni:

Itt egy kis magyarázat: link
A mai PC tápegységek aktív PFC-je miatt lehetőleg normál szinuszost vegyetek (drága), a kvázi szinuszos többnyire megfelelő, de nem garantált, hogy együtt tud működni a tápegységetekkel.

Hozzászólások

(#1) FID


FID
(őstag)

Hasznos volt! Bár esélynövelő az elhalálozásra :D

Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID

(#2) sanyiksaborz


sanyiksaborz
(aktív tag)

Köszi az írást! Bár ez a villanyszerelőt hívni, meg ne sajnáljuk a pénzt rá dolog manapság elég kétes. Tudni illik mára minden valamire való szakmunkás nyugaton dolgozik, itthon meg maradtak a kontárok(tisztelet a kivételnek AKI: már meg se fogja a fázisceruzát, mert cége van, addig látod amíg megegyeztek az árban-munkában aztán jönnek a kontárjai-románjai-iszákosai-tolvajai....egyedül nem szabadna hagyni ezeket, de a jó szakember-vállalkozó megteszi, így ránk marad a felügyelet, ha ráérünk. Ha nem akkor imádkozunk.
Pár házat felhúzott a családunk és SAJNOS számlásan korrekten kezdtünk bele a munkafolyamatokba, majd sok-sok millió ablakon kiszórása után rájöttünk, hogy hiba volt. Ha papírt kérek a szakmájáról megsértődik a mesteri lelke. Se szeri se száma a bírósági végzéseknek, amiket vállalkozókkal szemben hoztak javunkra.(halkan megjegyzem sovány vigasz az mikor évek után kapjuk vissza a pénzt, vagy a munka amit csinált kijavíthatatlan, nem éri meg kijavítani...)
Az összes építőipari vállalkozó egy gengszter-standup-os(ide írom, diplomatikusan, de nem így gondolom:respect a kivételnek). Ha látja, hogy szájba verik akkor dolgozik, nem lop el semmit. Ha anyumat látja csak, akkor megy a hülyítés, a szar munka megmagyarázása...keménykedés....mesértődés(drámaszakkörösök még sírást is imitálnak és mindezeket egyszerre csinálják)
Nálunk cégesen nem levonultak, hanem elfutottak, pénzekkel eltűntek...a vállalkozók nem egy házunknál.
Ez nem csak a villanyszerelőknek szólt, hanem az egész magyar építőiparnak. Selejt. Nem olyan rossz az a Gyuri bácsi a szomszédban...ha ismerjük a munkáját.

[ Szerkesztve ]

►UTALÀSKOR A KÖZLEMÉNYBE ÍRJÁTOK BE A PH-s NEVETEK◄►ÜZLETSZABÀLYZAT: https://logout.hu/bejegyzes/sanyiksaborz/uzletszabalyzat.html

(#3) Sethdobaloah


Sethdobaloah
(senior tag)

azért olyan nagyon ne lepődjön meg senki, ha feszültséget mér a nulla és a föld között, ha VAN fogyasztás bárhol azon a körön.

...csak én vagyok helikopter?

(#4) Stanlee


Stanlee
(senior tag)
LOGOUT blog

Koszonet az irasert.

Kerdes: melyik gyarto melyik termeket erdemes hasznalni VDSL vonal eseten a modem elott a bejovo vonal vedelmere. En mar kiprobaltam par gyarto termeket, de meg egyik sem mukodott, mivel a net ezeknek az eszkozoknek a hasznalataval mindig szakad, elotte meg atomstabil. Azert kellene valami, ami vedi a telefonhalozatot, mert evente kb. 2-3 alkalommal full modem es telefon csere van, vihar alkalmaval ha nem huzzak ki idoben a modemet, akkor beut a villam :-) A telekom szarik ra, mert a biztosito ugyis fizet mindent, baratnom szuleinek meg eleg kenyelmetlen, hogy evente parszor cserebere van es telefon + internetmentes idok.

A mi lakasunkban regi ADSL vonal van, arra talaltam egy APC cuccot, amin RJ11-es csatlakozasi lehetoseg is van es eddig meg jol mukodik a net. Javaslatokat elore is koszonom!

filtered-news.net

(#5) Lauda


Lauda
(félisten)
LOGOUT blog

Nalam jelenleg ugy nez ki a foldeles, hogy a szekrenybol kijovo foldvezetek a kerti csap vizcsovehez van rogzitve. Kicsit jobb ido lesz veszek rudat es megcsinalom normalisan.

(#6) _Atesz válasza FID (#1) üzenetére


_Atesz
(őstag)

Ha betartod amit leírtam, nem lesz bajod. :N
Villanyász szakmám is van, tudom a mikéntjét. Azt is tudom, hogy itthon nem divat betartani a munkavédelmi előírásokat.. :)
Ha nincs földelés egy mosógépnél, kádnál, PC-nél, stb, az sokkal nagyobb veszéllyel jár.


sanyiksaborz

Részben igazad van, mindenkinek meg kell találnia azt a szakit, aki megbízható. Ebben nem tudok segíteni, biztos szerelt valaki rokonnál, ismerősnél, tessék elkérni a telefonszámot.
Amiért írtam a szakembert és ez nagyon fontos, az az, hogy ne kezdjetek el babrálni a hálózattal, mert veszélyes.
Láttam rossz szerelést szakiktól is, de sokkal gyakoribb, amikor Józsi bácsi követi el ezeket. Tehát csak az a Józsi bácsi legyen kihívva, akinek tényleg ismeritek a munkáját. Aki csak "már csinált ilyet", ne legyen elég.


Sethdobaloah

Ezt írtam: A nulla és a védőérintkező közt 0V (védőnullázás esetén), 1-5V (védőföldelés esetén) az érték.
Ez még a kalsszikus védőföldelésnél szokott lenni, amikor a bejövő nulla van leosztva, akkor nem jellemző.

[ Szerkesztve ]

(#7) _Atesz válasza Stanlee (#4) üzenetére


_Atesz
(őstag)

Ez nehéz ügy. A telekomról röviden, tömören a következő a véleményem: tré-home. Szörnyű az a cég.
A hozzáállásával, az eszközeivel, szakértelmével, az elavult telefonos internethálózatával, mindennel együtt egy rakás....
Amúgy APC márkát javaslok, ha a telefonvonal szűrése hibát okoz, akkor a modemből kijövő LAN vezetéket kell leszűrni: link


Lauda

Az még nem nevezhető földelésnek. Erre meg van a szabvány, hogy hogyan kell kivitelezni.
Használj hozzá direkt erre szánt földelő rudat/rácsot/lemezt. Megfelelő mélységig kell leverni ezt és persze megfelelő keresztmetszetű vezetékkel kell csatlakozni rá, a levert földelő test felületének a mérete is számít.
Egy kis írás hozzá: link doksi link

[ Szerkesztve ]

(#8) Stanlee válasza _Atesz (#7) üzenetére


Stanlee
(senior tag)
LOGOUT blog

Koszi, nem a LAN halozat vedelmevel van a gond, mert az megoldott. A modemcsere atlag 200 euroba kerul. Ezt szeretnem elkerulni.

filtered-news.net

(#9) lócitrom válasza Stanlee (#8) üzenetére


lócitrom
(őstag)

ha már így témánál vagyunk. önkormányzati bérlakásról van szó. egy APC elosztón van pár eszköz. elméletben földelés rendben van a LED-ek tanulsága szerint. én, mint laikus meg valaha fizika iránt érdeklődő vajmi keveset tudok arról, hogy a lakás hálózata mennyire van jó állapotban. de ami bosszant, hogy ezen az elosztón két olyan eszköz is van, ami egyértelműen ráz. van egy asztali lámpa, lakkozott réz borítással. feltűnt a napokban, hogy annak a réz háza enyhén bizserget. aztán van egy külső merevlemezház, ami szintén ráz, míg nem csatlakozik USB-n valamibe. amit érdekesnek találtam. addig bizserget. nem értem miért, de nincs egyszerűen annyi pénzem, hogy normális villanyszerelőt találjak. főleg nem egy önkormányzat által is eleve leszart lakásra. mi lehet a gond és hogyan lehet orvosolni?

„the cake is a lie” - mi band 3 fordítás: https://bit.ly/miband3hu - mi band 4 fordítás: https://bit.ly/miband4hu

(#10) Sethdobaloah válasza lócitrom (#9) üzenetére


Sethdobaloah
(senior tag)

ha a külső merevlemezházad tápba van dugva, de usb-be nincs, akkor simán lehet, hogy éppen sehova sincs földelve (sőt valószínű), és már áram alatt van. Mert az USB-n mindenképpen megkapja a földet, ha a tápból is kapna (adott esetben másik potenciálról, mert szar a hálózatod), akkor az rossz lenne mind a 3 eszköznek (pc, táb, hdd)
Asztali lámpa sem földelt általában, dobd ki ha ráz.

...csak én vagyok helikopter?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.