2021. május 8., szombat

Gyorskeresés

A gugli azért gennyes egy banda

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Túl sok ez nekem. Túl sok Google, minden Google, csak a Google. Eddig csak elemzők próbálták felnyitni a népek szemét, hogy itt valami veszélyes dolog alakul, de most láthatjuk mi is. Te is.

Ezeknek mindenben benne van a kezük. Mindenben, ami internet. Mindent akarnak, és meg is szerzik, és elképesztően rafinált módon. Ugyanis amit a Google csinál az jó. Jó neked, jó nekem, jó mindenkinek, amíg egyénekként használjuk a rengeteg tényleg professzionális, ingyenes szolgáltatást.

És ezt már több éve megtervezték. Hogy a Google Mail, Earth, Wave, Lattitdue, Maps, Android, Adsense külön-külön is rohadtul meg vannak csinálva, az egy dolog. De hogy ezek egy baromi nagy rendszerben működnek az már nem vicces. Hanem félelmetes. A Google egy dolgot biztosan tud: olyan dolgot adni az embereknek, ami jobb, mint a konkurencia, vagy ingyenesebb. És akkor ezt fogják használni.

Kereső? Kipipálva. Térkép? Az is. Navigáció? Ingyen és bérmentve. Korlátlan levelezés? Nem volt probléma. Böngésző? Készen. Oprendszer? Az is, ráadásul minden platformra.

És állati jó, hogy minden mindennel kommunikál, szinkronizálja a névjegyzékem, megosztom a Gmailből a YouTube linkeket a telefononom át a Facebook-on, de még meg is taggelem GPS pozícióval, amiből egyből látszik a térképen, hogy hol vagyok, tényleg kiváló.

De azt látni kell, hogy olyan mennyiségű információ van már náluk, olyan mélységig szűkíthető, kereshető és kategorizálható módon, hogy bármit megtehetnének. Bármit. Túl nagyra nőttek, túl veszélyes. És be fogják nyújtani a számlát.

Sőt. Az online médiapiacon már megtették. A Google Adsense remek pénzbevétel kis blogoknak, microsite-oknak. Ahová egyébként nem kerülne ki hirdető, mert minek. Így viszont ott van, csurran-cseppen a pénz, a fenntartó örül, a reklámozó örül (mert olcsó), a Google pedig mindenkinél jobban örül. De látni kell, hogy ha egy cég azt mondja, hogy mostantól csak a Google a reklámügynökségem, mert hatékony, targetelhető és olcsóbb, mint egy bannerkampány az indexen, akkor az index elesik egy rakás pénzből. Amiből üzemelteti az oldalt és fizeti a munkatársakat. És ha ez a trend megerősödik, akkor szépen elkezdenek majd bezárni az online tartalomszolgáltatók. Nem lesz miből fenntartani.

Szép világ lesz: csak blogok. Mindegyiken Google hirdetéssel.

Nem hiszem, hogy ez a netes média legjobb útja. Nem lesz profi tartalom, a szakértők nem fognak 10 forintért elemzéseket írogatni. Viszont azt hiszem, hogy az utolsó utáni pillanatban mégiscsak megússzuk. Mert az online média és a professzionális online médiát igényló felhasználók elég sokan vannak. És ha bojkottálják a Google-t, akkor ott majd nekik kell lépniük.

Csak arra vagyok kíváncsi, hogy ez mikor következik be és milyen gyorsan jutunk el idáig.

Hozzászólások

(#1) Polacheck


Polacheck
HÁZIGAZDA

Én akkor kezdek majd el aggódni, amikor a Gugli elkezd zsoldosokat toborozni a szerverparkjait védendő és alakít egy kisebb magánhadsereget. Onnan tényleg gond lesz :D

less qq more pewpew!

(#2) Thrawn


Thrawn
félisten

Mátrix Light.
Még nem vagyunk közvetlenül bedrótozva.
Még...

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#3) raczger


raczger
őstag

Nem hiszem hogy ekkora baj lenne. A jókora többség win-t használ, játékok, programok winre készülnek (meg egy részük mac-re is). Itt a bing, microsoft keresője, ott a yahoo mail, microsoftnak a térképe stb.
A többség azért használja a google szolgáltatásait mert jók és ingyenesek. Ha már egy forintot is ki kellene csengetni érte, a felhasználók jó részét el is veszítenék. Szóval szerintem nem lesz itt akkora Google uralom mint azt sokan hiszik, tény hogy ott van és ott is marad a legnagyobbak között.
Mi volt az a végső löket a google felől amiért ezt gondolod, vagy csak úgy jött az írás?

www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4

(#4) Crystalheart


Crystalheart
senior tag

Itt tényleg az a veszélyes, hogy ha túl nagyra nő, akkor elnyomja a kisebb oldalakat. Hipermarket-szindróma, mondhatni, nem újkeletű jelenség, de a weben az, és itt vannak más vonulatai is. Van egy-két professzionális szakember, aki vezet blogot, de a számuk nem túl magas, és annyi erőt sem fektetnek bele, mint mondjuk egy fizetett cikkbe - érthető okokból.

Nagyon kínos a probléma, és kérdés, hogy lehetne ezt legálisan és nemzetközileg megoldani. Mert a Google rengeteg szolgáltatása tényleg jó, de van egy határ, amit nem szabadna átlépni. Hiszen nekik anélkül is jövedelmező a webes jelenlét - de másnak már nem, versenyügyileg betámadható. Ha a MS-t elmarasztalják egyes ténykedésekért, hasonló területen, akkor szerintem az EU lesz az első, ami lépni fog.

(#5) rudi


rudi
nagyúr

"Mert az online média és a professzionális online médiát igényló felhasználók elég sokan vannak."

Bog, ebben Te olyan biztos vagy? Nekem úgy tűnik, hogy azok vannak sokan, akik csak egy igent akarnak a véleményükre. Vegyek X telefont? Igen, vegyél! És már nyugi is van. Mindenesetre én is bízom abban, hogy eljön az a kritikus pillanat, amikor komoly google-mentességi mozgalmak indulnak, és a versenyhivatalok úgy fognak a nyakukon ülni, mint a Microsoftnak vagy az Intelnek. Ergo a gugli besorakozik a rosszfiúk közé.

A szövegedből meg kimaradt, hogy a gugli azt az online médiát csinálja ki elsőnek, akinek a hátán a news szolgáltatása felmászott.

Resistance Is Futile. You will be assimilated!

(#6) Oliverda


Oliverda
félisten

Én az Index féle pöcegödröket sajnálnám utoljára.

TransferWise utalás 150 000 forintig ingyen: kód privátban

(#7) philoxenia


philoxenia
MODERÁTOR

Hát... Kereső Gugli; az Earth néha, a Chrome-ot próbáltam, nekem csak jobb híján, térkép szintén ritkán, Android, még közelről nem láttam, a Gmailt használom, de nem kizárólagosan, sőt... Tartalomszolgáltatás nincs egyelőre ami érdekelne és az övék.... Magyarországon azért nem ilyen fekete még az ördög, sok szomszédom /falu/ szerintem még a nevet sem ismeri..../Billgéc és mikroszoft már esetleg esélyes, de az is a tv híreiből inkább.../
Ha a tévébe is beteszik a lábukat majd, /szerintem előbb-utóbb lesz csatornájuk/ akkor el lehet kezdeni félni. Adatügyileg lehet, hogy a nyelv véd minket, de sok emberről semmit sem találok, hiába keresem évek óta.../régi ismerősök/

"Mert pl a fórumozás egy ilyen dolog, itt meg lehet gondolni mit cselekszel..." by myckey

(#9) philoxenia válasza caizzz (#8) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Beírod a keresőbe: "power low price" aztán onnan töltesz, ahol olcsóbb.... ;]

"Mert pl a fórumozás egy ilyen dolog, itt meg lehet gondolni mit cselekszel..." by myckey

(#10) Dany007


Dany007
veterán

Oh, én ezt már vagy 3 éve mondom... :U
Bár kicsit más területét fogtam meg a dolognak és nem google-re optimalizálva a mondandót. Bár ha egy google kell ahhoz, hogy az emberek rájöjjenek, akkor hajrá.

"De azt látni kell, hogy olyan mennyiségű információ van már náluk, olyan mélységig szűkíthető, kereshető és kategorizálható módon, hogy bármit megtehetnének. Bármit. Túl nagyra nőttek, túl veszélyes."

Pontosan erre gondolok(tam) én is. Csak a google név helyére az internet került.
Asszem anno még be is adtam egy 2-3 oldalas cikket erről az indexnek :DDD Csak kíváncsiságból mit szólnak hozzá... Hát nem szóltak semmit persze.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.