2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Szünetmentes kisokos

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A napokban jutottam hozzá egy szünetmentes tápegységhez, név szerint egy Pannon Power Pro2060-as UPS-hez...

[ ÚJ TESZT ]

Egy ilyet veszek! Szerintetek?

A napokban jutottam hozzá egy szünetmentes tápegységhez, név szerint egy Pannon Power Pro2060-as UPS-hez. Egy rendszergazda barátomtól kaptam aki jelenleg egy kis APC Backups-t használ.
Mivel még sosem volt UPS-em utánanéztem pár dolognak a témával kapcsolatban.
Annyi világos volt, hogy a gép célja az, hogy ha elmegy az áram, akkor ne vesszen el minden amin addig dolgoztam, hanem legyen még pár percem elmenteni az anyagaimat, és nyugodtan lekapcsolni a gépet.

Tipikusan úgy állok hozzá a műszaki kérdésekhez, hogy előbb szerelek, és ha elakadok, csak akkor állok neki elolvasni a leírást. Most nem akadtam el. A doboz a gépen kívül 2 tápkábelt, egy telefonkábelt és egy soros kábelt tartalmazott egy telepítő CD kíséretében.
Gyorsan összekötöttem a számítógépet és a monitort a kis Pannon Power-rel, ezután láttam csak, hogy nincs mit bedugnom a konnektorba. Szerencsére a számítógép tápkábele felszabadult, így azzal oldottam meg a problémát.

Üzembe helyezés után elsőre semmi változás nem volt. Az UPS hangtalanul tette a dolgát, a számítógép, és a monitor is épp úgy üzemeltek mint előtte.
Mivel látványos változás nem történt, és a szerelést már magam mögött tudtam nekiálltam végigolvasgatni a dokumentációt, hogy mégis valami információm legyen a jövevényről.

Pannon Power Pro2060
Line interactive UPS
600 VA with AVR

Technical specifications (vagyis műszaki jellemzők)
Kapacitás: 600 VA
Frekvenciatartomány: 45-55 Hz
Feszültségek: Input 179-282V
Output 230V +- 10%
Súly: 7 kg
áll csomagoláson.

Őszintén szólva ezeknek a nagy részét nem értettem, tehát nekiláttam nyomozni.
A következőket sikerült megtudnom:
Az első pont okozta a legtöbb fejtörést, ezért ezzel is kezdeném: „Line interactive” - ez valami megfoghatatlan dolog volt.

Egy kis elmélet kezdőknek (mint én is)

Az irodalom szerint az UPS-eknek alapvetően 3 nagy csoportja van. Off-line, on-line és a kettő között a line interactive. Az egyszerűbb érthetőség kedvéért leírom mit csinál az első kettő, és csak utána térek ki a szóban forgó csodára.

Szóval Off-line UPS:
Ez a típus fogja a hálózatból bejövő 230V váltóáramot, és változatlanul kiadja a kimenetén. Ha áramszünet van, akkor egy kapcsoló pár milliszekundum alatt átkapcsol akkumulátorra, és az abból vett egyenáramot egy inverter segítségével 230V váltóárammá alakítva kiadja a kimeneten. Ezen túl egy akkumulátortöltő folyamatosan tölti az akkumulátort.

Ezzel szemben az On-line UPS a másik véglet:

Beérkezik a 230V, de nem megy a kimenetre, hanem egyenárammá alakítva az akkumulátort táplálja. A kimeneti inverter pedig folyamatos üzemben (innét az On-line elnevezés) az akkumulátor által szolgáltatott áramból állít elő váltóáramot. Így a kimeneten megjelenő áram teljesen független a bejövőtől, és mivel 2-szer is átalakítják, ezért ezeket a berendezéseket kettős konverziós UPS-nek is nevezik.

Ezek után lássuk miben más a line interactive UPS:

A névből kiindulva valamit csinál a bejövő árammal, mielőtt kiadná a kimeneten, és ezt interaktív módon teszi. De mit is?
A dolog megértéséhez tudni kell, hogy a hálózati feszültség bár névleg 230V, a gyakorlatban ez nem egészen így van. Mindenféle környezeti hatásra ingadozik kb. 180V és 280V között. Mindemellett az ideális szinusz görbe (egy elfektetett S betű az oszcilloszkóp kijelzőjén) a valóságban szintén torzulhat. Tüskés, felharmonikusokkal zajosított, szakadozott lehet.
Szóval mit csinál a Line interactive UPS ezzel a tökéletlen beérkező váltóárammal?
Szűri, amivel letisztítja a felharmonikusokat és a feszültségtüskéket - és amitől interaktív - kiegyenlíti a feszültséget a kimeneten. Tehát ha a hálózati feszültség ingadozik, több vagy kevesebb mint 230V, akkor a specifikáció szerint az UPS 230V +-10%-ra korrigál. Ezt jelzi a 600VA utáni AVR rövidítés is (Automatic Voltage Regulator, vagyis automatikus feszültség szabályozás).

De ha már a 600VA-nál tartunk, mi az a VA?
Volt x Amper, ami ha jól emlékszem még fizikából akkor Wattot jelent. Vajon miért nem azt írják akkor: 600W?
A magyarázat ebben az esetben elég egyszerű. Ez az ideális esetben leadott teljesítmény, ami csak akkor ennyi, ha egy ideális fogyasztót kötünk az UPS-re. Mivel ilyen gyakorlatilag nem létezik, a VA értéket egy bizonyos jósági fokkal (cos φ-vel) szorozva kapjuk meg a W értéket. Ez általában 0,7 körül szokott alakulni, így gyorsan kiszámolva az UPS 600 x 0,7 vagyis 420W-al terhelhető.
Ez bőven elég arra, hogy egy átlagos PC-t egy átlagos monitorral kiszolgáljon.

Miután így kiokosodtam UPS elméletből már kíváncsi voltam mit tud az enyém a gyakorlatban.
Képes egy ilyen kis doboz 15 percig ellátni a gépemet árammal, amíg nyugodtan kilépkedek a programjaimból, vagy végez a DVD író, ha kialszik a villany?

Hogy mit is tud élesben, megtudhatjátok a következő részben...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.