2021. május 8., szombat

Gyorskeresés

autók és én

Írta: | Kulcsszavak: autók

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

kölyökkorom óta rajongok az autókért. apám még az nszk-ból hozta a 88-as ADAC katalógust, rongyosra olvastam úgy, hogy 8 éves koromban a német nyelvtudásom odáig sem terjedt ki, hogy megértsem, hogy a hülye németek miért írják a saját országukra azt, hogy bundesrepublik deutschland.

aztán teltek-múltak az évek, fejből vágtam az évjáratokat meg a teljesítményeket, közelgett a jogsi lehetősége, de a szüleim azt mondták, hogy keresd meg rá a pénzt. aztán kiegyeztünk egy fifty-fifty megosztásban, nekem meg elsőre minden sikerült, bár az eü vizsgán a doktornő hozzámkúrta a gézt, aztán átengedett, mert legalább a stabil oldalfekvést meg tudtam csinálni. előtte az volt a task, hogy tegyek fel egy artériás nyomókötést, én meg kérdeztem, hogy hova, ő meg mondta, hogy a oda, ahol van artéria, ott van a felszerelés a sarokban az asztalon. tényleg volt ott egy rakás fehér izé, úgyhogy becsavartam gézbe a bal felkarom és mondtam, hogy kész, mire nem kicsit lett ideges, de aztán mégis átengedett.

váó, jogsi lett, kocsi sehol. anyám yarisát hurcoltam el olykor-olykor, 20 évesen elég hülye voltam ahhoz, hogy semmi veszélyérzetem ne legyen, s azóta kábé úgy gondolok vissza arra az egy évre, hogy elképesztően szerencsés voltam. aztán elmentem dolgozni, és lett egy 15 éves, dízel 205-ös peugeot. hát ennek kitapostam a kis belét, szegénynek, 60 lóerő, kerregő hang, de az enyém volt, imádtam, pedig többet volt szervizben, mint nálam. aztán eljöttem a cégtől, már nem bírtam autó nélkül, és az évszázad vételeként vettem egy

kispolákot.

150 ezer forintért, az 16 éves volt, és vatta új. 8 évet állt bakokon, eredeti volt benne minden, videoton rádió fa hangfallal, volt benne 37k kilométer. ismertem a tulajt, úgyhogy tényleg. azzal viszont nem lehet mit kezdeni, hogy még nem generátoros, hanem dinamós volt, mindig lemerült az akksi, mindig tologattam (haha, be bírtam tolni egyedül), esőben és sötétben pedig választhattál, hogy vagy lámpa, vagy ablaktörlő.

gusztávnak (mert ennek neve is volt) ott lett vége, amikor egyszer télen majdnem leesett a kocsifeljáróról. ugyanis reggelente úgy indultam el, hogy fent állt a verda a kertben, kicsit elölről meg kellett tolni, majd amikor már elkezdett seggel gurulni a lejtőn, akkor villámgyorsan beülni, és kormányozni, meg nyomni a féket. ha leértem az utcára, akkor már nem volt gond, mert az lejtett 800 méteren keresztül, addigra meg általában beindult.

egyszer azonban nem. retkes hideg volt, 6:30-ra mentem melózni, hatkor legurítottam a kisfityót, beültem, az ablak belülről volt jeges (!), úgyhogy tökig lehúzott ablakkal zúztam hangtalanul lefelé, és nem indult be. az utca végén viszont volt egy komoly bucka, azon nem bírtam volna feltolni, s csak az volt a szerencsém, hogy ott volt egy trafóház is, és teljesen valószerűtlenül épp akkor, hajnalban 5-6 elműs figura épp szerelt. ők áttoltak a buckán, s a budagyöngyénél már volt élet a kisfityóban.

egyszer félregurult a kocsifelhajtón a verda, ott álltam reggel hatkor, két kerékkel lógott bele a semmibe gusztáv, és akkor felkeltettem anyámat, hogy gyere, segíts. anyám hálóingben lejött, együtt megemeltük a kocsit és visszatettük a feljáróra, gyorsan lekommandóztam, anyám meg állt tátott szájjal, hogy ezt minden reggel így csinálod? hát ja. oké, akkor ezt most eladod, és veszel egy autót. ekkor jött meg a

kis toyota starlet.

fehér volt, automata, 1,3-as. autó, egy kipolák után nagyon autó. voltam vele kétszer olaszországban, többször prágában, hibátlan volt, imádtam. aztán hengerfejes lett, de megcsináltattam, de akkor már lett másik, céges kocsim, úgyhogy a starlet jellemzően a ház előtt állt.

merthogy a munkahelyemtől kaptam egy varázslatos renault thaliat. muáhh. ajándék lónak ne nézd a fogát, de ez akkor is rettenet. az index, vazze, az nem kattog, hanem csipog. a csomagtartó nyikorgott, a kocsi imbolygott az úton, a kormány túlszervózva, az elektronika párszor meghülyült, egy kátyútól pedig egy tengelytörés is bejátszott. utáltam, gyűlöltem, lelketlen igavonó barom, egy ronda, amorf, esztétikai szörny volt, de ingyen volt.

ezt követte egy h-astra. na, ez már kocsi, tényleg, zsír új volt, nem volt egy dinamikus darab, de kényelmes, minőségi autónak tűnt az eddigiek után. végre kinézett valahogy, jó volt vezetni, nekem nem hiányzott belőle semmi, csak valamiféle karakter. szerettem, akkor kellett leadnom, amikor más munkakörbe kerültem, s végre, életemben először, 28 évesen eljött az az idő, amikor én választottam magamnak autót, olyat, amilyet én szeretnék, mert a starlet azóta bontóban végezte, mivel egy ph-s kollegának kölcsönadtam és beleszálltak hátulról. persze az anyagi lehetőségek korlátozottak voltak, de nem érdekelt, én eldöntöttem, hogy legalább egyszer az életben lesz egy sportos kúpém.

és megvettem károlyt.

imádom. minden nap imádom, elnézem neki, hogy kemény a rugózás, mert úgy fordul, mintha sínen menne. elnézem neki, hogy odaverem az alját minden második fekvőrendőrhöz, elnézem neki, hogy egy csepp esőtől már lehet vinni mosóba, mert egyszerűen szeretem. nem egy izomgép, nem egy kultikus kocsi, de nekem szép, nagyon szép, morcos a hangja, alacsonyan ülök, minden kézreáll, s teljesíti azokat az alapfeladatokat amiket elvárok: klíma, abs, szervokormány, normális motor, megbízhatóság, egyediség.

és most épp nem is akarok mást. meg vagyok elégedve károllyal, egyedül egy porsche panamerat nem utasítanék vissza, de arra még azért sokat kell gyűjteni. tartok tőle, hogy a következő autómat már úgy kell megválasztanom, hogy gondolva a jövőmre, legalább egy gyerekülés beleférjen. úgyhogy most kiélem magam károllyal.

Hozzászólások

(#1) JoeYi


JoeYi
őstag

panamera-ba simán befér négy felnőtt is. 5-6 éves korig meg még a carrera 4 hátsó ülésére is befér a gyerek gyereküléssel együtt, szóval még ráérsz faragni az álmokból :)

(#2) Parci


Parci
HÁZIGAZDA

"tartok tőle, hogy a következő autómat már úgy kell megválasztanom, hogy gondolva a jövőmre, legalább egy gyerekülés beleférjen."

erre két esszét lehetne írni válaszul... ;]
(maradjunk annyiban, h szerelmes vagy ;))

amúgy meg Flexi powwwwa!

"azzal nem lehet mit kezdeni, ha valaki csak akkor hajlandó elhinni, hogy az ifa nehéz, ha már átment a lábán"

(#3) mephi666


mephi666
veterán

jó írás ez is... :C (asszonynak yaris-a van... nem olyan rossz gép az... voltunk már vele jópár helyen és még soha nem hagyott cserben minket...)

a panamerát én is néztem nagyon... néhány hete elevett a fene a porsche.de oldalra és csak pislogtam, hogy: "mi a fene, porschééknél már családi autót is gyártanak?" gyerekkori álmom egy 911-es... viszont családtervezés előtt pár évvel nem lenne túl ideális választás, mert a kölkök később hátul olyan görbe hátúak lennének, mint én most :DD de ez a panamera egy izom családi autónak tökéletes lenne... el is lehet benne férni... a belső kialakítása valami gyönyör és jóeséllyel csak úgy szántaná az aszfaltot :)) (habár nem kell ettől félnem, hogy ilyenem lesz... hacsak nem nyerek a lottón)

vissza a toyotához: azért a japán autók=japán autók :) szerintem nagyon megbízhatók... fogyasztásban sem rosszak és tényleg jók... munkatársam a daewoo-ját havonta viszi szervízbe és 20-30-40ezreket mindig otthagy... közben sír, hogy nincs pénze meg irigykedik, hogy egyik munkatársunk nagyon nézegeti a bmw-ket... (persze régebbieket max 1-2milla körül) nem akarom neki mondani, de ki akar mindig kívánkozni, hogy: "b*zmeg, amennyit 1-2év alatt arra a sz*rra költesz, abból simán kijönne valami használt német kocsi, amivel kb 0probléma lenne"

[ Szerkesztve ]

"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

(#4) madstunt


madstunt
addikt

Nagyon csecse Károly :K :C

Eszembe juttatja azt mikor a családnak kispolákja volt a kilencvenes évek végén:) :))

[ Szerkesztve ]

(#5) ABE


ABE
őstag

Egy 93-as magyar nyelvu ADAC katalogust tudhatok magamenak, en is rongyosra olvastam anno, a maradek salata valahol meg is van. Nekem meg nem adatott meg a sajat auto, neha fellangol az erzes, hogy ossze kene dobni egy regi roncsra, aztan gyoz a joszan esz, hogy minek az egyetemistakent. Mire oda jutok, hogy fent tudjak tartani egy autot, addigra tan megoroklom anyam autojat, abban meg van potencial, hogy kicsit egyedive varazsoljuk. Ja, az is egy Renault, es szerencsere nem Thalia. :DDD

(#6) Teszla_


Teszla_
senior tag

Tetszett az írás :)

Károly pedig odab@sz :D

Nekem még nem volt saját autóm, de nagyon el bírnám viselni, ha lenne. De majd csak akkor, ha lesz saját keresetem.

Amióta jogsim van, azóta 3 autónkat vezettem, egy Fiat Punto-t (1995, fehér, 1.1, 55le), egy Renault Thalia-t (2002, bordó, 1.4, 98le) és egy Renault 5 (1986, 1.6D 54le). Szerintem a Thalia egy nagyon jó autó, bár erre csak akkor jöttem rá, amikor rávitt minket a kényszer, hogy eladjuk. Bár 170-nél tényleg félelmetesen imbolyog.
A Renault 5 az az autó, amit soha, senkinek nem ajánlanék még akkor sem, ha a lehető legolcsóbb autót keresi az ember. Huszonegynéhány éves volt, de én csörögni, szétesni akarni autót még nem láttam oylat, mint ez volt. Egyszerűen leírhatatlan hogy mennyire borzalmas egy autó.

Most sajna autó nincs, mert az 5-ösnek lejárt műszaki valamikor, és eladtuk. Egy fillért nem költöttünk rá, mert minek. Ekkora szutyokra bűn lett volna.

Azóta barátnőméknek van egy 2002-es 1lityis Suzuki Swift 53 pacival és azt hajtom. többet, mint bárki más a családban :D Már a kezdeti halálfélelem is elmúlt benne.

Nekem az álmom egy Dodge Viper RT/10. 92-es évjárat, piros (vagy zöld, mert abban van világos bőr, ami már nem fogja meg a ruhát melegben), három küllős felnivel. Egyszer úgyis veszek egy ilyet.

[ Szerkesztve ]

(#7) ABE válasza Teszla_ (#6) üzenetére


ABE
őstag

"Egy fillért nem költöttünk rá, mert minek."

Valoszinuleg a korabbi tulajok is igy gondolkodhattak, hogy minek kolteni ra, ezert is kerult rossz allapotba...

(#8) Gergő_


Gergő_
őstag

ne nevessetek ki nem értek a kocsikhoz[OFF](én a Citroën kacsanál megálltam a fejlődésben)

ez egy toyota celica?[/OFF]

(#9) pohár válasza Gergő_ (#8) üzenetére


pohár
félisten

Én úgy látom hogy az :K

És Bog, csak hogy tudd, Thalia-nk van, és szeretjük :D

GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel | MFK Baccarat Rouge 540 és PdM Oajan decantok eladók!

(#10) madstunt válasza Gergő_ (#8) üzenetére


madstunt
addikt

Honda CRX / Del Sol

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.