2022. december 6., kedd

Gyorskeresés

Spektrum analizátor #1

Írta: | Kulcsszavak: Elektronika . modding . spektrum analizátor

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A hobbyelektronika.hu oldalon Attila86 által közzétett spektrum analizátor kapcsolás nagyon megtetszett és elhatároztam, hogy készítek én is egyet. Az eredeti kapcsolást kissé átalakítottam, smd alkatrészekből szerettem volna megépíteni és az eredeti kapcsoláshoz képest a sávszűrők számán is módosítottam. 2011 januárjában neki is álltam a tervezésnek, mikor kis szabadidő akad akkor alakítgattam a tervet. A végleges kapcsolást úgy terveztem, hogy beleférjen egy dvd meghajtó külső fém vázába, így akár a számítógépházba is illeszthető legyen. E miatt szendvics szerkezetűre alakítottam ki a nyákterveket. A kapcsolás 2×10 sáv sztereó vagy 1×21 sáv mono módban tud működni, bar és pont kijelzéssel, a sztereó/mono és bar/pont kijelzés között 1-1 nyomógombbal lehet váltani. Az eredeti kapcsolásban szereplő potmétert is digitális potira cseréltem le. A kapcsolási rajz és a végleges nyáktervek 2011 november elejére készültek el, azóta csak minimális módosítások történtek, nagyrészt feliratozás és apróbb finomítások, a kapcsolásban lényegi változás nem történt.

A kapcsolás rajz nem kicsi, rengeteg alkatrészt tartalmaz amire elég sokáig gyűjtöttem a pénzmagot.

2011 január közepére az utolsó alkatrészeket is sikerült beszerezni.

A nyákterv eleinte egy nagy állományban készült, de a zökkenőmentesebb munka miatt szét lett külön állományokra vágva, a szétvágás előtti állapotról készítettem egy képet, összesen 7 nagyobb darab panel, + két kis toldalék, az alsó 3 és a legfelső panel függőleges elrendezésű (145×35mm), a negyedik sorban lévő 3 panel (122×48mm) pedig vízszintesen helyezkedik majd el. Az alkatrészek zöme 0805-ös méretű smd, az ic-k pedig SOIC tokozásúak. A kis toldalék paneleket kivéve mind két oldalas.

A szétvágás után még voltak változtatások a terveken, egyrészt feliratozás, másrészt kisebb igazítások, de a különálló nyákterveket bonyolultabb lenne újból eggyé gyúrni, így marad ez a régebbi, nézzétek el :U Az elmúlt hétvégén véglegesítettem a nyákterveket és előkészítettem a nyomdába küldésre, mivel házilag ennyi fóliát elkészíteni drágábbra jött volna ki. Házilag nyomtatva minimum 2 de inkább 3 réteget kellene összeragasztanom, ami egy panelt nézve oldalanként 3 fóliát jelent (a nyákterv, a lötstop és a feliratozáshoz), ami 2 példánnyal számolva is 42 különböző fóliát jelent, ebből 4 jó esetben 5db fél el egy A4-es fóliára és az összeillesztésük is horror. Miskolcon találtam is egy nyomdát akik elvállalták a levilágítást, ma reggel tudtam elmenni a kész fóliáért.

A folytatás amolyan munkanapló szerű lesz, mire haladtam és milyen buktatókkal találtam szemben magam. A kapcsolás egyes részei már más áramkörben jól szuperálnak, de előfordulhat, hogy így egyben nem működnek majd, remélem nem kerül sor ilyenre. Poénos lesz a ledes panelon a 210db alig 2mm-es smd ledeket beforrasztgatni a 210db átkötéssel egyetemben, igaz a többi panel sem lesz sokkal egyszerűbb :D Remélem az élesztéssel nem lesz probléma. Mivel szabadidőm nincs túl sok, így nem ígérem, hogy sűrűn jelentkezek a témában írással.

Hozzászólások

(#1) Engineer086


Engineer086
Modder

Hát ez is elérkezett, a tervezgetés után végre nekiállhatsz a kivitelezésnek.
Sok sikert és türelmet a forrasztások és átkötések elkészítéséhez, nagy munka lesz!

Szádvár rád vár: www.szadvar.hu-https://www.facebook.com/szadvarert.barati.kor/

(#2) Z86


Z86
őstag

Spektrumanalizátor... nem semmi. Sok sikert hozzá. :)

(#3) Bari


Bari
Modder

Engineer086: A türelem még csak meglesz, birka türelmem van :D , a ráfordítható szabadidővel állok eléggé hadilábon, de egyszer csak elkészül, remélem működni is fog és nem kidobott pénz lesz.

Z86:Köszönöm :R

Üdv: Bari

(#4) ftc


ftc
nagyúr

1 iylet már összeraktam s ennél komyolabb bekötéssel...őszintén nem voltam tőle elhalva... pedig 2 sávos volt.. s nem volt olcsó se... Jah s egy EQ is illene hozzá ha ilyenbe vágtad a fejszédet

[ Szerkesztve ]

(#5) Bari válasza ftc (#4) üzenetére


Bari
Modder

Ha egyszer elkészül és nem végzi a lomos doboz alján akkor később valószínű EQ is készül hozzá, de ez még nagyon a jövő zenéje, először legyen kész és működjön is.

Üdv: Bari

(#6) Moddingboy


Moddingboy
Modder

Jó buli lesz azt a 210db ledet beforrasztani :DDD
Sok sikert ;)

http://www.facebook.com/pages/Moddingboy-Mods/293405150688776

(#7) ZetorGumi


ZetorGumi
addikt

Sok sikert! :)

Eddigi munkáid ismerve elég szép lesz ez is. :)

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#8) Bari válasza ZetorGumi (#7) üzenetére


Bari
Modder

Köszi :R

Csak már ott járnék hogy összefele menne, de ma végre megjött az utolsó adag is az UV ledekből ami a két oldalas levilágítóhoz rendeltem, így a levilágító elkészítése után végre nekikezdek majd a nyákok elkészítéséhez, már csak szabadidő kérdése.

Üdv: Bari

(#9) ZetorGumi válasza Bari (#8) üzenetére


ZetorGumi
addikt

Hát ilyenkor már minden csak az időn múlik. :) Énis ezért nem haladok a gépházammal. Sosincs rá időm, pedig már nagyobb munkálatból 1 van, kicsikből meg pár, és mehet festeni. :)

New Mixes: http://www.mixcloud.com/ZetorGumi | VW Passat B8 2.0CRTDI CRL

(#10) Bari válasza ZetorGumi (#9) üzenetére


Bari
Modder

Kíváncsian várom az újabb képeket róla.
Időd meg arra van amire szakít az ember, én legtöbbször az alvásból csípek le. :DDD

Üdv: Bari

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.