2021. május 8., szombat

Gyorskeresés

Pókszázlábú

Írta: | Kulcsszavak: pókszázlábú

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Létezik egy ilyen állat, hogy pókszázlábú. Ez a legdurvább kombó az ízletlábúaktól irtozó júzerek szempontjából, mert egyrészt rettentően ergya kinézete van, másrészt elég nagyra meg tud nőni (4-5 centis testet is birtokolhat), harmadrészt baromi gyorsan közlekedik.

Jelentem: nem kiirtható, ugyanakkor bizonyos források szerint még védett is. Nem mintha ez annyira zavart volna minket az elmúlt pár hétben, mert 8-10 darabot biztosan elintéztünk. Nem tudom, hogy az olvasók közül ki találkozott már ilyesmivel, megosztom az én tapasztalataimat.

Egyrészt én annak ellenére utálom az összeset, hogy kábe együtt nőttem fel ezekkel. Buda, kertes ház, ott van fauna bőven, a pókszázlábú a kellemetlen véglet, de még emlékszem arra az estére, amikor a kertben egy őz figyelt frankón, meg a borz, a róka és a vaddisznó sem voltak éppen ritka vendégek. Manapság kicsit belakta a városból kimenekülő újgazdag nép a környéket, de róka még volt tavaly, sün is gyakori, nyest pedig tutira van nagy mennyiségben, lévén minden reggel össze van járkálva Károly (a kocsi) teteje és egy-két kulát is elhelyeznek a spoileren. Mókussal pedig 20 centiről szemeztem reggel hétkor pár hete, élvezte a napsütést, amíg meg nem moccantam. Régebben bagoly is volt, nagyon bírtam a hülye fejüket, no meg lábatlan gyík (amire kígyót kiabál a sok tudatlan, a kutya pedig szétszedi szerencsétlent).

A pókszázlábú viszont nem az a véglet, amit úgy babusgatna az ember. Aki képet akar, üsse be a gugliba, saját felelősségre. A pókszázlábú este jön elő, általában vagy a falon figyel, vagy pedig épp végigrohan a szobán, tényleg rettentő gyors, s ami döbbenet, hogy nagyon komoly a hidraulikája, a teste meg sem moccan a nagy tempó közben, csak az a rengeteg lába dolgozik. Elég gyakran találunk reggel belőle egy-két darabot a fürdőben, mivel a hűvös, sötét, nedves helyeket csípi, de ha belemászik a porcelán eszközökbe, akkor onnan még ő sem tud kijönni (nincs mibe megkapaszkodni). De a többi rovarral ellentétben nem hülye, hamar rájön például, hogy a fürdőfüggönyön keresztül ki tud kecemeregni a bajból. Állatira szívós, egy különösen rohadtnagy darabot fogtunk egyik reggel a mosdóban (ő a rekorder, mivel ezek a dögök 4-5 évig élnek, ezért szerintem ez az 5-7 centis darab volt a király), ráküldtem a forró vizet és még mászott vissza a lefolyóból, úgyhogy kapott az arcába fogkrém-szappan kombót, amitől megmurdált.

A pókszázlábú - annak ellenére, hogy a legrondább állat ever - kifejezetten hasznos. Ragadozó életmódot folytat, konkrétan a többi rovarat tekinti zsákmánynak, pókokat, legyeket, szúnyogot csótányt(!) fogyaszt nagy lelkesedéssel, ha felbukkan a lakásban a kis gusztustalan, akkor ott hamarosan minden más kiirtásra kerül, s elvileg ezt követően tovább is áll. A pókszázlábú állítólag magányos állat, nincs fészke, vagy ilyesmi, nem keresi más pókszázlábúak társaságát (pedig egy kő-papír-ollót vagy egy pirospacsit azért biztos örömmel játszanak, nem is beszélve a rubik-kockáról), egyetlen petét rak le, ami jó eséllyel túl is éli gyermekkorát, mert már akkor sincs a saját kategóriájában ellenfele.

A baj csak az, hogy csíp(het), bár nem alattomosan és sunyi módon támad az emberre, inkább védekezik. Csípése nem veszélyes, csak kellemetlen, pár óráig irritálja a bőrt, ennyi. Állítólag ugrani is tud (falról lefelé), én olyat még nem láttam, nekem az is elég, hogy roppant gyors. A macska hasznos ellene, lévén ezek mindent el akarnak kapni, ami mozog, a pókszázlábú pedig igen látványosan mozog, ha megindul. Az is praktikus, ha egy izmos takarítás során leginkább a többi rovarra megyünk rá, ezzel gyakorlatilag kinyírjuk a pókszázlábú táplálékát, úgyhogy odébbállnak. Télen eltűnnek szundizni, csak április környékén támadnak fel újra, úgyhogy akinél esetleg szintén napi vendég a kis cukorfalat, lassan megnyugodhat, mert hamarosan fellövik a pizsamát globalice és akkor tavaszig nem látjuk őket.

A pókszázlábú váratlan felbukkanása képes némi sokkot okozni. Tényleg nem szép, tényleg nagyon gyorsan halad, tényleg hajlamos az ember mindent eldobni a kezéből, ha hirtelen éri a látvány. Mi egy Esprit cipőt rendszeresítettünk az irtáshoz (szakértők szerint az Adidas is hatékony), illetve a létrát is aktívan cipelem esténként ide-oda, függően attól, hogy melyik szobában bukkan fel a lény. Nyilván a falon a legkönnyebb kiszúrni, fehér háttér előtt igen impozánsan ronda, ott akkor kommandó a létrával, aztán mi bizony belenyomjuk a fűrészpoprs tapétába, aminek hozadéka, hogy hamar kiderül, hogy a pókszázlábú belül barnáslila, de tényleg. A maradék redvát pzs-vel letöröljük, szia. Bocha a legutóbb egy kis hússütésre volt hivatalos, és igen lelkesen szúrt ki egy közepes darabot a falon, hozta a létrát ő is - eksön! - megcsapta a cipővel a kis girnyót, de nem kente oda, hanem csak megütötte. Ez is hatékony, ha jól csapsz, mert ilyenkor nem hagy nyomot a falon, viszont leesik, és vagy meghalt, vagy nem, de ha nem, akkor a létrán állva nehezen veszed üldözőbe.

A tapasztalatok szerint főleg ott bukkan fel, ahol a következő dolgok együtállása megvalósul:
- erdős, ligetes terület környékén van a hajlék
- bőséggel akad táplálék más rovarok formájában
- régi a ház, ezért repedések, rések jó búvóhelyet adnak
- van nedves, hűvös luk valahol

A pókszázlábú a fentiek alapján Buda zöldebb részén és vidéken (állítólag Pécsett nagy az előfordulás) bukkanhat fel, az újpesti panelben ritka vendég.

Hozzászólások

(#1) 7


7
addikt

Meg mindig jobb, mint a vandorpatkany. Az nem all tovabb, es nem irtod ki semmivel. Cserebe eluldozi a patkanyokat, de mit ersz vele ugye, ha ez haromszor akkora, es a kutyak/macskak visitva menekulnek elole, mert olyan szivos es olyan rohadt nagyot tud harapni. Termeszetes ellensege nincs, nagy tulelo. Raadasul sosincs egyedul, es kegyetlenul okosak. Ha az egyik megdoglik, hamar rajonnek, hogy mitol doglott meg (pl. mereg), es onnantol kezdve eszben tartjak azt a veszelyt.

[ Szerkesztve ]

(#2) joey04


joey04
titán

Aki képet akar, üsse be a gugliba, saját felelősségre
Megtettem, ez tényleg nagyon ocsmány... :DDD

(#3) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
félisten

ari :)

| CFNyP VIII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#4) Móci


Móci
addikt

Én is megkerestem, nem semmi egy dög. :D
Nem találkoztam még vele, bár a táplálékaival annál inkább (szúnyog most is akad a lakásban, tegnap előtt egy pókot zuhanyoztattam meg, és még a legyek is előkerültek).
Róka, nyest nálunk sem téma (utóbbiból van egy szép szőrmém), patkány szerencsére már nincs. Egér akadt, de mióta párszor le le zárva a macska a kazánházba, nincs.
Az írásért meg köszönet, nagyon jót szórakoztam rajta, tetszik a stílusod! :R

"...In a struggle to be happy and free, swimming in a primitive sea..."

(#5) mephi666


mephi666
veterán

szép dög... szerencsére itt kecskeméten, panelban a másodikra nem nagyon jön fel ilyesmi :) nyáron volt pár szúnyog, muslinca, meg ritkán 1-1 légy, de azok gyorsan elfogytak... véletlenül felejtettem kint az asztalon limonádét pár napra, amibe nagy mennyiségű rendes citromot facsartam és jól megbuggyant... a bogarak meg beleölték magukat :D

otthon szüleimnél, kertes házban viszont időszakosan szárnyas hangyák támadtak... valami repedést találhattak a falban és a parketta mellett jöttek fel mindig... általában megtalálták azt a napot, amikor reggel 4-5 felé estem haza (több deci töménytől meg jópár liter sörtől) gatyarészegen és 6körül a zümmögésük keltett... az ablakon beszűrődő fényre mozdultak és zümmögtek-koppantak... ne mondjam, milyen kellemes volt majdnem 0 alvással félrészegen/félmásnaposan erre ébredni, hogy a falon mászik fel több ezer ilyen dög... ilyenkor jött a porszívó és a nagyüzemi irtás... általában 15-20perc kellett az első hullám megfékezéséhez, majd cigiszünet és amikor visszamentem a szobába, már jött a második hullám... 4-5 nekifutás után sikerült általában annyit kivégezni, hogy utána csak pár tucat keringjen a szobában, amiket egyesével kellett levadászni... ellenségemnek sem kívánom ezt az elfoglaltságot :( évente csak 1 ilyen nagyobb invázió volt, de mindig megtalálták azt a napot, amikor istentelenül berúgtam és alig éltem... rohadt egy dögök voltak ezek

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#6) Thome válasza mephi666 (#5) üzenetére


Thome
addikt

Ezen most mosolyogtam... :DDD

(#7) RootRulez


RootRulez
félisten

Bizonyos szempontból hasznos. :K Vajon, ha többen vannak az összes táplálék után egymásnak is nekiesnek?

═════════════════════════════════════════

(#8) Mr.Csizmás válasza RootRulez (#7) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

valószínűleg igen, mivel tipikus magányos ragadozó attribokkal rendelkezik - tuti jobb lenne mint a kutyaviadal :D

| CFNyP VIII | 3D nyomtatás Bp és környéke -> bit.do/fliccprint |

(#9) Csemike


Csemike
csendes tag

Tényleg egy rusnya féreg. Épp a minap találkoztam eggyel, de amint felémozdultam, mindjárt bekotort a szekrény mögé. Azóta nem találkoztunk.

„A dolgok jó oldalát érdemes nézni, Cora kisasszony, igaz, nem mindig lehet tudni, hogy melyik a jó oldal. Nem nagyon feltűnő.”

(#10) zoo8800 válasza mephi666 (#5) üzenetére


zoo8800
veterán

Nálunk néha előkerül 1-1, de sosem menekül :)
Chemotox szúnyogírtó kb. 20 mp alatt végez vele, és még a fal sem lesz kenőcsös.

Rip & Tear

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.